News

Ce spune aspectul limbii despre sanatatea ta?

iun. 10, 2024 | Noutati

Limba te ajuta sa mesteci, sa inghiti si sa gusti mancarea, insa ea poate oferi si o imagine instanta asupra starii tale generale de sanatate. Exista multe semne pe limba care pot indica anumite probleme de sanatate, atat acute cat si cronice. Tot ce trebuie sa faci este sa scoti limba si sa o “citesti”. Afla mai jos ce spune aspectul limbii despre starea ta de sanatate.

Cum arata o limba sanatoasa?

Limba poate spune multe despre starea ta generala de sanatate, asa ca este important sa stii cum arata o limba sanatoasa. Atunci cand este sanatoasa, limba ta are o culoare rosie-roz si este acoperita de un strat umed de tesut, sau mucoasa. Limba este acoperita de papile, printre care si papilele gustative.

1. Limba rosie

Limba are in general o culoare roz-rosu. Daca este rosie sau lucioasa, e posibil sa ai o carenta de acid folic sau de vitamina B12. Insa nu trebuie neaparat sa te sperii; aceasta schimbare ar putea fi la fel de bine si de la un smoothie de fructe rosii sau de la o supa prea fierbinte.
E important sa retii totusi ca nu poti diagnostica carentele de nutrienti doar dintr-o singura privire la limba. Alte simptome pot fi:
– modificari ale starii mentale
– modificari ale culorii pielii (de exemplu, hiperpigmentare)
– deficiente de vedere

2. Umflaturi pe limba

Papilele se pot inflama sau umfla, ceea ce le va face mai mari si mai vizibile decat de obicei. Papilita linguala tranzitorie, de exemplu, este rezultatul lipsei de somn, fumatului in exces si al stresului. Aceste denivelari nu sunt de obicei un motiv de ingrijorare. Simptomele pot fi tratate acasa cu analgezice si apa de gura cu solutie salina.
Alte umflaturi ce pot aparea pe limba sunt:
– Afte – ulcere dureroase in partea din spate a gatului, pe interiorul obrajilor si sub limba. Alergiile, hormonii, menstruatia si stresul pot provoca afte.
– Sancruri – rani care se dezvolta in prezenta sifilisului, o infectie cu transmitere sexuala. Sancrurile pot aparea pe anus, organe genitale, buze si gura, rect si vagin.
– Chisturi limfoepiteliale – umflaturi ce apar de obicei sub limba si care pot fi indepartate chirurgical, desi de obicei nu provoaca durere.
– Mucocel – o tulburare a glandelor salivare in care se gasesc chisturi pline de mucus. Ele sunt asimptomatice, dar pot provoca disconfort la vorbire, la mestecat sau la inghitire.
– Leziuni rosii – pot aparea pe limba sau in interiorul gurii daca ai herpes si virusul imunodeficientei umane (HIV). Herpesul oral provoaca aparitia unor vezicule mici si dureroase pe buze.
– Papiloame scuamoase – apar de obicei in prezenta virusului papiloma uman (HPV) si sunt in mare parte benigne. Unele dovezi sugereaza ca leziunile mari sunt mai susceptibile de a deveni canceroase.

3. Limba neteda

Glosita este inflamatia si umflarea limbii, care o face sa arate neteda. Glosita atrofica, cunoscuta si sub denumirea de „limba cheala” sau „limba neteda”, apare daca dispar unele dintre papile sau toate, provocand durere si modificari ale gustului. Orice lucru acid sau picant sau care contine alcool poate arde limba.
Cercetarile au aratat ca glosita atrofica este uneori singurul simptom al bolii celiace, o tulburare autoimuna care dauneaza intestinului subtire. Simptomele caracteristice ale bolii celiace sunt de obicei durerea abdominala, balonarea, constipatia si diareea.
Sindromul Sjögren este o alta posibila cauza a glositei atrofice. Aceasta boala autoimuna vizeaza glandele de la nivelul ochilor si gurii care creeaza umiditate.

4. Pete albe sau limba acoperita

O inmultire excesiva a Candida albicans, un tip de drojdie (ciuperca), provoaca aparitia unui strat greu, alb, pe limba. Afectiunile care pot duce la aparitia candida includ:
Diabet zaharat. Candidoza este frecventa in randul persoanelor cu diabet zaharat, mai ales daca glicemia acestora nu este intr-un interval sanatos. Unele persoane cu diabet dezvolta un sistem imunitar slab, ceea ce ingreuneaza lupta organismului impotriva germenilor, inclusiv candida.
HIV. Albeata limbii este unul dintre primele semne ale HIV. Un sistem imunitar slab, ca si in cazul diabetului, este adesea cauza.
Sindromul Sjogren. Aceasta tulburare autoimuna poate provoca uscaciunea ochilor si a gurii, ceea ce poate duce la aparitia candidozei. Candida albicans incepe sa se inmulteasca necontrolat daca nu exista suficienta saliva.
O inmultire necontrolata a celulelor in gura poate produce pete albe pe limba, care arata similar cu candidoza. Aceasta afectiune, cunoscuta sub numele de leucoplazie, poate fi inofensiva sau poate duce la anumite tipuri de cancer. Un furnizor de asistenta medicala poate opta pentru indepartarea chirurgicala a zonei afectate pentru a fi in siguranta. Daca observi existenta pe limba a unei mase albe cu aspect de conopida, stai de vorba cat mai curand cu un medic, pentru a exclude cancerul.

5. Limba “paroasa”

Excrescentele cu aspect paros, sau leokoplakia paroasa, poate aparea pe lateralele limbii. Leukoplakia paroasa dispare in mod normal de la sine. Un medic poate recomanda tratament medicamentos pentru a o trata, daca excrescentele sunt grave sau daca duc la aparitia durerii.
Cauzele comune includ:
– Virusul Epstein-Barr (EPV), care cauzeaza de obicei mononucleoza infectioasa
– HIV/SIDA
– Un sistem imunitar slab

6. Limba neagra

O acumulare de celule moarte ale pielii provoaca de obicei o limba neagra, care, in general, nu este un semn al unei stari grave de sanatate. Celulele moarte ale pielii isi pot inceta descuamarea din cauza igienei orale proaste sau a anumitor medicamente, inclusiv antibiotice.
Fumatul si consumul unei cantitati mari de cafea sau ceai pot provoca, de asemenea, o limba neagra. Tutunul si cofeina pot pata papilele, facandu-ti limba sa para neagra.

7. Durere

O limba dureroasa poate aparea in cazul diabetului. Aftele, care sunt adesea un semn de stres, pot provoca, de asemenea, durere. Incearca sa eliberezi stresul prin respiratie profunda, exercitii fizice, meditatie si yoga. Iata cateva moduri prin care se poate atenua durerea:
– Administrarea de analgezice fara prescriptie medicala (OTC).
– Gargara cu apa calda sarata.
– Evitarea alimentelor grase in favoarea alimentelor moi si reci, cum ar fi iaurtul.

8. Limba uscata si aspra

O limba uscata, aspra si chiar umflata indica cel mai probabil o stare de deshidratare. O limba deshidratata nu inseamna doar ca iti este gura uscata, inseamna ca intregul tau corp tipa dupa niste apa. Apa este esentiala pentru fiecare sistem si functie a corpului. De aceea este atat de important sa tii cont de starea limbii tale, iar daca o simti deshidratata, inseamna ca si corpul tau este la fel.

9. Limba violet sau albastra

O nuanta de violet sau albastru pe limba ar putea insemna ca ai o carenta de vitamina B-2. Vitamina B-2, cunoscuta si sub numele de riboflavina, sustine cresterea sanatoasa a celulelor rosii din sange si alte functii care iti ofera energie. Unele alimente bogate in vitamine sunt laptele, branza de vaci, galbenusurile de ou, carnea rosie, pestele, migdalele si boabele de soia. Alaturi de o limba de culoare violet sau albastru, o carenta de vitamina B-2 vine la pachet cu oboseala, inflamatia pielii, rani bucale si schimbari de dispozitie.

10. Limba rosie si umflata

Daca limba ta este rosie, umflata si denivelata, e posibil sa suferi de alergii. Unele cazuri severe de alergii la alimente sau medicamente pot pune viata in pericol, asa ca este important sa afli la ce esti alergic, astfel incat sa fii bine pregatit pentru orice posibil pericol. Chiar daca ai o reactie alergica minora, o limba rosie si umflata poate fi inconfortabila, asa ca cel mai bine este sa verifici ce se intampla.

11. Limba palida

Daca limba ta pare mai palida decat de obicei, e posibil sa ai o carenta de fier. Cand corpul se confrunta cu o carenta de fier, celulele rosii din sange nu primesc suficienta hemoglobina. Acest lucru poate face limba sa para palida si sa te faca sa te simti obosit si letargic.

Curatarea limbii in mod natural

Un furnizor de asistenta medicala iti poate prescrie un tratament in functie de simptomele pe care le ai si de ceea ce le cauzeaza. Este esential sa mergi la un medic stomatolog de cel putin doua ori pe an pentru a te asigura ca dintii si limba ta sunt sanatoase.
Iata cateva modalitati prin care iti poti curata limba acasa in mod natural:
– Evita tutunul si cofeina. Renunta sau limiteaza fumatul si consumul de cafea sau ceai pentru a evita patarea papilelor de pe limba.
– Periaza-ti limba. Iti poti curata cu usurinta limba folosind o periuta de dinti cu peri moi in timpul periajului dentar. Spala-te pe dinti de cel putin doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor.
– Consuma o dieta bogata in nutrienti. Limiteaza alimentele si bauturile zaharoase pentru a mentine igiena orala.
– Utilizeaza o racleta pentru limba: acest instrument iti va curata limba tragand bacteriile si celulele moarte ale pielii de pe ea.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii