News

Tigarile electronice si impactul asupra sanatatii orale

aug. 5, 2024 | Noutati

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca fumatul si sanatatea orala nu fac casa buna si, din fericire, fumatul este intr-un declin constant de zeci de ani. Insa, din pacate, tigarile electronice au luat locul fumatului traditional si au devenit noua norma.
Vapingul – utilizarea tigarilor electronice – este un obicei care ia o amploare tot mai mare in randul tinerilor, iar cercetatorii cu experienta in bolile parodontale avertizeaza ca vapingul poate avea un impact negativ asupra sanatatii orale.

Cat de comun este vapingul sau tigarile electronice?

Desi astazi numarul de adolescenti care fumeaza tigari cu tutun a scazut mult, vapingul a devenit o epidemie in randul adolescentilor si minorilor. Scaderea popularitatii fumatului in randul adolescentilor poate fi atribuita in mare masura educatiei impotriva fumatului, precum si cunostintelor generale care predomina acum in societatea noastra cu privire la pericolele consumului de tutun.
Cand vine vorba de vaping, insa, nu exista multe campanii care sa sublinieze pericolele utilizarii tigarilor electronice. Acest motiv, combinat cu multi factori sociali, inclusiv popularitatea brandurilor de vaping si de tigari electronice, au dus la o prevalenta incredibila a tigarilor electronice in randul tinerilor.
Un sondaj realizat in 2022 in Suedia a relevat ca 1 din 5 tineri cu varste intre 14 si 15 ani a folosit tigari electronice la un moment dat, potrivit Centrului Suedez pentru Informatii despre Alcool si Droguri.
Din 2017, consumul de tigari electronice a crescut cu 48% in randul elevilor de varsta gimnaziala si cu 78% in randul elevilor de liceu.
Desi utilizarea tigarilor electronice este considerata de obicei ca fiind mai putin daunatoare, efectele pe care le are asupra sanatatii orale pot fi la fel de periculoase ca si efectele tigarilor traditionale.
„Faptul ca tigarile electronice sunt comercializate ca fiind mai putin daunatoare decat tigarile obisnuite este o problema reala. Nu stim care sunt efectele pe termen lung”, spune Andreas Stavropoulos, profesor de parodontologie la Universitatea din Malmo si presedinte al Comitetului Stiintific al Federatiei Europene de Parodontologie (EFP).

Ce sunt tigarile electronice?

Tigarile electronice, denumite in mod obisnuit „vape”, sunt dispozitive electronice care incalzesc un lichid care este apoi inhalat de catre utilizator, creand un nor de vapori de „fum”, care simuleaza senzatia de fumat.
Tigarile electronice functioneaza prin incalzirea unui lichid, denumit „e-lichid”, alcatuit de obicei din ingrediente precum propilenglicol, glicerina, apa, nicotina si diverse arome. E-lichidul poate fi achizitionat si fara continut de nicotina sau, alternativ, cu THC in statele in care marijuana poate fi achizitionata legal.
Spre deosebire de aroma standard de tutun a tigarilor traditionale, majoritatea oamenilor care vapeaza prefera sa foloseasca e-lichide cu arome diverse, adesea fructate sau cu gust de bomboane. Se pare ca aceste arome fac produsul mai atractiv pentru copii, adulti tineri si persoane care in mod normal nu fumeaza tigari de tutun.

De ce sunt tigarile electronice atractive?

Exista multe motive pentru care oamenii vapeaza. Printre acestea se numara si:
– Ideea ca ii va ajuta sa se lase de fumat
– Posibilitatea de a fuma in spatii publice, in care fumatul de tigari nu este permis
– Recreere
– Ideea ca sunt o alternativa mai sanatoasa la tigari

Cum afecteaza vapingul sanatatea orala?

Uscaciunea cavitatii bucale (xerostomie). Vaporii din e-tigari pot reduce fluxul de saliva, ducand la uscaciunea cavitatii bucale. Saliva este esentiala pentru mentinerea echilibrului pH-ului si pentru protejarea dintilor impotriva bacteriilor. Uscaciunea orala creste riscul de carii dentare si de boli gingivale.
Riscul de inflamatii gingivale. Vapingul poate provoca inflamatii la nivelul gingiilor, crescand riscul de gingivita si parodontita. Studiile arata ca utilizatorii de e-tigari au un risc mai mare de inflamatii cronice, ceea ce poate duce la pierderea dintilor pe termen lung.
Carii dentare. Ingredientele din lichidele utilizate pentru vaping, in special aromele dulci, pot contribui la aparitia cariilor. Vaporii pot lasa reziduuri zaharoase pe dinti, ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si formarea placii dentare.
Eroziunea smaltului. Desi vapingul nu contine substantele chimice dure gasite in tigarile traditionale, acizii din unele lichide pentru tigari electronice pot contribui la eroziunea smaltului dentar. Acest lucru poate face dintii mai sensibili si mai predispusi la deteriorare.
Schimbarea culorii dintilor. Desi vapingul nu produce petele maronii cauzate de fumatul clasic, utilizarea prelungita a e-tigarilor poate duce la decolorarea subtila a dintilor, in special daca lichidele contin coloranti sau arome.
Respiratie urat mirositoare. Uscaciunea orala si acumularea bacteriilor, cauzata de vaping, poate contribui la halitoza (respiratie urat mirositoare). Lipsa salivei si inmultirea numarului de bacterii in cavitatea bucala pot agrava acest simptom.

Tigari cu tutun versus tigari electronice

Este bine cunoscut faptul ca fumatul are un impact negativ asupra sanatatii orale. Fumatorii sunt mai predispusi sa sufere atat de boli parodontale, cat si de cancer oral, iar astazi mai multe studii arata, de asemenea, legatura dintre sanatatea orala precara si bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, nu este la fel de clar modul in care vapingul afecteaza sanatatea orala.
„Stim ca nicotina reduce circulatia sangelui in gingii, dar sunt necesare mai multe cercetari in acest domeniu pentru a vedea cum afecteaza vapingul sanatatea orala si sanatatea generala. Unele studii arata ca vapingul este daunator pentru gura si gingii, in special in randul persoanelor care nu au fumat niciodata. Se pare ca vapingul afecteaza negativ mediul microbian din gura”, spune Stavropoulos. El mai adauga, de asemenea, ca un pericol suplimentar al tigarilor electronice este acela ca le poti tine in gura tot timpul, fara pauza. Chiar si vape-urile fara nicotina contin o serie de substante chimice despre care nu stim cum ne afecteaza sanatatea in timp.
Riscurile pentru sanatate identificate pana acum sunt afectarea inimii, a vaselor de sange si a plamanilor. Numeroase organizatii si autoritati, cum ar fi CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor) din SUA, AHA (Asociatia Americana a Inimii), OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si FDI (Federatia Mondiala de Stomatologie) ne sfatuiesc, de asemenea, sa nu apelam la tigari electronice pentru a incerca sa renuntam la tigarile clasice. Riscul este ca oamenii sa continue sa fumeze, doar ca vor folosi atat tigari obisnuite, cat si tigari electronice.
E-lichidul poate avea diverse niveluri de nicotina si, desi aceste niveluri sunt in general mult mai mici decat intr-o tigara traditionala, un cartus plin de e-lichid poate echivala cu 2-3 pachete de tigari obisnuite.

Efectele propilenglicolului si glicerinei vegetale

Propilenglicolul (PG) este un lichid sintetic, utilizat in mod obisnuit de industria alimentara, chimica si farmaceutica. Scopul sau principal este absorbtia apei, care este folosita pentru a mentine nivelul de umiditate in produse precum alimente, medicamente si cosmetice. Specialistii descriu in general PG ca fiind sigur.
Glicerina vegetala (VG), a doua componenta principala a e-lichidului, se gaseste si in industria alimentara, cosmetica si farmaceutica. In industria alimentara, VG este folosit ca solvent si indulcitor. Desi este recunoscut ca fiind sigur si in general inofensiv in sine, studiile au aratat ca o combinatie de VG si PG produce o crestere de 4 ori a aderentei microbiene la smalt, precum si o crestere de 2 ori a formarii biofilmului.
Mai mult, studiile au aratat o scadere cu 27% a duritatii smaltului atunci cand se adauga in e-lichid diverse arome, in comparatie cu produsele fara arome. Aceste efecte determina aderarea mai facila pe dinti a bacteriilor cauzatoare de carii.

Concluzie

Vapingul a luat cu asalt cultura sociala moderna, fiind extrem de popular in special in randul adolescentilor si adultilor tineri, ca alternativa sigura la fumatul clasic. Aromele fructate si unice ii atrag pe oameni sa inceapa sa vapeze, de multe ori fara ca macar sa fi fumat inainte.
Dincolo de riscurile pentru sanatatea fizica care pot fi asociate cu vapingul, exista o multime de moduri in care vapingul afecteaza sanatatea orala si care ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru cei care vapeaza sau isi doresc sa incerce.
Este periculos sa crezi ca vapingul este o alternativa sigura la fumat si este important sa intelegi foarte bine efectele nocive ale vapingului inainte de a decide sa incepi sa vapezi.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii