News

Implanturile dentare si parodontoza

iul. 28, 2023 | Noutati

Dintii sau gingiile tale sunt un motiv de ingrijorare? Indiferent care sunt motivele pentru care nu iti place zambetul tau, partea importanta este sa iti amintesti ca nu e niciodata prea tarziu sa faci ceva in aceasta privinta.

Daca te confrunti cu caderea dintilor sau daca pur si simplu dintii tai trebuie inlocuiti, probabil ca ai discutat deja cu medicul stomatolog despre implanturile dentare. Implanturile sunt extrem de populare, pentru ca servesc ca inlocuitori estetici pentru dintii naturali.

Ce este un implant dentar?

Un implant dentar este o radacina dentara de inlocuire. Procedura este complexa, dar pe scurt ea implica implantarea unui surub in os, care este lasat in maxilar o perioada de timp pentru a fuziona. Dupa fuzionare, urmeaza atasarea de suruburi a dintilor falsi – fie ei detasabili sau permanenti – care vor servi ca dinti de inlocuire.

Principala ingrijorare in cazul implanturilor dentare, insa, este boala parodontala. Asadat, poate o persoana afectata de boala parodontala sa aiba parte de implanturi dentare?

Implanturile dentare la pacientii cu parodontoza

Implanturile dentare sunt o optiune de tratament foarte previzibila, chiar si atunci cand pacientul se confrunta cu boala parodontala severa. Boala parodontala severa este o condamnare la moarte pentru dinti si pentru osul dimprejurul acestora.

Cea mai buna strategie in acest caz este un set de implanturi dentare, cat mai curand posibil. Singura conditie este ca acestea sa fie montate inainte ca osul atat de necesar sa fie pierdut din cauza bolii parodontale!

Pierderea de masa osoasa este o consecinta inevitabila a pierderii dintilor si a parodontozei. Iata de ce implanturile dentare trebuie efectuate cat mai curand dupa diagnosticarea cu o forma avansata de parodontoza.

Ce este parodontoza?

Parodontoza, mai cunoscuta drept boala gingivala, este o afectiune orala comuna, in care gingiile unui individ se umfla, se inflameaza, devin dureroase si sensibile.

Aceasta infectie a gingiilor este cauzata de bacteriile din placa, ce se acumuleaza pe dinti si in jurul gingiilor.

Parodontoza poate determina si retractia gingivala, iar in cele din urma poate duce la pierderea dintilor. Boala parodontala este principala cauza a pierderii dintilor la adulti.

Ce este boala parondontala severa?

Boala parodontala severa implica pierderea tesutului osos si gingival care sustine dintele. Boala parodontala severa nu poate fi prevenita sau oprita, ci doar incetinita. Cel putin pana cand dintii nu sunt indepartati sau nu se slabesc si cad.

Boala parodontala este o boala care afecteaza tesutul conjunctiv dintre dinti si osul maxilarului. Aceasta conexiune se numeste ligament parodontal sau „PDL”. Odata ce dintii sunt indepartati, boala va disparea pentru ca PDL nu mai exista. Daca dintii nu sunt indepartati, osul va continua sa se piarda. Poate deveni dificil, daca nu imposibil, sa iti faci implanturi dentare odata ce boala parodontala progreseaza si atat de importantul os este pierdut.

Inlocuirea dintilor cu implanturi dentare intr-un stadiu avansat de parodontoza

Daca te confrunti cu un stadiu avansat al bolii parodontale, vei pierde cea mai mare parte a osului maxilar, iar dintii se vor slabi si vor cadea. Exista tratamente pentru boala parodontala, insa multe persoane vor ajunge sa isi piarda dintii chiar si dupa ce vor cheltui sume mari de bani pe chirurgie, care nu garanteaza tratarea bolii parodontale.

O solutie poate fi extractia dintilor naturali si inlocuirea loc cu implanturi, inainte ca acest lucru sa se intample. Actioneaza acum, cat inca mai ai os disponibil pentru implanturi. Poate parea o actiune agresiva, dar odata ce iti vei scoate dintii, avansarea bolii se va opri. Cu cat iti scoti dintii mai devreme, cu atat boala va distruge mai putin os.

Plasarea implaturilor va salva osul ramas. Iar implanturile dentare vor servi ca optiune excelenta de inlocuire a dintilor naturali. Majoritatea persoanelor cu boala parodontala trebuie sa se gandeasca la inlocuirea tuturor dintilor cu implanturi.

Extractia dintilor va preintampina o pierdere mai mare de masa osoasa

In cazuri de boala parodontala severa, cea mai buna solutie este extractia dintilor si inlocuirea lor cu implanturi permanente, inainte de a se produce pierderea osului. Implanturile pentru intreaga gura se fac, in general, intr-unul dintre modurile de mai jos:
– Implanturi fixe sau permanente numite All-on-4, sau dinti cu implanturi individuale sau mici punti de implant.
– Proteze detasabile snap-on.

Ai nevoie de os pentru a-ti mentine sanatatea

Dintii tai joaca un rol vital in starea generala de bine. Desi scopul medicilor stomatologi este sa iti salveze dintii, boala parodontala slabeste dintii.
Dintii sunt tinuti in pozitie cu ajutorul unor fibre sau ligamente naturale speciale. Aceste ligamente parodontale inconjoara dintii din toate partile si contribuie la mestecat si muscat alimente. Cand parodontoza debuteaza, aceasta poate fi oprita cu ajutorul unor tratamente simple. Dar daca boala progreseaza si implica ligamentele si sustinerea osoasa din jurul dintilor, este mai intelept sa indepartezi dintii bolnavi si sa optezi pentru implanturi dentare.

