Placa dentara este o pelicula lipicioasa care se formeaza pe dinti. Toata lumea are placa, insa este important ca ea sa fie indepartata prin igienizari dentare regulate, periaj dentar zilnic si folosirea atei dentare. Placa ramasa pe dinti poate duce la aparitia cariilor, gingivitei si a altor afectiuni orale.
Din ce este formata placa dentara?
Placa dentara contine bacterii, resturi de particule alimentare si saliva. Atunci cand mananci, bacteriile din gura se hranesc cu resturile alimentare (cum ar fi zaharurile si carbohidratii). In acest fel, alimentele sunt descompuse intr-o pelicula lipicioasa si acida, pe care o cunoastem sub numele de placa dentara.
Stomatologii numesc aceasta pelicula de placa “biofilm” pentru ca este o comunitate de microbi vii, inconjurata de un strat lipicios de polimer. Acest strat lipicios ajuta microbii sa se ataseze de suprafetele din gura, determinand proliferarea lor si formarea de microcolonii infloritoare.
Cum arata placa dentara?
Tehnic vorbind, placa este incolora. Insa uneori ea poate provoca colorarea dintilor, deoarece particulele de alimente se lipesc de placa. Placa dentara face dintii sa arate si sa para incarcati, astfel ca atunci cand iti treci limba peste dinti vei simti depuneri minuscule.
Ce este tartrul?
Tartrul, numit si calcul dentar, este placa intarita. Placa dentara neindepartata in mod regulat va acumula minerale din saliva, se va intari si se va transforma in tartru. Tartrul se depune pe linia gingiei, pe partea din fata si din spate a dintilor.
Tartrul poate avea o culoare bej sau galbena la inceput. Insa dupa un timp, el va capata culoarea alimentelor sau substantelor pe care le consumi. Exista chiar anumite alimente care pot pot face tartrul sa para mai inchis la culoare: cafea, ceai, vin rosu, fumat, tutun.
Placa intarita si transformata in tartru nu mai poate fi indepartata prin periaj sau prin folosirea atei dentare, desi uneori flossingul sustinut poate disloca unele acumulari de tartru, iar periajul foarte intens poate rupe unele bucati de tartru. Insa numai medicul stomatolog poate elimina complet tartrul.
Ce simptome are placa dentara?
Cele mai comune simptome ale placii dentare sunt:
– Senzatia de dinti incarcati.
– Respiratia urat mirositoare (halitoza) care nu dispare.
– Gingii rosii, umflate, care sangereaza dupa periaj.
Ce cauzeaza aparitia placii?
Gura ta este un ecosistem care se dezvolta constant. Bacteriile si alte organisme patrund in gura atunci cand mananci, bei sau respiri. In cea mai mare parte a timpului, in ecosistemul tau dentar este mentinut un echilibru delicat, dar cand anumite bacterii devin excesiv de abundente, pot aparea probleme.
Placa dentara se formeaza atunci cand bacteriile din gura se combina cu alimente cu zahar sau amidon, asa cum sunt laptele, sucurile, bauturile racoritoare, painea, pastele si fructele.
Aceste bacterii elibereaza acizi care descompun carbohidratii din alimente si bauturi. Daca nu te speli pe dinti imediat dupa ce ai mancat sau ai baut, combinatia de bacterii, acizi si carbohidrati se poate combina formand o pelicula lipicioasa, incolora, numita placa.
Ce complicatii poate avea placa dentara?
Daca nu iti periezi dintii zilnic si nu folosesti ata dentara, placa se poate intari transformandu-se in tartru. Doar un medic dentist poate elimina tartrul. Placa dentara extrema si tartrul pot duce la:
– Carii
– Gingivita si alte forme de boli gingivale
– Infectie dentara (abces dentar)
– Caderea dintilor
Cum iti dai seama daca te confrunti cu placa dentara?
Daca dintii tai arata sau par incarcati, cel mai probabil ai placa dentara. Pentru a afla cu siguranta, programeaza o intalnire la medicul stomatolog. Acesta iti va verifica dintii si gingiile si iti poate recomanda un tratament.
Cum se trateaza placa dentara?
In timpul controlului stomatologic, medicul stomatolog va folosi instrumente speciale pentru a indeparta placa si tartrul de pe dinti. El iti poate recomanda, de asemenea:
– Sigilari dentare, pentru a impiedica formarea placii pe suprafetele masticatorii ale dintilor.
– Tratamente pentru uscaciunea gurii, pentru a creste productia de saliva.
– Tratamente cu fluor, pentru a incetini inmultirea bacteriilor cauzatoare de placa si pentru a reduce riscul de carii dentare.
– Pasta de dinti cu reteta sau apa de gura antibacteriana.
Cum poti reduce placa dentara?
Pentru a reduce placa dentara, mergi regulat la stomatolog si practica o buna igiena orala.
Iata cateva masuri care te ajuta sa elimini zilnic placa dentara:
– Ata dentara. Foloseste ata dentara o data pe zi pentru a indeparta resturile de alimente blocate intre dinti si placa dentara. Studiile arata ca folosirea atei dentare inainte de periajul pe dinti elimina mai multa placa.
– Periaj de doua ori pe zi. Spala-te pe dinti timp de doua minute cu o periuta de dinti cu peri moi si pasta de dinti cu fluor. Periaza-ti dintii de cel putin doua ori pe zi, preferabil dupa fiecare masa.
– Periuta electrica. Unii stomatologi recomanda periutele de dinti electrice, considerate mai eficiente in indepartarea placii.
– Pasta de dinti cu bicarbonat. Un studiu din 2019 a aratat ca folosirea unei paste de dinti cu bicarbonat de sodiu este un mod eficient de a elimina placa.
– Mesteca guma fara zahar. Daca nu te poti spala pe dinti imediat dupa ce ai mancat sau baut, mesteca guma fara zahar.
– Alege alimente sanatoase. Redu consumul de alimente si bauturi cu zahar si amidon. Alege in schimb alimente si gustari hranitoare, cum ar fi iaurt simplu, branza, legume crude sau fructe.
– Mergi la stomatolog. Mergi la controale si curatari dentare de cel putin doua ori pe an.
– Foloseste apa de gura. Clateste-ti zilnic gura cu o apa de gura antiseptica, cu sau fara prescriptie medicala.
Apa de gura este eficienta in combaterea placii dentare?
Intr-un review din 2016 al literaturii medicale, cercetatorii au concluzionat ca folosirea apei de gura alaturi de periaj si ata dentara, va duce la o reducere semnificativa a placii si a gingivitei.
Apa de gura poate avea multe ingrediente active diferite: clorhexidina, probiotice, uleiuri din plante si uleiuri esentiale, toate acestea fiind studiate de-a lungul timpului.
Clorhexidina este disponibila numai cu recomandare medicala, pentru ca desi este eficienta pentru reducerea placii si pentru sanatatea generala a gingiilor, ea poate pata dintii, poate creste acumularea de tartru si poate schimba gustul alimentelor.
Daca vrei o apa de gura care nu cauzeaza patarea dintilor sau nu are alte efecte, alege o apa probiotica sau una pe baza de plante. Un studiu din 2016 a aratat ca ambele tipuri imbunatatesc in mod semnificativ nivelurile de placa, fara sa pateze dintii.
Acelasi lucru este valabil si pentru apele de gura cu uleiuri esentiale, care duc la o acumulare redusa de placa, in comparatie cu periajul simplu si ata dentara.
Ce se intampla daca nu indepartezi placa dentara?
Daca nu indepartezi placa prin igienizari dentare regulate, ca si prin periaj si ata dentara folosite zilnic, poti avea parte de afectiuni dentare grave, cum ar fi carii sau boli ale gingiilor. Igiena orala si intretinerea corespunzatoare te pot ajuta sa previi aceste probleme.
Cat de des trebuie sa mergi la stomatolog?
Mergi la intervale regulate la stomatolog, pentru igienizari profesionale. Unii oameni au nevoie de detartraj si periaj profesional o data la sase luni, in timp ce altii pot avea nevoie de vizite mai frecvente. Medicul dentist iti va spune ce tip de program de igienizare este cel mai potrivit pentru nevoile tale.
Merisoarele in dieta reduc placa dentara?
Studiile au aratat ca polifenolii din merisoare sunt doi factori care tin la distanta doua dintre bacteriile din gura responsabile pentru formarea cariilor: streptococcus mutans si streptococcus sobrinus.
Retine insa ca desi aceste rezultate sunt promitatoare, ele au avut loc intr-un mediu de laborator, astfel ca efectele merisoarelor asupra placii orale nu au fost confirmate inca. Stai de vorba cu medicul stomatolog despre introducerea in dieta a produselor pe baza de merisoare.
Concluzie
In timpul noptii sau pe tot parcursul zilei, pe dintii tai se formeaza un film lipicios cunoscut drept placa dentara, formata din tulpini de bacterii si un strat lipicios.
Bacterile din placa se hranesc cu carbohidrati si zaharuri, producand un acid atunci cand metabolizeaza zaharurile. Acizii pot afecta smaltul si radacinile dintilor, ducand la aparitia bolilor gingivale si a cariilor.
Vestea buna este ca prin periaj, folosirea atei dentare, clatiri cu apa dentara si vizite la stomatolog de doua ori pe an, vei mentine la un nivel minim acumularea de placa si iti vei mentine o buna sanatate orala.
Sursa foto: freepik.com
0 Comentarii