Aparitia dintilor de lapte, in primii ani de viata ai copilului, este o perioada speciala pentru intreaga familie. Primii dinti ai copilului tau ii vor oferi modalitati noi de a manca, de a vorbi si de a zambi. Insa aceasta etapa este si ocazia ideala pentru a incepe sa te gandesti cum poti avea grija de dintii copilului tau.
Cariile dentare pot aparea chiar de la primii dinti ai copilului. De aceea, este foarte important sa incepi sa ii construiesti obiceiurile de igiena orala care ii vor fi de folos toata viata.
Cu totii ne dorim pentru copiii nostri o sanatate buna, fericire si o viata plina de zambete! Tocmai de aceea, ai mai jos cele mai importante sfaturi care te vor ajuta sa mentii dintii copilului sanatosi si sa previi problemele dentare in anii ce urmeaza.
Sanatatea dentara incepe cu dintii de lapte
Dintii de lapte sunt o componenta critica a dezvoltarii fiecarui copil, ajutandu-l sa mestece, sa vorbeasca, sa zambeasca.
Copiii se nasc cu 20 de dinti primari, care vor incepe sa erupa in jurul varstei de 6 luni si vor continua pana la varsta de 3 ani. Intre 6 si 12 ani copiii au o combinatie de dinti de lapte si dinti permanenti, dintii de lapte fiind inlocuiti treptat de cei 32 de dinti permanenti. Incisivii cad in general intre varsta de 6 si 8 ani, iar caninii si molarii abia in jur de 9-13 ani.
Smaltul, cel mai puternic strat care protejeaza dintii, este mai subtire la dintii de lapte fata de dintii permanenti, ceea ce inseamna ca dintii de lapte sunt mai predispusi la carii.
Prima vizita la stomatolog a copilului
In anii premierelor emotionante, prima vizita la dentist este si ea o borna importanta si pe care parintii o retin.
Prima programare la stomatolog trebuie sa aiba loc odata cu eruptia primului dinte, sau pana la varsta de 1 an. Medicul stomatolog al copilului tau iti va fi un partener de incredere, ce va avea grija de sanatatea dentara a copilului tau. Vizitele timpurii la stomatolog au potentialul de a reduce riscul de carii, oferind masuri de preventie. De asemenea, stomatologul iti poate oferi si tratament rapid, in cazul in care apar probleme. Dupa prima vizita la cabinet, va trebui sa rebii cu cel mic o data la 6 luni, daca stomatologul nu recomanda vizite mai frecvente.
Cum decurge o vizita la stomatologul pediatru sau pedodont?
- Verificarea gurii si dintilor, pentru a constata eventualele eruptii sau alte probleme.-
- Numararea dintilor si informatii despre urmatoarele eruptii.
- Discutarea modurilor de ingrijire a dintilor copilului, inclusiv stabilirea unor rutine sanatoase de periaj si formarea unor obiceiuri alimentare corecte.
- Efectuarea unor tratamente de preventie, precum fluorizarea sau sigilarea.
Cand poti incepe periajul cu pasta de dinti?
Cariile pot aparea inca de la primul dinte, astfel ca va trebui sa incepi periajul imediat dupa prima eruptie. Dintii copilului trebuie periati de doua ori pe zi – dimineata si inainte de culcare. Invata-l sa isi curete spatiile interdentare cu ata. Dintii de lapte sunt adesea mult mai usor de curatat decat dintii permanenti, iar pana in momentul in care dintii vor fi aliniati copilul va avea deja acest obicei creat.
Ajuta-I sa inceapa sa isi perieze dintii
Un mod excelent de a ajuta copiii sa inceapa sa aiba grija de dintii lor este sa ii chemi sa te priveasca atunci cand iti periezi tu dintii si apoi sa ii rogi sa repete.
Fii acolo si ajuta-i cel putin pana la varsta de 6 ani. Majoritatea copiilor nu isi pot peria singuri dintii pana la varsta de 8 ani, asa ca este important sa continui sa ii ajuti. Stai langa copilul tau si invata-I sa se spele pe dinti de doua ori pe zi, timp de doua minute, cu pasta de dinti cu fluor.
Studiile au aratat ca obiceiurile copilului legate de spalatul pe dinti sunt in mare parte influentate de catre parinti. Asadar, incurajandu-ti copilul si invatandu-l sa se spele pe dinti vei avea un impact de durata asupra igienei sale orale la varsta adulta.
Ponturi pentru periajul dintilor copiilor
- Pentru copiii sub 2 ani, foloseste o cantitate de pasta de dinti de marimea unui bob de orez (pasta de dinti cu fluor).
- Pentru copiii intre 3 si 6 ani, foloseste o cantitate de pasta de dinti cu fluor de marimea unui bob de mazare.
- Foloseste o periuta cu peri moi timp de doua minute, de cel putin doua ori pe zi, si dupa ce au mancat dulciuri.
- Arata-i copilului cum sa tina periuta in unghi de 45 de grade cu linia gingiei si sa atinga usor toate suprafetele dintilor.
Dintii de lapte sunt foarte sensibili la carii
Cariile sunt infectioase si se pot raspandi, provocand chiar infectii ale dintilor permanenti care cresc sub ele. In comparatie cu dintii definitivi, dintii de lapte sunt mai expusi riscului aparitiei cariilor, pentru ca au un strat mai subtire de smalt, suprafata exterioara dura a dintilor. Din acest motiv, e mai usor ca dintii de lapte sa dezvolte carii, care se formeaza atunci cand bacteriile din gura transforma zaharul in acid, care erodeaza suprafata dintelui.
Iti poti ajuta copilul sa evite cariile avand chiar tu o igiena orala adecvata.
Bebelusii nu se nasc cu bacteriile care cauzeaza cariile dentare, ci de cele mai multe ori bacteriile le sunt transferate de la parinti. Cand folosesti in comun tacamurile cu copilul tau, ii cureti in gura suzeta care ii cade pe jos sau chiar cand ii dai cate un pupic pe buze, ii poti transfera si lui bacteriile daunatoare din gura fara sa-ti dai seama.
Dintii de lapte pot fi protejati cu fluor
Fluorul din apa de la robinet si din pasta de dinti ofera un nivel suplimentar de protectie pentru dintii de lapte ai copilului si pentru cei permanenti care incep sa apara, fiind absorbit in stratul exterior al dintilor si facandu-i mai puternici pentru a rezista la carii.
Consumul de apa cu fluor este unul dintre cele mai simple si mai benefice lucruri pe care le poti face pentru a preveni aparitia cariilor.
Apa este de departe cea mai sanatoasa bautura, iar mentinerea hidratarii ajuta sistemul sa distribuie in organism nutrienti sanatosi, sa elimine reziduurile, confera pielii o stralucire sanatoasa, mentine muschii mobili si ajuta dintii sa fie sanatosi, mai ales daca este apa cu fluor.
Sigilarea – o bariera suplimentara impotriva cariilor
Sigilarea presupune aplicarea pe dinti a unui strat subtire menit sa-i protejeze de carii. Sigilarea dintilor formeaza o bariera suplimentara intre bacteriile care cauzeaza carii si dintii copilului tau.
Studiile sustin eficienta sigilantilor dentari, aratand ca reduc riscul cariilor cu aproape 80% in cazul molarilor. Scolarii fara sigilari dentare au de aproape trei ori mai multe carii decat cei care au facut sigilari.
Nutritia si sanatatea dentara
Copiii au nevoie de dinti puternici si sanatosi pentru a-si mesteca mancarea, pentru a vorbi si pentru a avea un zambet frumos. Aproape toate alimentele, inclusiv laptele sau legumele, au un anumit tip de zahar, ce poate contribui la aparitia cariilor dentare. De asemenea, anumite produse – bauturile dulci sau alimentele lipicioase – sunt dure pentru dinti si ar trebui consumate cu moderatie. Iata mai jos cateva ponturi care te vor ajuta sa controlezi cantitatea de zahar consumata de copilul tau:
- Citeste etichetele alimentelor si alege produse cu continut redus de zahar adaugat.
- Alege bauturi care hidrateaza si contribuie la o nutritie corecta (apa).
- Incurajeaza copiii sa bea din pahar pana la varsta de 1 an si descurajeaza folosirea prelungita sau frecventa a biberoanelor sau a canilor speciale pentru bebelusi.
- Ofera-le gustari nutritive si limiteaza dulciurile.
Biberonul pe timpul noptii
Bauturile indulcite – lapte, ceai, suc – baute din biberon inainte de a adormi permit continutului de zahar sa ramana pe dinti perioade lungi de timp, afectandu-i. Cariile de biberon apar cel mai adesea la dintii din fata sus, insa pot fi afectati si alti dinti. Expunerea frecventa si prelungita a dintilor bebelusului la bauturi care contin zahar poate duce la aparitia cariilor. Asadar, evita sa pui in biberon lichide precum apa cu zahar, sucuri sau bauturi racoritoare. Si mai ales incurajeaza bebelusii sa-si termine biberonul de seara inainte de a se baga in pat.
Suzeta si suptul degetului
Cei mai multi dintre bebelusi folosesc suzete sau isi sug degetele mari. Insa suptul prelungit al degetului sau al suzetei poate modifica pozitia dintilor! Copilul va mesteca si va vorbi mai dificil si va ajunge sa se confrunte si cu deplasarea dintilor permanenti. Academia Americana de Stomatologie Pediatrica recomanda incetarea suptului degetelor pana la varsta de 3 ani.
Alaptatul la san
Laptele matern in sine nu favorizeaza aparitia cariilor dentare, insa sugarii alaptati care adorm cu lapte neinghitit in gura sunt mai vulnerabili la carii dentare, mai ales daca au fost deja introduse in dieta lor alimente si lichide cu zahar si carbohidrati. Curata gura bebelusului cu o fasa umeda de tifon dupa alaptare si incearca un biberon cu apa plata in timpul noptii.
Masajul gingiilor dureroase, compresele reci si paracetamolul
In general, aparitia dintilor nu provoaca prea multe probleme copiilor, insa unii bebelusi pot prezenta semne de disconfort in zona eruptiei, gingiile din jurul dintelui pot fi umflate si sensibile, iar copilul poate saliva mult mai mult decat de obicei.
Durerile de dentitie pot fi calmate fie masand gingiile bebelusului cu degetele curate, fie cu ajutorul inelelor solide pentru dentitie, fie tamponand zona cu o compresa curata inghetata sau umeda. Daca ii dai copilului un biscuit pentru dentitie, stai langa el in timp ce il mananca, pentru a preveni accidentele. Retine, de asemenea, si ca acesti biscuiti nu sunt foarte nutritivi, iar majoritatea contin zahar si sare.
Daca cel mic face febra si are o stare proasta, ii poti da – numai la recomandarea medicului – paracetamol sau ibuprofen (daca are peste 6 luni).
Tablete, geluri sau remedii homeopate pentru dentitie
Evita tabletele care contin belladonna si gelurile cu benzocaina, promovate ca si solutii pentru a amorti durerea copilului, insa cu efecte adverse cunoscute.
De asemenea, nu sunt recomandate nici colierele pentru dentitie din chihlimbar. Colierele puse la gatul sugarului il expun riscului de strangulare sau de sufocare. In plus, nu exista cercetari care sa sprijine eficienta acestor coliere.
Concluzie
Chiar daca cei mici isi vor pierde la un moment dat dintii de lapte, acestia trebuie ingrijiti ca si cum ar fi permanenti. Ingrijirea dintilor de lapte este o sarcina care in mare parte revine adultilor. Simpla mentinere a dintilor sanatosi si spalarea lor in mod regulat poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii bucale a copilului tau. Facand tot posibilul pentru prevenirea cariilor dentare si formandu-le copiilor obiceiuri bune de igiena orala, ii poti ajuta sa-si pastreze zambetul pentru toata viata.
0 Comentarii