News

Ce este parodontoza si cum poate fi tratata?

mart. 10, 2023 | Noutati

Parodontoza, numita si boala parodontala, este o afectiune gingivala grava ce afecteaza tesutul moale din jurul dintilor. Fara tratament, parodontoza poate distruge osul care sustine dantura, putand duce astfel la slabirea dintilor si chiar la pierderea acestora.

Ce este boala parodontala sau parodontoza?

Parodontoza este o inflamatie a gingiilor, care le face sensibile si inflamate. Daca nu faci nimic atunci cand ai gingivita, afectiunea evolueaza catre parodontoza, stadiul avansat al bolii. Gingiile se retrag in cele din urma si se desprind de pe dinte, slabindu-l de la baza. Rezultatul este pierderea dintilor.
In plus, problemele de sanatate orala iti afecteaza si sanatatea generala. Un spatiu in cavitatea bucala cauzat de un dinte lipsa creste riscul de infectie, care se poate raspandi apoi in intregul organism. Bacteriile de la nivelul gingiilor, cauzate de parodontoza, pot ajunge in fluxul sanguin si apoi la alte organe, ducand la probleme precum boli cardiace si septicemie.

Simptomele parodontozei

Gingiile sanatoase sunt ferme si stau bine fixate in jurul dintilor. Culoarea gingiilor sanatoase poate varia, mergand de la roz deschis la unele persoane pana la roz inchis si maro la altele.
Simptomele parodontozei pot include:

  •  Gingii umflate sau moi
  •  Gingii rosu aprins, rosu inchis sau mov inchis
  •  Gingii sensibile la atingere
  •  Gingii care sangereaza usor
  •  Periuta roz dupa spalatul pe dinti
  •  Scuipi sange la periaj sau la folosirea atei dentare
  •  Respiratie neplacuta care nu dispare
  •  Puroi intre dinti si gingii
  •  Dinti slabiti sau caderea dintilor
  •  Dureri la mestecat
  •  Spatii noi aparute intre dinti, cu aspect de triunghiuri negre
  •  Gingii retrase de pe dinti, care ii fac sa para mai lungi decat in mod normal, un proces numit retractie gingivala
  •  O modificare a muscaturii

Cand sa mergi la stomatolog?

Mergi la stomatolog pentru controale de rutina. Daca observi simptome ale parodontozei, fa-ti o programare la stomatolog cat mai curand posibil. Cu cat te ocupi mai repede de problema, cu atat ai mai multe sanse de a scapa de efectele parodontozei.

Cauzele parodontozei

In majoritatea cazurilor, aparitia parodontozei incepe de la placa. Placa este un film lipicios format in principal din bacterii. Daca nu este tratata, placa poate avansa in timp catre parodontoza. Iata care sunt pasii acestui proces nedorit.
Atunci cand amidonurile si zaharurile din alimente interactioneaza cu bacteriile care se gasesc in mod normal in gura, se formeaza placa. Periajul dintilor de doua ori pe zi si folosirea atei dentare o data pe zi indeparteaza placa, insa aceasta revine rapid.
Placa ramasa pe dinti se poate intari sub linia gingiei, transformandu-se in tartru, care este mai dificil de indepartat. Nu poti scapa de tartru prin periaj sau ata dentara, astfel ca ai nevoie de o curatare dentara profesionala pentru a-l elimina. Pentru ca placa si tartrul sunt pline de bacterii, cu cat raman mai mult pe dinti, cu atat ii pot afecta mai mult.

Placa poate cauza gingivita, cea mai usoara forma de afectiune gingivala. Gingivita reprezinta iritarea si umflarea tesutului gingival din jurul bazei dintilor (gingiva).
Gingivita poate fi anulata cu tratament profesional si ingrijire orala adecvata acasa, dar numai daca este tratata inainte de caderea dintilor.
Iritarea si umflarea permanenta a dintilor – numita inflamatie – poate cauza parodontoza. In final, aceasta duce la formarea unor buzunare adanci intre dinti si gingii. Aceste buzunare sunt pline cu placa, tartru si bacterii si devin mai adanci in timp, iar daca nu sunt tratate, aceste infectii profunde duc la pierderea tesutului si osului. In final poti pierde unul sau mai multi dinti. De asemenea, inflamatia de lunga durata poate pune presiune asupra sistemului imunitar, cauzand si alte probleme de sanatate.

Cum am facut boala parodontala?

Dupa cum lesne iti poti imagina, gura ta este plina de bacterii. Periajul dentar de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si controalele stomatologice de doua ori pe an reprezinta fundatia unei bune sanatati orale, care tine bacteriile la distanta.
Poate ca ai fost stresat si grabit mereu si ai sarit peste periaj si folosirea regulata a atei dentare. Igiena orala defectuoasa este unul dintre motivele majore ale bolii parodontale.

Factori de risc pentru parodontoza

Exista insa si alti factori care pot creste riscul de parodontoza. Iata mai jos care sunt acestia.

  •  Gingivita
  •  Obiceiurile defectuoase de igiena orala
  •  Fumatul sau mestecatul tutunului (toxinele cauzeaza atasarea bacteriilor de dinti)
  •  Fluctuatii hormonale in perioada menopauzei, pubertatii, menstruatiei sau sarcinii
  •  Folosirea drogurilor recreationale, precum fumatul de marijuana sau vapatul-
  •  Obezitatea
  •  Nutritia defectuoasa, inclusiv un nivel scazut de vitamina C
  •  Factorii genetici
  • Anumite medicamente care cauzeaza uscaciunea orala sau schimbarile la nivelul gingiilor
  •  Afectiuni care scad imunitatea, precum leucemia, HIV/SIDA si tratamentul impotriva cancerului
  •  Anumite boli precum diabetul, artrita reumatoida si boala Crohn

Complicatii

Parodontoza poate cauza caderea dintilor. Bacteriile care cauzeaza parodontoza pot patrunde in fluxul sanguin prin tesutul gingival, putand afecta si alte parti ale corpului. De pilda, parodontoza este asociata cu boala respiratorie, artrita reumatoida, boala arteriala coronariana, nasterea prematura si greutatea mica la nastere, precum si cu probleme legate de controlul glicemiei in diabet.

Preventia

Cel mai bun mod de a preveni parodontoza este sa ai rutine sanatoase de sanatate orala, ce trebuie adoptate de la o varsta tanara si mentinute pe toata durata vietii.

  •  O buna ingrijire orala. Periajul dentar de doua ori pe zi timp de doua minute – dimineata si inainte de culcare – precum si folosirea atei dentare cel putin o data pe zi. Folosirea atei dentare inainte de periaj iti permite sa elimini micile bucatele de mancare si bacteriile. O buna ingrijire orala iti mentine dintii si gingiile curate si elimina bacteriile care cauzeaza boala parodontala.
  •  Vizite regulate la stomatolog. Mergi la medicul stomatolog regulat pentru curatari profesionale si detartraj, in general o data la 6 sau 12 luni. Daca ai factori de risc care maresc sansele de parodontoza – uscaciune orala, anumite medicamente sau fumat – poti avea nevoie de curatari profesionale mai dese.

Cum opresc sau previn boala parodontala?

Daca te afli in stadiile incipiente ale bolii parodontale si ai gingivita, e bine sa stii ca poti opri evolutia bolii si poti remedia efectele. Medicul stomatolog iti poate face o curatare in profunzime si iti poate demonstra apoi tehnicile corecte de periaj si folosire a atei dentare.
Cand reusesti sa revii la obiceiuri corecte de igiena orala, gingivita ar trebui sa se rezolve. O dieta sanatoasa si echilibrata si gestionarea stresului pot tine si ele la distanta boala parodontala.

Poate fi vindecata parodontoza?

Parodontoza nu este o afectiune care se trateaza simplu. Ea este considerata un risc in crestere pentru sanatate, care creste odata cu inaintarea in varsta sau daca iti neglijezi sanatatea dentara.
Pentru a-ti mari sansele de succes in tratamentul parodontozei, este important sa ai o buna igiena orala si sa intelegi semnele comune ale bolii.

Tratamentul parodontozei

Obiectivul tratamentului parodontal este in general sa curete dintii si sa indeparteze bacteriile sau tesutul infectat. Fiecare caz de parodontoza este tratat in functie de starea gingiilor si dintilor, iar procesul se desfasoara in functie de stadiul in care se afla boala parodontala.
Pentru stadiile incipiente, sunt preferate in general procedurile non-invazive. Acestea sunt extrem de eficiente in ceea ce priveste eliminarea bacteriilor din gura si vor opri evolutia bolii.

Trei tratamente parodontale nechirurgicale

Exista trei tratamente parodontale nechirurgicale populare, care te pot ajuta sa opresti evolutia bolii parodontale.

Tratamentul gingival cu laser (LANAP)

Tatamentele gingivale cu laser, cunoscute si sub denumirea de Noua Procedura de Atasare Asistata Laser sau LANAP, implica folosirea unui laser alimentat printr-un cablu cu fibra optica, pentru a distruge tesutul infectat. Laserul este programat intr-un mod care il ajuta sa recunoasca diferenta dintre tesutul bolnav si cel sanatos, ceea ce ii permite sa elimine in mod eficient bacteriile rele si sa lase in urma tesut sanatos.

Detartrajul si planarea radiculara

Detartrajul si planarea radiculara reprezinta un proces in doi pasi care te ajuta sa indepartezi placa si bacteriile de pe dinti si gingii. Detartrajul elimina placa si tartrul de sub linia gingiei, iar planarea radiculara netezeste radacina dintelui, ajutand gingiile sa se reataseze de dinte. Vei scapa astfel de bacteriile rele, atenuand efectele bolii gingivale si intarind dintii slabiti.

Medicamentele antimicrobiene

O alta optiune non-invaziva populara de tratament pentru parodontoza este folosirea medicatiei antimicrobiene. Aceasta forma de tratament este folosita pentru a reduce sau a elimina evolutia bolii gingivale. Ea implica folosirea antibioticelor cu reteta, ce pot contribui la reducerea infectiilor.
Specialistii parodontologi le folosesc in general in cazuri grave, dar exista o serie de medicamente precum Clindamicin si Clorhexidina, care s-au dovedit eficiente in eliminarea bacteriilor daunatoare.
Se poate folosi de asemenea si apa de gura antiseptica, recomandata de medic, care te ajuta sa controlezi productia de bacterii negative din gura.

Tratamentul chirurgical

Daca boala parodontala este neglijata sau ignorata, poate fi nevoie de proceduri chirurgicale care sa previna raspandirea sa.
Daca ai buzunare gingivale adanci, cu placa si tartru prinse in ele, ar putea fi nevoie de o interventie chirurgicala. Aceasta implica indepartarea gingiilor de pe dinti, indepartarea filmului de placa si apoi suturarea gingiilor la loc, astfel incat sa fie mai bine atasate de dinti.
Adesea este necesara grefarea de tesut gingival nou in zonele afectate daca ai pierdut tesut gingival din cauza bolii.
Daca a aparut pierderea osoasa din cauza infectiei excesive sau pe termen lung, poate fi nevoie de o procedura de grefare osoasa, care foloseste fie material sintetic, fie tesut donat, pentru a reconstrui structura din jurul dintilor.

La ce sa te astepti in timpul si dupa interventia chirurgicala?

Pentru chirurgia orala, se foloseste fie anestezie locala fie anestezie generala, in functie de tipul de interventie de care ai nevoie. Sedarea poate fi orala sau intravenoasa, daca simti ca ai nevoie si te temi ca anestezia locala nu este suficienta.
Post-operator, medicatia fara reteta este in general suficienta pentru a atenua durerile usoare si disconfortul.
Mananca numai alimente moi si lichide cateva zile dupa operatie, evita sa ridici obiecte grele si sa faci efort fizic intens si foloseste apa de gura antiseptica pentru a te feri de infectii.

Stadiile bolii parodontale

Gingivita. Gingivita este cel mai timpuriu stadiu al boii parodontale, caracterizat prin acumularea de placa si sangerari gingivale. In acest stadiu, boala este complet reversibila iar medicii stomatologi recomanda controale regulate si o buna igiena orala.

Boala parodontala usoara

Boala parodontala usoara nu este reversibila, dar este usor de gestionat. Faza a doua este cea in care infectia se raspandeste la os si incepe sa il distruga. Bacteriile sunt mai agresive si vei avea parte de pierderea dintilor si de recesiunea liniei gingivale.

Boala parodontala moderata

Al treilea stadiu al bolii parodontale apare atunci cand bacteriile incep sa atace osul mai agresiv, putand afecta chiar si sistemul circulator. Specialistii vor folosi in general detartrajul si planarea radiculara pentru a curata zona si a gestiona situatia.

Boala parodontala avansata

Boala parodontala avansata este stadiul final in care boala cauzeaza slabirea dintilor, respiratie foarte neplacuta, durere la mestecare si chiar gingii purulente. Aceasta faza necesita chirurgie laser pentru o curatare in profunzime care te ajuta sa scapi de bacterii. De asemenea, poate fi nevoie de extractia dintilor infectati.

Concluzie

Parodontoza este o problema frecventa, insa in general ea poate fi prevenita. Adesea ea este un rezultat al lipsei ingrijirii adecvate a cavitatii bucale si a dintilor. Pentru a preveni parodontoza sau pentru a imbunatati sansele unui tratament de succes, spala-te pe dinti cel putin de doua ori pe zi, foloseste zilnic ata dentara si mergi la controale regulate.
Daca gingiile tale sunt inflamate si dureroase, gura ta incearca sa iti spuna ca ai o problema. Poti avea gingivita, stadiul incipient al bolii parodontale. Aceasta afectiune se poate agrava daca este lasata netratata, asa ca trebuie sa cauti tratament parodontal imediat.

0 Comentarii