Cu totii ne lovim de problema tartrului, care cauzeaza tot felul de neplaceri, de la respiratie neplacuta pana la sensibilitate a dintilor si sangerari. Vestea buna este ca exista un inamic real al placii si tartrului – detartrajul. Efectuat regulat, odata la 6 luni, detartrajul te ajuta sa scapi de multe batai de cap!
Saliva, bacteriile si proteinele din gura formeaza un strat subtire care acopera dintii aproape tot timpul. Cand mancam, particulele mici, acizii si zaharurile din alimente se ataseaza de acest film si creaza pe dinti o depunere cunoscuta drept placa. Bacteriile care traiesc in aceasta placa dentara pot cauza afectiuni gingivale si carii. Periajul dentar si curatarea interdentara, ca si curatarile profesionale regulate, te vor ajuta sa indepartezi placa si sa previi probleme mai grave.
Daca ai gingii sanatoase, tesutul va sta fix in jurul dintilor, tinand astfel placa la distanta. Insa daca incep sa apara boli gingivale, acest tesut se va slabi.
Gingiile sanatoase se ataseaza de dinte la aproximativ 1-3 mm sub linia gingiei, in timp ce in cazul afectiunilor gingivale incep sa se formeze buzunare mai adanci. Acestea se pot umple cu placa, inrautatind situatia si cauzand simptome precum respiratia urat mirositoare.
In cazul unor buzunare mai mari de 3-4 mm, medicul stomatolog va recomanda detartrajul pentru a indeparta placa de sub linia gingiei si pentru a trata afectiunea gingivala.
Ce este detartrajul?
Detartrajul dentar este o procedura stomatologica de rutina, menita sa indeparteze depunerile excesive de placa, mentinand astfel o buna sanatate a dintilor si ameliorand afectiunile gingivale. Desi igienizarile profesionale standard vor putea sa curete suprafata dintelui, detartrajul merge mult mai in profunzime. Daca medicul dentist iti recomanda detartrajul si planarea radiculara, e util sa stii ce inseamna, astfel incat sa te poti pregati pentru ce urmeaza.
Pentru pacientii cu afectiuni gingivale detartrajul este un tip de curatare care trece de linia gingiei pentru a indeparta depunerile de placa. Procesul de detartraj si planare radiculara, numit adesea si curatare in profunzime, inseamna mai mult decat o curatare generala pe care o faci la controalele de rutina si la vizita anuala.
Procedurile de detartraj si planare radiculara
Detartrajul presupune indepartarea atenta a placii bacteriene de pe suprafata dintelui si imediat sub linia gingiei.
Exista doua metode de detartraj – detartraj manual si detartraj cu ultrasunete.
Daca medicul stomatolog foloseste instrumente manuale el va curata prin racaire placa de pe dinte, cu ajutorul chiuretei sau scalerului dentar. Medicul va introduce acest instrument sub linia gingiei pentru a ajunge la placa pe care periuta de dinti nu o poate curata.
A doua varianta este detartrajul cu ultrasunete, efectuat cu un instrument cu varf mecanic, combinat cu un spray cu apa rece. Varful instrumentului sparge tartrul, iar apa curata “buzunarele”.
Daca medicul recomanda, detartrajul poate fi urmat de o procedura numita planare radiculara. Planarea ajunge si mai in profunzime, pentru a rezolva problemele de pe radacina dintelui. Planarea se efectueaza in aceeasi maniera cu detartrajul, netezind suprafata radacinii astfel incat gingiile sa se poata reatasa in mod adecvat.
Semnele care iti arata ca ai nevoie de detartraj
Pentru o sanatate orala cat mai buna, detartrajul este indicat o data la sase luni. Insa daca la examenul obisnuit, stomatologul observa existenta unor buzunare gingivale mai mari de 3 mm, el poate recomanda detartraj si planare radiculara.
Daca observi oricare dintre urmatoarele probleme, solicita cat mai rapid o consultatie.
- Sangerari gingivale (un semn al unei infectii orale acute)
- Gingii umflate
- Gingii rosii si sensibile
- Durere la periaj sau la folosirea atei dentare
- Retractie gingivala
- Decolorarea gingiilor
- Dureri de dinti
- Respiratie neplacuta constant, indiferent cat de mult te periezi sau cata apa de gura folosesti.
Ce simti in timpul detartrajului?
Detartrajul dentar poate fi inconfortabil, mai ales daca gingiile sunt sensibile. Medicul stomatolog poate folosi un anestezic local daca e cazul, pentru a amorti tesutul gingival si a face procedura mai confortabila.
Stai de vorba cu medicul despre optiunile pe care le ai la indemana pentru reducerea sensibilitatii zonei, daca ti-e teama de durere sau de disconfort.
Detartrajul se poate face intr-o singura sedinta, sau uneori poate necesita mai multe sedinte pentru a aborda separat mai multe zone ale gurii, in cazuri mai serioase de afectiuni gingivale.
Ce simti dupa detartraj?
Dupa procedura de detartraj poti resimti dureri sau sensibilitate dentara. Unii pacienti pot avea parte chiar de umflare si sangerare cateva zile dupa procedura, mai ales daca detartrajul a fost urmat si de planarea radiculara.
Pentru a mai atenua din disconfort, medicul iti poate recomanda o pasta de dinti desensibilizanta, sau iti poate prescrie o apa de gura prost procedura, pentru a mentine gingiile curate. Dupa detartraj este extrem de important sa folosesti procedurile adecvate de periaj si curatare interdentara, pentru a impiedica formarea placii in aceleasi zone.
Beneficiile detartrajului
1. Dinti mai curati
Beneficiile curatarii profesionale si ale detartrajului incep cu dinti mai curati. Nici macar periuta electrica de acasa nu poate indeparta tartrul de pe dinti, astfel ca ai nevoie de periaje profesionale si de detartraj pentru a avea dinti cat mai curati.
Dintii curati scartaie de curatenie, un sentiment pe care nu il poti reproduce acasa.
2. Prevenirea si monitorizarea afectiunilor gingivale
Depunerile de placa si tartru pot favoriza dezvoltarea si evolutia afectiunilor gingivale. Simptomele bolii parodontale sunt adesea atat de subtile incat majoritatea oamenilor nici macar nu stiu ca au aceasta problema, pana cand nu merg la un detartraj.
Medicul inspecteaza gingiile pentru a cauta semne ale inflamatiei, pierderii osoase si infectiilor, semne ale bolii parodontale. La fel ca orice alta problema de sanatate orala, afectiunile gingivale raspund mai bine la tratament timpuriu.
De aceea, detartrajul efectuat in mod regulat reduce sansele de a dezvolta boala parodontala.
3. Indepartarea placii si tartrului
Desi periajul regulat poate indeparta placa, locurile in care nu ajungi cu periuta pot fi gazde bune pentru depunerile de tartru – o forma intarita a placii, cunoscuta si sub denumirea de calculi – care nu dispar la periajul obisnuit.
Tartrul este curatat de medicul stomatolog de pe fiecare dinte in parte, fiind eliminate astfel punctele in care bacteriile se lipesc de dinti si cauzeaza probleme dentare si gingivale.
Nu incerca sa faci asta acasa, pentru ca poti cauza leziuni orale.
4. Indepartarea petelor
Daca te straduiesti sa obtii un zambet mai stralucitor, vestea buna este ca unul dintre beneficiile periajului profesional si detartrajului este indepartarea petelor de la suprafata dintilor. Daca bei in mod mod regulat cafea, vin sau ceai aceste pete par deja ceva normal, insa periajele profesionale si detartrajul te ajuta sa scapi de ele, imbunatatind stralucirea zambetului.
Desi acest proces nu albeste dintii, le confera in mod cert un aspect mai curat. Pentru albire vei avea nevoie de o procedura separata de cosmetica dentara de albire a dintilor.
5. Prevenirea pierderilor osoase
Boala parodontala este o cauza comuna a pierderii dintilor, mai ales la adultii tineri. Cel mai bun mod de a preveni afectiunile gingivale este un regim adecvat de viata, o igiena orala buna si ajutorul medicului stomatolog.
Ingrijirea orala include periaj dentar de minim doua ori pe zi, ata dentara sau dus bucal de minim doua ori pe zi, insotite de doua detartraje si periaje profesionale pe an, pentru a indeparta placa si tartrul.
Aceste doua substante expun gingiile la riscuri pentru ca incurajeaza inmultirea bacteriilor sub linia gingiei. Pentru ca nu poti scapa de tartru fara medicul stomatolog, mergi regulat la detartraj pentru a reduce riscurile.
6. Imbunatatirea sanatatii generale
O buna igiena orala este esentiala si pentru sanatatea generala. Mai mult decat atat, studiile au asociat sanatatea orala defectuoasa cu boli cardiovasculare si tensiune arteriala marita. Desi motivele exacte raman necunoscute, medicii stiu ca bacteriile din gura pot ajunge in sistemul circulator, putand migra in alte zone ale corpului, pentru a cauza probleme grave. Din acest motiv, tratarea la timp a infectiilor dentare este esentiala pentru prevenirea infectiilor sistemice.
Ingrijirea dintilor prin periaj si detartraj regulat poate preveni infectiile si iti poate mentine sanatatea generala.
7. Costuri reduse pentru interventii stomatologice
Daca unul dintre motivele pentru care nu mergi mai des la stomatolog este pretul, e bine sa stii ca lucrurile stau exact invers! Un beneficiu foarte important al detartrajului si periajelor profesionale este reducerea costurilor generale.
Majoritatea oamenilor cheltuie foarte multi bani la dentist pentru ca au nevoie de foarte multe servicii. De pilda, daca ai nevoie de o plomba vei cheltui mai mult decat la un control de rutina.
Detartrajul regulat te va ajuta sa iti mentii dintii mai sanatosi si sa previi cariile. Evitand cariile si problemele pe care acestea le cauzeaza, vei cheltui mai putin la stomatolog, pentru ca nu vei avea nevoie de proceduri de restaurare, asa cum sunt plombele, coroanele sau tratamentele de canal… ca sa nu mai vorbim de implanturi.
8. Elimini teama de stomatolog
Vizitele regulate la stomatolog te ajuta sa scapi de teama de dentist. Atunci cand cunosti echipa cabinetului, te vei simti mai confortabil sa stai de vorba cu ei despre problemele pe care le ai. Comunicarea buna conteaza foarte mult pentru imbunatatirea confortului fizic si mental!
0 Comentarii