Stadiul incipient al bolii parodontale sau parodontozei, gingivita, apare atunci cand placa si bacteriile se acumuleaza pe dinti si cauzeaza infectia. Printre simptomele comune ale gingivitei se numara gingiile rosii, umflate si sangerande. Tratamentul include igienizari dentare regulate si o igiena orala imbunatatita intre programarile la stomatolog.
Ce este gingivita?
O afectiune ce cauzeaza in prima instanta inflamatia si inrosirea gingiilor, gingivita este cauzata de acumularea de bacterii si placa. Gingiile se ataseaza de dinti intr-un punct mai jos decat marginile vizibile ale gingiilor, un spatiu mic numit sulcus. Mancarea si placa pot ramane prinse in acest spatiu si pot cauza infectia gingivala sau gingivita.
Placa este un film subtire de bacterii, care se formeaza constant pe suprafata dintilor. Pe masura ce placa avanseaza, se intareste si devine tartru. Iar cand placa se extinde dincolo de linia gingiei, poate aparea o infectie gingivala. Netratata, gingivita poate duce la separarea gingiei de dinti, cauzand leziuni ale tesutului moale si ale osului ce sustine dintii si instabilitatea dintilor.
Lasata netrata, gingivita poate duce la parodontita, o forma mai severa de boala parodontala, ce implica pierderea de masa osoasa la nivelul maxilarului.
Semnele si simptomele gingivitei
Simptomele gingivitei nu sunt intotdeauna evidente in fazele incipiente, astfel ca de cele mai multe ori poti avea aceasta problema fara sa stii de existenta sa. Pe masura ce boala avanseaza, poti avea parte de:
– Respiratie neplacuta, care nu dispare nici dupa periaj
– Gingii care sangereaza usor, mai ales la periaj si la folosirea atei dentare
– Gingii rosii, sensibile sau umflate
– Retractie gingivala
– Sensibilitate la alimente fierbinti sau reci
– Sensibilitate sau durere la mestecat
– Dinti sensibili
– Modificari ale muscaturii (malocluzie)
– Puroi intre dinti si gingii
– Proteze partiale care nu se mai potrivesc
Este important sa mergi la stomatolog, pentru ca boala poate fi oprita in stadiile incipiente. Semnele timpurii sunt in general umflarea si inrosirea gingiilor si sangerarile.
Ce factori cauzeaza gingivita?
Gingivita este raspunsul inflamator al corpului tau la placa si tartrul de pe dinti. Cand placa si tartrul raman pe dinti prea mult timp, gingiile devin iritate, rosii si umflate. Exista cateva categorii care au un risc crescut de gingivita:
– Femei insarcinate sau care experimenteaza schimbari hormonale asociate cu sanatatea orala
– Persoane care nu isi ingrijesc bine dintii sau persoane cu dinti strambi, greu de curatat
– Plombe sparte
– Pacienti cu diabet
– Persoane cu istoric familial de boala parodontala
– Persoane care fumeaza sau mesteca tutun
– Anumite medicamente precum contraceptive orale, steroizi, anticonvulsive, blocante ale canalelor de calciu, chemoterapie, ce pot reduce fluxul de saliva, ducand la gura uscata (xerostomie). Saliva mentine gura curata, astfel ca aceasta schimbare poate contribui la aparitia gingivitei.
– Device-uri dentare inadecvate
– Imunitate compromisa, ca in cazul HIV
Exista, de asemenea, si unele infectii gingivale cauzatoare de gingivita, care nu au legatura cu acumularea de placa. Este vorba despre anumite infectii virale sau fungice precum candida, sau uneori un dinte inclus sau dinti care nu erup complet.
Gingivita este contagioasa?
Bacteriile care cauzeaza gingivita sunt transmisibile de la o persoana la alta. Asadar, desi expertii sunt de acord ca gingivita in sine nu este contagioasa, persoanele care au aceasta boala pot transmite bacteriile prin contactul salivar.
Asadar, desi nu e probabil sa faci gingivita in urma unui sarut sau a folosirii in comun a instrumentelor, un contact saliva-saliva cu o persoana care are gingivita, te poate expune acestei boli, mai ales daca ai o igiena orala precara sau alte boli care pot reprezenta un factor de risc pentru gingivita, ca de pilda HIV/SIDA sau leucemie.
Diagnosticarea gingivitei
Daca ai simptome de gingivita, mergi la stomatolog pentru o consultatie. Medicul va analiza daca ai sangerari, semne de infectie precum inrosire si umflare, dinti slabiti, gingii retractate de pe dinti.
Daca medicul suspecteaza existenta unei gingivite, radiografiile dentare pot arata daca ti-a afectat osul maxilarului. De asemenea, medicul te poate trimite la specialistul parodontolog.
Tratamentul gingivitei
Tratamentul gingivitei isi propune sa controleze infectia si sa redea sanatatea dintilor si gingiilor. Medicul va curata atent dintii pentru a indeparta bacteriile daunatoare, placa si tartrul. Alte tratamente pentru gingivita sunt:
– Detartrajul si planarea radiculara. Procedura similara unei igienizari dentare de rutina, dar care ajunge mai in profunzime, sub gingii. Detartrajul indeparteaza tartrul si bacteriile, iar planarea radiculara niveleaza si netezeste suprafetele radacinilor dentare, prevenind aderarea bacteriilor.
– Igiena orala imbunatatita. O curatare dentara buna indeparteaza in general gingivita, insa trebuie sa mentii curatarile si cand ajungi acasa. Vei invata cum sa iti cureti corect dintii si sa mergi la controale in mod regulat.
– Apa de gura antimicrobiana. Clatirea cu o apa de gura antimicrobiana te poate ajuta sa distrugi bacteriile cauzatoare de boli.
– Reparatii dentare. Medicul stomatolog poate repara sau indeparta coroanele, plombele sau puntile care nu sunt potrivite. Suprafetele mai fine sunt mai usor de mentinut curate.
Medicatia pentru gingivita
Exista un numar de tratamente ce pot fi folosite pentru a trata boala gingivala.
– Apa de gura antiseptica cu clorhexidina poate fi folosita pentru dezinfectarea cavitatii orale.
– Pastile antiseptice cu eliberare prelungita, ce contin clorhexidina, pot fi inserate in buzunare dupa planarea radiculara.
– Microsfere antibiotice cu minociclina, inserate in buzunare dupa detartraj si planare.
– Antibiotice orale, ce pot fi folosite pentru a trata zonele persistente de inflamatie gingivala.
– Doxiciclina, un antibiotic ce poate opri afectarea dentara cauzata de enzime.
Interventia chirurgicala
Daca gingivita este grava, mai ales daca este cauzata de pierderea de tesut gingival sau osos, poti avea nevoie de interventie chirurgicala. Tipurile de chirurgie gingivala sunt:
– Chirurgia cu lambou. O procedura in care gingiile sunt ridicate, iar placa si tartrul sunt indepartate din buzunarele adanci. Gingiile sunt cusute apoi din nou, pentru a sta bine in jurul dintilor.
– Grefe de os si tesut. Grefarea poate fi folosita cand dintii si maxilarul sunt prea afectate pentru a se vindeca. Grefele de gingie folosesc tesut de pe cerul gurii pentru a acoperi radacina expusa a dintelui. Aceasta contribuie la prevenirea pierderii suplimentare de gingie si de os.
Pentru o grefa de os, medicul va incepe cu o procedura similara chirurgiei cu lambou, dar va introduce o grefa osoasa pentru a incuraja corpul sa regenereze orice pierdere de os maxilar.
Preventia
Poti reduce riscul de gingivita cu o buna igiena orala. Iata ce implica aceasta.
– Spala-te cu atentie de doua ori pe zi – o data la trezire si odata inainte de culcare – preferabil cu o pasta de dinti cu fluor.
– Gestioneaza-ti diabetul, daca ai aceasta afectiune.
– Nu fuma si nu folosi produse din tutun.
– Foloseste ata dentara in fecare zi pentru a indeparta bacteriile dintre dinti.
– Limiteaza aportul de alimente si bauturi care contin alcool si zahar in exces.
– Mergi la stomatolog cel putin o data pe an si chiar mai des daca ai simptome.
– O dieta echilibrata este si ea importanta in obtinerea si mentinerea sanatatii orale.
Daca exista un istoric de boala parodontala in familia ta, poti avea un risc crescut de a face si tu aceasta boala. Poate fi nevoie de mai multe verificari si curatari pentru a preveni boala parodontala. Stai de vorba cu medicul stomatolog despre un program de curatare adecvat.
Pronosticul in cazul gingivitei
Cu cat depistezi mai devreme boala gingivala, cu atat ea va putea fi tratata mai repede si mai eficient. Cu atentia si intretinerea adecvate, gingivita este reversibila, insa ea poate reveni. Ai grija de sanatatea dintilor si gingiilor tale intre vizitele la stomatolog. Gingivita netratata se poate transforma intr-o boala parodontala mai grava, cunoscuta drept parodontita, o boala ce afecteaza structurile care iti mentin dintii ancorati.
Afectiuni asociate cu gingivita
Specialistii atrag atentia ca boala parodontala este asociata cu un risc crescut de diabet, boli de inima, atac de cord, boli pulmonare. De asemenea, creste si riscul de nastere prematura sau a unui fat cu greutate mica la nastere.
Desi gingivita este asociata cu aceste afectiuni medicale, nu s-a demonstrat pana acum ca ea le cauzeaza. Este nevoie de mai multe cercetari pentru a determina natura acestei asocieri.
Sursa foto: freepik.com
0 Comentarii