News

Provocari de sanatate orala pentru varstnici

aug. 31, 2024 | Noutati

Problemele de sanatate orala, cum ar fi cariile dentare si bolile gingiilor, afecteaza oamenii de toate varstele, insa acumularea de bacterii si antecedentele medicale si dentare de-a lungul vietii inseamna ca provocarile de sanatate orala pentru varstnici devin din ce in ce mai probabile. Bolile orale, cum ar fi bolile gingiilor si cancerele bucale, sunt, de asemenea, mai raspandite odata cu varsta.
Vestea buna este ca majoritatea problemelor de sanatate orala pentru varstnici pot fi prevenite atunci cand mentii o buna rutina de igiena orala si mergi regulat la stomatolog. Afla mai jos care sunt cele mai frecvente probleme de sanatate orala care ii afecteaza pe adultii cu varsta de 65 de ani si peste, cum pot fi tratate si prevenite si care sunt cele mai bune modalitati de a-ti mentine dintii si gingiile sanatoase.

Carii dentare

Cariile dentare sunt cauzate de bacterii care se pot acumula pe dinti si pot forma placa dentara, fara un periaj eficient si folosirea atei dentare. Aceste bacterii elibereaza acizi care uzeaza smaltul dintilor, ducand in cele din urma la carii si posibile infectii.
Rata cariilor dentare creste odata cu varsta.
Cariile dentare pot fi prevenite sau reduse prin imbunatatirea igienei orale. Daca ai deja carii, acestea pot necesita obturatii sau alte restaurari. Poate fi nevoie, de asemenea, de un tratament de canal, daca ai carii care au ajuns la tesutul moale din centrul dintelui.

Boli gingivale

Bacteriile din placa pot afecta si gingiile. Prima etapa a bolii gingivale este gingivita, care are ca simptome umflarea si inrosirea gingiilor si sangerari la periaj si folosirea atei dentare. Gingivita netratata poate evolua intr-o parodontoza mai severa. Acest stadiu avansat al bolii gingivale poate duce la retractia gingivala si la pierderea dintilor. De asemenea, poate creste riscul de a dezvolta alte afectiuni medicale grave, inclusiv boli de inima si diabet.
Pentru ca bacteriile si alti factori de risc se acumuleaza in timp, boala gingivala devine mai frecventa si mai severa odata cu varsta.
Stadiile incipiente ale bolii gingivale pot fi tinute sub control prin programari de intretinere a igienei si prin imbunatatirea obiceiurilor de periaj si folosire a atei dentare acasa. Un stadiu mai avansat va necesita un tratament parodontal ce implica detartraj si planare radiculara pentru a indeparta tesutul gingival infectat.

Pierderea dintilor

Accesul la informatii despre igiena orala si accesul la fluor sunt atuuri care ii ajuta pe varstnici sa isi pastreze mai multi dinti pana la batranete, dar numarul dintilor lipsa tinde in mod natural sa creasca odata cu varsta.
Dintii pot fi pierduti din mai multe motive de-a lungul vietii, fie ca urmare a unei boli orale avansate, a unor afectiuni medicale sau a accidentelor. Cu cat lipsesc mai multi dinti, cu atat e mai probabil ca acest lucru sa provoace probleme, cum ar fi dificultati de mestecat si de vorbire, dar si deteriorarea osului maxilar.
Oricat de multi dinti iti lipsesc, poti discuta cu medicul stomatolog despre oportunitatile de inlocuire a dintilor folosind implanturi dentare cu aspect natural, o punte fixa sau proteze detasabile, pentru a reda aspectul si functia zambetului.

Uscaciune orala

Daca iti simti adesea gura uscata, chiar si atunci cand bei multa apa, te poti confrunta cu o afectiune numita uscaciune orala. Acest lucru se intampla atunci cand glandele din spatele gurii nu produc suficienta saliva pentru a-ti umezi gura si a elimina bacteriile.
O gura uscata poate fi inconfortabila si iti poate afecta capacitatea de a mesteca si de a inghiti. De asemenea, poate permite bacteriilor sa se raspandeasca, crescand riscul de a dezvolta alte probleme de sanatate orala.
E mai probabil sa te confrunti cu o gura uscata daca fumezi sau bei in exces. De asemenea, uscaciunea este un efect secundar comun al anumitor medicamente.

Cancer oral

Cancerul oral se poate dezvolta in oricare dintre tesuturile moi din jurul gurii, inclusiv limba, bolta palatina si buze. Desi diversele tipuri de cancer oral pot afecta persoane de toate varstele, e mai probabil sa fie diagnosticate la grupe de varsta mai inaintate, in special in randul fumatorilor si bautorilor inraiti.
Ca si in cazul altor tipuri de cancer, depistarea precoce imbunatateste considerabil rata de succes a tratamentelor pentru cancerul oral. Multe clinici stomatologice includ acum analize de cancer oral ca parte a unui control stomatologic regulat.

Sanatatea orala influenteaza sanatatea si starea de bine

Problemele de sanatate orala nu afecteaza doar gura. De la afectarea capacitatii de a manca si de a vorbi corect si a modului in care te simti cu privire la aspectul tau pana la cresterea riscului de aparitie a unor afectiuni grave de sanatate, sanatatea orala precara are consecinte de amploare asupra sanatatii fizice si mintale.

Dieta si nutritia

Un impact direct al dintilor lipsa sau deteriorati este dificultatea de a mesteca anumite alimente. Acest lucru poate insemna ca alimentele nu sunt descompuse suficient inainte de a inghiti, ceea ce poate duce la tulburari digestive. Evitarea anumitor alimente din cauza caderii dintilor iti poate afecta greutatea sau alimentatia, ducand la carente sau agravand afectiunile existente.

Tulburari de somn

Sanatatea orala precara poate afecta si calitatea somnului, daca durerea sau disconfortul cauzate de o problema dentara te impiedica sa te relaxezi. Scrasnirea dintilor (bruxism) in timpul somnului poate duce, de asemenea, la uzura dintilor si ii face mai vulnerabili la deteriorare.

Preocupari estetice

Preocuparile estetice asociate cu dintii lipsa sau deteriorati pot include goluri vizibile in zambet si o micsorare a maxilarului sau o piele lasata in jurul gurii, fara sprijinul dintilor de dedesubt. Pierderea dintilor poate afecta si vorbirea. Toate aceste probleme pot afecta dorinta sau increderea unei persoane de a zambi.

Boli cronice

S-a descoperit ca bolile orale, cum ar fi boala avansata a gingiilor, cresc riscul de a dezvolta alte afectiuni medicale grave – cum ar fi diabetul, bolile de inima si bolile respiratorii – pe masura ce bacteriile ajung in organism prin fluxul sanguin.
Acumularea de bacterii pe dinti si in gura, precum si pe protezele dentare, poate creste, de asemenea, riscul de a dezvolta infectii respiratorii, cum ar fi pneumonia de aspiratie. Raspunsul inflamator cauzat de boala gingivala poate provoca, de asemenea, complicatii cu afectiuni existente, cum ar fi diabetul sau bolile de inima.

Factori ce contribuie la o sanatate orala precara

Imbatranirea naturala in sine este un factor pentru dezvoltarea problemelor de sanatate orala, datorita acumularii de bacterii si alti factori de risc de-a lungul vietii, dar asta nu inseamna ca sanatatea orala precara trebuie sa fie o parte a imbatranirii.
Vei avea un risc mai mare de probleme daca:
– nu te speli pe dinti de doua ori pe zi si nu folosesti zilnic ata dentara
– ai un exces de zahar in dieta
– nu bei suficienta apa cu fluor
– fumezi sau bei alcool in exces
– ai alte obiceiuri orale proaste, cum ar fi muscatul unghiilor sau scrasnirea dintilor
– nu mergi regulat la stomatolog

Masuri de mentinere a sanatatii orale la vartnici

O buna ingrijire preventiva la domiciliu, precum si controlul si detartrajul odata la 6 luni vor contribui la reducerea riscurilor pentru sanatatea orala si te vor ajuta sa mentii sanatatea dintilor si gingiilor pe viata. Iata ce masuri poti lua in acest sens.

Periajul dintilor si folosirea atei dentare

Periaza dintii de doua ori pe zi si foloseste ata dentara zilnic pentru a indeparta resturile de alimente si pentru a reduce placa. De asemenea, este important sa periezi dintii protetici, cum ar fi protezele si puntile, pentru a reduce riscul de aparitie a bolilor gingivale si a respiratiei urat mirositoare.
Pasta de dinti ar trebui sa contina fluor, ce contribuie la protejarea dintilor impotriva placii.

Reducerea consumului de zahar

Zaharul hraneste bacteriile din placa si accelereaza aparitia cariilor. Nu trebuie sa renunti la zahar pentru a te bucura de dinti mai sanatosi, ci doar sa incerci sa limitezi cantitatea de zahar adaugat in dieta. De asemenea, este important sa bei multa apa pe parcursul zilei, ceea ce va ajuta la eliminarea alimentelor si a acizilor de pe dinti si va preveni uscarea gurii.

Schimbari ale stilului de viata

Renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool pot reduce semnificativ riscul de probleme grave de sanatate orala, inclusiv cancer oral.
De asemenea, evita sa folosesti dintii pentru a musca sau a mesteca obiecte nealimentare, cum ar fi pixuri, capace de sticle, scobitori si discuta cu stomatologul despre scrasnitul dintilor in somn sau atunci cand esti stresat.

Vizite regulate la stomatolog

Oricat de bine ai avea grija de dintii tai zi de zi, este important sa nu sari peste controalele stomatologice, astfel incat medicul sa-ti poata evalua sanatatea orala, sa detecteze probleme precum cancerul oral si sa-ti ofere sfaturi legate de igiena si tratamente preventive.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii