News

Implantul dentar – cea mai sigura solutie de inlocuire a dintelui natural

apr. 25, 2022 | Noutati

Daca iti lipseste unul sau mai multi dinti, cel mai probabil esti un candidat bun pentru un implant dentar. Pierderea unuia sau a mai multor dinti naturali are efecte negative ce afecteaza sanatatea, stima de sine si chiar viata sociala.
Dupa extractia dintilor, cauzata de cariile grave, slabirea maxilarului sau alte probleme orale, umplerea spatiului gol ofera cea mai benefica solutie pentru sanatatea si aspectul intregii cavitatii bucale.
Restaurarile prin implant dentar reprezinta cea mai buna alternativa pentru inlocuirea dintilor naturali, pentru ca au o durata indelungata de viata si un impact vizual important.

Ce sunt implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt singurul tratament de restaurare ce inlocuieste atat portiunea vizibila a dintilor cat si radacina acestora.
Implanturile dentare sunt formate dintr-un surub metalic mic (corpul implantului) inserat in oxul maxilarului sub linia gingivala, care va fuziona treptat cu acesta intr-un proces natural numit osteointegrare; bontul – care prelungeste surubul catre exterior si coroana, partea externa a implantului, ce imita dintele natural.

Inlocuind structura radacinii dintelui lipsa, implanturile dentare pot oferi o baza extrem de stabila pentru un dinte artificial nou, sau pentru alte lucrari protetice dentare.
Extrem de cautate pentru caracteristicile lor impresionant de realiste, implanturile dentare se diferentiaza de orice alte optiuni de restaurare dentara.

Implanturile dentare sunt ideale pentru inlocuirea dintelui si pot rezolva orice de la un singur dinte lipsa pana la intreaga gura. Multe persoane apeleaza la solutiile pe baza de implant pentru a obtine functionalitate, o sanatate mai buna si un aspect estetic al zambetulului. Implanturile arata, se simt si functioneaza precum dintii adevarati. Avand caracteristici atat de apropiate de cele ale dintilor naturali, nu este deloc surprinzator ca implanturile dentare sunt considerate metoda ideala pentru restaurarea dintilor.

Din ce materiale sunt facute implanturile dentare?

In general implanturile sunt facute din titan, un material extrem de durabil. Pe langa forta si durabilitatea sa, titanul este un material biocompatibil, ceea ce inseamna ca poate ramane in corp fara sa dauneze tesuturilor vii. Aceste calitati ale sale permit fuzionarea sigura si naturala dintre osului maxilarului si implant, pentru a oferi sustinere maxima pentru un nou dinte artificial.
Dintele inlocuitor care se monteaza deasupra implantului este in general din portelan sau dintr-un alt material ceramic similar. Portelanul este suficient de puternic incat sa reziste fortei naturale de masticatie si, in plus, poate fi ajustat la culoarea dintilor naturali.

Cum functioneaza implanturile dentare?

Designul atent creat al implanturilor reflecta structura dintelui real. Implanturile utilizeaza suruburi metalice de calitate, care functioneaza ca o radacina a dintelui si coroane dentare cu aspect realist, ce redau forma adecvata si functia zambetului chiar si dupa ce ai pierdut unul sau mai multi dinti.
In decurs de 3-6 luni, restaurarile sustinute de implant trec prin procesul de fuzionare in care se unesc cu masa osoasa si devin o parte permanenta a gurii.

Beneficiile implanturilor dentare

Implanturile dentare sunt considerate cea mai buna solutie de inlocuire a dintilor naturali, datorita numeroaselor avantaje pe care le au.

Suport maxim

Desi protezele dentare si puntile dentare ofera si ele un anumit nivel de forta, acesta este incomparabil cu forta implanturilor dentare. Ca atare, odata integrate perfect, implanturile dentare pot fi folosite exact ca dintii naturali. Aceasta forta este importanta si pentru stabilitatea dintelui. Desi protezele se pot deplasa putin in unele cazuri, implantul inlocuieste radacina dintelui pierdut si confera o ancora extrem de sigura pentru coroana atasata.
In plus, implanturile dentare confera aproape aceeasi forta la mestecat ca si dintele natural, permitand pacientului sa manance fara griji toate alimentele preferate.

Protectia dintilor sanatosi

Spre deosebire de puntile conventionale, care se sustin pe dintii adiacenti sanatosi, implanturile dentare lasa neatinsi dintii naturali, ceea ce ii ajuta sa nu fie afectati in timp.
Puntile necesita slefuirea dintelui adiacent, astfel incat sa poata fi cimentate de el. Tocmai de aceea, ele nu sunt o optiune rea in situatiile in care dintele adiacent a fost refacut cu o plomba mare sau cu o coroana, insa daca dintele adiacent nu este refacut, cel mai indicat este sa nu il afectezi prin slefuire si ancorarea unei punti.
Structura preparata a dintelui nu va putea fi inlocuita niciodata, iar sanatatea pe termen lung a dintilor adiacenti poate fi astfel compromisa, in comparatie cu dintii nepreparati.
De asemenea, cand porti o proteza partiala, aceasta se ataseaza de dintii adiacenti sanatosi cu ajutorul unor cleme care pun presiune pe ei si ii fac sa se slabeasca in timp. Implanturile dentare elimina proteza partiala sau dau posibilitatea sustinerii ei chiar de implant si nu de dintii sanatosi.

