News

Sigilarea dentara. Ce este si ce eficienta are?

feb. 2, 2024 | Noutati

Folosita de catre medicii stomatologi de mai bine de 50 de ani, sigilarea dentara este o procedura rapida, usoara si lipsita de durere, de a proteja atat adultii cat si copiii de carii.

Ce este sigilarea dentara?

Sigilarea dentara presupune aplicarea pe suprafata masticatorie a dintelui a unui sigilant dentar, pentru a-l proteja de carii. Sigilarile sunt folosite in mod obisnuit pe molari si premolari, care au denivelari si santuri naturale pe suprafata superioara, ce ii fac uneori dificil de curatat in mod adecvat. Sigilantii dentari sunt trasparenti, albi sau foarte putin colorati, si de aceea in general sunt invizibili.
Cand sunt plasati perfect pe aceste santuri si canale, sigilantii pot preveni o mare parte din carii, protejand suprafetele sensibile ale dintilor de acizii care cauzeaza carii.

Ce materiale se folosesc pentru sigilarea dentara?

Sigilantii dentari sunt in principiu pe baza de rasina din plastic.
Exista sigilanti ce contin rasini, fillere si substante chimice care ajuta sigilantul sa adere mai bine la dinte si sa fie astfel mai puternic si mai rezistent la uzura. Acest tip de sigilant dentar poate necesita ajustare, pentru a asigura o muscatura corecta.
Sigilantii fara fillere contin mai multa rasina si curg natural in denivelarile dintelui, fara sa fie nevoie de ajustare.
Exista si sigilanti cu eliberare de fluor, folositi pentru a intari smaltul dintilor.
Sigilantii cu ionomeri de sticla sunt folositi pe dintii dificil de mentinut uscati, pentru ca adera mai bine la suprafetele ude. Aceasta este solutia perfecta pentru molarii care au erupt doar pe jumatate.

Procedura de aplicare a sigilantilor dentari

Aplicarea sigilantilor dentari este un proces simplu si nedureros, care se desfasoara in 6 pasi.
1. Dintele este curatat cu o periuta si o pasta abraziva pentru a indeparta orice urma de placa dentara sau resturi alimentare. Dupa acest pas medicul examineaza bine dintele pentru a depista eventuale carii. Daca exista astfel de carii, oricat de mici, se foloseste abraziunea cu aer, laser sau freza, pentru a curata zona inainte de a plasa pe dinte orice material sigilant.
2. Dintele trebuie sa fie uscat bine pentru a permite sigilantilor sa adere la dinte. Medicul stomatolog va folosi o seringa cu aer pe suprafata dintelui. Dintele este mentinut apoi uscat si izolat de saliva cu ajutorul unor rulouri dentare din bumbac.
3. Se aplica apoi pe dinte un material de pregatire a dintelui, care se lasa sa actioneze aproximativ 15 secunde. Acest material confera dintelui o suprafata dura ce permite sigilantului dentar sa adere mai bine.
4. Materialul de pregatire este apoi clatit de pe dinte, iar dintele este uscat din nou. Zona este protejata din nou cu rulouri din bumbac pentru a ramane uscata.
5. Se aplica sigilantul dentar in strat subtire pe suprafata de muscatura a dintelui, avand grija sa ajunga in toate denivelarile si fisurile dintelui.
6. Unii sigilanti dentari se intaresc singuri, in timp ce altii necesita lumina UV concentrata, timp de aproximativ 30 de secunde.

Cine are nevoie de sigilarea dentara?

Sigilarile dentare nu sunt benefice doar copiilor, ci si adultilor.

Sigilarea dentara la copii

Copiii au nevoie de ajutor pentru ca dintii lor sa ramana curati si fara placa, iar sigilarile dentare ajuta la atingerea acestui obiectiv.
In mod ideal, sigilantii trebuie sa se aplice imediat dupa eruptia primului molar (in jurul varstei de 6 ani) si a celui de-al doilea molar (in jurul varstei de 12 ani). Cu cat mai devreme cu atat mai bine.
Sigilantii dentari pot fi aplicati pe dintii copiilor de la o varsta frageda, dar e posibil ca un copil mai mic sa nu poata sta nemiscat sau sa nu poata deschide gura suficient de mult pentru ca procesul sa se desfasoare fara probleme.
Copiii care au cea mai mare nevoie de sigilari dentare sunt cei cu denivelari foarte mari in molari, risc mare de carii, dieta bogata in alimente procesate, faina rafinata si zaharuri. De asemenea, sigilarea este benefica pentru copiii cu nevoi speciale, pentru care igiena orala si o dieta sanatoasa sunt mai dificile.

