News

Ponturi de ingrijire orala pentru a evita plombele dentare

feb. 10, 2022 | Noutati

Atunci cand un dinte are o carie, poate fi nevoie uneori de o plomba dentara pentru a-l repara si a-i reda aspectul frumos si sanatos. Multi profesionisti din domeniul stomatologiei recomanda in general tratarea cariilor cat mai devreme, pentru a preveni complicatiile ce pot aparea.

La fel ca in cazul multor probleme dentare, preventia este secretul pentru a-ti mentine dintii si intreaga gura cat mai sanatoase. Iata cum poti preveni aparitia cariilor si cum poti evita freza dentara, unul dintre cele mai temute instrumente din cabinetele stomatologice.

Plombele dentare

Cariile dentare incep adesea prin inmuierea smaltului, stratul exterior protector al dintelui. Daca este lasata netratata, aceasta situatie ar putea avansa, ducand la instalarea cariei. In timp, cariile se largesc si in final afecteaza straturile mai profunde ale dintilor, putand duce chiar la pierderea dintilor si la infectie.

In multe cazuri, daca o carie in stadiu incipient este depistata si oprita la timp, inainte de a forma o cavitate, exista cateva optiuni disponibile, care te pot ajuta sa eviti plomba dentara. Insa cel mai bun mod de a trata cariile este sa le previi aparitia!

Factorii de risc

Oricine poate fi expus riscului de a face carii. Exista insa si factori care pot amplifica acest risc. Printre acestia se numara spalatul defectuos pe dinti, consumul anumitor alimente si bauturi, gustarile frecvente si cantitatile insuficiente de fluor. Mancarurile care raman pe dinti mult timp au un risc mai mare de a cauza carii in comparatie cu alimentele care se indeparteaza usor cu ajutorul salivei.

Preventia

O igiena orala buna te poate ajuta sa previi cariile dentare si cavitatile. Aceasta implica spalatul pe dinti de minim doua ori pe zi si in mod ideal dupa fiecare masa, folosind pasta de dinti cu fluor. Ata dentara sau dusul bucal si periutele interdentare te pot ajuta sa cureti mai bine dintii, cel putin o data pe zi. Ori de cate ori este posibil, bea apa cu fluor.

Medicul stomatolog iti poate recomanda, de asemenea, tratamente regulate cu fluor. Aceste tratamente te pot ajuta sa previi aparitia cariilor sau sa incetinesti evolutia acestora.
Periajul profesional al dintilor si examenele orale regulate te pot ajuta si ele sa previi problemele sau sa le depistezi devreme. Tocmai de aceea este extrem de indicat sa mergi la dentist in mod regulat.
Alimentele sanatoase pentru dinti – precum fructele si legumele proaspete – sunt intotdeauna recomandate. Ele te vor ajuta sa maresti cantitatea de saliva si vor mentine dintii si gingiile sanatoase. Evita gustarile frecvente pe parcursul zilei si bauturile acidulate si bogate in zahar.

Sigilarile dentare pot fi si ele de ajutor, aplicand un strat protector pe suprafata de mestecat a dintilor. Acest strat sigileaza canelurile si santurile dentare (care au tendinta de a colecta reziduurile alimentare), protejand astfel smaltul dintilor de placa si de acid.

Mergi la stomatolog

Vizitele regulate la medicul stomatolog, precum si spalarea si curatarea dintilor cu ata dentara te pot ajuta sa eviti cariile. De asemenea, sigilantii dentari si tratamentele cu fluor pot contribui si ele la prevenirea formarii cariilor.

Daca ai grija in mod adecvat de igiena ta orala si iti ingrijesti dintii poti evita plombele dentare. Insa cariile nedepistate la timpul potrivit, pot avea nevoie de tratament stomatologic.
Exista multe tipuri de plombe din care poti alege. Cele mai comune sunt variantele din aur, portelan, amalgam sau compozit, fiecare dintre ele cu avantajele si dezavantajele sale. Medicul stomatolog te va ajuta sa alegi tipul adecvat de plomba pentru dintii tai.

0 Comentarii