News

Tot ce trebuie sa stii despre albirea dintilor

apr. 3, 2022 | Noutati

Mai devreme sau mai tarziu, fiecare dintre noi observa o forma mai mult sau mai putin grava de decolorare a dintilor. Poate fi vorba despre ceva simplu, precum pierderea stralucirii dintilor si poate ajunge pana la pete si chiar o schimbare completa a culorii dintilor. Ai mai jos motivele principale ce duc la modificarea culorii dintilor.

Unele bauturi si alimente

Bauturile si alimentele cu pigmenti puternici de culoare, asa cum sunt vinul rosul, ceaiul si cafeaua, sunt unele dintre cauzele majore ce determina modificarea culorii dintilor. Pigmentii se prind de smaltul dintilor (zona alba de la exterior) si cauzeaza decolorarea.

Fumatul

Nicotina si gudronul, doua componente majore ale tigarilor, cauzeaza patarea dintilor. Gudronul este o substanta neagra, iar nicotina amestecata cu oxigenul devine o substanta de culoare galbui-maronie.

Varsta

Pe masura ce inaintam in varsta, dar si din cauza uzurii de zi cu zi, smaltul dintilor devine mai subtire. Dentina – stratul interior, mai galben, al dintelui, va incepe sa se vada mai mult.

Traumele dintilor

Uneori dintii care trec prin traume (de pilda o lovitura la nivelul fetei ca urmare a unui accident sau a unei caderi) sufera schimbari de culoare. Aceste schimbari pot fi cauzate de un proces natural in care pe dinte se pun mai multe straturi de dentina, sau pur si simplu pot aparea pentru ca dintele moare.

Medicamentele

Unele medicamente, precum antihistaminicele, medicatia pentru tensiunea arteriala sau antidepresivele, pot cauza decolorarea dintilor.
De asemenea, unele antibiotice precum tetraciclina, luata la varste mici, pot cauza patarea si decolorarea dintilor.
Radioterapia si chemoterapia sunt si ele responsabile pentru inchiderea culorii dintilor.

Cum functioneaza albirea dintilor?

Albirea dintilor implica folosirea unor substante decolorante (in principal peroxid de hidrogen si peroxid de carbamida) pentru a sparge petele de pe dinti in particule mai mici, facandu-le astfel culoarea mai putin observabila si facand dintii sa para mai albi.

Albirea functioneaza pentru toti dintii?

Dintii raspund in mod diferit la albire. Desi unii dinti galbeni, cu pete superficiale, raspund bine la albire, dintii cu pete mai profunde (dintii foarte maro sau gri) nu vor raspunde la fel de bine. Este important sa stii ca restaurarile dentare (fatete, coroane si plombe) nu se vor albi.

Cum se face albirea dintilor?

Exista doua modalitati de albire a dintilor.

Albirea la stomatolog

Aceasta procedura se face pe scaunul medicului stomatolog si in general necesita o singura sedinta. Stomatologul va proteja in primul rand gingiile cu un produs special si apoi va aplica gelul de albire pe dinti. Procedura se va face de 3-4 ori si dureaza in general o ora.

Albirea dintilor acasa

Pentru aceasta metoda ti se va face o gutiera speciala, dupa ce se ia mulajul in cabinetul stomatologic. Medicul iti va oferi instructiuni pentru plasarea gelului de albire in gutiera si pentru durata de timp in care va trebui sa o tii. Aceasta metoda ofera rezultate mai lente, dar similare albirii la cabinet, iar produsul poate fi reaplicat de mai multe ori, dupa preferinte. Daca faci asta in fiecare noapte, vei obtine rezultatele dorite in cateva saptamani.

Exista efecte adverse ale albirii dintilor?

Unele persoane pot resimti o sensibilitate dupa albire, mai ales in urma albirii la cabinet, care foloseste produse decolorante mai puternice. Acest efect este in general doar temporar si va disparea in cateva zile.
Daca resimti aceeasi sensibilitate si la albirea acasa, poti incerca sa reduci frecventa reaplicarilor, punand gelul doar o data la cateva nopti, nu in fiecare noapte.

0 Comentarii