Prevenirea pierderii de masa osoasa este necesara pentru implanturi

Sanatatea osului alveolar sanatos are o importanta primordiala pentru obtinerea de implanturi dentare de succes, ca inlocuitori pentru dintii naturali.
Osul alveolar este cel care va acoperi implantul dentar si il va tine in viata.

Osul alveolar este cel care va crea o conexiune biologica si va creste in interiorul spatiilor din jurul implanturilor dentare.

Nu exista ligamente parodontale in jurul implanturilor dentare. Conservarea osului alveolar va asigura succesul viitor al implanturilor dentare si refacerea zambetului tau, a proceselor de mancat, mestecat, muscat si a tuturor functiilor dintilor. Daca pierzi acest os important, s-ar putea sa nu poti avea niciodata implanturi.

Cand trebuie sa iti scoti dintii naturali?

Daca medicul tau iti spune ca boala parodontala a progresat intr-atat incat rezultatul sau este fara speranta, cu siguranta trebuie sa optezi pentru indepartarea dintilor naturali. Acest lucru este foarte important deoarece ligamentele parodontale bolnave vor incepe sa deterioreze tesuturile osoase din jurul dintilor bolnavi si va deveni dificil sa mai poti avea parte de implanturi dentare de succes in viitor.

Cat trebuie sa astepti pentru implanturi?

Daca este posibil, cel mai indicat este sa optezi pentru plasarea imediata a implanturilor dentare, dupa indepartarea dintilor bolnavi. Pentru a pastra cat mai mult din osul alveolar care asigura succesul implanturilor, nu trebuie sa pierzi deloc timp.

Insa daca medicul considera ca ai nevoie de timp pentru vindecare, trebuie sa ii urmezi instructiunile.

Ce se intampla daca ignori boala parodontala si nu faci nimic?

– Probleme cu mancatul, bautul, vorbitul si functiile de baza ale dintilor.
– Pierderea increderii la locul de munca.
– Pierderea stimei de sine.
– Deplasarea si inclinarea dintilor in spatiile alveolare goale create de dintii pierduti, ceea ce va duce la dificultati in ceea ce priveste inlocuirea, in viitor.
– Eruptia excesiva si alungirea dintilor opusi, care duce la un aspect neplacut si in cele din urma la slabirea si mobilitatea dintilor.
– Probleme la contactul normal al dintilor si la muscatura.
– Pierderea osului maxilar si afectarea capacitatii de a obtine implanturi in viitor.

Parodontoza poate afecta implanturile dentare existente?

Daca ai deja implanturi dentare dinaintea instalarii parodontozei, probabil ca iti faci griji ca boala ti-ar putea afecta implanturile. Si pe buna dreptate!
Boala parodontala poate afecta implanturile dentare pentru ca se poate extinde, iar daca slabeste gingiile si tesutul osos in care sunt prinse implanturile, acestea vor esua in timp. Exista si un termen tehnic pe care medicii stomatologi il folosesc pentru aceasta problema – peri-implantita.
Iata deci un alt motiv bun sa iti amintesti intotdeauna de igiena orala adecvata, chiar daca ai implaturi dentare.

Semne ca implantul dentar este in pericol

Daca ai implanturi si iti faci griji ca ar putea fi afectate de parodontoza, este important sa fii atent la semnele ca implantul tau este in pericol. Cu cat observi mai repede semnalele de avertizare, cu atat poti actiona mai repede pentru a opri problema.

Durere sau disconfort. Ideea din spatele implanturilor dentare este, cel putin partial, sa te scape de orice durere sau disconfort cauzate de dintii cu probleme. Implanturile dentare nu trebuie sa doara. Daca incepi sa resimti durere sau disconfort in jurul implantului, cauza poate fi ca incepe sa esueze.
Retractie gingivala vizibila. Un alt semn ca implantul va da gres este retractia gingivala cauzata de boala gingivala. E foarte probabil ca boala sa inceapa sa afecteze rapid osul din jurul implantului.
Puroi vizibil. Suna dezgustator, insa daca ai semne vizibile de puroi in zona sau in jurul zonei implantului aceasta indica o afectiune, ce poate duce la esecul implantului.
Respiratie urat mirositoare. E normal ca respiratia sa fie urat mirositoare din cand in cand, mai ales dimineata sau dupa ce mananci anumite alimente, insa daca te confrunti cu halitoza in mod normal, poate fi vorba despre placa bacteriana care cauzeaza o infectie a gingiilor.

Sangerari in jurul zonei implantului

Parodontoza duce la slabirea gingiilor, ceea ce inseamna ca vor sangera cand pui chiar si cea mai mica presiune pe ele. Daca gingiile tale incep deodata sa sangereze la periaj, poate fi vorba despre boala parodontala, ceea ce inseamna ca risti un esec al implantului.

Care este tratamentul in cazul peri-implantitei?

Din fericire, cel mai usor mod de a trata si preveni peri-implantita este sa ai o buna igiena orala. Spala-te pe dinti de doua ori pe zi, foloseste cu grija ata dentara, foloseste o apa de gura antibacteriana si mergi regulat la stomatolog, cel putin de doua ori pe an.
Daca te temi ca implantul tau ar putea fi afectat, nu sta deloc pe ganduri si mergi la stomatolog pentru ca situatia ta sa fie evaluata si sa ti se recomande cele mai bune solutii.

0 Comentarii