News

Uimitoarea relatie dintre sanatatea dintilor si a parului

mai 25, 2024 | Sfaturi

Ai o problema cu dantura? Mergi la dentist! Ai o problema cu parul? Mergi la dentist! Nu, nu este o greseala: exista o relatie extrem de importanta intre sanatatea dintilor si a parului.
Multi dintre noi mergem la cabinetul stomatologic cand simtim durere, inflamatie sau orice alta problema la nivelul cavitatii orale. Insa si ceea ce se intampla deasupra capului ar putea spune multe despre sanatatea ta orala.
O cercetare recenta a descoperit existenta unei legaturi interesante intre starea parului tau si impactul pe care aceasta il are asupra sanatatii dintilor. Cercetarea sugereaza ca daca te confrunti cu o problema intr-una dintre zone, e foarte posibil ca ea sa genereze probleme si in partea cealalta.

Ce legatura exista intre dinti si par?

Legatura dintre dinti si par se rezuma la o proteina numita keratina. Practic celulele vii din piele produc un strat de protectie format din keratina. Cu cat ai mai multe proteine de keratina, cu atat celulele sunt mai puternice. Aceste celule formeaza tesuturile din par, piele si unghii. Asa ca nu este deloc o surpriza ca pentru un par, piele si unghii sanatoase, celulele trebuie sa aiba proteine de keratina.
Aproximativ 90% din firele de par sunt alcatuite din keratina. Caderea parului, subtierea sa, varfurile fragile si casante, electrizarea si albirea prematura sunt semne ale unei carente de keratina.
Desi dintii sunt formati din patru tipuri de diferite de tesut, keratina se gaseste in stratul exterior – smaltul.
Un studiu amanuntit ce a folosit date genetice de la 386 de copii si 706 adulti a dovedit prezenta keratinei in smaltul dintilor si impactul pe care aceasta il are asupra mentinerii structurii si fortei dintilor.
Studiul a constatat ca persoanele care prezinta polimorfisme cunoscute asociate tulburarilor de par in gena care codifica keratina 75 (KRT75), KRT75 (A161T) si KRT75 (E337K), sunt predispuse la dezvoltarea cariilor dentare. Analiza dintilor indivizilor care poarta varianta KRT75 (A161T) a evidentiat o structura alterata a smaltului si o reducere marcata a duritatii acestuia, aratand astfel ca “este necesara o retea functionala de keratina pentru stabilitatea mecanica a smaltului dentar”.
Conform cercetarii, “keratinele epiteliale din par, cruciale pentru mentinerea integritatii straturilor care sustin firul de par, sunt exprimate in organul smaltului si sunt componente organice esentiale ale smaltului matur”.

De ce este atat de important smaltul dintilor?

Smaltul dintilor este cea mai dura substanta din corpul uman si are o combinatie unica de duritate si rezistenta la fractura care protejeaza dintii de cariile dentare, cea mai frecventa boala cronica la nivel mondial.
Pe langa un continut ridicat de minerale, smaltul dentar cuprinde material organic important pentru performanta mecanica si influenteaza aparitia si evolutia cariilor.
Smaltul dintilor actioneaza ca un scut pentru dintii nostri. El ajuta la protejarea straturilor interioare ale dintelui de efectele zaharului, acidului si germenilor. Straturile interioare ale dintilor sunt, de asemenea, foarte sensibile, motiv pentru care smaltul este vital pentru a ne permite sa ne bucuram de alimente calde sau reci si sa le consumam fara sa resimtim disconfort.
Daca smaltul dintilor s-a erodat, exista un risc mai mare de a resimti sensibilitate si degradare.
Ingrijirea smaltului este extrem de importanta pentru sanatatea orala generala. Daca smaltul dintilor tai este deteriorat, acesta nu poate fi inlocuit, expunand astfel dintele la factori de stres precum carii, rupturi si sensibilitate.
Poate te intrebi de ce oasele din corpul uman se pot repara singure, dar dintii nu?
Ei bine, o greseala foarte frecventa este sa credem ca dintii sunt oase. Desi exista unele asemanari, dintii sunt formati din celule non-vii. Asadar, atunci cand un dinte se rupe sau se sparge, el nu se va repara singur asa cum o fac oasele.
De aceea este extrem de important sa iti ingrijesti smaltul cu bune practici de igiena orala, o dieta echilibrata, multa apa si controale stomatologice regulate. Mergi la medicul stomatolog o data la sase luni pentru a-ti mentine sanatatea orala.

Probleme dentare frecvente

Pulpita

Pulpita se refera la inflamatia tesuturilor dentare. Ea apare atunci cand agentii patogeni intra in pulpa dentara printr-o fractura dentara. Este asociata cu inflamarea pulpei cauzata de modificari termice usoare, ca de pilda consumul de bauturi reci. Daca ai aceste simptome, mergi imediat la medicul stomatolog. Tratamentul presupune eliminarea pulpei problematice, urmata de reconstructie.

Carii dentare

Cariile dentare sunt cauzate in principal de microorganisme care produc acizi pe suprafata dintilor, in principal provenite din monozaharidele si dizaharidele prezente in alimente. Rezultatul este demineralizarea stratului de smalt care duce la aparitia cariilor dentare. Alimentele bogate in zahar – de pilda produsele de patiserie indulcite – sunt mai puternice in inducerea cariilor dentare in comparatie cu alte alimente.

Ce se intampla cand cariile avanseaza?

Caria dentara este initial asimptomatica. Cu toate acestea, pe masura ce infectia avanseaza, e posibil sa incepi sa resimti o sensibilitate la schimbarile termice, dureri minore si, in cele din urma, dureri severe. Ea creaza o fisura pe suprafata dintelui, care poate fi detectata cu usurinta de catre un stomatolog cu ajutorul unei sonde.
Ca urmare a demineralizarii dentinei si smaltului, fisura isi schimba in cele din urma si culoarea. Diagnosticam cariile dentare cu ajutorul radiografiilor high-tech.

Preventia

Examenele stomatologice efectuate de catre un stomatolog calificat trebuie efectuate cat mai des posibil, in mod ideal o data la sase luni.
Pentru a reduce cariile dentare fara a cheltui multi bani, adauga la sursa de apa locala 0,7 – 1,0 parti de concentratie de fluor per milion. Pe langa intarirea smaltului si a structurii dintilor, fluorul are si o caracteristica bacteriostatica.

Cum creste riscul de aparitie a cariilor?

Exista cativa factori care cresc riscul aparitiei cariilor dentare:

– Tulburari de alimentatie si abuz de alcool
– Igiena orala slaba
– Dieta precara
– Lipsa controalelor dentare consecvente si a ingrijirii dentare
– Defecte ale smaltului dintilor
– Igiena precara in timpul tratamentului ortodontic
– Reducerea fluxului salivar, ce duce la senzatia de gura uscata
– Dezvoltarea microorganismelor care cauzeaza carii

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii