Ai un dinte bolnav care iti provoaca dureri foarte mari? Ti-ai pierdut de putin timp un dinte sau mai multi si ai ramas cu un zambet imperfect? In mod cert vei dori sa ii inlocuiesti cat mai rapid si eficient. Multi stomatologi ofera astazi implanturi dentare intr-o singura zi, folosind tehnici avansate pentru a plasa implanturile si apoi pentru a inlocui imediat dintii.
Din fericire, implanturile dentare in 24 de ore au devenit destul de populare in domeniul ortodontiei. Daca in cazul implanturilor traditionale, procesul poate dura luni intregi, implanturile intr-o singura zi iti pot reda zambetul intr-un timp record.
Ce sunt implanturile in 24 de ore?
In termeni simpli, implanturile dentare in 24 de ore, sau intr-o singura zi, sunt cel mai convenabil mod de a obtine un zambet perfect. Asadar, in loc sa petreci saptamani intregi sau chiar luni in cabinetul stomatologic in asteptarea unor dinti noi, poti rezolva totul cu o singura programare.
Cum e posibil?
Ei bine, in cazul implanturilor traditionale, procesul este unul indelungat: trebuie intai sa extragi dintele afectat, apoi sa astepti 3-4 luni pentru ca acea cavitate sa se vindece.
Pasul urmator implica inserarea implantului, urmata de o alta perioada de asteptare, de 3-6 luni. In final se amplaseaza coroana deasupra implantului. In total, vorbim despre un proces cu o durata de 5-10 luni.
Cu implanturile in 24 de ore, insa, totul se desfasoara mult mai rapid. Astfel, nu va trebui sa mergi la medic decat de trei ori – o data pentru consultatie, o data pentru interventia chirurgicala si in final pentru control.
Insa procesul de implantare se va incheia intr-o singura vizita. Ceea ce inseamna ca nu va mai trebui sa stai luni intregi fara dinti, asteptand ca locurile sa se vindece, ci vei zambi mult mai rapid decat crezi.
Cum functioneaza implanturile in 24 de ore
Implanturile in 24 de ore se pot face de obicei intr-o singura procedura, ce poate dura intre 30 de minute si 3 ore, in functie de numarul de implanturi. Trebuie sa retii insa ca nu vei pleca de la cabinet cu dintii permanenti, dar vei pleca totusi cu un zambet complet.
La fel ca implanturile traditionale, si implanturile dentare intr-o singura zi necesita timp pentru vindecarea gingiilor si maxilarului. Ceea ce inseamna ca practic coroanele nu vor putea fi implantate pana cand gura nu va fi complet vindecata.
Vei putea pleca acasa, in schimb, cu dinti temporari, chiar in ziua procedurii de implantare. Dupa vindecarea completa a gurii, ti se vor monta dinti permanenti care ii vor inlocui cu usurinta pe cei temporari. Cu alte cuvinte, vei avea un zambet plin din prima zi si un zambet permanent cateva luni mai tarziu.
Intreaga procedura stomatologica se va desfasura in trei vizite separate: consultatia pre-procedura, interventia chirurgicala propriu-zisa si controlul post-procedura.
Argumente pro si contra implanturilor in 24 de ore
Pentru unele persoane, acest proces rapid poate parea prea bun sa fie adevarat. Si totusi… cat de eficient este de fapt? De unde stii ca faci ceea ce trebuie pentru dintii tai?
Avantajele implanturilor intr-o singura zi
Implanturile intr-o singura zi devin din ce in ce mai eficiente, iar rata de succes a acestor operatii este in crestere, specialistii sustinand chiar ca diferenta dintre rata de succes a implanturilor intr-o singura zi si de rata de succes a implanturilor traditionale este nesemnificativa din punct de vedere statistic.
In plus, atunci cand are succes, acest tratament ofera pacientului un nivel ridicat de satisfactie, pentru ca poate avea in aceeasi zi si implanturile si dintii noi.
Pacientul nu va fi nevoit sa poarte o proteza partiala sau completa incomoda in timp ce i se vindeca implanturile. Astfel, tratamentul este o optiune foarte atractiva pentru persoanele care se tem sa ramana fara dinti o perioada de timp.
Exista insa si alte cateva avantaje ale implanturilor intr-o singura zi:
- Pleci de la cabinet cu un zambet complet (chiar daca deocamdata este doar unul provizoriu).
- Implantul fuzioneaza mai usor cu osul.
- Procesul de vindecare a gingiilor este mai usor.
- Implantul tine bacteriile la distanta de cavitatea in curs de vindecare ramasa in urma extractiei.
- Ai un confort relativ in timpul mancatului si vorbitului in perioada de vindecare, fara ca viata normala sa iti fie afectata.
Dezavantajele implanturilor intr-o singura zi
Chiar daca la prima vedere par o solutie mai rapida, nici macar implanturile intr-o singura zi nu pot ocoli procesul de osteointegrare a implantului. Acest proces nu poate fi grabit, pentru ca organismul are nevoie de timp pentru a produce celule osoase noi, care sa sustina ferm implanturile.
Este important ca in perioada de vindecare – ce dureaza intre 3 si 6 luni – pacientul sa adopte o dieta mai blanda, evitand alimentele foarte dure sau crocante, precum morcovii sau migdalele. Acest tip de atentie poate fi necesar 6 pana la 8 saptamani dupa operatie.
Exista insa si alte aspecte negative de care trebuie sa tii cont inainte de a decide daca sa folosesti sau nu implanturile intr-o singura zi.
- Exista un risc ceva mai mare de esec decat in cazul implanturilor traditionale.
- Restaurarile care se monteaza temporar imediat dupa implant au un aspect mai putin estetic.
- Poate aparea pierderea de masa osoasa marginala.
- Disconfortul post-procedura este mai mare.
- Pentru ca implantarea si montarea dintilor provizorii au loc intr-o singura sedinta, procedura iti va ocupa mai multe ore dintr-o zi.
In general principalul risc al implanturilor intr-o singura zi este un risc mai mare de esec. Implanturile intr-o singura zi pot reprezenta si o provocare mai mare pentru corp, asa ca este indicat sa folosesti cu atentie acest tip de implant daca ai un sistem imunitar compromis.
Tipuri de implanturi dentare in 24 de ore
Nu toate implanturile dentare sunt la fel. Durata procedurii si timpul de recuperare vor depinde in mare masura de tipul de implant ales. Cele mai populare tipuri de implanturi intr-o singura zi sunt:
Implantul dentar unic
Asa cum arata si numele sau, procedura presupune implantarea unui singur dinte fals, cunoscut si sub denumirea de coroana. Pentru acesta, trebuie sa ai implantat in gingie un dispozitiv mic din titaniu, ce va actiona ca o „radacina” artificiala care va securiza dintele.
Coroana este facuta in general din ceramica sau portelan. Ortodontul va trebui sa se asigure ca exista o potrivire desavarsita intre coroana si restul dintilor. In acest fel nimeni nu va putea face diferenta intre dintele fals si ceilalti dinti.
Implantul dentar pe o arcada intreaga
Daca toti dintii de pe o arcada sau majoritatea acestora trebuie inlocuiti, vei avea pare de un implant dentar full-arch. Exista doua tipuri comune de implanturi full-arch.
Implanturile dentare Teeth Xpress
Acest tip de implant are aceleasi elemente ca un implant dentar unic, insa lucrarea protetica va arata ca o arcada plina de dinti. De asemenea, vei avea mai putine implanturi de titan.
Pentru acest implant, titaniul va adera la osul maxilarului. Din pricina duratei de timp necesare pentru vindecarea maxilarului, va trebui sa poti intai dinti temporari.
Proteza dentara pe implanturi
Acest tip de implant foloseste protezele deja existente transformandu-le in implanturi prin atasarea unor bonturi in partea inferioara. Bonturile sunt folosite in toate implanturile pentru a atasa lucrarea protetica de radacina de titaniu.
Uneori se poate intampla sa primesti dintii permanenti mai greu, pentru ca e posibil sa ai nevoie de proteze personalizate pentru procesul de implantare.
Implanturile All-on-Four
Una dintre tehnicile cele mai frecvente de implant dentar in 24 de ore este conceptul de tratament All-on-Four – sustinerea unei arcade complete pe numai patru implanturi dentare.
Cu aceasta procedura, grefarea osoasa este de obicei inutila, deoarece plasarea implanturilor dentare maximizeaza utilizarea osului disponibil, in special in zonele in care acesta este mai gros in mod natural. Costurile vor fi astfel reduse, dar fara a compromite calitatea rezultatelor.
Cel mai potrivit tip de implant pentru tine va depinde in mare masura de situatia ta. Medicul stomatolog te va ajuta sa decizi asta in cadrul consultatiei initiale.
0 Comentarii