Aspect natural

Implanturile sunt personalizate ca forma si culoare, astfel incat sa se armonizeze perfect cu zambetul natural al pacientului.
O caracteristica notabila a implanturilor dentare o reprezinta calitatile estetice atent gandite, astfel incat sa fie perfect adaptate ca si dimensiune, forma si culoare cu restul dintilor.
Implanturile arata si se simt ca dintii naturali si sunt imposibil de deosebit de dintii reali.
Restaurarile fixe te pot ajuta, de asemenea, sa ai un aspect placut al maxilarului si previn lasarea pielii, ce apare adesea atunci cand pierzi unul sau mai multi dinti.
Implanturile individuale cu coroana iau locul unui singur dinte lipsa, in timp ce puntile sprijinite pe implant si lucrarile de protetica pe jumatate de arcada sau pe intreaga arcada sunt utilizate pentru a repara pierderea unei arcade intregi.

Pofta de viata redobandita

Implanturile dentare iti confera o serie intreaga de avantaje legate de stilul de viata in general, mai ales daca te confrunti de mult timp cu pierderea dintilor sau daca ai dinti afectati.
Pentru ca piesele metalice raman fixate in maxilar, implanturile dentare confera forta si stabilitate muscaturii.
Restaurarile sustinute de implant nu isi schimba pozitia, nu se misca, nu fac zgomot si nu aluneca. De asemenea, nu au nevoie nici de produse de lipit pentru a ramane pe loc.
Pentru ca sunt mentinute pe pozitie cu o piesa metalica ce fuzioneaza cu osul, aceste lucrari iti vor permite sa musti, sa mesteci si sa discuti fara probleme.
Alegand aceasta optiune iti vei putea manca alimentele preferate, vei putea zambi si te vei bucura de un sentiment nou al propriei valori, vei avea o viata sociala cu mult imbunatatita si te vei simti mai bine in pielea ta!

O viata mai sanatoasa

Implanturile dentare iti permit indirect sa traiesti mai mult, pentru ca vei putea manca mai bine si vei preveni malnutritia sau problemele digestive. Legumele proaspete, porumbul, fructele si carnea la gratar vor reveni in meniul tau obisnuit, pentru ca implanturile iti permit sa mananci tot ce doresti. De asemenea, pentru ca masticatia va fi imbunatatita, digestia va fi si ea mai buna.

Rezultate de durata

Cu o ingrijire adecvata, implanturile dentare pot dura decenii intregi. Evident, atunci cand ne dorim inlocuirea dintilor pierduti cautam in general o solutie care sa genereze rezultate de durata. Implanturile fixe sunt singura optiune de inlocuire a dintilor care fuzioneaza cu radacina dintelui. Procesul numit osteointegrare ofera o fundatie stabila, ce permite lucrarilor protetice sa reziste cat mai mult.
Suruburile metalice nu se pot deteriora si nu necesita aproape niciodata inlocuire, ceea ce inseamna ca poti avea un zambet sanatos tot timpul!
Restaurarile sustinute de implant sunt montate cu ajutorul tehnicii moderne, iar operatia are o rata de succes aproape de perfectiune.

Specialistii Asociatiei Americane a Chirurgilor Orali si Maxilofaciali, spun ca implanturile dentare au o rata de succes de aproximativ 95%. Factorii esentiali ce pot determina succesul tratamentului prin implant sunt:
– Sanatatea gingiilor
– Forta maxilarului
– Igiena orala excelenta acasa

Ingrijire usoara

Implanturile dentare sunt usor de intretinut, pentru ca necesita aceeasi rutina de ingrijire ca si dintii naturali – periaj si ata dentara sau dus bucal, de cel putin doua ori pe zi, controale regulate la stomatolog si periaje profesionale.
Multe persoane cred ca, deoarece implanturile nu sunt facute din materiale organice, nu necesita curatare, insa nu e nimic mai fals! La fel ca si dintii naturali, daca nu sunt atent ingrijite implanturile dentare pot atrage si ele placa si tartru, boli gingivale si infectii.

Pregateste-te, asadar, pentru vacanta cu un zambet nou si mult mai sanatos. Stai de vorba astazi cu medicul stomatolog despre cele mai benefice implanturi care iti pot reface atat zambetul, cat si increderea in tine.

0 Comentarii