Majoritatea oamenilor vor avea nevoie la un moment dat in viata de o plomba dentara, fie ca este din pricina unui accident, unei leziuni sau din cauza ingrijirii orale precare (ce duce la carii, eroziunea smaltului dintilor si alte probleme), sau pur si simplu cauzata de varsta.
Obturatiile din compozit sunt pur si simplu o solutie alternativa la obturatiile dentare traditionale din metal si reprezinta un tratament sigur si pe termen lung.
Ce este compozitul?
Fara sa intram in detalii prea tehnice, compozitul este un material de rasina de culoarea dintilor, ce imbina doua componente principale: o rasina si un material de umplutura.
Compozitul vine in tub, fie ca un material gros, asemanator plastilinei, pe care il poti folosi pentru zonele care au nevoie de rezistenta, fie ca lichid, folosit pentru dintii din fata.
La ce poate fi folosit compozitul?
Compozitul este extrem de versatil. El poate fi folosit pentru a plomba un dinte cariat, pentru a repara crapaturi ale dintilor din fata, pentru a reconstrui dinti uzati din cauza scrasnirii sau a eroziunii, pentru a crea fatete frumoase sau pentru repararea marginilor dintilor, pentru a schimba forma sau dimensiunea dintilor. El reprezinta, de asemenea, o alternativa excelenta pentru a inlocui amalgamul.
Ce sunt plombele din compozit?
Obturatiile dentare din compozit sunt in esenta obturatii dentare standard, colorate astfel incat sa fie similare culorii naturale a dintelui original. Aceste plombe sunt cunoscute si sub denumirea de obturatii cu rasina, obturatii albe si obturatii de culoarea dintilor.
Plombele din compozit au aceeasi functie ca plombele traditionale: repararea fisurilor, crapaturilor si cariilor dintilor afectati. Stomatologul indeparteaza zona cariata sau partea afectata a dintelui si apoi plaseaza in locul acesteia o obturatie din compozit.
Plombele din compozit vin intr-o varietate de materiale
La fel ca obturatiile standard, obturatiile din compozit vin intr-o varietate de materiale diferite care te ajuta sa iti protejezi si sa iti aperi dintii de carii si deteriorari. In timpul consultatiei, medicul stomatolog iti va expune cea mai buna optiune pentru cazul tau.
Obturatiile din compozit raman una dintre cele mai populare optiuni pentru a reda dintilor aspectul anterior, in principal datorita avantajelor lor estetice (fiind colorate similar cu dintii existenti).
Diferenta dintre plombele din amalgam si plombele din compozit
Plombele din amalgam sunt de obicei realizate dintr-o varietate de metale, in timp ce plombele din rasina sau compozit sunt pe baza de plastic sau ceramica.
Obturatiile cu amalgam exista de peste 100 de ani si raman o optiune populara pentru persoanele care au nevoie de plombe dentare. Insa de la introducerea plombelor din compozit, acestea sunt acum mai putin populare, deoarece sunt mai putin discrete. Tipul de obturatie pe care il alegi va depinde de preferintele personale, buget, istoric stomatologic si sfaturile stomatologului.
Aplicarea obturatiilor din compozit si procesul de tratament
Aplicarea plombei din compozit este un tratament foarte simplu, care dureaza aproximativ 20 – 30 de minute. Ca si in cazul unei proceduri tipice de plombare a dintilor, medicul stomatolog te va anestezia si va elimina orice carie sau parti afectate ale dintelui. Apoi, va curata acea zona pentru a se asigura ca se realizeaza amplasarea corecta a plombei din compozit. Obturatia este creata pe baza formei dintelui si a zonei pe care o va umple sau acoperi, pentru a se obtine o potrivire perfecta. Plomba va fi apoi plasata in siguranta pentru a se obtine un aspect natural si o functionare naturala.
Plombele din compozit dor?
Exista in general doua momente in care se pune problema durerii: inainte de inceperea procedurii propriu-zise, cand pacientii intreaba daca va durea, si dupa incheierea procedurii, cand trece efectul anestezicului si e posibil sa simti un disconfort sau chiar durere usoara.
In timpul procedurii de plombare cu compozit, se recomanda folosirea de anestezic daca e necesara indepartarea cariilor. Daca optezi pentru un anestezic local, nu vei simti durere in timpul plombarii.
Vei simti probabil senzatia produsa de apa sau de aer in jurul gurii. De asemenea, poti simti zgomotul daca este necesara indepartarea cariilor. Acest lucru este complet normal si nu trebuie sa-ti faci griji.
Cand obturatia din compozit este incheiata si efectul anestezicului local dispare, e normal ca dintele sa fie usor sensibil, chiar si pentru cateva saptamani. Poti folosi pasta de dinti pentru dinti sensibili, care iti va ajuta dintii sa revina la normal.
E posibil sa resimti o senzatie usoara de corp strain, iar limba va simti fiecare diferenta fata de inainte, dar in cateva zile o vei simti ca parte din tine.
Cat dureaza plombele din compozit?
Orice lucru are o data de expirare. Desi obturatiile din compozit sunt concepute pentru a rezista la acelasi nivel de stres la care ne supunem dintii naturali in fiecare zi, ele nu reprezinta o solutie pe viata. E valabil si in cazul plombelor din compozit. In general, obturatiile din compozit au o durata de viata de 5-7 ani, insa e foarte probabil ca ele sa dureze mai mult de atat.
Marele avantaj al obturatiilor din compozit este ca pot fi reparate si completate cu usurinta. Ceea ce inseamna ca, daca o piesa se rupe, ea poate fi completata cu usurinta, in loc sa se inlocuiasca toata plomba.
Daca plomba se deterioreaza, se slabeste sau cade, ea poate fi inlocuita cu usurinta. Daca se intampla acest lucru, contacteaza cat mai curand medicul stomatolog pentru a te asigura ca dintele nu se infecteaza.
Plombele din compozit au dezavantaje?
Exista cateva dezavantaje pe care o plomba cu compozit le poate avea fata de o plomba din amalgam, dar daca aceste obturatii sunt gestionate bine, in general nu reprezinta o problema.
Obturatiile din compozit nu trebuie sa fie contaminate cu apa. Daca saliva atinge acest tip de plomba inainte de fixare, procedura va esua, asa ca poate fi necesara izolarea dintelui, pentru a se evita contaminarea.
Un factor inevitabil este timpul suplimentar pe scaunul stomatologic, pentru ca obturatiile trebuie asezate in straturi si slefuite. Daca vrei o interventie rapida, opteaza pentru amalgam.
Inainte, obturatiile din compozit erau mai putin durabile, insa materialele si tehnicile moderne le-au imbunatatit enorm.
De asemenea, obturatiile din compozit sunt mai scumpe decat amalgamul, dar platesti pentru discretie.
Ai nevoie de plombe dentare din compozit?
Unele dintre cele mai comune motive pentru care sunt necesare plombe din compozit sunt:
– Dinti deteriorati prin accident, rani sau traumatisme
– Dinti cariati
– Dinti uzati din cauza bruxismului.
Daca ai suferit recent un traumatism la un dinte, daca resimti o sensibilitate in timp ce mananci sau daca observi semne timpurii de carii, fa-ti imediat programare la stomatolog. Procedurile de plombare cu compozit vor reda culoarea si functionarea naturala a dintilor si vor atenua orice durere cauzata de dintii cariati sau deteriorati.
Intrebari frecvente
Din ce sunt facute materialele dentare compozite?
Obturatiile din rasina si compozit sunt realizate din materiale sintetice, inclusiv compusi ceramici si plastici.
Pot avea o plompa din compozit pentru un dinte din fata?
Da, se pot aplica obturatii pe dintii din fata. Plombarea dintilor din fata este necesara in general atunci cand acestia sunt deteriorati sau ciobiti. Insa obturatiile pentru acesti dinti vor fi facute astfel incat sa se potriveasca formei si culorii dintelui existent.
Plombele din compozit dor?
Nu, in general tratamentele de obturatie sunt nedureroase, datorita anestezicului aplicat pentru a amorti dintele.
Ce se intampla daca plomba din compozit cade?
Daca obturatia din compozit cade, este important sa mergi cat mai curand la stomatolog pentru a obtine o inlocuire temporara a obturatiei. In acest fel, dintele va fi protejat de carii pana la noua obturatie din compozit.
Obturatia poate fi albita?
Albirea dintilor nu iti va afecta obturatia, insa este recomandabil sa iti faci intotdeauna procedurile de albire intr-un cabinet stomatologic.
Ce este o obturatie posterioara?
O obturatie posterioara este o obturatie plasata pe dintii din spate si foloseste acelasi material ca si pe dintii din fata. Insa majoritatea obturatiilor pentru dintii din fata folosesc acum material compozit, pentru ca sunt proiectate pentru a se potrivi culorii dintilor naturali. Obturatiile posterioare pot fi in continuare pe baza de amalgam (metal), in functie de preferinte, cerinte si de buget.
Sursa foto: Freepik.com
0 Comentarii