Sigilarea dentara la adulti

Sigilarile dentare pot fi benefice si adultilor. Pe masura ce inaintam in varsta, constatam ca suntem mai susceptibili la carii, iar saliva noastra nu mai poate proteja dintii la fel ca inainte. Sigilantii dentari pot contribui la protejarea dintilor adulti sanatosi impotriva cariilor. Adultii cu probleme autoimune, cum ar fi lupusul, au o predispozitie catre carii, iar sigilarile dentare le pot fi foarte benefice.
Problema sigilarilor la adulti este ca dintii au fost expusi pentru o perioada mult mai lunga la microbiomul oral si e posibil ca in canalele mai profunde ale dintilor sa fie prinse sisteme complexe de bacterii. Pentru a sigila dintii adulti, este importanta o curatare foarte atenta a dintilor, tratament cu ozon si sigilare imediata, pentru a reduce cat mai mult riscul de dezvoltare a cariilor sub materialul de sigilare.

Cat dureaza efectele sigilarilor dentare?

Sigilantii dentari pot dura intre 3 si 10 ani si uneori chiar mai mult, ceea ce ii face o arma eficienta impotriva cariilor dentare.
E nevoie insa de verificari si controale de rutina, pentru eventuale reparatii, daca e nevoie.
E posibil ca sigilarile sa nu dureze mult pentru pacientii care isi inclesteaza sau isi scrasnesc dintii, pentru pacientii cu reflux acid si pentru cei cu o dieta foarte acida.

Ingrijirea dintilor sigilati

Dintii pe care s-au aplicat sigilanti necesita periaj cu o periuta de dinti cu peri moi si o pasta de dinti cu un agent remineralizant precum hidroxiapatita. De asemenea, ingrijirea dintilor sigilati implica si ata dentara.
Dietele bogate in fructe de padure, cafea, ceaiuri si vin rosu pot pata dintii sigilati. In plus, sigilantii se pot deteriora daca mananci alimente lipicioase, gumose si greu de mestecat.

Cat de bine functioneaza sigilarile dentare?

Sigilarile dentare previn aparitia cariilor? Da, sigilarile efectuate perfect si la momentul potrivit functioneaza in sensul prevenirii cariilor.
Majoritatea cercetarilor arata ca sigilantii reduc cariile, dar e nevoie de mai multe cercetari follow-up, pe termen lung.
Intr-un review din 2017 cercetatorii au aratat ca pacientii carora li s-au aplicat sigilanti pe baza de rasina pe suprafetele ocluzale ale molarilor permanenti au avut mai putine carii decat subiectii carora nu li s-au aplicat deloc sigilanti. Insa e nevoie de trialuri cu perioade mai lungi de follow-up pentru a cerceta eficienta procedurilor de sigilare.
Potrivit unui studiu din 2016, copiii fara sigilari au avut de trei ori mai multe carii la primii molari permanenti decat copiii care au avut parte de sigilari. Acelasi studiu a aratat ca sigilarile dentare pot preveni 80% dintre cariile molarilor permanenti.

Riscurile sigilarilor dentare

Nu exista riscuri si pericole asociate cu sigilantii dentari. Sigilantii dentari contin uneori urme de BPA (bisfenol A), dar studiile au aratat ca dozele sunt atat de mici incat nu reprezinta un motiv de ingrijorare.
Riscul principal al sigilarilor dentare apare in situatii in care dintii nu au fost examinati atent inainte de aplicarea sigilantilor, pentru a depista eventuale carii. Cariile ascunse sub sigilanti se dezvolta si e posibil ca mai tarziu sa aiba nevoie de obturatii ample si uneori chiar de tratament de canal sau extractie.
In plus, daca sigilantii nu sunt aplicati in mod adecvat, ei pot chiar cauza carii, fie creand muchii pe care se prinde placa sau resturi alimentare, fie sigiland in interior bacterii si carii nedepistate care vor avansa sub material.

Cum se indeparteaza sigilarile dentare?

Sigilarile dentare pot fi usor indepartate intr-o procedura rapida si usoara, ce implica laserul sau freza. Aceasta procedura lasa intacta structura dintelui.
Sigilarile se indeparteaza din mai multe motive:
– resigilare cu un sigilant ceramic (considerat “mai curat” decat sigilantii traditionali)
– corectarea crapaturilor sau fisurilor in materialul sigilant existent
– eliminarea sigilantilor aplicati incorect
– expunerea si tratarea cariilor de sub material.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii