News

Complicatiile si contraindicatiile si implanturilor dentare

iul. 5, 2022 | Noutati

Desi implantologia dentara are o rata mare de succes, ea nu este potrivita pentru oricine, avand o serie de contraindicatii clare. In plus, ea are si potentialul de a cauza complicatii pe termen lung.

Ce este un implant dentar?

Un implant dentar este un inlocuitor pe termen lung pentru un dinte lipsa. Implantul in sine este un surub din titaniu pe care medicul stomatolog il va introduce in osul maxilarului. In decurs de cateva saptamani, implantul si maxilarul vor fuziona, iar odata fuziunea facuta, implantul va putea sustine un dinte artificial sau o coroana.
Zeci de milioane de oameni din intreaga lume au implanturi, iar popularitatea implanturilor este in plina crestere. Insa ele vin la pachet si cu complicatii, iar pentru unele persoane sunt chiar contraindicate.

Complicatiile implanturilor dentare

Probleme frecvente

Iata mai jos unele dintre cele mai frecvente probleme ce pot aparea in urma montarii unui implant dentar.

Infectia

Dupa montarea unui implant dentar, va trebui sa ai grija de zona pentru a reduce riscul aparitiei unei infectii. Este vital sa urmezi sfaturile chirurgului stomatolog cu privire la ingrijirile post-interventie.
Tratamentul unei infectii depinde de gravitatea si de localizarea infectiei. O infectie bacteriana, de pilda a gingiei, poate necesita antibiotice sau o grefa de tesut moale, in timp ce o infectie bacteriana a osului poate necesita eliminarea tesutului osos implantat si posibil a implantului, urmata de o grefa de os si tesut moale.

Retractia gingivala

In unele cazuri se poate constata ca tesutul gingival din jurul implantului incepe sa se retraga, ducand la inflamatie si durere. O evaluare prompta din partea medicului stomatolog este necesara pentru a impiedica scoaterea implantului.

Slabirea implantului

In primele saptamani dupa implant, implantul dentar va creste in os si va fuziona cu acesta, intr-un proces numit osteointegrare, crucial pentru succesul pe termen lung al implantului. Acest proces poate dura multe luni. Daca implantul nu fuzioneaza cu osul, chirurgul dentar il poate scoate, urmand ca dupa vindecarea zonei sa se reincerce procedura de implant.

Deteriorarea nervilor sau tesuturilor

Daca implantul este montat prea aproape de un nerv, acesta poate cauza amorteala, furnicaturi sau durere pe termen lung.
O problema a nervilor sau tesuturilor necesita ingrijire imediata, iar leziunile nervului alveolar inferior din maxilarul inferior pot fi extrem de grave. Simptomele pot include:

  •  amorteala persistenta pe partea implantului, inclusiv buza de jos si barbia;
  •  durere persistenta sau disconfort;
  •  furnicaturi, mancarimi sau senzatie de arsura la nivelul gingiilor si pielii.
Probleme mai putin frecvente

Mai putin frecvent, implanturile dentare pot avea ca si complicatii probleme ale sinusurilor si afectarea implantului in sine.

Probleme ale sinusurilor

Implanturile dentare pe arcada superioara pot patrunde in cavitatile sinusale, provocand umflarea sinusurilor, cunoscuta drept sinuzita.

Printre simptomele sinuzitei se numara:

  •  durere, sensibilitate sau umflare in jurul obrajilor, ochilor sau fruntii;
  •  secretii nazale galbene sau verzi;
  •  nas infundat;
  •  simt redus al mirosului;
  •  dureri de cap sinusale;
  •  dureri de dinti;
  •  respiratie greoaie;
  •  temperatura ridicata.

Leziuni cauzate de forta excesiva

La fel ca in cazul oricarui dinte, forta excesiva sau impactul poate cauza craparea unui implant sau miscarea sa.
Uneori poti aplica o forta excesiva asupra implantului, fara ca macar sa-ti dai seama. De pilda, daca iti scrasnesti dintii in somn, va trebui sa porti o protectie pentru a preveni deteriorarea implantului si a dintilor naturali.

Probleme pe termen lung

Peri-implantita este un tip de boala gingivala care cauzeaza slabirea osului care sustine implantul si care apare ca urmare a inflamatiei cronice la locul implantului.
Potrivit unui review din 2017, peri-implantita poate necesita pana la 5 ani sa progreseze si sa provoace simptome. Aceste simptome includ in general sangerare sau umflare la locul implantului dentar.

Exista, de asemenea, o posibilitate rara ca organismul sa respinga un implant dentar.
Intr-un review din 2019, cercetatorii au investigat riscurile folosirii implanturilor dentare facute din titaniu si din alte metale. Unele persoane au o sensibilitate rara la metale, ce are ca efect respingerea implanturilor metalice de catre organism. Cercetatorii recomanda ca cei care isi fac implanturi metalice sa efectueze inainte un test privind sensibilitatea la metale.

Cine isi poate face implanturi dentare?

Implanturile dentare sunt o solutie buna pentru persoanele care vor sa isi inlocuiasca dintii afectati de carii severe sau de traume.
Insa compatibilitatea si rata de succes sunt doua probleme potentiale cu privire la implanturile dentare.

Compatibilitatea

O problema esentiala a implanturilor dentare este ca nu sunt potrivite pentru oricine. Pentru a avea implanturi dentare, trebuie sa ai o stare generala buna de sanatate. De asemenea, ai nevoie de gingii sanatoase si de un maxilar sanatos, pentru ca aceste structuri vor sustine implantul dentar pe tot parcursul vietii.
Implanturile dentare nu sunt potrivite pentru copii, ale caror oase faciale sunt inca in crestere.

Rata de succes

Uneori implanturile dentare pot da gres. Poate fi vorba despre un esec timpuriu (care apare inainte de inserarea implantului) sau esec tardiv (care apare dupa ce implantul este montat de o perioada de timp).
Implanturile dentare au o rata de succes de aproximativ 95%, insa exista anumite categorii de persoane pentru care rata de succes este redusa:

  •  fumatori
  •  persoane cu diabet
  •  persoane cu afectiuni gingivale
  •  persoane care au trecut prin terapia cu radiatii in zona maxilarului
  •  persoane care iau anumite medicamente

Ingrijirea implanturilor

Cea mai buna modalitate de a asigura succesul unui implant dentar este sa urmezi sfaturile chirurgului cu privire la ingrijirea ulterioara.
Evita mancarurile si bauturile fierbinti pana trece anestezia si rezuma-te la o dieta cu mancaruri moi, cel putin cateva zile.

Evita eforturile intense timp de 2-3 zile, pentru a preveni sangerarile si umflarea zonei.
La fel ca in cazul dintilor naturali, implantul si tesuturile din jur necesita curatare regulata. Curata zona cel putin o data pe zi, dupa vindecarea gingiilor, si foloseste periuta interdentara pentru a accesa zonele in care se ajunge mai greu.
Mergi la stomatolog pentru controale regulate si curatari ale zonei de sub linia gingiei.
Daca esti fumator, incearca sa renunti, pentru a reduce riscurile complicatiilor unui implant dentar.

Contraindicatii ale implantului dentar

Exista putine contraindicatii absolute ale implanturilor dentare. O contraindicatie absoluta inseamna ca procedura poate periclita viata sau ca riscurile procedurii depasesc orice beneficiu terapeutic potential.
Problemele medicale si comorbiditatile trebuie discutate intotdeauna in faza de planificare a unui implant dentar.

Contraindicatiile relative includ declin cognitiv sau afectiuni medicale ce pot periclita viata sau speranta de viata a unui pacient. O contraindicatie relativa presupune atentie, dar e probabil ca beneficiile procedurii sa depaseasca riscurile implicate.

Contraindicatiile absolute

Printre contraindicatiile absolute se numara alergiile majore, cu atat mai mult la substantele anestezice folosite in timpul interventiei chirurgicale, in cazul carora riscurile merg de la umflare in timpul operatiei, pana la soc anafilactic si deces.

Varsta este si ea o contraindicatie absoluta pentru implantul dentar, pentru ca la persoanele tinere nu exista suficient loc in osul alveolar pentru introducerea implantului si nici pentru coroana artificiala a implantului. De asemenea, procedura va trebui refacuta dupa cresterea completa.
O alta contraindicatie absoluta este reprezentata de bolile ce necesita transplant, caz in care se poate ajunge la infectii post-operatorii sau esec al osteointegrarii.
Bolile autoimune, precum SIDA, au si ele o contraindicatie absoluta.

Contraindicatiile relative

Contraindicatiile relative tin de afectiuni medicale ce pot creste riscul unor reactii adverse, unui esec al implantului sau unor probleme postoperatorii.
In aceasta categorie se incadreaza pacienti cu afectiuni maligne orofaringiene, accidente vascular-cerebrale si infarcturi miocardice recente, epilepsie necontrolata sau slab controlata, diabet mellitus sau boli psihiatrice, risc de osteoradionecroza, tulburari de coagulare, imunosupresie profunda, abuz de droguri si alcool, chemoterapie activa si medicatie antiresorbtiva intravenoasa, sau afectiuni care pot periclita viata sau speranta de viata a pacientului.
Insa exista putine dovezi care sa sustina contraindicatiile pentru implanturi la aceste persoane.

0 Comentarii