Desi din ce in ce mai multi oameni au invatat ca e bine sa aiba o grija mai mare de corpul lor, incercand sa isi tina dieta sub control si sa se asigure ca fac suficienta miscare, nu aceeasi atentie este acordata si igienei orale. Aceasta implica ingrijirea dintilor pentru a te asigura intotdeauna ca sunt sanatosi si functioneaza optim, precum si ingrijirea gingiilor.
Cele doua probleme principale care pot aparea cu privire la sanatatea orala sunt cariile si afectiunile gingivale. Ambele pornesc de la prezenta tartrului la nivelul cavitatii orale.
Tartrul se formeaza ca rezultat direct al neglijarii igienei orale, astfel ca aceste probleme sunt usor de prevenit cu o igiena buna si masuri preventive.
Ce este tartrul?
Tartrul este un strat care se formeaza pe dinti, incepand cu zona gingiilor, si care imbraca suprafata dintelui.
La baza formariii tartrului sta placa bacteriana – o pelicula lipicioasa, incolora, formata din bacterii, care se formeaza in mod constant pe suprafata dintelui. Desi in cavitatea orala exista atat bacterii bune, cat si bacterii rele, placa produce acizi care ataca smaltul dintilor, dauneaza gingiilor si creeaza carii.
Acumularea excesiva a placii poate duce, de asemenea, la boli parodontale despre care se stie ca au ca efect si compromiterea sistemului imunitar.
Cand nu este indepartata prin periaj regulat si prin folosirea atei dentare, placa se va mineraliza si se va transforma in tartru, iar pe termen lung diferitele tipuri de bacterii vor ajunge sa cauzeze carii dentare si afectiuni gingivale.
Mai mult, parti din acest tartru calcifiat se pot sparge si pot patrunde chiar in sistemul digestiv, iar de acolo mai departe in sange, ducand la ingustarea vaselor, atunci cand depozitele de calcul dentar incep sa fie problematice.
Ce cauzeaza aparitia tartrului?
Placa bacteriana este o combinatie de bacterii (ce difera de la o persoana la alta) si o matrice extracelulara care se lipeste de suprafata exterioara a dintelui. Dezvoltarea placii incepe cu atasarea de suprafata dintelui a peliculei sau stratului subtire de proteine din saliva. Cocii gram pozitivi incep apoi sa se lipeasca de aceasta pelicula si sa se inmulteasca.
Pe masura ce bacteriile incep sa colonizeze suprafata dintelui, alte specii precum Veillonella, Actinomyces si Capnocytophaga, bacterii gram pozitive si negative, incep sa contribuie la colonizarea si crearea tartrului. Intre prima si a treia saptamana, daca tartrul nu este eliminat, se creaza un mediu anaerob.
Colonizarea ulterioara va duce la aderarea la acest strat a unor bacterii precum Porphyromonas Gingivalis si specii de treponema. Populatia microbiana va avea diferite compozitii in functie de loc, de substratul disponibil, de componentele din saliva si de practicile de igiena ale fiecarui individ. Cu cat tartrul este ignorat mai mult timp, cu atat e mai probabila aparitia diferitelor boli ale dintilor si gingiilor.
Placa versus tartru
Tartrul este placa in stare calcifiata, pe care numai un medic stomatolog o poate indeparta in timpul unei curatari de rutina, ce include periaj profesional si detartraj. Daca nu periezi in mod adecvat dintii si nu folosesti ata dentara, tartrul se va acumula deasupra liniei gingiei si va ameninta sanatatea dintilor si structura osoasa din jurul gingiilor.
De ce este daunator tartrul?
Spre deosebire de placa, un film incolor de bacterii, tartrul este o acumulare minerala de culoare galbena si chiar maronie. Primul aspect daunator al tartrului este, asadar, de natura estetica. Dintii se pateaza, iar stratul intai alb si apoi colorat de pe ei arata urat. Insa al doilea aspect este mai periculos, deoarece afecteaza sanatatea.
Stratul de tartru de pe dinti si gingii le face mai vulnerabile la boli. Pe masura ce tartrul se acumuleaza pe suprafata dintilor, acestia vor incepe sa se deterioreze si se vor forma carii in smalt.
Chiar daca smaltul este una dintre cele mai puternice substante din corpul uman, placa neindepartata la timp si apoi tartrul vor crea mici gauri in dinti.
O data cu calcifierea placii, substanta intarita provoaca si mai multe probleme gingiilor. Inflamatia gingiilor poate duce la sangerare, decolorare si sensibilitate. Umflarea gingiilor este adesea insotita de respiratie urat mirositoare. De asemenea, gingiile se pot retrage din cauza infectiei. Tartrul irita gingiile si le face sa sangereze.
Cum scapi de tartru?
Masuri preventive
Masurile preventive in tratamentul dentar au ca scop sa te protejeze impotriva aparitiei bolii. Serviciile de medicina dentara preventiva sunt extrem de utile pentru pacientii de toate varstele si combat boala parodontala, sensibilitatea dentara, cariile si chiar si infectiile orale.
Periaj
Periajul dintilor cu o pasta de dinti cu fluor este o necesitate. Medicii stomatologi recomanda periajul de doua ori pe zi. Dintii trebuie periati timp de doua minute, acordand timp curatarii suprafetelor fiecarui dinte. Foloseste o periuta de dinti cu peri moi pentru a nu ajunge sa ranesti gingiile.
Ata dentara
Doar 40% din placa este indepartata prin periere. Placa se acumuleaza si intre dinti, de unde poate fi indepartata prin folosirea atei dentare. Spatiile interdentare si zonele de sub linia gingiei pot fi ingrijite mai bine daca folosesti ata dentara. Ideal ar fi sa poti folosi ata dupa fiecare masa.
Apa de gura
Foloseste apa de gura in mod regulat dupa mese. Alege o varianta cu fluor, mult mai eficienta si mai sanatoasa. Daca tartrul iti da deja batai de cap, incearca sa-ti convingi medicul stomatolog sa-ti recomande o apa de gura antibacteriana.
O alimentatie sanatoasa
Pentru ca alimentele bogate in zahar si amidon sunt un teren bogat de inmultire a bacteriilor din gura, incearca sa le eviti. Consuma alimente mai sanatoase, precum fructe si legume crude, care pe langa faptul ca ofera corpului o cantitate importanta de nutrienti, contribuie si la curatarea dintilor in timp ce mesteci.
Include in alimentatie toate cele cinci grupe alimentare – fructe, legume, alimente bogate in proteine, alimente bogate in calciu si cereale integrale – pentru a reduce placa si a promova sanatatea orala optima.
Controale regulate la stomatolog
Majoritatea oamenilor evita sa mearga la stomatolog pana cand ceva e in neregula, ceea ce este o greseala. Mergi la control o data la 6 luni, pentru a te asigura ca dintii tai sunt intotdeauna sanatosi.
In timpul vizitei la stomatolog, medicul sau igienistul va acorda o atentie deosebita placii si tartrului de pe dinți, le va indeparta in consecinta si va evalua starea dintilor si gingiilor prin examen oral si radiografii daca este necesar.
Tratamente cu fluor
Fluorul este un agent de combatere a cariilor care se gaseste in mod natural in sol, apa si alimente. Tratamentele cu fluor, precum si utilizarea pastei de dinti cu fluor, vor preveni aparitia cariilor la copii si adulti.
0 Comentarii