News

Chiuretajul subgingival in tratamentul parodontozei

aug. 26, 2022 | Noutati

Parodontoza sau boala parondontala este o infectie grava a gingiilor ce afecteaza tesuturile moi din jurul dintilor si care poate duce la distrugerea osului care sustine dintii, daca nu este tratata. Parondotoza poate duce in timp la mobilitatatea si chiar pierderea dintilor.

Desi este o afectiune extrem de raspandita, parodontoza poate fi evitata printr-o igiena orala adecvata, incluzand periaj de cel putin doua ori pe zi, folosirea zilnica a atei dentare si vizite regulate la stomatolog. Toate acestea iti pot imbunatati sansele la un tratament de succes pentru parodontoza, odata instalata, si pot reduce riscul de a dezvolta aceasta afectiune, daca nu o ai deja.

Simptomele parodontozei

Gingiile sanatoase sunt ferme si de un roz pal si se aseaza perfect in jurul dintilor. Semnele si simptomele parodontozei includ:

  •  Gingii umflate
  •  Gingii de un rosu aprins, rosu intunecat sau purpurii
  •  Gingii sensibile la atingere
  •  Gingii care sangereaza usor
  •  Sangerari la periaj sau cand folosesti ata dentara
  •  Respiratie urat mirositoare
  •  Puroi intre dinti si gingie
  •  Dinti mobili sau pierderea dintilor
  •  Dureri la mestecare
  •  Crearea de spatii noi intre dinti
  •  Retractie gingivala, care iti face dintii sa para mai lungi decat ar fi normal
  •  Modificari ale muscaturii

Ce este chiuretajul stomatologic?

Chiuretajul este un tratament profesional efectuat de medicul stomatolog sau de un igienist dentar, atunci cand te confrunti cu gingii inflamate, pentru a indeparta depozitele de tartru.
Chiuretajul nu trebuie confundat cu detartrajul, care inseamna curatarea dintilor fara ca zona gingiilor sa fie atinsa.
Chiuretajul subgingival este un tratament mai intensiv, care se efectueaza sub linia gingiei, implicand practic razuirea acesteia pentru a indeparta tesuturile de granulatie din pungile gingivale cu ajutorul chiuretei, pana la radacina dintelui.

Cand se recomanda acest tratament?

Bolile gingivale in general si parodontoza in special sunt cauzate de acumularea de placa bacteriana, ce poate fi evitata prin periaj dentar de minim doua ori pe zi. Insa periajul nu este suficient pentru a distruge bacteriile, pentru ca este dificil sa ajungi in unele zone ale dintelui, mai ales marginea gingiilor.
Pentru ca bolile parodontale sunt asimptomatice, este necesar sa mergi regulat la stomatolog, care poate depista problema si iti poate recomanda chiuretajul dentar. Insa cand afectiunile gingivale sunt in stadiu foarte avansat, pot aparea simptome precum umflarea si inrosirea gingiilor.

De ce se recomanda chiuretajul?

Chiuretajul este un tratament mai complex decat detartrajul si trebuie efectuat de catre un specialist in parodontologie sau de catre un igienist dentar. Chiuretajul subgingival este benefic nu doar pentru sanatatea orala, ci si pentru sanatate in general. El imbunatateste aspectul estetic al dintilor si al gingiilor, actioneaza prin eliminarea placii bacteriene, reduce riscul de pierdere a dintilor, previne respiratia neplacuta si reduce riscul de boli cardiovasculare.

Chiuretajul subgingival este dureros?

Chiuretajul stomatologic este o procedura mai invaziva decat detartrajul (care elimina depunerile de placa bacteriana si tartru pe suprafata dintilor), avand ca scop eliminarea tartrului si bacteriilor din zona subgingivala.
Daca detartrajul nu este un proces dureros si nu necesita neaparat anestezie, pentru chiuretajul subgingival este nevoie de anestezie locala, pentru a reduce durerea resimtita.

Tratamentul pas cu pas

Chiuretajul subgingival este un tratament ce consta in curatarea pungilor gingivale, pana la radacina dintilor. Din cauza complexitatii sale, tratamentul este efectuat in cativa pasi, sub anestezie locala si numai de catre igienistul dentar.

Pasul 1. Detartrajul

Se recomanda efectuarea chiuretajului subgingival numai dupa detartraj, astfel incat sa fie eliminata in prima instanta cauza inflamatiei (placa bacteriana si tartrul).
De aceea, prima faza a chiuretajului este detartrajul, in cazul ideal insotit si de o analiza microbiologica, astfel incat medicul stomatolog sa stie ce bacterii impun tratament cu antibioticul adecvat, dupa efectuarea interventiei.

Pasul 2. Periajul profesional

Dupa detartraj, dintii sunt periati cat mai bine cu produse profesionale, un pas care ii va lasa complet fini si stralucitori, fara pete si texturi dure.

Pasul 3. Chiuretajul subgingival

Procedura de chiuretaj gingival in sine se poate realiza cu o chiureta sau cu aparate cu ultrasunete sau aparate de electrocauterizare, care patrund usor in santul gingival, cu miscari blande, astfel incat sa nu lezeze tesutul gingival.

Cat dureaza procedura?

Durata chiuretajului va fi determinata de gradul de afectare si de cantitatea de placa bacteriana sau tartru prezente in gingii.
In cazurile foarte complexe, specialistul poate imparti tratamentul in mai multe parti, dar in general este nevoie de doua sedinte, pentru ca pacientul sa aiba parte de un tratament mai confortabil si fara complicatii.

Cat de frecvent se efectueaza chiuretajul?

Dupa ce ai trecut o data prin aceasta procedura, vizitele la medicul stomatolog pentru intretinere sunt programate la 4-6 luni. Retine ca daca nu ai grija in mod adecvat de dintii tai, parodontoza va reaparea!
Urmatoarele programari vor permite medicului stomatolog sa efectueze tratamentul de intretinere pe anumiti dinti care necesita mai multa atentie din pricina acumularii de placa bacteriana. In acest mod, pacientul poate evita un tratament mai invaziv de chiuretaj. Iata asadar cat de important este sa mergi in mod regulat la stomatolog.

Intrebari frecvente

Ce diferente sunt intre chiuretaj si detartraj?

E usor sa faci diferenta intre chiuretajul subgingival si detartraj. Desi ambele au ca scop eliminarea tartrului si placii bacteriene, detartrajul este un tratament non-invaziv care indeparteaza acumularea de tartru de pe suprafata dintelui si actioneaza pana la limita gingiilor. Stomatologii recomanda efectuarea detartrajului de cel putin doua ori pe an, in functie de calitatea igienei orale a pacientului.

Chiuretajul, in schimb, implica curatarea zonei interioare a gingiilor, pana la radacina dintelui, pentru a indeparta tartrul si placa bacteriana din profunzime, ca si petele cauzate de agentii externi. Pentru chiuretaj sunt folosite instrumente speciale pentru cele mai putin accesibile zone, evitand astfel afectarea ireparabila a danturii.
In concluzie, detartrajul consta in eliminarea placii bacteriene de pe dinti, iar chiuretajul reprezinta tratamentul mai in profunzime al gingiilor.

Cine face aceste tratamente?

Tratamentele dentare trebuie efectuate de specialisti calificati, care detin cunostintele specifice fiecarei interventii. Chiuretajul subgingival trebuie efectuat de catre un medic stomatolog specializat in parodontologie, intrucat pentru a obtine rezultate mai eficiente trebuie sa aiba cunostinte specifice si sa urmareasca atent tratamentul. Experienta unui medic parodontolog inseamna un tratament mai calitativ si rezultate mai bune.

Exista efecte secundare ale chiuretajului?

La efectuarea chiuretajului subgingival pacientul poate prezenta diferite efecte secundare precum sensibilitate in zonele in care s-a intervenit, sangerari ale gingiilor timp de cateva zile si unele dureri sau disconfort dupa ce trece efectul anesteziei aplicate in timpul tratamentului.
Chiuretajul consta in curatarea interna a gingiilor cu instrumente specifice, astfel ca zona poate fi umflata sau rosie pentru o scurta perioada dupa tratament.
Toate efectele secundare ale tratamentului pot fi atenuate cu medicamentia recomandata de medicul parodontolog.

Pot fuma dupa chiuretaj?

Nu este nicio noutate ca fumatul este unul dintre cei mai mari dusmani ai gingiilor si dintilor, si cu atat mai mult dupa un tratament de chiuretaj dentar, cand zonele tratate sunt sensibile la schimbarile de temperatura. Specialistii recomanda renuntarea la fumat cel putin 48 de ore dupa tratament, pentru a permite refacerea gingiilor.

Poate fi prevenit?

Parodontoza este o boala care poate fi prevenita, in principal prin evitarea gingivitei. Pentru a evita gingivita trebuie sa iti periezi dintii cel putin de doua ori pe zi, sa folosesti ata dentara sau dusul bucal pentru a indeparta alimentele din zonele inaccesibile periutei de dinti, sa folosesti apa de gura, dar si sa mentii o dieta echilibrata, sa nu fumezi si sa mergi regulat la dentist pentru controale de rutina.

0 Comentarii