News

Top 16 mituri despre sanatatea dentara

sept. 6, 2023 | Sfaturi

Cu totii am auzit pana acum tot felul de mituri despre sanatatea dentara, de la “ata dentara este o pierdere de timp” pana la “toata lumea va avea nevoie de proteza la un moment dat”. Cum ar fi sa afli ca toate acestea nu sunt decat niste basme?
Vom explica 16 dintre aceste mituri comune, provenite din “intelepciunea” populara si vei afla de ce nu sunt nimic altceva decat simple idei depasite si cum te-ar putea ajuta intelegerea adevarului despre igiena dentara sa iti mentii gura cat mai sanatoasa in anii ce vor veni. Citeste si vei afla adevarul din spatele celor mai raspandite mituri din domeniul stomatologiei.

Mitul 1. Periajul mai intens si mai indelungat iti curata dintii mai bine.

Adevarul. Poti sa iti periezi mai usor dintii fara probleme! Periajul mai puternic nu inseamna ca iti vei curata dintii mai bine. Periajul prea intens sau cu o periuta de dinti prea abraziva (medie sau dura) sau pentru o perioada prea lunga de timp poate dauna grav dintilor prin erodarea smaltului, care protejeaza interiorul dintelui de carii si cavitati. Medicii stomatologi recomanda periajul de doua ori pe zi, timp de doua minute.

Mitul 2. Cariile sunt cauzate de zahar.

Adevarul. Inainte de a sarbatori cu un baton de ciocolata, retine totusi ca zaharul poate cauza carii. Insa chipsurile, biscuitii si alte alimente bogate in amidon au un efect foarte puternic. Acizii proveniti de la bacteriile care apar in mod natural in gura se combina cu saliva, ducand la acumularea de placa. Adevaratul vinovat sunt carbohidratii.

Mitul 3. Respiratia neplacuta inseamna gingivita.

Adevarul. Desi respiratia urat mirositoare indica faptul ca e posibil sa te cofrunti cu o boala a gingiilor, ea poate fi si un semn al altor probleme potentiale de sanatate. Refluxul acid, ocluzia intestinala sau alte probleme digestive pot provoca „respiratia stomacala”. Stabileste o programare la stomatolog si solicita o consultatie.

Mitul 4. Gingivita este doar o problema de sanatate orala.

Adevarul. Daca ai o boala a gingiilor, e mai probabil sa ai probleme de sanatate precum diabetul si hipertensiunea arteriala, precum si anumite tipuri de cancer, asociate cu inflamatia cronica. Ce trebuie sa retii? Dinti sanatosi inseamna corp sanatos!

Mitul 5. Nu trebuie sa mergi la dentist decat daca ai o problema.

Adevarul. Este obligatoriu sa faci programari regulate pentru igienizari si pentru prevenirea problemelor dentare. Vizitele regulate la stomatolog il vor ajuta pe acesta sa identifice problemele inainte ca ele sa devina simptomatice. Cel mai bine este sa mergi la dentist pentru o igienizare o data la 6 luni. Doar pentru ca nu poti vedea sau simti eventuale carii sau boli ale gingiilor, nu inseamna ca acestea nu exista.

Mitul 6. Fluorul te expune la riscuri.

Adevarul. De cand apa cu fluor a devenit o obisnuinta, multe persoane au spus ca fluorul reprezinta un risc pentru sanatate. Insa aproape toate studiile au aratat ca fluorul are efecte pozitive excelente asupra sanatatii orale, si nu a existat niciun studiu care sa demonstreze ca fluorul vine la pachet cu riscuri pentru sanatate. Poti gasi fluor in majoritatea produselor de ingrijire orala si in apa pe care o bei, ca ingredient natural.

Mitul 7. Albirea dintilor slabeste dantura.

Adevarul. Daca albirea dintilor se face conform instructiunilor produsului – acasa sau la stomatolog – nu vei simti nicio slabire a structurii dintilor. Folosirea excesiva a acestor produse poate provoca o scurta senzatie de sensibilitate sau iritabilitate a dintilor, dar asta nu inseamna ca dintii sunt slabiti.
Procedurile corecte de albire dentara nu afecteaza nici smaltul dintilor in mod semnificativ. Consulta un medic stomatolog pentru sfaturi si proceduri de albire sigure.

