O gutiera pentru bruxism te ajuta sa iti protejezi dintii si maxilarul. Scrasnitul obisnuit al dintilor si inclestarea maxilarului – cunoscute sub denumirea de bruxism – pot afecta foarte mult sanatatea orala, cauzand o multime de probleme precum craparea si ciobirea dintilor, dureri de cap, dureri de maxilar si tulburari temporomandibulare. O gutiera este o modalitate simpla si eficienta de a-ti proteja dintii, daca suferi de bruxism.
Ce este bruxismul?
Scrasnitul dintilor si inclestatul maxilarului sunt doua moduri diferite in care se manifesta bruxismul.
Desi scrasnitul dintilor si inclestarea maxilarului sunt luate laolalta in general, ele sunt de fapt doua comportamente diferite, iar persoanele care au bruxism se confrunta in general doar cu una dintre ele si numai arareori cu ambele.
Cu toate acestea, este util sa intelegem diferenta dintre cele doua comportamente, pentru a evalua optiunile de tratament.
Inclestarea maxilarului
Academia Americana de Medicina Orala spune ca “inclestarea maxilarului inseamna pur si simplu sa tii dintii stransi si sa incordezi muschii maxilarului”.
Inclestatul duce in general la o uzura mai putin evidenta a dintilor, dar poate determina aparitia unor dureri musculare puternice, precum si a durerii si afectarii articulatiei maxilarului.
Acest comportament creaza o forta mare intre dintii de pe arcada superioara si cei de pe arcada inferioara si tensioneaza muschii maxilarului. Presiunea excesiva poate duce la:
- Dureri de cap si de urechi.
- Durere de maxilar si dinti crapati.
- Probleme ale articulatiei temporomandibulare (cunoscute in mod frecvent drept tulburari ATM).
Scrasnitul dintilor
Scrasnitul dintilor este usor diferit de inclestarea lor. In principiu el descrie frecarea cu putere a arcadei superioare si a celei inferioare in mod repetat. Specialistii spun ca principala diferenta intre cele doua consta in aceea ca scrasnitul inseamna miscarea dintilor in fata si in spate, in stanga si in dreapta, iar efectele nete sunt uzura suprafetelor dintilor, iar in viitor chiar probleme legate de fracturi ale dintilor sau pierderi osoase in jurul radacinilor dintilor. Daca este repetata in timp, aceasta actiune poate avea urmatoarele efecte:
- Aplatizarea santurilor naturale ale dintilor.
- Slabirea danturii ca intreg.
- Pierderea dintilor.
- Dureri de cap, rigiditate si durere de maxilar, la fel ca si inclestarea dintilor.
Cum te poate ajuta gutiera pentru bruxism?
Cel mai comun remediu pentru bruxism in timpul somnului este gutiera. Aceasta functioneaza dupa un principiu foarte simplu: creaza o bariera intre dintii de pe arcada superioara si cei de pe arcada inferioara, actionand ca un strat de protectie.
Gutierele sunt foarte utile pentru pacientii cu bruxism, fiind una dintre cele mai comune forme de tratament pentru persoanele cu bruxism si cu tulburari temporomandibulare. Gutiera actioneaza pe doua fronturi:
- Reduce presiunea exercitata asupra maxilarului superior si inferior.
- Ofera o bariera protectoare intre dintii de sus si cei de jos, reducand astfel riscurile de afectare a dintilor.
Cum stii daca ai nevoie de gutiera?
Multe persoane nu sunt constiente ca sufera de bruxism, pentru ca manifestarile sale au loc in general in timpul somnului. De aceea, vei sti ca ai nevoie de gutiera daca:
- Stomatologul tau observa uzura smaltului dintilor.
- Partenerul tau de viata observa aceasta problema cand dormi.
- Te trezesti adesea cu o durere inexplicabila de dinti, maxilar sau cap.
Controalele regulate la stomatolog te vor ajuta sa afli daca iti scrasnesti dintii, pentru ca stomatologul poate observa afectarea dintilor inaintea ta. In plus, e mai bine sa identifici problema si sa o tratezi mai devreme, pentru a evita tratamente stomatologice mai invazive.
Beneficiile purtarii gutierei
Stim deja ca gutiera poate atenua durerile de dinti. Insa dincolo de aceasta, iata mai jos si alte beneficii ale purtarii gutierei pentru bruxism:
- Previne deteriorarea dintilor.
- Reduce incordarea muschilor, durerea de maxilar si durerile de cap.
- Evita afectarea articulatiilor temporomandibulare.
- Limiteaza comportamentele specifice bruxismului.
Gutierele trebuie purtate pe termen lung, sau cel putin pana cand remarci o ameliorare a problemei. Unele persoane care sufera de bruxism inceteaza sa mai foloseasca gutiera atunci cand stresul care a declansat scrasnitul sau inclestarea dintilor nu mai este un factor in vietile lor.
Logica din spatele purtarii unei gutiere este simpla: e mult mai usor sa inlocuiesti o bucata de plastic decat dintii!
Cum alegi gutiera potrivita pentru tine?
Dupa ce stabilesti ca suferi de bruxism si ai decis ca un device de protectie pentru dantura este optiunea potrivita de tratament pentru tine, e posibil sa fii coplesit de optiunile pe care le ai la dispozitie. E important sa faci un research si sa comunici deschis cu medicul stomatolog despre bruxismul tau.
Pentru a alege gutiera potrivita:
- Gaseste cauza bruxismului – de pilda stresul, consumul de cafeina, factorii genetici, dar si tulburarile de somn, asa cum este apneea in somn.
