In perioada sarcinii, te poti confrunta cu multe probleme de sanatate, adesea inconfortabile, care se instaleaza si avanseaza o data cu trecerea lunilor. De la picioare umflate si adeseori aversiune fata de mancarurile care inainte iti placeau, multe dintre starile cu care te vei confrunta sunt explicate adesea prin “e normal in sarcina”. Insa cand vine vorba despre sanatatea orala, problemele cu care te confrunti in perioada sarcinii nu trebuie trecute cu vederea, pentru ca ele pot cauza probleme mai tarziu, atat pentru tine cat si pentru copil.
Una dintre cele mai frecvente idei preconcepute pe care le au femeile in timpul sarcinii este ca trebuie sa amane toate procedurile medicale pentru a evita orice rau pentru fat.
Desi e bine ca tratamentele dentare cosmetice sa fie evitate in timpul sarcinii, nu e si cazul altor tratamente dentare, unele dintre ele chiar incurajate in lunile de sarcina.
Pentru a-ti metine sanatatea danturii si a intregului organism, iata mai jos cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre ingrijirea orala si despre interventiile permise in sarcina.
1. Mergi in mod regulat la stomatolog
Unele studii au asociat sarcina cu o rata mai mare de infectii orale, asa cum sunt bolile gingivale, astfel ca este extrem de important sa mergi regulat la stomatolog in timpul sarcinii. Igienizarile dentare regulate si controalele sunt extrem de incurajate in timpul sarcinii pentru a-ti mentine o sanatate orala cat mai buna si pentru a evita pe cat posibil orice urgenta dentara.
2. Spune-i medicului stomatolog ca esti insarcinata
Imediat ce afli ca esti insarcinata, este esential sa ii spui medicului tau stomatolog, astfel incat acesta sa poata evita orice proceduri majore sau interventii dentare in primul si al treilea trimestru. In plus, daca va sti de existenta sarcinii, medicul dentist va putea acorda o atentie deosebita sanatatii gingiilor tale, care poate fi afectata de schimbarile hormonale ce apar in timpul sarcinii.
De asemenea, este important sa avertizezi stomatologul cu privire la orice medicamente sau vitamine prenatale pe care le iei in lunile de sarcina, astfel incat sa iti poata modifica in consecinta planul de tratament oral.
3. Sangerarile gingivale si gingivita
Modificarea nivelurilor hormonale in timpul sarcinii inseamna ca organismul va reactiona diferit la bacteriile care se acumuleaza pe dinti (placa). Astfel, te poti confrunta cu umflarea si sangerarea gingiilor si chiar cu forme mai grave de boala gingivala, asa cum sunt parodontoza si gingivita de sarcina.
Este normal ca femeile insarcinate sa aiba un risc mai mare de aparitie a gingivitei, din cauza modificarilor hormonale si a fluxului sanguin crescut. Exista multe studii care au aratat ca boala gingivala este un factor de risc pentru greutatea mica a copilului la nastere sau pentru nasteri premature si preeclampsie. Prin urmare, in timpul sarcinii este mai important ca niciodata sa iti mentii sanatatea orala si sa te asiguri ca gingiile tale raman mereu sanatoase, precum si sa nu ignori semnele precoce ale bolii gingivale si sa mergi imediat la medicul stomatolog.
4. Tratarea afectiunilor gingivale
Daca ai semne de boala gingivala – fie parodontita, fie gingivita – trebuie sa stii ca aceasta poate fi tratata in perfecta siguranta in timpul sarcinii. Tratamentul presupune o curatare in profunzime, sub gingii, pentru a indeparta bacteriile. Singurele riscuri asociate acestei interventii sunt dureri usoare ale gingiilor, cu care te-ai confrunta chiar daca nu ai fi insarcinata.
5. Bucura-te de tratamente dentare in al doilea trimestru
Al doilea trimestru de sarcina este momentul ideal pentru tratamente dentare si pentru orice interventie legata de sanatatea orala. Tratamentele stomatologice sunt recomandate in timpul celui de-al doilea trimestru, pentru ca mai tarziu in sarcina poate fi mult mai dificil sa stai intinsa pe spate. Trimestrul al treilea poate fi obositor, iar din cauza dimensiunii bebelusului iti va fi greu sa rezisti la unele proceduri complete de ingrijire dentara.
6. Mentine o rutina coerenta de igiena orala
Asa cum se intampla in general cu sanatatea orala, si in perioada sarcinii este mult mai bine sa previi decat sa tratezi. O rutina adecvata de igiena orala este deosebit de importanta pentru a-ti mentine dintii si gingiile sanatoase in timpul sarcinii.
Rutina ta ar trebui sa implice periajul inainte de culcare si cel putin o data in timpul zilei cu o pasta de dinti cu fluor, curatarea interdentara zilnica si vizite regulate la medicul stomatolog.
7. Mentine sanatatea dintilor cu o dieta adecvata
Chiar daca abdomenul se mareste in timpul sarcinii, nu inseamna ca poti manca orice vrei. Una dintre cele mai simple schimbari pe care le poti face pentru a-ti ingriji sanatatea orala si pe cea generala tine de dieta.
Mentinerea unei alimentatii sanatoase pe tot parcursul sarcinii nu este benefica doar pentru sanatatea si cresterea bebelusului, ci iti poate mentine si dintii sanatosi.
Reducerea cantitatii de zahar pe care o consumi si a frecventei sale poate reduce drastic riscul aparitiei cariilor si este, de asemenea, benefica pentru multe alte zone ale sanatatii. Consuma fructe si legume proaspete, pentru a avea grija de sanatatea ta orala si, in general, de sanatatea ta si a copilului.
8. Clateste-ti gura cu apa
Greturile matinale din perioada sarcinii nu sunt deloc de neglijat, mai ales ca ele pot duce imediat la deshidratare. Prin urmare, este important sa mentii un nivel ridicat de apa in organism si sa folosesti apa rece pentru a-ti clati gura, daca greturile matinale te fac sa versi. Acidul gastric ajuns in gura in urma varsaturilor iti poate afecta smaltul dintilor, astfel ca este important sa iti clatesti de fiecare data gura cu apa pentru a preveni orice deteriorare.
9. Radiografiile in timpul sarcinii
Una dintre cele mai frecvente intrebari legate de sarcina este daca radiografiile sunt sau nu sigure. Spune-i intotdeauna medicului stomatolog cand esti insarcinata, mai ales daca exista posibilitatea sa ai nevoie de o radiografie. De cele mai multe ori, medicul stomatolog va astepta sa nasti, pentru ca desi radiografiile in timpul sarcinii nu prezinta riscuri pentru copilul nenascut (avort spontan sau malformatii congenitale, de pilda), expunerea repetata la radiatii poate deteriora celulele corpului pe termen lung, crescand riscul de cancer. Colegiul American de Radiologie a confirmat ca razele X sunt considerate sigure in timpul sarcinii, atata timp cat pacienta este protejata cu un sort special de protectie.
10. Analgezice si antibiotice
In general, e mai sigur sa utilizezi analgezice obisnuite, cum ar fi paracetamolul si antibioticele, atunci cand esti insarcinata. Stai de vorba intotdeauna cu medicul obstetrician inainte de a lua orice medicament nou in timpul sarcinii, pentru a te asigura ca este sigur.
11. Mergi la stomatolog daca apar probleme
Daca incepi sa observi sangerari excesive, gingii umflate sau retrase, dinti slabiti, prea sensibili sau respiratie urat mirositoare constanta, este important sa mergi cat mai curand la consult. Unele dintre aceste probleme pot fi semne ale gingivitei, iar vizita la dentist te va ajuta sa gestionezi problema si sa o tii sub control.
12. Mergi la stomatolog dupa nastere
Dupa ce nasti si acorzi timpul cuvenit recuperarii post-natale, este important sa ajungi si la stomatolog. O programare dupa nastere este si mai importanta daca ai avut probleme cu gingiile in timpul sarcinii. Stomatologul iti va recomanda tratamentele adecvate, iti va evalua igiena orala si te va sfatui cu privire la eventualele imbunatatiri pe care le poti aduce rutinei tale de ingrijire orala.
O gura sanatoasa conteaza pentru o sarcina sanatoasa
Este extrem de important sa iti mentii sub control sanatatea orala atunci cand esti insarcinata, pentru a evita eventualele probleme.
O gura sanatoasa te va ajuta sa ai o sarcina sanatoasa per ansamblu. Mentinand o buna igiena orala, mancand bine si mergand regulat la dentist, vei reusi sa mentii o buna igiena orala in timpul sarcinii. Scopul tau principal va fi sa iti mentii practicile generale de sanatate orala si sa eviti orice tratament inutil, astfel incat sa te poti bucura de o sarcina sanatoasa si fericita.
0 Comentarii