News

Sangerarile gingivale – ce afectiuni ascund si cum pot fi tratate?

mai 16, 2022 | Noutati

Nu ignora sangerarile gingivale! Daca observi sangerari gingivale de fiecare data cand te speli pe dinti, cand folosesti ata dentara sau chiar si atunci cand mananci, e vremea sa stai de vorba cu medicul stomatolog. Sangerarea gingiilor nu este normala, ea fiind adesea un indicator al afectiunilor gingivale, insa poate fi vorba si despre o carenta de vitamine.

Orice ar fi, poti fi convins ca exista un tratament care te poate ajuta sa scapi de sangerarile gingivale. Tot ce trebuie sa faci este sa mergi cat mai curand la medicul stomatolog!

Cauzele sangerarilor gingivale

Exista multe motive pentru gingiile umflate si pentru sangerarile gingivale, iar cele mai frecvente sunt afectiunile gingivale, asa cum sunt gingivita si parodontoza, dar si carentele de vitamine.
Boala gingivala este o infectie progresiva ce afecteaza tesutul gingival, provocand leziuni grave ale gingiilor si dintilor si putand duce si la alte probleme de sanatate, precum diabet, boli de inima, complicatii respiratorii si accident vascular cerebral.

Gingivita

Gingivita este prima etapa a bolii gingiilor. Cand permiti placii sa ramana prea mult timp pe linia gingivala, aceasta se intareste si se transforma in tartru. Tartrul provoaca sangerarea gingiilor, iar netratat se poate transforma in gingivita.
Desi in multe cazuri, simptomele initiale ale afectiunilor gingivale sunt atat de ușoare incat persoanele afectate nu isi dau seama ca au o problema, in stadii mai avansate gingivita este insotita de dureri si umflarea zonei din jurul gingiilor.
Gingivita poate fi prevenita prin periaj si folosirea atei dentare in fiecare zi, pentru a tine sub control acumularea placii, iar daca s-a instalat totusi boala, vestea buna este ca gingivita poate fi tratata daca este depistata suficient de devreme. In caz contrar, poate duce in cele din urma la parodontita.

Parodontita

Parodontita este a doua etapa a afectiunii gingivale si apare ca urmare a unei gingivite lasate prea mult timp netratata. Parodontita reprezinta raspandirea infectiei la nivelul gingiei, tesuturilor de sustinere si osului maxilarului. Pe masura ce tesutul gingiilor si osul dintelui se separa, in urma retractiei gingivale, intre ele se formeaza buzunare unde se aduna bacterii.
Parodontita poate cauza sangerarea gingiilor si poate slabi dintii, ducand chiar la pierderea acestora. La fel ca si in cazul gingivitei, poti impiedica aparitia parodontitei in primul rand prin ingrijirea adecvata a dintilor.

Simptome comune ale afectiunilor gingivale

  •  Respiratie urat mirositoare
  •  Sangerari la periaj sau la folosirea atei dentare
  •  Retractia gingivala, ce face dintii sa para mai lungi
  •  Spatii libere intre dinti si gingii
  •  Decolorarea si inflamarea gingiilor
  •  Deteriorarea structurii dintelui
  •  Pierderea dintilor

Carentele de vitamine

Lipsa din dieta a vitaminelor C si K poate provoca si ea sangerarea gingiilor. Asadar, daca iti sangereaza gingiile, desi stii ca nu ai probleme gingivale si iti ingrijesti in mod corect dintii, cere medicului sa iti recomande analize pentru a depista o eventuala carenta de vitamina C sau K si apoi o dieta care sa te ajute sa remediezi problema.

Alte cauze ale sangerarii gingiilor

Cele de mai sus sunt motivele cele mai frecvente ale sangerarilor gingivale, insa nu sunt si singurele.

  •  Protezele dentare pot duce uneori la sangerarea gingiilor, daca sunt prea rigide, dar este o situatie care se poate remedia cu o vizita la stomatolog.
  •  In perioada sarcinii pot aparea modificari hormonale ce pot duce la sensibilitate gingivala si sangerari. De aceea, acorda prioritate controalelor stomatologice atunci cand esti insarcinata.
  •  Medicamentele vasodilatatoare pot creste si ele riscul de sangerari gingivale.

Cum poti rezolva problema sangerarilor gingivale acasa?

Exista cateva remedii la domiciliu pe care le poti incerca inainte de a consulta un stomatolog in legatura cu sangerarea gingiilor. Uneori e nevoie doar sa schimbi periuta de dinti cu una cu peri mai moi sau sa folosesti o apa de gura.

Apa de gura

Apa de gura antibacteriana poate elimina bacteriile ce cauzeaza inflamatia gingiilor si le poate opri sangerarea. Apa de gura este, de asemenea, un remediu bun pentru gingivita.

Solutie calda de clatire cu sare

Daca nu ai la indemana apa de gura, iti poti face o solutie de clatire cu sare si apa calda, ce va distruge bacteriile si va contribui la vindecarea gingiilor. Clateste gura cu apa cu sare, de cateva ori pe zi sau mai des, daca asa iti recomanda stomatologul.

Schimba periuta de dinti

Daca ai sangerari gingivale doar la periaj, schimbarea periutei de dinti iti poate rezolva problema. Daca ai gingii sensibile, e posibil ca perii periutei actuale sa fie prea duri sau prea uzati. Alege o periuta noua de dinti, cu peri mai moi.

Ata dentara

Daca abia ai inceput sa folosesti ata dentara, se poate intampla ca aceasta sa provoace la inceput sangerari gingivale. Nu renunta insa la acest obicei foarte bun, pentru ca dupa cateva zile gingiile se vor obisnui si nu vor mai sangera.

Cand sa mergi la medicul stomatolog?

Daca te confrunti cu sangerari ale gingiilor si in afara periajului, trebuie sa mergi la medicul stomatolog pentru o curatare in profunzime sau pentru terapia cu laser.

Curatarea in profunzime – detartraj si planare radiculara

Curatarea in profunzime a dintiilor si gingiilor este cunoscuta sub denumirea de detartraj si planare radiculara. Medicul stomatolog va folosi un instrument special pentru a indeparta placa si tartrul care se formeaza pe linia gingiei. In plus, poate patrunde si mai in profunzime de atat, astfel incat sa indeparteze punctele de pe radacina care au fost expuse din cauza retractiei gingivale.
In acest fel se vor limita zonele in care se pot ascunde si acumula bacteriile.

Terapia cu laser

Daca ai parodontita, medicul stomatolog poate fi nevoit sa foloseasca terapia cu laser pentru a indeparta tesutul infectat inainte de a putea face o curatare in profunzime.
Procedura este mai putin invaziva decat alta forma de chirurgie, este rapida si nu vei resimti decat o durere redusa dupa finalizarea procedurii.

Pentru nimeni nu e placut sa scuipe sange in chiuveta la fiecare periaj. Daca nu te ocupi de sangerarile gingivale la timp, e posibil ca acestea sa se transforme intr-o problema mai serioasa.
Vestea buna este ca sangerarea gingivala si afectiunile gingiilor sunt tratabile, chiar si in stadii avansate. Daca iti faci griji pentru gingiile tale, mergi imediat la medicul stomatolog pentru a remedia problema cat mai devreme!

0 Comentarii