- Identifica simptomele bruxismului. In acest fel vei distinge daca scrasnesti, inclestezi maxilarul sau ambele.
- Identifica gradul de severitate al simptomelor. In general, exista diferite gutiere pentru bruxism usor, moderat si sever sau grav.
- Identifica daca suferi de bruxism in timpul somnului sau bruxism in timpul zilei.
Identificarea acestor factori te va ajuta sa alegi gutiera potrivita.
Cea mai buna gutiera
Cea mai buna gutiera pentru inclestarea sau scrasnirea dintilor este de calitate profesionala, personalizata pentru gura ta. In mod deosebit pentru inclestare, trebuie sa alegi o gutiera facuta dintr-un material mai moale si mai flexibil, care sa absoarba fortele de inclestare a maxilarului.
Desi pretul mai mic a gutierelor pe care le gasesti in farmacii, fara reteta, poate fi tentant, ele nu ofera acelasi confort si protectie pe care le ofera o gutiera personalizata.
Adesea gutierele din farmacii au o marime universala, ceea ce duce la o nepotrivire a majoritatii. Unele gutiere din farmacii ofera posibilitatea personalizarii (de pilda gutierele boil-and-bite, care iti permit sa le pui in apa fierbinte astfel incat sa devina cumva ca un mulaj); dar per ansamblu ele sunt voluminoase si deranjante.
Materialele gutierelor din farmacii ofera protectie si durabilitate limitata, iar persoanele care sufera de bruxism moderat pana la grav isi pot scrasni dintii fara probleme noaptea cu aceste gutiere.
O gutiera personalizata va fi conceputa special pentru tine, din materiale care reflecta starea ta, ceea ce inseamna ca ti se va potrivi ca o manusa. Mai mult, nu va trebui sa iti faci griji pentru cumpararea uneia noi o data la cateva luni.
Din ce sunt facute gutierele?
Gutierele pentru inclestarea maxilarului sunt de obicei facute dintr-un material cauciucat mai moale si mai flexibil. Materialul moale actioneaza ca o perna si contribuie la absorbtia fortei cu care se incordeaza maxilarul.
Gutierele pentru scrasnitul dintilor sunt facute in general fie dintr-un material laminat dual (moale la interior si acril tare la exterior) sau in intregime dintr-un material acrilic tare. Suprafata tare a materialului acrilic rezista uzurii scrasnitului obisnuit din dinti.
Gutierele facute din ambele materiale vor preveni contacul dinte-pe-dinte si vor minimiza daunele produse de bruxism.
Alti factori de care trebuie sa tii cont cand alegi o gutiera
Marimea. Gutiera trebuie sa fie potrivita si sa te simti confortabil cu ea. Confortul gutierei este foarte important pentru calitatea somnului. Gutiera trebuie sa se potriveasca perfect pe dinti, dar sa nu puna niciun fel de presiune suplimentara pe acestia.
Grosimea. Gutierele au in general o grosime cuprinsa intre 1 si 33 mm. O gutiera prea subtire pentru gradul tau de bruxism, e posibil sa nu dureze prea mult, in timp ce una prea groasa e posibil sa nu ti se aseze confortabil in gura, ducand astfel la modificarea muscaturii.
Personalizarea. In general poti alege o gutiera personalizata, fie pentru dintii de sus, fie pentru cei de jos. Poti alege, de asemenea, materialul pentru gutiera: acrilic tare pentru scrasnit intens sau un material mai moale pentru dinti inclestati.
Materialele sigure. Pentru ca este un produs pe care il vei purta in gura, trebuie ca materialele din care este facuta sa nu contina produse chimice sau materiale la care esti sensibil.
Adaptarea la gutiera
E foarte normal ca adaptarea la gutiera sa dureze cateva saptamani (uneori chiar o luna sau mai mult). Daca la inceput te simti inconfortabil cu ea, sau nu te lasa sa dormi, trebuie sa stii ca te vei adapta in timp. Daca folosesti gutiera de cateva saptamani si inca simti ca iti afecteaza capacitatea de a dormi bine, e momentul sa stai de vorba cu medicul stomatolog despre diferite strategii sau alte optiuni de tratament.
Un truc care te poate ajuta sa te adaptezi mai repede la purtarea gutierei este sa exersezi cu ea pentru perioade scurte in timpul zilei. Gutiera purtata in timp ce iti faci treburile de peste zi te poate ajuta sa te obisnuiesti mai repede cu ea, astfel incat sa o poti purta toata noaptea.
Igiena gutierei
Este important sa iti mentii gutiera curata. Igiena adecvata a gutierei te va asigura ca nu te expui la bacterii daunatoare.
- Clateste gutiera dupa fiecare folosire, pentru a elimina depunerile care e posibil sa ajunga pe gutiera noaptea.
- Dupa clatire, periaza usor gutiera cu o periuta de dinti. Nu e necesar sa folosesti pasta de dinti; perii sunt suficienti pentru a elimina resturile de placa sau reziduuri) si in plus unele paste de dinti pot fi prea abrazive pentru gutiera.
Lasa gutiera sa se usuce complet inainte de a o pune in cutie. Dupa clatire si periere, pune-o intr-un loc curat, pana se usuca in totalitate. Punand-o uda in cutie vei favoriza inmultirea bacteriilor, ce submineaza eforturile de igiena.
Tine cutia curata. O gutiera curata nu va conta daca este tinuta intr-o cutie murdara. De aceea, este important sa speli cutia de cateva ori pe saptamana.
0 Comentarii