Parintii ajung sa experimenteze in primii ani de viata ai copilului o multime de “premiere” – primul cuvant, primul dinte, prima zi de scoala si chiar prima programare la stomatolog. Este important sa faci din prima vizita la dentist a copilului tau o ocazie memorabila, care sa dea tonul unor obiceiuri sanatoase pe care copilul si le va mentine pe tot parcursul vietii sale.
La ce varsta trebuie sa faci prima programare la dentist pentru copilul tau?
O intrebare obisnuita pe care si-o pun majoritatea parintilor este „Cat de repede ar trebui sa-mi duc copilul la dentist?” Potrivit Asociatiei Americane a Stomatologilor Pediatri, este recomandat ca prima vizita a copilului la stomatolog, pentru un control al sanatatii orale, sa fie atunci cand incep sa apara primii dinti de lapte, sau la prima aniversare. Ai citit corect: copilul tau trebuie sa mearga la stomatolog chiar de cand este bebelus!
Desi poate parea devreme, aceasta vizita este esentiala pentru a te asigura ca nu exista semne de carii sau probleme gingivale si ca dintii copilului tau erup si se dezvolta in mod corespunzator.
Conform studiilor, peste 21% dintre copiii cu varsta intre 2 si 5 ani au carii, iar bebelusii care sunt dusi la stomatolog inainte de prima aniversare pot fi mai putin expusi la carii dentare decat cei care ajung la stomatolog la varste mai mari. Mai mult decat atat, cercetarile arata ca fiecare an in care parintii amana prima programare la stomatolog aproape dubleaza riscul de carii al copilului.
Cum poate reduce prima vizita la stomatolog riscul de carii?
In primul rand, multi parinti nici macar nu constientizeaza cate lucruri nu stiu despre sanatatea orala a bebelusului lor! Ingrijirea copilului nu este intotdeauna intuitiva si din nefericire exista foarte multe idei preconcepute si informatii gresite legate de sanatatea orala a copilului, mai ales pe internet sau in grupurile de mamici.
Asa cum vom arata mai jos, prima vizita la cabinetul stomatologic a copilului este ocazia perfecta pentru ca parintii sa invete cum trebuie sa ingrijeasca in mod adecvat dintii copiilor, pentru a evita cariile pe viitor.
In plus, daca dintii copilului tau dau deja semne de carii precoce, medicul stomatolog te va putea ajuta sa remediezi situatia, inainte de a se ajunge la probleme grave. Cu cat iti duci copilul mai devreme la stomatolog, cu atat ai mai multe sanse de a opri orice deteriorare a dintilor, inainte ca aceasta sa afecteze permanent dintii copilului tau.
Daca a aparut deja o carie, este important ca aceasta sa fie tratata rapid. Cariile dentare la copiii mici sunt foarte agresive si daca sunt lasate netratate pot distruge intreaga dantura si pot duce la infectii serioase relativ repede.
Pentru ca bebelusii nu isi pot comunica usor starile si durerile, parintii confunda uneori durerea cauzata de o carie cu durerea obisnuita cauzata de eruptia dentara sau cu alte tipuri de durere. Daca iti duci copilul in mod regulat la stomatolog te vei asigura ca eventualele carii sunt tratate inca de la inceput, astfel incat copilul tau sa fie cat mai sanatos si sa se simta cat mai bine cu putinta.
Cariile dentare sunt cea mai frecventa boala a copilariei, insa vestea buna este ca aproape intotdeauna este complet evitabila!
Foarte adesea, copiii ajung la medicul stomatolog la 3 sau 4 ani avand carii care ar fi putut fi prevenite printr-un control de rutina. De aceea este extrem de important sa incepi sa ii duci de mici la stomatolog!
La ce sa te astepti de la prima vizita la stomatolog?
Alege un cabinet stomatologic pentru copii, unde staff-ul va avea o grija deosebita pentru a se asigura ca cel mic se distreaza la vizita la stomatolog si ca se simte cat mai confortabil cu putinta. Atunci cand copilul tau este stresat cu privire la prima programare la stomatolog, il poti duce inainte la cabinet pentru a arunca o privire in jur, pentru a cunoaste personalul si pentru a se acomoda cu clinica inainte de programare.
In cadrul primei vizite la stomatolog, medicul stomatolog va parcurge urmatorii pasi:
- Va examina si va curata dintii bebelusului.
- Va verifica daca exista carii dentare.
