Desi aparatele ortodontice sunt o adevarata solutie salvatoare, care iti salveaza zambetul si iti redau increderea in tine, purtarea unui aparat dentar poate cauza o serie de probleme dentare. Printre cele mai frecvente probleme dentare pe care le pot intampina persoanele care poarta un aparat dentar se numara patarea dintilor, cariile dentare, problemele gingivale, dar si deteriorarea aparatului dentar. Iata cum apar aceste probleme si ce poti face pentru a le preveni.
Patarea dintilor
Daca medicul ortodont ti-a recomandat sa porti un aparat dentar, este de la sine inteles ca il vei avea pe dinti o perioada considerabila de timp. In general, copiii poarta aparatul dentar in medie doi ani, in timp ce adultii trebuie sa il poarte aproximativ trei sau patru ani. Desi una dintre cele mai frecvente probleme ce pot aparea atunci cand porti aparat dentar este patarea dintilor, exista modalitati simple de a preveni aceasta problema.
Evita alimentele problema
Anumite alimente implica un risc mai mare de a provoca pete decat altele. Stim deja cu totii ca unul dintre alimentele care pateaza dintii este cafeaua, insa si alte alimente – asa cum sunt rosiile, afinele si alimentele acide – pot fi o problema. Limiteaza consumul acestor alimente si evita si alte alimente asociate cu petele dentare, cum ar fi sosurile si dressingurile pentru salate inchise la culoare, precum si vinul rosu si bauturile carbogazoase, ceaiul sau bauturile cu fructe. Bea in schimb multa apa, pentru ca apa ajuta la spalarea bacteriilor si a resturilor alimentare de pe dinti si de pe aparatul dentar.
Retine, de asemenea, ca fumatul sau consumul de tutun poate cauza patarea dintilor si a aparatului dentar.
Periaza dintii mai frecvent
Majoritatea persoanelor isi periaza dintii dimineata si seara, dar daca porti aparat dentar, poate fi util sa te speli pe dinti mai des. Reziduurile alimentare ce raman pe dinti pe tot parcursul zilei pot duce la aparitia petelor. Daca e posibil, periaza dintii imediat dupa fiecare masa, iar daca mananci des in oras, poate nu ar strica sa ai mereu la tine o periuta de dinti mai mica.
Mergi regulat la ortodont
Controalele periodice sunt una dintre cele mai eficiente modalitati de a preveni petele si de a-ti mentine dintii in stare buna de sanatate. In cadrul programarilor, medicul ortodont va schimba elasticele sau ligaturile si va ajusta aparatul dentar in functie de necesitati. De asemenea, programeaza cel putin o data pe an un periaj profesional si un detartraj.
Incearca un dus bucal
Purtarea aparatului dentar poate ingreuna curatarea corecta a dintilor. Dusurile bucale sau irigatoarele orale sunt device-uri care spala dintii cu un jet puternic, deblocand particulele de alimente greu accesibile si curatand mult mai bine cavitatea bucala. Dusul bucal este o modalitate excelenta de a curata zonele greu accesibile si poate indeparta placa bacteriana de pe linia gingiilor. Dusul bucal iti poate imbunatati rutina dentara normala!
Foloseste apa de gura antibacteriana
Foloseste dupa fiecare periaj o apa de gura antibacteriana. Utilizarea unei ape de gura antibacteriene poate fi extrem de benefica in timpul purtarii aparatului dentar. In primul rand, apa de gura antibacteriana contribuie la combaterea bacteriilor si a placii dentare care pot provoca probleme dentare, cum ar fi cariile sau gingivita. Acest lucru poate fi deosebit de important in timpul purtarii unui aparat dentar, deoarece curatarea dintilor poate fi mai dificila si astfel bacteriile se pot acumula mai usor.
In plus, apa de gura antibacteriana poate fi utila pentru reducerea inflamatiei si a iritatiei gingivale, care pot fi frecvente in timpul purtarii unui aparat dentar.
Stai de vorba cu medicul ortodont inainte de a incepe sa utilizezi o apa de gura antibacteriana, pentru a te asigura ca este sigura pentru tine si pentru aparatul dentar.
Evita sa foloseste produse pentru albire
Daca ai observat semne de colorare, ai putea fi tentat sa folosesti produse de albire pentru a-ti face dintii sa straluceasca. Din nefericire, aceste produse chiar pot accentua petele! Pentru ca aparatul dentar acopera partial dintii, un produs pentru albire ar putea face ca partea expusa a dintilor sa devina mai deschisa la culoare decat restul dintilor. Pastreaza produsele de albire pentru momentul de dupa scoaterea aparatului dentar.
Aparatul dentar iti poate transforma zambetul, insa daca nu esti atent, poti ramane si cu pete inestetice de dinti. Din fericire, o buna igiena orala si aplicarea masurilor de precautie poate contribui la prevenirea patarii.
Cariile dentare
Orice persoana care poarta aparat dentar sau care locuieste cu cineva care poarta aparat, stie ca periajul dentar corect poate fi mai dificil printre bracketi si fire metalice. Fara o curatare si o ingrijire dentara adecvata, exista un risc crescut de a dezvolta carii si boli ale gingiilor.
