Sedarea te mentine relaxat in timpul procedurilor stomatologice. Ea este benefica pentru pacientii cu anxietate, cu teama de dentist sau pentru cei care urmeaza tratamente stomatologice prelungite. Sedarea stomatologica este de mai multe tipuri, cele mai frecvent intalnite fiind sedarea cu protoxid de azot, sedarea orala constienta si sedarea intravenoasa.
Ce este sedarea?
Sedarea in vederea desfasurarii procedurilor stomatologice se refera la utilizarea medicamentelor pentru a induce o stare de relaxare sau somnul temporar in timpul procedurilor dentare. Acest tip de abordare este folosit adesea pentru a ajuta persoanele care au anxietate sau teama de tratamentele dentare, precum si pentru pacientii care au nevoi speciale, sau care necesita proceduri mai lungi si mai complexe.
Exista diferite niveluri de sedare in practica stomatologica, iar alegerea depinde de gradul de anxietate al pacientului, de tipul de procedura si de alte consideratii medicale. Iata cateva niveluri comune de sedare in cadrul stomatologie.
Sedarea minimala
Pacientul ramane treaz, dar este intr-o stare de relaxare profunda. Acest tip de sedare este adesea realizat cu ajutorul anxioliticelor (medicamente anti-anxietate) sau a sedativelor.
Sedarea moderata (constienta)
Pacientul ramane treaz, dar este mult mai relaxat si adesea isi aminteste destul de putin din procedura. Aceasta poate implica utilizarea medicamentelor precum diazepam sau midazolam.
Sedarea profunda
Pacientul este aproape intr-o stare de somn si poate fi trezit greu. Acest nivel de sedare poate fi necesar pentru proceduri mai invazive sau mai lungi.
Anestezie generala
Pacientul este complet adormit si nu este trezit pe durata procedurii. Aceasta optiune este mai rar folosita in practica stomatologica si este adesea rezervata pentru interventii chirurgicale mai complexe.
Este important ca administrarea sedarii dentare sa fie realizata de catre un profesionist medical calificat si instruit, cum ar fi un medic anestezist sau un medic stomatolog cu experienta in sedare. Aceasta garanteaza siguranta pacientului si monitorizarea adecvata a starii sale de sanatate in timpul procedurii.
Cine are nevoie de sedare?
Sedarea poate fi folosita pentru persoane de toate varstele. Medicii stomatologi recomanda in general optiuni de sedare pentru persoane cu:
– Anxietate
– Teama de dentist
– Reflex de gag extrem de sensibil
– Frica de ace
– Sensibilitate extrema a dintilor
– Senzatie de claustrofobie pe scaunul stomatologic
– Raspuns redus la anestezia locala
– Situatii speciale
Tipuri de sedare folosite in stomatologie
Exista mai multe tipuri de sedare, in functie de nevoile particulare ale pacientilor. Factorii de care tin cont medicii stomatologi in alegerea optiunii potrivite de sedare sunt:
– Nivelul de anxietate
– Durata procedurii
– Istoricul de sanatate
– Alegerile individuale
Cele mai frecvente tipuri de sedare sunt protoxidul de azot, sedarea orala constienta si sedarea intravenoasa.
Sedarea cu protoxid de azot
Sedarea cu protoxid de azot se refera la utilizarea gazului ilariant (“gazul rasului”), in scopul de a induce o stare de relaxare si confort in timpul procedurilor stomatologice. Protoxidul de azot este un gaz incolor, inodor si insipid, care are proprietati anxiolitice si analgezice usoare.
Gazul ilariant este inhalat printr-o masca special conceputa, care este plasata peste nas. Pacientul inhaleaza amestecul de oxigen si protoxid de azot, ce va produce o stare de relaxare si confort, reducand anxietatea si disconfortul asociate procedurii. Pacientul va ramane constient si capabil sa comunice cu medicul dentist.
Doza de protoxid de azot poate fi ajustata in timpul procedurii, pentru ca pacientul sa beneficieze de nivelul potrivit de sedare. Dupa terminarea procedurii, pacientul inhaleaza oxigen pur pentru a elimina rapid gazul ilariant din sistem.
Efectele gazului pot fi simtite in 30 de secunde. Unii pacienti se pot simti ametiti, cu capul greu sau pot resimti greata dupa folosirea gazului ilariant. Efectele incep sa dispara in general in 3-5 minute, desi poate fi nevoie de pana la 15 minute pentru ca efectele sa dispara complet.
Sedarea orala
Sedarea orala este una dintre cele mai comune forme de sedare si se refera la administrarea unui medicament sedativ pe cale orala pentru a induce o stare de relaxare si confort in timpul procedurilor stomatologice. Aceasta forma de sedare este utilizata pentru a reduce anxietatea si disconfortul asociate tratamentelor, permitand pacientului sa ramana constient si capabil sa coopereze cu medicul stomatolog.
Pacientul va lua un medicament din categoria anxiolitice sau sedative usoare, precum benzodiazepinele, sub forma de pastila, lichid sau tableta, care trebuie inghitit inainte de inceperea procedurii.
In general se foloseste sedarea orala atunci cand un pacient se teme de dentist sau de ace. Sedarea orala este folosita si pentru pacientii care au nevoie de tratamente multiple in cadrul aceleiasi vizite. Sedarea orala permite pacientilor sa ramana in stare de constienta in timpul tratamentului, insa se pot simti ametiti sau obositi dupa interventie.
Efectele sedarii orale se estompeaza treptat dupa incheierea procedurii, dar pacientul poate resimti somnolenta temporara sau efecte usoare ale medicamentului si dupa terminarea tratamentului.
Sedarea intravenoasa (IV)
Sedarea intravenoasa (IV) se refera la administrarea de medicamente sedative printr-un cateter introdus intr-o vena, de obicei in brat. Acest lucru permite ca substantele sa intre rapid in fluxul sanguin, iar efectele sa fie controlate mai precis de catre medic.
Aceasta forma de sedare este mai profunda decat alte metode, cum ar fi sedarea orala sau gazul ilariant. Pacientii adorm in general in timp ce medicul dentist lucreaza.
Sedarea intravenoasa este adesea utilizata in contextul procedurilor medicale sau stomatologice mai complexe, chirurgicale sau pentru pacientii care au nevoie de o relaxare mai profunda, fie pentru ca sufera de atacuri de panica, fie ca pur si simplu se tem de stomatolog.
Pacientii pot alege, de asemenea, aceasta forma de sedare daca au de trecut printr-o varietate de proceduri ce trebuie finalizate in timpul unei singure intalniri.
Pacientii care primesc sedare intravenoasa sunt supravegheati atent de catre un medic anestezist sau un alt profesionist medical. Monitorizarea include verificarea constanta a semnelor vitale, cum ar fi pulsul, tensiunea arteriala, respiratia si nivelul de oxigen in sange.
Dupa incheierea procedurii, medicul va opri administrarea medicamentelor sedative, iar pacientul se trezeste treptat. Exista insa posibilitatea sa existe efecte reziduale ale sedarii pentru o perioada de timp.
Ce se intampla inainte de sedare?
Dicutia cu medicul stomatolog cu privire la optiunile de sedare va avea loc in timpul consultatiei initiale. Veti discua despre istoricul tau de sanatate si despre medicamentele si eventualele suplimente pe care le iei. Medicul iti va prezenta optiunile disponibile, in functie de situatia si de cerintele tale.
In general este indicat sa nu mananci si sa nu bei nimic cu cel putin sase ore inainte de programarea la stomatolog. Daca medicul nu recomanda altceva, poti lua toate medicamentele obisnuite fara sa intrerupi tratamentul. Stai de vorba cu stomatologul tau, mai ales daca iei medicamente vasodilatatoare. Poate fi necesar sa reduci doza acestor medicamente cu cateva zile inainte de procedura.
Ce se intampla in timpul sedarii?
Medicul stomatolog iti va da medicamentele sedative inainte de a incepe procedura dentara. Vei primi, de asemenea, si un anestezic general pentru a-ti amorti dintii si gingiile, insa o va face dupa ce te ajuta sa te relaxezi cu sedative.
Ce se intampla dupa sedare?
Cu exceptia protoxidului de azot, toate celelate variante de sedare vor impune sa fii insotit de un prieten sau de un membru al familiei, care sa te conduca acasa dupa programarea la medicul stomatolog. Medicul iti va recomanda sa mergi direct acasa si sa te odihnesti pana cand trece actiunea sedativului.
Sedarea este standard si, in general, dispare dupa 24 de ore, asa ca ar fi indicat sa dormi toata ziua.
Avantajele sedarii in stomatologie
Sedarea reduce ingrijorarile, temerile si fobiile, permitandu-ti sa ramai relaxat si sa te simti confortabil cadn te afli pe scaunul stomatologic, astfel incat medicul sa poata finaliza procedura fara probleme. Medicul stomatolog poate lucra mai rapid sub sedare, ceea ce va insemna mai putine programari pe viitor.
Desi sedarea te ajuta sa te simti mai relaxat si sa scapi mai repede de dureri si de programari, foarte multi oameni inca se tem de dentist si intarzie momentul unei programari chiar si cand problemele cu care se confrunta sunt grave.
0 Comentarii