News

Igiena orala de nota 10 in 10 pasi

aug. 24, 2021 | Sfaturi

Igiena orala de nota 10

Cu toții am auzit de expresia intens mediatizată “zâmbet de nota 10” sau “zâmbet de revistă”… sau poate “zâmbet de Hollywood”. În orice formă ar fi ajuns la noi, ideea de bază rămâne nealterată: un zâmbet frumos e important pentru imagine, dar și pentru sănătate.

Observăm deja că aspectul danturii este legat în mod irefutabil de modă și nu doar de sănătate, iar această conexiune – contrar așteptărilor – nu datează de azi sau de ieri, ci s-a impus de-a lungul veacurilor. De exemplu, în epoca medievală și mai precis în perioada dinastiei Tudor, odată cu introducerea zahărului în alimentație, dantura aristocraților s-a deteriorat semnificativ: dinții au început să capete un aspect cenușiu, chiar negru și nu în mod involuntar. Dimpotrivă, întrucât zahărul era un aliment rar și scump, accesibil exclusiv clasei privilegiate, în mentalul colectiv s-a înfiripat următoarea analogie: cu cât dinții sunt mai negri, cu atât posesorii lor au acces la mai mult zahăr, deci sunt cu atât mai bogați și mai influenți. Din fericire, paradigma s-a schimbat!

Acum, dinții albi, deci sănătoși sunt considerați un semn de frumusețe, sex-appeal și bunăstare generală. Și totul începe cu o igienă orală corespunzătoare.

Să urmărim împreună câteva sfaturi utile pentru întreținerea unei igiene bucale de individiat și pentru un zâmbet de invidiat! Noi le-am grupat în două subcategorii, după cum urmeză: practici specifice și cu aplicare la fel de specifică pentru cavitatea bucală în timp ce a doua subcategorie vizează un set de practici cu spectru larg, aplicabile la modul general pentru sănătatea noastră.

Igiena orală de nota 10 – Sfaturi cu aplicare specifică:

1. Periaj corespunzător

Poziționarea corectă a periuței de dinți este în unghi de 45 de grade față de linia gingiei astfel încât aria de acționare a perilor să includă atât gingia cât și dintele.

Mișcarea trebuie să fie constantă (înainte și înapoi, respectiv sus și jos), energică, dar fără apăsare pentru a nu produce leziuni sau sângerări ale gingiilor. Ideal ar fi să ne periem dinții de 2 ori pe zi, dar ritmul haotic al vieții cotidiene ne poate încurca planurile așa că e suficient să îți clătești bine gura cu apă după fiecare masă și/sau gustare pentru a înlătura resturile de mâncare responsabile de respirația urât mirositoare.

2. Apa de gură

Deși nu e imperioasă, apa de gură poate avea un efect benefic asupra igienei noastre orale prin eliminarea bacteriilor instalate confortabil în cavitatea noastră bucală. Produsele care conțin dioxid de clor sunt recomandate pentru fortificarea dinților,  îndepărtarea plăcii și bonus – transformă respirația de dragon într-o halenă diafană.

3. Ața dentară

Este al treilea element al trinității consacrate (periaj, apă de gură și ață dentară) și esențial pentru o bună igienă orală.

Vei protesta, vei invoca o mie plus unu motive pentru a nu include această practică în rutina ta de zi cu zi… însă trebuie. De ce? Pentru că ața dentară ajunge acolo unde periuța ta de dinți se lovește de un semn cu “acces interzis” și unde apa de gură trece mai departe rușinată, fără să privească înapoi.

4. Igienizarea limbii și a palatului bucal

Cand vorbim de igiena orală ne referim la toată cavitatea bucală, nu doar la dinți. Așadar, e necesar să nu excludem limba si palatul bucal sau cerul-gurii (așa cum îl cunoaștem cu toții) din procesul de “curățenie”. Utilizarea unui dispozitiv adecvat pentru curățarea suprafețelor indicate mai sus ne va scăpa de (și mai) multe bacterii și eventual de halitoză sau respriație urât mirositoare.

5. Vizita la dentist

La fel ca vizita anuală la rubedenii în prag de sărbători, e un rău necesar. Se recomandă 2 controale pe an pentru prevenirea eventualelor boli, depistarea factorilor problematici și tratarea corespunzătoare.

Igiena orală de nota 10 – Sfaturi cu aplicare generală:

1. Fără tutun

Nu doar pentru sănătatea dinților, dar și în acest scop, e bine să te ții departe de tutun. Nu am vrea mă menționăm cuvântul urât care începe cu “c” și se termină cu “ancer”… mai are rost să continuăm?

2. Fără alcool, cafea și/sau băuturi carbogazoase

Toate cauzează carențe de calciu în organism, pătează dinții, atacă smalțul și pot duce în timp la afecțiuni gingivale complicate și chiar la pierderea dinților. Nu vrem să proliferăm viziuni apocaliptice și știm că diminețile în trafic fără un strop de cafea “la bord” ar putea fi și mai devastatoare, așa că nu pretindem abstinență totală. Însă,  consumul moderat și auto-limitarea pot face minuni (și) auspra dinților.

3.  Calciu + vitamine = casă bună

Nu e un secret că dinții și oasele noastre au nevoie de calciu pe care trebuie să îl introducem în organism prin alimentație – laptele, sucul de portocale, iaurtul, brânza și nu numai sunt o sursă generoasă și delicioasă, zicem noi, de calciu – dar și sub formă de suplimente, în diferite doze în funcție de vârstă și de recomandările medicului, desigur. Calciul face casă bună cu vitamina B și împreună protejează dinții și împiedică sângerarea gingiilor.

4. Durere de dinți, sensibilitate dentară și alte simptome

Orice simptom neplăcut trebuie să reprezinte un semnal de alarmă că ceva nu funcționează cum trebuie. Diagnosticele puse de Google sunt interesante, dar nu trebuie să substituie consultațiile, opiniile și soluțiile oferite de doctorii adevărați. Medicul specialist trebuie consultat degrabă înainte ca problema să se agraveze.

5. Dinții – parte din ansamblul numit “organism”

Am stabilit că  avem nevoie de igienă orală pentru a avea dinți frumoși și sănătoși ceea ce e foarte adevărat, dar nu complet. Organismul nostru funcționează ca o entitate unitară, un ansamblu de piese agregate, iar dacă unul din mecanismele implicate se strică, e posibil să asistăm la efectul de domino în toată splendoarea. Problemele dentare pot duce la infecții generalizate, boli cardiace, diabet și alte afecțiuni grave.

Așadar e esențial să ne privim dinții – cei albi și frumoși – ca parte importantă a organismului nostru de care avem responsabilitatea să ne îngrijim în fiecare zi.

0 Comentarii