- Iti va impartasi orice ingrijorare privitoare la dezvoltarea orala a bebelusului tau.
- Iti va raspunde la toate intrebarile referitoare la dintii bebelusului si la dezvoltarea bucala normala.
- Iti va oferi informatii despre cariile cauzate de biberon.
- Iti va oferi recomandari legate de suzeta si de suptul degetului.
- Iti va arata cum poti juca un rol in curatarea corecta a dintilor bebelusului (pentru ca nu este intotdeauna usor sa te descurci cu periajul unei guri mici).
- Va discuta aspecte legate de dieta si de nevoile de fluor.
- Iti va recomanda produse de ingrijire orala.
Prima vizita la stomatolog – proceduri
Prima vizita la stomatolog este recomandata inainte de varsta de 12 luni sau in decurs de 6 luni de la eruptia primului dinte. Prima vizita dureaza adesea intre 30 si 45 de minute.
In functie de varsta copilului tau, vizita poate include un examen complet al dintilor, maxilarelor, muscaturii, gingiilor si tesuturilor bucale, pentru a verifica cresterea si dezvoltarea.
Daca este necesar, copilul tau poate avea parte si de o curatare delicata. Aceasta va include lustruirea dintilor si indepartarea oricarei urme de placa, tartru si pete.
Dintii de lapte cad, asa ca radiografiile nu se fac des. Dar medicul dentist iti poate recomanda radiografii pentru a diagnostica eventualele carii, in functie de varsta copilului tau. Radiografiile sunt folosite si pentru a vedea daca radacina unui dinte de lapte blocat poate afecta un dinte adult.
In general, cel mai indicat este ca cei mici sa nu aiba parte de radiografii dentare decat daca este absolut necesar.
Confortul psihic al copilului
Pe cat posibil, programeaza prima vizita la stomatolog dimineata, astfel incat copilul sa fie treaz si vioi si sa nu fie deloc obosit.
Pentru ca bebelusul tau sa se simta mai confortabil, la prima programare medicul iti va permite sa tii copilul in poala pe durata examinarii orale. In multe dintre cabinetele pentru copii, prima vizita la medicul stomatolog se va incheia cu acordarea unei diplome pentru curaj, iar la final vei primi cateva produse de igiena orala – pasta de dinti pentru copii, o periuta de dinti cu dimensiuni speciale pentru bebelusi si ata dentara.
A doua vizita la stomatolog
La fel ca si adultii, copiii ar trebui sa mearga la medicul stomatolog o data la 6 luni. Unii stomatologi pot programa vizite mai des, de pilda o data la 3 luni. Acest lucru poate construi confortul si increderea copilului. Vizitele mai frecvente la stomatolog pot fi benefice si pentru monitorizarea unei probleme de dezvoltare.
Ingrijirea dintilor copilului acasa
Iata in cele ce urmeaza cateva sfaturi care te vor ajuta sa ingrijesti si sa protejezi acasa primii dinti ai copilului tau.
- Inainte de eruptia dintilor, curata gingiile cu o bucata de material curata si umeda.
- Cand apare primul dinte al copilului, incepi periajul cu o periuta de dinti mica, cu peri moi si o cantitate foarte mica de pasta de dinti (de marimea unui bob de orez).
- Dupa varsta de trei ani, foloseste o cantitate mica de pasta de dinti cu fluor, de marimea unui bob de mazare. Acesta este momentul in care copilul este suficient de mare pentru a scuipa pasta de dinti dupa periaj.
- Fa tot posibilul sa previi cariile dentare cauzate de biberon. Nu da copilului tau biberonul cu lapte, suc sau lichid indulcit inainte de culcare sau atunci cand il bagi in pat.
- Redu perioada de timp in care copilul tau isi bea biberonul. Nu ar trebui sa stea cu biberonul in gura mai mult de 5 – 6 minute.
- Ajuta-ti copilul sa se spele pe dinti chiar pana la varsta de 7 sau 8 ani. Este important ca acesta sa te urmarească in timp ce iti periezi dintii si sa iti urmeze modelul de periaj pentru a-si insusi obiceiuri sanatoase.
- Limiteaza alimentele si dulciurile care cresc riscul de carii dentare. Evita bomboanele tari sau gumate, coaja fructelor si bauturile si sucurile indulcite. Da-i copilului fructe, mai degraba decat sucuri. Fibrele din fructe au tendinta de a curata dintii, in timp ce sucul nu face decat sa expuna dintii la zahar.
0 Comentarii