News

Eroziunea smaltului si alimentele acide

aug. 20, 2024 | Noutati

Eroziunea smaltului dentar este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta medicii stomatologi. Crezi ca doar bauturile si gustarile dulci sunt daunatoare pentru dinti? Nu e chiar asa!
Zaharul nu este singurul factor alimentar care iti poate deteriora zambetul. Alimentele si bauturile bogate in acizi uzeaza smaltul care protejeaza dintii, proces cunoscut sub numele de eroziune dentara. Acest lucru schimba aspectul dintilor si deschide calea pentru bacteriile ce pot cauza carii sau infectii.

Alimentatia si sanatatea orala

Spunem adesea “esti ceea ce mananci”, iar acest slogan este cu atat mai adevarat atunci cand vine vorba despre dinti si gingii. Cand bei si mananci alimente bogate in amidon sau zahar, hranesti bacteriile ce pot provoca carii dentare si boli gingivale.
Placa este o pelicula subtire, invizibila, lipicioasa, formata din bacterii si alte materii. Cand zaharurile sau amidonul din gura intra in contact cu placa, se formeaza acizi,ce pot ataca dintii dupa masa. Atacurile repetate pot distruge smaltul dur de pe suprafata dintilor, ducand astfel la aparitia cariilor dentare. Bacteriile din placa declanseaza, de asemenea, un raspuns inflamator. Acest lucru cauzeaza descompunerea gingiilor, osului si a altor structuri de sustinere a dintilor.
Alimentele si bauturile acide sunt printre principalele cauze ale eroziunii smaltului. Sucurile carbogazoase, citricele, vinul si bauturile energizante sunt doar cateva exemple de produse care pot afecta smaltul dintilor. Aciditatea acestor alimente si bauturi determina o demineralizare a smaltului, slabindu-l si facandu-l mai predispus la deteriorare. Pe langa acestea, chiar si unele obiceiuri sanatoase, precum consumul frecvent de fructe sau dressinguri pe baza de otet, pot contribui la eroziune daca nu sunt gestionate corect.

Cum te afecteaza eroziunea smaltului?

Eroziunea dentara este permanenta. Daca smaltul tau a inceput sa se uzeze, vei resimti urmatoarele simptome.

– Durere sau sensibilitate atunci cand consumi bauturi calde, reci sau dulci.
– O colorare a dintilor in galben.
– Transformari ale plombelor.
– Risc mai mare de carii in timp.
– Aparitia unui abces, in cazuri foarte extreme.
– Caderea dintilor, tot in cazuri extreme.

Cand apare eroziunea, e posibil sa ai nevoie de plombe, coroane, un tratament de canal sau chiar extractia dintilor. Fatetele pot fi si ele o optiune pentru a reda aspectul zambetului tau.

La ce alimente si bauturi acide trebuie sa fii atent

Daca mananci citrice sau consumi alimente si bauturi cu arome de citrice, carbogazoase sau acre, cel mai bine este sa limitezi consumul.
Alimentele nutritive, acide, cum ar fi rosiile si citricele, pot avea unele efecte acide asupra smaltului dintilor, asa ca este indicat sa le consumi ca parte a unei mese, nu singure.
Fructele uscate, inclusiv stafidele, pot cauza si ele probleme, pentru ca sunt lipicioase si se prind de dinti, astfel incat acizii produsi de bacteriile care cauzeaza carii continua sa dauneze dintilor mult timp dupa ce ai terminat de mancat.
Insa principalul vinovat pentru eroziunea smaltului sunt bauturile racoritoare, in special sucurile carbogazoase si bauturile pentru sportivi. Chiar daca sunt fara zahar, ele sunt acide din pricina carbonatarii. Bulele efervescente cresc aciditatea oricarei bauturi, indiferent de aroma acesteia.
Acidul din bauturi poate proveni si din aromele de citrice, cum ar fi lamaia, lime-ul si portocala. Chiar si bauturile naturale, cum ar fi sucul de portocale sau limonada proaspat stoarsa, au un continut mai ridicat de acid decat apa obisnuita, asa ca ar fi bine sa le consumi ca rasfat ocazional si nu ca obicei zilnic.
Iar daca tot am ajuns la rasfaturi, unele bomboane acre sunt la fel de acide ca acidul din baterie, iar multi producatori folosesc acizi citrici pentru a obtine efectul dorit. Daca ai pofta din cand in cand de acru, consuma cu moderatie aceste produse.

Ponturi pentru protejarea dintilor

Poti reduce eroziunea smaltului dentar produsa de alimente si bauturi, urmand sfaturile de mai jos.
– Asteapta o ora inainte sa-ti periezi dintii dupa ce ai consumat alimente acide, astfel incat saliva sa aiba ocazia de a spala in mod natural acizii si sa reintareasca smaltul.
– Limiteaza – sau chiar evita – bauturile racoritoare acide. Daca vrei sa te rasfeti cu acestea, foloseste totusi un pai.
– Cand consumi bauturi racoritoare, nu iti clati gura cu acestea si nu le tine in gura mai mult decat este necesar. Sorbi si inghite imediat.
– Dupa mese sau bauturi acide, clateste-ti gura cu apa, bea lapte sau bucura-te imediat de o gustare cu branza. Lactatele si alte alimente bogate in calciu pot ajuta la neutralizarea acizilor.
– Saliva ajuta la mentinerea acizilor sub control. Pentru a avea mereu saliva in cavitatea orala si pentru a-ti proteja dintii, mesteca guma fara zahar.
– Stai de vorba cu medicul stomatolog, care iti va explica efectele alegerilor nutritionale asupra dintilor, inclusiv care sunt alimentele si bauturile pe care e bine sa le alegi si pe care ar fi indicat sa le eviti. Daca stii totul despre efectele alimentelor si bauturilor asupra dintilor, iti vei putea pastra zambetul stralucitor de-a lungul vietii.

Alimente benefice pentru dinti

Unele dintre alimentele benefice pentru sanatatea orala sunt:

Fructe si legume bogate in fibre. Alimentele cu fibre ajuta la mentinerea curateniei dintilor si gingiilor. De asemenea, ele mentin cantitatea optima de saliva din cavitatea bucala.
Pe langa o buna ingrijire stomatologica, aceasta este cea mai buna aparare naturala impotriva cariilor si a bolilor gingivale. Dupa ce consumi alimente cu zaharuri sau amidon, saliva incepe sa reduca efectele acizilor si enzimelor care ataca dintii. Saliva contine urme de calciu si fosfat. Asadar, restaureaza si mineralele de pe dinti, pierdute din cauza acizilor bacterieni.
Branza, lapte, iaurt simplu si alte produse lactate. Branza este un alt produs care produce saliva. Calciul si fosfatii din lapte, branza si alte produse lactate ajuta la restabilirea mineralelor pe care dintii le-ar putea pierde din cauza altor alimente. De asemenea, ajuta la reconstructia smaltului dentar.
Ceaiuri verzi si negre. Aceste ceaiuri contin polifenoli care interactioneaza cu bacteriile din placa, fie distrugandu-le, fie retinandu-le. Acest lucru previne inmultirea bacteriilor sau formarea acidului care ataca dintii. In functie de tipul de apa pe care il folosesti pentru prepararea ceaiului, o ceasca de ceai poate fi si o sursa buna de fluor.
Guma de mestecat fara zahar. Acesta este un alt produs excelent pentru productia de saliva, ce elimina particulele alimentare din cavitatea orala.
Alimente cu fluor. Apa de baut cu fluor sau orice produs pe care il faci cu apa fluorurata iti ajuta dintii. Includem aici si sucurile sub forma de pudra (atata timp cat ele nu contin mult zahar) si supele deshidratate. Alimentele preparate comercial, cum ar fi produsele din carne de pasare, fructele de mare si cerealele sub forma de pudra, pot fi si ele o sursa buna de fluor.

Concluzie

Alimentatia joaca un rol crucial in sanatatea dentara. Desi unele alimente sunt sanatoase pentru corp, ele pot avea un impact negativ asupra smaltului dentar daca nu sunt consumate cu moderatie. Adoptarea unor obiceiuri alimentare care protejeaza smaltul, combinata cu o igiena orala corespunzatoare, poate preveni eroziunea dentara si mentine zambetul sanatos si stralucitor pe termen lung. Protejandu-ti dintii acum, vei evita probleme dentare dureroase si costisitoare in viitor.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii