Ce sunt fatetele dentare?
Fatetele dentare (numite uneori si fatete de portelan sau laminate dentare din portelan) sunt lucrari protetice reprezentate de niste foite sau straturi foarte subtiri de material in culoarea dintilor, menite sa acopere suprafata vizibila a dintelui, pentru a imbunatati aspectul estetic. Aceste foite sunt atasate de fata dintelui, schimbandu-i culoarea, forma, dimensiunea sau lungimea.
Tipuri de fatete dentare
Fatetele dentare pot fi realizate din portelan sau din rasina compozita.
Fatetele din portelan
Fatetele din portelan sunt ceva mai scumpe decat cele din rasina compozita, insa au o durata de viata de 10-15 ani si rezista mai bine la pete. In plus, ele reflecta bine lumina, avand astfel un aspect natural.
Fatetele din rasina compozita
Fatetele din rasina compozita sunt in general mai ieftine decat cele din portelan. Desi aspectul lor este natural, sunt o varianta mai putin naturala decat fatetele din portelan, pentru ca nu reflecta la fel de bine lumina. Fatetele din rasina au o durata de viata de cativa ani, insa este inferioara portelanului.
Ce probleme rezolva fatetele dentare?
Fatetele dentare sunt folosite in mod obisnuit pentru probleme precum:
- Dinti decolorati din cauza tratamentelor de canal sau patati in urma tratamentelor cu tetraciclina sau alte medicamente, ca si din cauza excesului de fluor.
- Dinti tociti si imbatraniti.
- Dinti ciobiti sau sparti.
- Dinti aliniati gresit, inegali sau cu forma neregulata.
- Dinti spatiati excesiv.
Procedura de montare a fatetelor dentare
Fatetele dentare necesita in general trei vizite la cabinetul stomatologic – una pentru consultatia initiala si doua pentru realizarea si aplicarea fatetelor. Fatetele pot fi aplicate pe unul sau mai multi dinti in acelasi timp.
Diagnosticul si planul de tratament
In cadrul primei vizite la stomatolog vei discuta cu medicul despre rezultatul pe care vrei sa il obtii. Tot acum medicul stomatolog iti va examina dintii, pentru a se asigura ca fatetele sunt solutia adecvata pentru tine, urmand apoi sa discutati despre procedura si despre limitele acesteia. Tot acum vei face radiografii si va fi prelevata amprenta dintilor.
Pregatirea
Pentru a pregati un dinte pentru procesul de fatetare, medicul stomatolog remodeleaza suprafata dintelui, indepartand o parte de smalt aproape egala cu grosimea fatetei ce va fi montata pe suprafata dintelui. E posibil sa resimti o durere in acest pas, astfel ca este indicat sa discuti cu medicul stomatolog despre o eventuala anestezie inainte de a indeparta smaltul. In continuare, medicul va lua un mulaj al dintelui, ce va fi trimis apoi la laboratorul unde se vor face fatetele. In timpul necesar pentru realizarea fatetelor poti purta fatete temporare.
Lipirea
Inainte de a cimenta fatetele pe dinte, medicul stomatolog va evalua daca acestea se potrivesc si daca au aceeasi culoare, slefuind in mod repetat fatetele pentru a obtine masura perfecta. Culoarea fatetei poate fi adaptata la nuanta cimentului folosit.
Pentru ca fatetele sa adere mai bine la dinti, acestia vor fi curatati, slefuiti si chiar exfoliati, astfel incat sa devina mai aspri si sa permita o aderenta mai buna a cimentului.
Dupa pozitionarea corecta a fatetei pe dinte, medicul va aplica o lumina ce va activa substantele chimice din ciment, facandu-l sa se intareasca foarte rapid.
Pasul final implica eliminarea cimentului in exces, verificarea muscaturii si ajustarile necesare.
Beneficiile fatetelor dentare
- Ofera dintilor un aspect natural;
- Portelanul este bine tolerat de gingii;
- Fatetele din portelan sunt rezistente la pete;
- Poti alege o culoare care sa faca dintii mai colorati sa para mai albi;
- Sunt mai puternice si arata mai bine decat coroanele.
Dezavantajele fatetelor dentare
- Procesul este ireversibil.
- Costa mai mult decat bondingul din rasina compozita.
- In general nu pot fi reparate daca se ciobesc sau se crapa.
- Din cauza indepartarii partiale a smaltului, dintele poate deveni mai sensibil la alimente si bauturi fierbinti sau reci.
- E posibil ca fatetele sa nu se potriveasca exact cu culoarea celorlalti dinti. De asemenea, culoarea fatetelor nu mai poate fi modificata dupa montare. Asadar, daca ai in plan sa iti albesti dintii, trebuie sa o faci inainte de montarea fatetelor.
- E posibil uneori ca fatetele sa se desprinda si sa cada. Pentru a reduce acest risc, nu iti musca unghiile, nu baga in gura creioane, gheata si alte obiecte tari, pentru ca vei cauza dintilor o presiune prea mare.
- Dintii cu fatete se pot caria, necesitand acoperire completa cu o coroana.
- Fatetele nu sunt o alegere buna daca ai dinti nesanatosi, slabiti sau daca nu ai destul smalt pe suprafata dintelui.
- Daca iti inclestezi dintii sau scrasnesti frecvent, nu esti un candidat bun pentru fatetele din portelan, pentru ca aceste obiceiuri pot crapa sau ciobi fatetele.
Durata de viata a fatetelor dentare
In general fatetele dentare au o durata de viata cuprinsa intre 7 si 15 ani, necesitand apoi inlocuire.
Ingrijirea fatetelor dentare
Fatetele dentare nu necesita ingrijire speciala. Urmeaza obiceiurile sanatoase de igiena orala, printre care periajul dentar, ata dentara si clatirea cu o apa de gura antiseptica, asa cum faci in mod normal.
Desi fatetele dentare din portelan nu se pateaza, medicul stomatolog poate recomanda evitarea alimentelor si bauturilor care pot cauza pete, precum cafeaua, ceaiul sau vinul rosu.
Alternative pentru fatetele dentare
Printre alternativele pentru fatete se numara bondingul dentar si coroanele. Fatetele sunt o optiune intermediara foarte buna si alegerea ideala daca vrei sa modifici forma dintilor nu atat de putin ca la bonding, dar nici intr-atat de mult incat sa ai nevoie de o coroana.
0 Comentarii