Pacientii care sufera de probleme precum dinti sparti sau fracturati, dinti lipsa sau cariati pot avea nevoie de o restaurare dentara care ii va ajuta sa aiba un zambet mai frumos si mai multa incredere in sine. Daca si tu faci parte din aceasta categorie, exista numeroase optiuni de tratament disponibile, care te vor ajuta sa repari dintii cu probleme.
Tratamentele pentru restaurare dentara
Acestea sunt cele mai comune proceduri pentru pacientii care au nevoie de o transformare completa, pentru un zambet de milioane.
Plombele
Acest tip de restaurare dentara este unul dintre cele mai comune tratamente din cabinetele stomatologice. Plombele sunt folosite, in general, pentru a trata dintii afectati, cu carii deja instalate, insa ele pot fi folosite si pentru repararea dintilor crapati sau foarte afectati. Procedura implica eliminarea tuturor cariilor si folosirea unui material pentru plombare, precum rasina compozita, argintul, aurul sau amalgamul, necesar pentru a umple dintele la loc. In acest fel dintele va fi sigilat si protejat si va fi impiedicata astfel avansarea cariei.
Puntile dentare
Puntile sunt un tip de restaurare dentara folosita pentru tratarea unuia sau mai multor dinti lipsa. Aceasta optiune implica fabricarea unor dinti falsi, cunoscuti drept corpi de punte, plasati intre dintii reali ai unui pacient. Pentru instalarea unei punti se foloseste, in general, una sau doua coroane pe fiecare parte ce inconjoara zona dintelui lipsa.
Puntile pot fi din portelan, metalo-ceramice sau ceramice si sunt o varianta durabila. Procedura este importanta pentru pacientii care si-au pierdut un dinte, pentru ca poate preveni lasarea osului maxilarului, precum si deplasarea si aglomerarea dintilor, care poate conduce la un risc mai mare de aparitie a cariilor pe viitor.
Coroanele dentare
O coroana este o o lucrare dentara (protetica) ce acopera partea vizibila a unui dinte. Coroanele sunt folosite in tratamentul dintilor afectati, slabiti sau crapati, ca si a celor deformati sau patati.
Procedura implica luarea unui mulaj al dintilor, care urmeaza sa fie trimis la laborator, pentru construirea coroanei. Medicul stomatolog se va asigura apoi ca aceasta se potriveste cu ceilalti dinti inainte de a o cimenta pe pozitie. O coroana poate fi din portelan, metal, ceramica sau rasina.
Implanturile dentare
Implanturile reprezinta o optiune de tratament foarte comuna, folosita pentru unul sau mai multi dinti lipsa.
O radacina artificiala pentru dinte, realizata de obicei din titaniu, este implantata chirurgical direct in osul maxilarului. In timpul procesului de vindecare, masa osoasa care creste contribuie la lipirea implantului pe locul sau. Acest proces se numeste osteointegrare si dureaza in general intre 4 si 6 luni pana la vindecarea optima. Dupa acest interval de timp, se plaseaza un bont care va realiza conexiunea intre radacina artificiala si coroana sau dintii falsi.
Implanturile dentare sunt o optiune extrem de populara de tratament, pentru ca elimina problemele frecvente asociate cu protezele dentare traditionale, precum caderea dintilor falsi, anumite dificultati de vorbire si probleme alimentare. Implanturile au, in plus, avantajul de a preveni alunecarea dintilor si efectul de cadere a fetei, ce apar odata cu pierderea de masa osoasa la nivelul maxilarului.
Concluzie
O restaurare dentara este orice gen de tratament folosit pentru a reface functionarea si aspectul dintilor. Exista multe proceduri disponibile care te vor ajuta sa repari o gama larga de probleme dentare, astfel incat sa poti avea din nou un zambet frumos si functional.
0 Comentarii