News

Tot ce trebuie sa stii despre implanturile dentare

ian. 30, 2022 | Noutati

Dintii lipsa, strambi si deformati, sau cei afectati grav, pot fi o sursa de frustrare pentru multi dintre noi. In plus, pauzele din dantura, care se vad atunci cand zambesti, nu afecteaza doar felul in care arati si te simti, ci afecteaza si sanatatea orala in ansamblu.

Desi exista cateva optiuni pentru a gestiona problema dintilor lipsa sau cu probleme, implanturile dentare au capatat in ultima perioada o popularitate extrem de mare. Si pe buna dreptate!
Spre deosebire de protezele dentare, implanturile reprezinta o solutie permanenta de inlocuire a dintilor, cu beneficii incontestabile.

Ce sunt implanturile dentare?

Un implant dentar este un dispozitiv atasat de maxilar, sub linia gingiei. Dispozitivul se contopeste cu osul maxilarului, permitand medicului stomatolog sa ataseze pivotul metalic, ce actioneaza ca o “radacina” pentru un dinte artificial sau pentru o punte de dinte artificial.
Implantul dentar ofera cea mai naturala solutie pentru inlocuirea unui dinte lipsa.

De ce sa optezi pentru un implant dentar in locul unei proteze?

  •  Unul dintre motivele pentru care ar trebui sa alegi implanturi in locul protezelor dentare obisnuite tine atat de aspectul cosmetic, cat si de functionalitate. Iti vei desfasura actiunile normale de peste zi fara sa-ti faci griji cu privire la introducerea, indepartarea sau curatarea protezei dentare.
  •  Un alt motiv este ca te vei bucura de o gama larga de alimente. In timp ce protezele traditionale limiteaza consumul de alimente, implanturile se comporta ca dintii naturali, permitandu-ti sa te bucuri din nou de mancare.
  •  Usurinta curatarii este un alt avantaj al implanturilor dentare. Periajul regulat si folosirea atei dentare sunt pasii obligatorii pentru igiena implanturilor.
  •  Nu iti vei mai face griji ca iti poate aluneca proteza atunci cand vorbesti.
  •  Implanturile ofera si protectie pentru maxilar, prevenind alunecarea dintilor vecini cu implanturile.

Cine poate avea implanturi dentare?

Implanturile dentare sunt potrivite pentru tine daca:

  •  Ai dinti lipsa.
  •  Osul maxilarului a atins o crestere completa.
  •  Osul poate oferi o potrivire sigura cu implantul.
  •  Tesutul oral este sanatos.
  •  Nu suferi de probleme de sanatate care pot interfera cu vindecarea osoasa.

Cat dureaza procedura de montare a unui implant dentar?

Implantul dentar este un proces derulat in mai multe etape, ce poate dura cateva luni. Daca medicul stomatolog a stabilit ca esti un candidat bun pentru procedura, vei fi programat pentru inserarea unui implant. Acest lucru poate implica si o extractie a dintelui deteriorat care va fi inlocuit.
Dupa montarea implantului, va fi nevoie de timp pentru vindecarea maxilarului si tesuturilor din jur. Atasarea noului dinte va avea loc numai dupa ce medicul se va asigura ca totul este vindecat corespunzator.

Din ce materiale se face implantul dentar?

Implantul dentar este realizat de obicei din titan, acesta fiind materialul standard folosit de cateva decenii cu rezultate bune. Bontul care tine noul dinte pe pozitie este si el realizat din titan in general. Exista insa si varianta bonturilor ceramice.

Noul dinte (coroana) poate fi realizat dintr-unul sau mai multe materiale diferite. Coroanele din partea din fata a gurii sunt adesea realizate din ceramica sau portelan, aceste materiale avand aspectul cel mai natural si putand fi colorate pentru a se potrivi cu restul dintilor. Pentru molarii din spate, care nu se vad cu usurinta, se poate recomanda si utilizarea coroanelor metalice.
Metalele sunt de obicei mai dure decat ceramica sau portelanul si pot fi o alegere buna pentru cei care au un risc mai mare de deteriorare a implanturilor.

Pregatirea pentru implant

Primul pas in pregatirea pentru un implant dentar consta in intalnirea cu medicul stomatolog pentru a discuta despre posibila interventie chirurgicala si pe marginea istoricului medical. Se fac radiografii si eventual imagini 3D si se stabileste daca esti sau nu un candidat bun pentru implant.
Urmeaza personalizarea planului de tratament, care cuprinde numarul de dinti care trebuie inlocuiti, starea maxilarului si dintii ramasi.

In unele cazuri, ar putea fi nevoie de o grefa osoasa inainte de interventia chirurgicala, atunci cand osul maxilarului nu este suficient de gros sau este prea moale. O grefa osoasa va oferi baza solida necesara implantului.
Daca se impune folosirea unei grefe osoase procedura va fi prelungita cu cateva luni, pentru ca osul transplantat va trebui sa fie complet vindecat pentru a putea sustine implanturile. Daca e nevoie de o grefare minora, aceasta poate fi efectuata in acelasi timp cu operatia de implant.

Pasii premergatori interventiei:

  •  Se fac mulaje pentru dinte si maxilar.
  •  Se indeparteaza dintele afectat.
  •  Se face grefarea maxilarului in functie de necesitati.

Pasii procedurii de implant dentar

Dupa finalizarea stadiilor premergatoare, incepe procesul propriu-zis de implantare, ce cuprinde cateva etape, dupa cum urmeaza.

1.Plasarea implantului dentar

Aceasta este interventia chirurgicala efectiva, in care gingia va fi sectionata si se va face gaura in os, urmand apoi sa se monteze implantul, in profunzimea osului. In unele cazuri, se introduce si un bont care asigura atasarea dintelui artificial.
Daca zona in care se afla dintele lipsa este vizibila, poti primi o proteza temporara pe care o vei purta in timpul procesului de vindecare.

2. Vindecarea si cresterea osului

Acest proces se numeste osteointegrare si este practic perioada in care osul maxilarului si implantul dentar fuzioneaza, creand o radacina ferma pentru dintele artificial. Aceasta perioada poate dura cateva luni.

3. Asezarea bontului

Daca bontul nu a fost atasat in prima etapa, el se plaseaza dupa ce radacina a fuzionat cu implantul. Gingia va fi redeschisa, iar bontul va fi atasat la implant. Aceasta etapa va fi urmata de o alta faza de vindecare, ce dureaza aproximativ doua saptamani.

4. Amprentarea

Cand vindecarea este completa, urmeaza amprentarea gurii si dintilor ramasi, astfel incat sa poata fi facute coroanele.

Ce tipuri de dinti artificiali sunt folositi?

Dintii artificiali sunt de fapt coroane, care pot fi detasabile, fixe sau ambele.

1.Dintii detasabili

Dintii detasabili constau in dinti artificiali si gingii din plastic roz, asemanatoare protezelor dentare. Ele sunt montate pe un cadru metalic ce se ataseaza de bontul implantului. Acestea trebuie indepartate pentru a fi curatate, asemeni protezelor dentare, cu mentiunea ca sunt mult mai sigure decat acestea.

2.Dinti ficsi

Dintii artificiali ficsi sunt insurubati sau cimentati permanent pe bontul implantului, ca dinti individuali. Daca ai un sir de dinti lipsa, se poate fixa pe implant si o punte de mai multi dinti.

Implanturile dentare comporta riscuri?

Pentru ca vorbim despre o procedura chirurgicala, exista si unele riscuri, desi rare:

  •  Infectie.
  •  Leziuni sau afectarea altor dinti si vase de sange.
  •  Durere, amorteala si furnicaturi din cauza afectarii nervilor.
  •  Probleme cu sinusurile in cazul implanturilor pe maxilarul superior.

La ce sa te astepti dupa procedura de implant

Firele folosite in timpul interventiei chirurgicale se vor dizolva de la sine. In urma interventiei chirurgicale stomatologice poate aparea, insa, un anumit disconfort, inclusiv:

  •  Umflarea gingiilor si a fetei
  •  Vanatai
  •  Durere la locul implantului
  •  Sangerare minora.

Medicamentele pentru durere te vor ajuta sa iti mentii o stare de confort. De asemenea, va trebui sa ai o dieta formata din alimente moi, pana la vindecarea locului. Daca ai sangerari sau umflaturi si peste cateva zile, suna la medic.

Ingrijirea implanturilor

Pentru a evita problemele cu noii dinti artificiali, poti folosi aceste ponturi:

  •  Practica o igiena orala excelenta
  •  Mergi regulat la stomatolog
  •  Evita obiceiurile daunatoare precum mestecatul de gheata si bomboane tari. Evita alimentele si bauturile care pateaza, precum cafea si ceai, vin rosu, afine, etc.

Intrebari frecvente

Ce presupune recuperarea post-chirurgicala?

Procedura de implant dentar se face in general sub anestezie locala, iar dupa procedura poate fi nevoie de un analgezic fara reteta, in cazul in care resimti disconfort. Medicul stomatolog iti va oferi instructiuni privind ingrijirea ulterioara la domiciliu, inclusiv eventuale sangerari, durere sau semne de infectie.

Cum ingrijesc implanturile?

Implanturile se ingrijesc asemeni dintilor naturali – periaj de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si vizite regulate la stomatolog pentru curatare si examinare. Studii recente au aratat ca fumatul poate cauza probleme cu implanturile dentare, asa ca renunta la fumat inainte de a-ti face implanturile.

Implanturile pot fi albite?

Nu. In timpul procedurii implantului, stomatologul va alege pentru dintii artificiali aceeasi culoare cu cea a dintilor naturali, pentru a asigura uniformitatea. Daca nu esti multumit de culoarea dintilor tai, discuta cu medicul dentist despre albirea dentara inainte de implant.

Cat dureaza implanturile?

Cu ingrijirea adecvata si controale dentare regulate, un implant dentar poate dura tot restul vietii. Coroanele pot rezista 10-15 ani, in functie de calitatea igienei orale.

0 Comentarii