News

Protezele partiale: ghid pas cu pas

aug. 12, 2024 | Noutati

Protezele partiale sunt o solutie obisnuita de inlocuire a dintilor pentru persoanele carora le lipsesc mai multi dinti, dar mai au cativa dinti naturali ramasi. Daca te gandesti la proteze partiale, e firesc sa ai intrebari despre proces si sa vrei sa stii la ce trebuie sa te astepti.
Ai mai jos o imagine de ansamblu cuprinzatoare a intregului parcurs, de la consultatia initiala pana la plasarea finala a protezelor partiale. Intelegand procesul, il vei putea aborda cu incredere si vei putea lua decizii informate cu privire la sanatatea ta orala.

Cum functioneaza protezele partiale?

Protezele partiale detasabile sunt dinti de inlocuire, atasati la o baza din plastic roz sau de culoarea gingiei. Proteza partiala este conceputa in functie de nevoile individuale ale fiecarui pacient. Ea poate avea un cadru metalic si cleme care se ataseaza de dinti, sau alt tip de conectori cu un aspect mai natural.
In unele cazuri, proteza partiala detasabila se ataseaza de dintii naturali cu dispozitive numite atasamente de precizie. Atasamentele de precizie sunt, in general, mai estetice decat clemele.
Uneori este nevoie de coroane fixate de dintii naturali pentru a imbunatati potrivirea unei proteze partiale detasabile. Protezele partiale cu atasamente de precizie costa in general mai mult decat cele cu cleme.

Protezele partiale. Procesul.

Daca esti interesat de aceasta solutie de inlocuire a dintilor naturali, ai mai jos cativa pasi care te vor ajuta sa intelegi mai bine la ce trebuie sa te astepti in parcursul de montare a protezelor partiale.

Pasul 1. Consultatia initiala

Primul pas atunci cand iti doresti o proteza partiala este programarea consultatiei initiale la stomatolog. In timpul acestei vizite, medicul iti va examina sanatatea orala, va discuta despre obiectivele de tratament si va evalua daca protezele partiale sunt optiunea potrivita pentru tine. El poate lua amprente dentare, poate face radiografii si fotografii pentru a crea un plan de tratament personalizat.

Pasul 2. Conceperea protezelor partiale

Dupa ce medicul stomatolog stabileste daca protezele dentare partiale reprezinta o solutie potrivita pentru tine, el va proiecta protezele dentare. Acest proces presupune crearea unor mulaje precise ale gurii pentru a asigura o potrivire confortabila si naturala. Laboratorul dentar va folosi aceste mulaje pentru a construi protezele partiale, tinand cont de culoarea, forma si dimensiunea dintilor ramasi, pentru a obtine un zambet perfect.

Pasul 3. Protezele temporare

In timpul necesar pentru conceperea protezelor dentare partiale, poti purta proteze temporare, care te vor ajuta sa te adaptezi la senzatia de a purta o proteza dentara partiala. Acestea iti vor permite sa vorbesti si sa mananci mai confortabil.

Pasul 4. Montarea si ajustarile

Cand proteza partiala este gata, vei reveni la stomatolog pentru montare. Va fi verificata potrivirea, alinierea si muscatura si se pot face ajustari pentru a asigura o potrivire adecvata si o functionalitate optima.
Initial, ti se poate cere sa porti proteza partiala tot timpul. Desi la inceput e posibil sa ti se para inconfortabil, este cel mai rapid mod de a identifica zonele care ar putea necesita ajustare. Daca proteza dentara pune prea multa presiune pe o anumita zona, acel loc va deveni dureros. Stomatologul va ajusta proteza partiala pentru a se potrivi mai confortabil.
Este esential sa comunici orice disconfort sau probleme in aceasta etapa pentru a obtine cel mai bun rezultat posibil.

Pasul 5. Adaptarea la purtarea protezei partiale

La inceput, proteza partiala poate parea incomoda sau voluminoasa, insa este normal, iar in cele din urma te vei obisnui sa o porti. E posibil ca initial sa ai parte de oarece dureri sau dificultati de a vorbi si de a manca. Cu toate acestea, cu timpul si practica, muschii bucali se vor adapta, iar aceste provocari se vor diminua.
Stomatologul iti va oferi indrumari despre cum sa introduci, sa scoti si sa ingrijesti corect protezele partiale, precum si cum sa mentii o igiena orala buna. Urmeaza toate instructiunile medicului stomatolog si ar trebui sa te obisnuiesti relativ usor cu noua ta proteza.

