In mod obisnuit, dintii sunt duri si acoperiti de smalt, cea mai dura substanta din corp. Dintii sanatosi pot face fata unui grad foarte ridicat de uzura, insa daca permiti acumularea si intarirea placii, risti sa apara depuneri de tartru.
Tartrul iti poate afecta sanatatea dentara si poate duce la boli gingivale. De aceea este important sa stii diferenta placa vs. tartru, cum sa le previi pe ambele si ce sa faci daca observi astfel de depuneri pe dinti.
Placa – primul pas spre tartru
Cu totii avem placa dentara pe dinti. Acest film subtire, incolor si lipicios se acumuleaza pe dinti dupa ce bacteriile din gura se combina cu saliva si reziduuri alimentare.
Placa dentara contine peste 500 de specii de bacterii, unele dintre ele bune, iar altele mai putin bune pentru sanatatea orala. Bacteriile daunatoare produc acizi dupa ce consumi produse cu zahar. Acesti acizi ataca smaltul dintilor, ceea ce poate duce la probleme mai grave atat pentru sanatatea dentara, cat si pentu sanatatea generala.
Daca nu este indepartata prin periaj regulat, ea poate duce la afectarea smaltului de pe dinti si poate cauza in cele din urma carii.
Daca placa nu este indepartata de pe dinti, ea se poate intari si se transforma in calcul dentar, sau tartru. Aceasta acumulare de placa si tartru poate cauza sensibilizarea si umflarea gingiilor, un stadiu incipient al bolii parodontale si al gingivitei.
Diferenta dintre cele doua este ca tartrul este varianta intarita a placii. Indepartarea tartrului poate fi mult mai dificila decat indepartarea placii si poate fi facuta numai la stomatolog.
Simptomele placii dentare
– Senzatie de dinti incarcati
– Respiratie urat mirositoare cronica
– Gingii sensibile, rosii sau umflate, care pot sangera la periaj
Cum previi acumularea de placa?
Pentru a preveni acumularea de placa dentara este important sa parcurgi urmatorii pasi:
– Periaza-ti dintii de cel putin doua ori pe zi.
– Foloseste zilnic ata dentara. Folosirea atei dentare inainte de periaj indeparteaza mai multa placa.
– Foloseste apa de gura.
– Limiteaza alimentele si bauturile cu zahar, sau spala-te pe dinti dupa ce consumi astfel de alimente.
– Mesteca guma fara zahar. Daca nu e posibil sa te speli pe dinti imediat dupa ce bei sau mananci, o guma fara zahar poate ajuta la prevenirea placii.
– Mergi la dentist o data la 6 luni, pentru control si curatari de rutina.
Tartrul – placa intarita
Igiena dentara este esentiala pentru prevenirea aparitiei tartrului. Daca nu urmezi un protocol zilnic de periaj si folosire a atei dentare, placa poate ramane pe dinti mai mult decat trebuie.
Cand acest lucru se intampla, ea se combina cu mineralele din saliva si, in cele din urma, se transforma in tartru sau calcul dentar.
Tartrul acopera exteriorul dintilor, dar se poate instala si sub linia gingiei, fiind astfel mai greu de curatat.
Odata ce se intinde sub linia gingiilor, riscurile de boala parodontala cresc, astfel ca vei avea neaparat nevoie de o vizita la stomatolog.
In stadiul sau incipient, boala parodontala se numeste gingivita. Simptomele gingivitei includ umflarea si inrosirea gingiilor si chiar sangerari gingivale.
Gingivita netratata poate progresa catre parodontita. Aceasta afectiune implica retractia gingivala si poate duce la slabirea dintilor si chiar caderea acestora, in cele mai grave cazuri.
Simptomele tartrului
– Senzatie dura pe dinti
– Tesut gingival umflat
– Gingii care sangereaza usor
Cum previi depunerile de tartru?
Cel mai bun mod de a stopa depunerile de tartru este sa scapi de placa de pe dinti. Placa se poate intari devenind tartru, in cateva ore. De aceea este extrem de important sa ai o rutina de igiena orala care sa includa periaj si ata dentara.
Pentru a lupta cu placa si a preveni aparitia tartrului, urmeaza urmatorii pasi:
– Periaza-ti dintii de doua ori pe zi. Folosteste o pasta de dinti impotriva placii, care sa contina si fluor. Periaza-ti dintii timp de 2 minute la fiecare periaj. Pentru a indeparta mai eficient placa, incearca si periuta electrica.
– Foloseste ata dentara cel putin o data pe zi. Nu ignora niciodata importanta curatarii interdentare, pentru a indeparta placa si a preveni formarea cariilor si aparitia gingivitei, mai ales in zonele in care periuta de dinti nu poate ajunge. Folosirea atei dentare inainte de periaj este mai eficienta.
– Ai grija la gustari. Pentru a preveni depunerile de placa si tartru, limiteaza gustarile si bauturile cu zahar. Daca mananci sau bei ceva dulce, incearca sa iti periezi dintii si sa folosesti ata dentara la scurt timp dupa.
– Mesteca guma fara zahar. Daca nu te poti spala pe dinti dupa masa, guma de mestecat fara zahar poate contribui la prevenirea depunerilor de tartru.