De-a lungul zilei, bucati de mancare se pot bloca in aparatul dentar. Daca aceste resturi de mancare sau zahar din bauturi nu sunt curatate, ele incep sa formeze bacterii, ce duc la acumularea placii, care la randul sau duce la carii dentare si boli ale gingiilor.
Periaza dintii dupa fiecare masa
Pe parcursul tratamentului ortodontic, va trebui sa acorzi mai multa atentie tehnicii si frecventei periajului dentar. Incearca sa depui mai mult efort pentru a te spala pe dinti dupa mesele importante din zi, pentru a elimina alimentele si bacteriile care se lipesc de dinti si de aparatul dentar.
Foloseste periuta interdentara si ata dentara
Spalatul pe dinti este doar primul dintre cei cativa pasi importanti de preventie. Ata dentara cerata, periutele interdentare si periutele interproximale (Piksters) contribuie la indepartarea resturilor dintre dinti. Aceste instrumente te ajuta sa indepartezi placa si reziduurile alimentare pe care periuta de dinti nu le poate elimina.
Foloseste dusul bucal
Chiar si dupa periaj si folosirea atei dentare, exista resturi alimentare care raman intre dinti si pe bracketi. Pentru a scapa de orice reziduuri ramase, de bacterii si de placa bacteriana, investeste intr-un dus bucal sau irigator oral.
Care sunt semnele cariilor?
Exista o serie de semne la care ar trebui sa fii atent daca iti faci griji cu privire la aparitia cariilor. Este important sa fii atent la orice simptome, astfel incat sa poti avea parte de tratamentul necesar, inainte ca aceste carii sa avanseze.
- Dureri de dinti. Durerea care apare spontan sau atunci cand mananci ar trebui sa fie un semnal de avertisment ca ceva nu este in regula.
- Sensibilitate dentara. E posibil sa observi o senzatie de furnicaturi atunci cand consumi alimente calde sau reci, senzatie ce poate fi un semn al cariilor timpurii sau al retractiei gingivale.
- Cavitati vizibile. Cariile iti pot eroda dintii, lasand fisuri si gauri pe suprafata dintilor. Nu e necesar ca acestea sa provoace intotdeauna durere, insa chiar si asa ele trebuie sa fie un motiv de ingrijorare.
- Decolorare. Dintii tai pot prezenta mai intai semne de carii sub forma de pete albe, care in timp isi pot schimba culoarea, devenind maro sau negre.
Problemele gingivale
In timpul purtarii aparatului dentar, pot aparea inflamatii ale gingiilor, cum ar fi gingivita, din cauza dificultatii de a curata bine dintii.
Gingivita. Gingivita este inflamatia gingiilor cauzata de acumularea de placa dentara si de resturile alimentare. Gingivita reprezinta un risc major in timpul tratamentului ortodontic, deoarece aparatul dentar poate face mai dificila curatarea dintilor. Gingivita netratata poate duce la parodontita.
Parodontita. Parodontita este o boala a gingiilor si a osului care sustine dintii. In cazul in care gingivita nu este tratata, aceasta poate evolua in parodontita, putand duce la pierderea dintilor. Tratamentul poate fi mai dificil in timpul tratamentului ortodontic, deoarece aparatul dentar face mai dificila curatarea dintilor.
Retractia gingivala. Aceasta problema poate aparea in timpul tratamentului ortodontic, fiind cauzata de o igiena orala inadecvata, de forta aplicata de aparatul dentar sau de miscarile dentare generate de tratamentul ortodontic. Retractia gingivala va expune radacinile dintilor si va duce la sensibilitate dentara.
De asemenea, in unele cazuri aparatul dentar poate cauza rani sau iritatii ale mucoasei bucale, in special la inceputul tratamentului ortodontic.
Pentru a preveni problemele gingivale in timpul tratamentului ortodontic, este important sa mentii o igiena orala adecvata, sa mergi regulat la stomatolog si la ortodont, sa utilizezi ata dentara si sa folosesti o periuta de dinti moale si un antiseptic oral pentru a preveni acumularea de placa dentara.
Deteriorarea aparatului dentar
Consumul unor alimente tari si lipicioase sau obiceiul de a musca obiecte dure pot deteriora aparatul dentar si, astfel, pot incetini progresul tratamentului ortodontic. Evita, asadar, alimentele tari, lipicioase si dulci, precum si obiceiurile daunatoare precum fumatul, mestecatul gumei si muscatul unghiilor sau al unor obiecte tari, care pot cauza chiar ruperea sau desprinderea aparatului dentar.
Riscul de rupere sau de cadere a aparatului ortodontic apare si in urma participarii la sporturi sau activitati fizice intense, asa ca este indicat sa folosesti protectie dentara suplimentara in timpul sporturilor, mai ales daca acestea presupun contact fizic.
In plus, aparatul dentar mobil poate fi pierdut sau aruncat accidental, asa ca este important sa il pastrezi intr-un loc sigur atunci cand nu il porti.
Daca ai probleme cu aparatul dentar, cum ar fi desprinderea unei bracket sau a unui fir, mergi la ortodont cat mai curand posibil pentru a remedia problema si pentru a nu intarzia tratamentul ortodontic.
0 Comentarii