Pasul 6. Programarile pentru verificare

Dupa montarea protezei partiale, va trebui sa iti programezi vizite pentru verificare la stomatolog. Aceste programari vor permite evaluarea progresului, ajustarile necesare si te vei putea asigura ca proteza se va potrivi corect in timp. De asemenea, controalele stomatologice regulate vor ajuta la identificarea oricaror probleme potentiale si la mentinerea sanatatii orale.

Pasul 7. Ingrijirea pe termen lung

Ingrijirea adecvata este esentiala pentru longevitatea si functionalitatea protezelor dumneavoastra partiale. Este esential sa mentii o buna igiena orala, care sa includa periajul regulat si folosirea atei dentare, precum si curatarea zilnica a protezelor dentare. Stomatologul iti va oferi instructiuni specifice despre solutiile si tehnicile pe care le ai la indemana pentru a-ti mentine proteza curata si la adapost de bacterii.

Alimentatia si vorbitul cu proteze partiale

Mancatul ar trebui sa devina o experienta mai placuta atunci cand porti proteze dentare. Incepi prin a manca alimente moi, taiate in bucati mici. Mesteca pe ambele parti ale gurii pentru a mentine o presiune uniforma. Evita alimentele extrem de lipicioase sau dure. Ar fi indicat sa eviti guma de mestecat in timpul perioadei de adaptare.
Proteza partiala te poate ajuta si sa iti imbunatatesti vorbirea. Daca ti-e dificil sa pronunti anumite cuvinte, exerseaza cititul cu voce tare. Repeta cuvintele care iti fac probleme, iar in timp te vei obisnui sa vorbesti corect cu proteza partiala.

Ingrijirea protezei

Medicul stomatolog iti poate recomanda un agent de curatare pentru proteza dentara. Atunci cand cureti o proteza partiala, e bine sa stai deasupra unui prosop sau deasupra unei chiuvete, pentru cazul in care scapi accidental proteza dentara.
Nu folosi pasta de dinti, pentru ca poate fi prea dura pentru curatarea protezelor dentare.
Unii oameni folosesc sapun de maini sau lichid usor de spalat vase pentru a-si curata protezele dentare, ambele fiind variante acceptabile. Insa majoritatea produselor de curatare de uz casnic sunt prea abrazive si nu ar trebui folosite pentru curatarea protezelor dentare.
Periaza proteza dentara in fiecare zi pentru a indeparta depunerile alimentare si placa. In acest fel vei impiedica si patarea protezei.
Cel mai bine este sa folosesti o periuta conceputa pentru curatarea protezelor dentare pentru ca perii acesteia sunt dispusi astfel incat sa se potriveasca formei protezei. Poti folosi, de asemenea, si o periuta de dinti obisnuita, cu peri moi.
Evita sa folosesti o periuta cu peri duri, ce poate deteriora proteza dentara.
Curata proteza dentara clatind bine particulele de alimente. Umezeste periuta si aplica solutia de curatare a protezei. Periaza usor toate suprafetele protezei pentru a evita deteriorarea plasticului sau indoirea accesoriilor.
O proteza dentara isi poate pierde forma corecta daca nu ii mentii umezeala. Noaptea, proteza trebuie pusa in solutie speciala sau in apa. Medicul dentist iti poate recomanda metoda potrivita pentru a-ti mentine proteza dentara in stare buna.
Nu mesteca, nu inghiti si nu face gargara cu produse de curatare pentru proteze.
Clateste intotdeauna bine proteza inainte de a o introduce in gura.

Concluzie

Protezele partiale reprezinta o solutie eficienta si accesibila pentru persoanele care si-au pierdut unul sau mai multi dinti, contribuind la restaurarea functiei masticatorii si estetice. Desi necesita o ingrijire adecvata si ajustari periodice, acestea pot oferi confort si stabilitate pe termen lung. Consultarea regulata cu medicul dentist si respectarea recomandarilor de intretinere sunt esentiale pentru a prelungi durata de viata a protezei partiale si pentru a mentine sanatatea orala generala. Alegerea unei proteze partiale poate imbunatati considerabil calitatea vietii, restabilindu-ti increderea in zambetul tau.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii