Apa de gura poate fi un adaos extrem de benefic in orice regim de igiena dentara. Insa exista, din pacate, o serie intreaga de idei preconcepute despre clatirea cu apa de gura si la fel de multe produse diferite din care poti alege. Daca esti confuz cu privire la gama ampla de ape de gura de pe rafturile supermarketurilor, sau daca nu esti sigur daca merita sa adaugi apa de gura la rutina ta de igiena orala, esti in locul potrivit!
Ai mai jos tot ce trebuie sa stii despre apa de gura, de la beneficiile sale pana la puterea acesteia de a elimina respiratia neplacuta. Iar pentru a fi sigur ca o folosesti corect, ai la final 7 aspecte despre apa de gura pe care oricine trebuie sa le cunoasca.
Apa de gura – aspecte generale
Clatirea gurii cu apa de gura confera o senzatie de racorire si un miros mai proaspat pe termen scurt, si te poate proteja impotriva cariilor si gingivitei, reducand cantitatea de placa dentara si bacterii din cavitatea bucala.
Desi exista destule variante de apa de gura pe piata care te pot ajuta cu acest boost de prospetime, poti opta si pentru apa de gura medicala, conceputa pentru a te ajuta in tratarea anumitor afectiuni orale sau dentare. O apa de gura cu agenti antimicrobieni te poate ajuta cand te confrunti cu gingivita, in timp ce o apa de gura calmanta, ce contine benzocaina, este utila dupa interventii chirurgicale dentare, sau daca ai leziuni ale cavitatii bucale.
Cum functioneaza apa de gura?
Te-ai intrebat vreodata care sunt ingredientele misterioase pe care le putem gasi intr-o apa de gura? Desi produsele existente pe piata contin ingrediente usor diferite, in general ele includ urmatoarele:
- Agenti de distrugere a bacteriilor, asa cum sunt alcoolul sau agentii antimicrobieni.
- Detergenti pentru indepartarea reziduurilor alimentare si a placii.
- Aromatizanti si coloranti pentru imbunatatirea aspectului si gustului.
- Conservanti pentru a tine bacteriile la distanta.
- Apa pentru dizolvarea celorlalte ingrediente.
- Fluor pentru protectia impotriva cariilor.
Tratamentul respiratiei neplacute
Oricat ar parea de usor de folosit si convenabila, doar apa de gura nu va trata respiratia urat mirositoare. Ea poate ameliora probleme temporare, precum mirosul care ramane de la o mancare cu un miros pregnant, dar nu va pune capat problemelor tale, daca te confrunti cu o respiratie urat mirositoare persistenta sau halitoza. In afara de clatirea rapida a gurii cu apa de gura, incearca urmatoarele ponturi pentru a-ti mentine respiratia cat mai proaspata.
Bea o cantitate suficienta de apa
O buna hidratare te ajuta sa te asiguri ca gura ta produce suficienta saliva, apa de gura naturala a organismului.
Evita gustarile dulci
Gustarile cu zahar pot contribui la problemele legate de respiratia urat mirositoare, mai ales daca nu iti cureti dintii imediat dupa ce ai mancat.
Mentine o buna rutina de igiena orala
Asigura-te ca iti periezi dintii in mod regulat si folosesti ata dentara si nu uita sa iti cureti limba de fiecare data (poti folosi o racleta de limba sau poti peria usor cu periuta de dinti).
Respiratia urat mirositoare poate fi cauzata de o serie de factori, printre care:
- Tehnica inadecvata de periaj sau de folosire a atei dentare;
- Infectii gingivale;
- Carii dentare;
- Sindromul gurii uscate;
- Infectii ale sinusurilor;
- Tratamente cu radiatii pentru cancerul oral.
Daca te confrunti cu o respiratie urat mirositoare, stai de vorba cu medicul stomatolog care te poate sfatui cu privire la cele mai bune optiuni de tratament disponibile.
Cum alegi apa de gura?
Iata cateva ponturi rapide care te vor ajuta sa decizi ce apa de gura sa alegi.
Daca vrei sa controlezi respiratia neplacuta si sa combati placa
Apa de gura antibacteriana este folosita in mod obisnuit pentru a controla respiratia urat mirositoare si a combate placa bacteriana, prin distrugerea bacteriilor daunatoare.
Daca suferi de sindromul de gura uscata
Daca te confrunti cu problema gurii uscate, o idee buna va fi sa optezi pentru o apa de gura fara alcool. Pentru ca alcoolul este un agent de uscare, apele de gura care contin alcool ar putea ajunge sa-ti agraveze problema uscaciunii orale.
Daca te ingrijoreaza cariile
Esti hotarat sa lupti impotriva cariilor dentare? Alege o apa de gura cu extra fluor, care poate contribui la protejarea dintilor impotriva atacurilor acide si a cariilor. Atentie daca inghiti accidental apa de gura, deoarece consumul prea mare de fluor poate fi toxic.
Daca suferi de gingivita
Pentru persoanele cu anumite tipuri de boli gingivale, apele de gura care contin clorhexidina pot fi extrem de benefice. Cere sfatul medicului stomatolog in cazul in care ai nevoie de tratament.
Daca te confrunti cu dureri cauzate de interventii chirurgicale sau cu leziuni bucale
O apa de gura medicala, pe baza de benzocaina, poate fi utila pentru ameliorarea durerii temporare cauzate de interventiile chirurgicale dentare sau de ranile bucale. Apa de gura pe baza de apa sarata poate oferi, de asemenea, o atenuare pe termen scurt a durerii.
Daca vrei sa iti improspatezi respiratia
Daca vrei pur si simplu o solutie rapida pentru un plus de prospetime, alege o apa de gura cosmetica, al carei miros sa iti placa.
Sfatul specialistilor este sa stai intotdeauna de vorba cu medicul stomatolog, pentru a te asigura ca folosesti apa de gura potrivita nevoilor tale.
7 adevaruri pe care trebuie sa le stii despre apa de gura
1. Apa de gura nu trateaza respiratia neplacuta
Desi te ajuta in mod cert sa lupti cu respiratia urat mirositoare, apa de gura nu vindeca aceasta problema! Mai mult decat atat, de multe ori cauzele respiratiei neplacute sunt de natura pulmonara sau gastrica, asa ca apa de gura nu poate face decat sa o mascheze temporar. Daca respiratia neplacuta este persistenta, mergi la medic, pentru ca aceasta poate fi un simptom al unei probleme mai mari.
2. Apa de gura combate gingivita
Poate ca nu serveste drept remediu pentru respiratia urat mirositoare, insa poate contribui la prevenirea problemelor majore de sanatate. Apa de gura distruge bacteriile ce raman pe dinti si care altfel ar putea duce la aparitia cariilor. Daca ai o carie netratata, aceasta va conduce la infectii si boli gingivale. Foloseste apa de gura in mod regulat, pentru a opri ciclul de degradare.
3. Apa de gura combate cariile
Intarind smaltul si demineralizand dintii, apele de gura cu fluor pot face minuni pentru combaterea cariilor dentare. Din acest motiv, este extrem de benefic sa incluzi apa de gura in rutina ta zilnica de ingrijire dentara.
4. Apa de gura nu poate inlocui periajul dintilor
E clar ca este benefic sa folosesti apa de gura ca parte a regimului tau de ingrijire orala, insa ea nu poate fi singura componenta a rutinei tale. Periajul si folosirea atei dentare joaca un rol vital in eliminarea reziduurilor alimentare si a placii de pe dinti si gingii si, prin urmare, nu pot fi inlocuite cu o simpla clatire cu apa de gura.
5. Apa de gura previne aparitia placii
Apa de gura este excelenta in prevenirea formarii placii. Vestea proasta este ca apa de gura nu te poate ajuta sa indepartezi placa existenta – din acest motiv, trebuie sa o asociezi intotdeauna cu periajul si folosirea atei dentare.
6. Femeile insarcinate pot (si chiar trebuie!) sa foloseasca apa de gura
Problemele de sanatate orala – asa cum sunt bolile gingivale si cariile dentare – pot afecta sarcina si pot creste chiar probabilitatea complicatiilor. Din acest motiv, apa de gura este foarte recomandata femeilor insarcinate.
7. Durata clatirii cu apa de gura conteaza
E foarte adevarat ca apa de gura poate fi intepatoare – acesta este rezultatul continutului de alcool. Insa ea trebuie sa fie in contact cu dintii si gingiile timp de aproximativ 30 de secunde pentru a fi eficienta. Asigura-te ca citesti cu atentie instructiunile produsului folosit pentru a te asigura ca il utilizezi in mod corect.
0 Comentarii