– Mergi la igienizari regulate. Singurul mod de a indeparta tartrul este detartrajul si periajul profesional, la cabinetul stomatologic. Stabileste-ti programari o data la sase luni. Daca ai gingivita, medicul iti poate recomanda si alte tratamente.
– Ia in calcul sigilarile. Daca esti predispus la carii, discuta cu medicul stomatolog despre sigilari dentare. Sigilarea presupune aplicarea unui strat subtire pe molari, care protejeaza eficient impotriva cariilor timp de pana la 4 ani.
Care sunt diferentele esentiale intre placa si tartru?
Desi atat placa dentara cat si tartrul pot cauza probleme de sanatate orala, exista unele diferente esentiale intre cele doua.
Procesul de acumulare
Placa se acumuleaza pe dinti in timpul zilei, dupa ce mananci sau bei, mai ales carbohidrati sau alimente si bauturi cu zahar. Cu totii avem placa, insa respectand rutina de periaj si folosire a atei dentare, poti indeparta placa de pe dinti inainte ca ea sa se transforme in tartru.
Daca lasi placa sa se acumuleze pe dinti, ea se va intari si se va transforma tartru.
Aspectul
Placa poate crea o senzatie de dinti incarcati cand iti treci limba peste dinti. In general nu are culoare, ceea ce o face greu de vazut cu ochiul liber.
Tartrul poate parea dur si are un aspect galbui sau maro.
Procesul de indepartare
Placa poate fi eliminata de pe dinti prin periaj si folosirea atei dentare. Tartrul, in schimb, poate fi indepartat numai de catre medicul stomatolog.
Diagnosticul placa vs. tartru
Atat placa dentara cat si tartrul dentar pot fi diagnosticate de catre medicul stomatolog la o consultatie de rutina.
Stomatologul iti va examina gura si gingiile si va pune intrebari despre istoricul medical. In functie de circumstante, medicul poate folosi unele instrumente pentru a analiza si gingiile.
Placa si tartrul pot fi identificate doar prin examinarea gurii si gingiilor, fara sa fie nevoie de teste speciale. In functie de ceea ce constata, medicul iti poate recomanda si radiografii pentru a verifica existenta unor carii.
Tratamentul placii si tartrului
Placa si tartrul necesita tratamente diferite. Placa poate fi tratata printr-o buna igiena orala, care sa includa periaj si folosirea atei dentare zilnic. Tartrul, in schimb, poate fi tratat numai prin detartraj, la cabinetul stomatologic.
Medicul stomatolog poate sugera si alte optiuni de tratament, precum sigilari dentare si tratamente cu fluor.
Igiena orala
Placa poate fi tratata acasa printr-o rutina corecta de igiena orala. Periajul dintilor de doua ori pe zi si folosirea atei dentare cel putin o data pe zi va indeparta placa in mod eficient.
Tehnica adecvata de periaj
– Tine periuta de dinti inclinata in unghi de 45 de grade fata de gingie.
– Foloseste miscari scurte de latimea unei jumatati de dinte.
– Periaza cu blandete. Periajul prea dur poate cauza sensibilitate dentara sau retractie gingivala.
– Periaza toate suprafetele dintilor, pe exterior si pe interior.
– Nu uita sa periezi si denivelarile si crapaturile de pe partea superioara a dintilor, zona pe care mesteci.
– Periaza dintii 2-3 minute.
Desi periajul dintilor va indeparta placa de pe dinti, nu iti va fi de folos pentru placa dintre dinti, de sub aparatele dentare sau de sub linia gingiei. De aceea, este important sa folosesti ata dentara de doua ori pe zi. Medicii recomanda in general folosirea atei necerate, pentru ca este mai subtire si mai usor de folosit.
Tehnica adecvata de folosire a atei dentare
– Introdu cu blandete ata dentara intre doi dinti si fa o miscare fata-spate pentru a misca ata.
– Curbeaza ata pe marginile dintilor in forma literei C si misc-o in sus si in jos pe lateralele fiecarui dinte.
– Repeta miscarea intre toti dintii.
– Nu uita sa folosesti ata dentara si pe spatele dintilor.
Tartrul nu poate fi tratat acasa. El nu poate fi indepartat prin periaj regulat. Numai medicul stomatolog poate indeparta tatrul, prin detartraj si periaj profesional.
Sigilarile dentare
Sigilarea presupune aplicarea unui strat de plastic pe zonele dintilor implicate in masticatie. Sigilantii sunt aplicati adesea pe molari si premolari.
Sigiliantul lichid este aplicat pe dinti si este intarit prin folosirea unei lampi cu o lumina speciala. Aceasta creaza un scut tare, care protejeaza smaltul dintilor de placa si de tartru.
Tratamentele cu fluor
Fluorul este un mineral ce contribuie la prevenirea cariilor, construind rezistenta dintilor impotriva acizilor. Un tratament cu fluor te poate ajuta sa scapi si de cariile in stadiu incipient.
Concluzie
Daca placa dentara poate fi gestionata printr-o ingrijire dentara obisnuita la domiciliu, tartrul trebuie tratat de un stomatolog.
Atat placa dentara, cat si tartrul pot fi prevenite cu o buna igiena orala. Daca iti faci griji cu privire la dintii tai sau la sanatatea ta orala, stai de vorba cat mai curand cu medicul stomatolog pentru a beneficia de cea mai buna ingrijire.
0 Comentarii