Mitul 8. E daunator sa iti periezi dintii cand iti sangereaza gingiile.

Adevarul. Sangerarea gingiilor este un semn de placa sau un semn ca exista alimente care se acumuleaza pe linia gingiei, iar solutia nu este alta decat periajul, pentru a indeparta toate murdaria! Periajul contribuie la reducerea iritatiei si a inflamatiei de pe gingii. Medicii stomatologi recomanda sa iri periezi dintii la 45 de grade, cu perii indreptati catre gingii, aceasta fiind cea mai buna metoda de a indeparta aceasta acumulare.

Mitul 9. Ata dentara nu este importanta.

Adevarul. Ata dentara poate fi o adevarata bataie de cap, insa fara ea nu vei reusi sa cureti aproximativ o treime din suprafata dintilor, spatii in care periuta de dintii nu poate sa ajunga.

Mitul 10. Cariile sunt inevitabile.

Adevarul. Adesea aceasta este o scuza sa faci rabat din cand in cand de la ingrijirea orala, insa nu este deloc adevarat. Cariile pot fi prevenite, iar cu ingrijirea orala si ajutor din partea medicului stomatolog, iti poti mentine dintii sanatosi o viata intreaga.

Mitul 11. Sanatatea orala nu afecteaza sanatatea generala.

Adevarul. Cercetarile au aratat ca poate exista o corelatie intre sanatatea orala si starea de sanatate a inimii, ceea ce inseamna ca igiena dentara adecvata este vitala pentru a mentine un stil de viata sanatos.

Mitul 12. Apa de gura poate inlocui periajul dentar.

Adevarul. Din pacate apa de gura nu poate inlocui actiunea mecanica a periajului dentar si a folosirii atei dentare. Apa de gura poate contribui la indepartarea acelui strat de suprafata de bacterii, dar nu va elimina bacteriile care raman prinse in biolfilmul care se formeaza pe dinti.
Clatirea gurii cu apa de gura este un pas util pentru mentinerea igienei orale, ce poate contribui la reducerea bacteriilor, dar nu le indeparteaza fizic.

Mitul 13. E prea tarziu pentru aparat dentar.

Adevarul. Datorita evolutiilor in stomatologie si ortodontie, niciodata nu e prea tarziu pentru purtarea unui aparat dentar. Produse precum Invisalign permit si adultilor sa foloseasca aparate dentare aproape invizibile si te pot ajuta sa zambesti cu incredere, pentru ca dintii tai vor fi aliniati corect.

Mitul 14. Dintii albi sunt dinti sanatosi.

Adevarul. Dintii mai albi pot arata mai bine, este adevarat, insa e vorba doar despre aspectul estetic. Dintii pot avea in cotinuare probleme de sanatate orala, ce trebuie rezolvate pentru binele sanatatii generale. Cel mai bun mod de a evalua starea sanatatii dentare este sa mergi la medicul stomatolog.

Mitul 15. Dintii de lapte nu trebuie ingrijiti.

Adevarul. Dintii temporari sau de lapte sunt importanti pentru dezvoltarea ulterioara a dintilor permanenti. Ignorarea ingrijirii dentare a dintilor de lapte poate duce la carii si la probleme de aliniere a dintilor permanenti.

Mitul 16. Durerile de dinti dispar de la sine.

Adevarul. Durerile de dinti pot indica probleme dentare grave, cum ar fi carii sau infectii. Ignorarea lor poate duce la complicatii mai mari. Este important sa stai de vorba cu un stomatolog pentru un diagnostic si tratament adecvat.

Concluzie

Este important sa fii informat si sa fii constient de adevaruri atunci cand vine vorba despre sanatatea dentara. Nu lua drept realitati miturile invechite si asigura-te ca intrebi intotdeauna medicul stomatolog daca nu esti sigur de ceva, iar dintii tai iti vor multumi pentru asta!
Continua sa iti periezi dintii de doua ori pe zi, sa folosesti ata dentara cel putin o data pe zi si sa fii atent ce fel de alimente consumi. Astfel te vei asigura ca dintii tai vor fi sanatosi pe viitor. Iar daca esti ingrijorat cu privire la sanatatea ta orala, nu ezita sa ceri sfatul medicului stomatolog.

0 Comentarii