News

Adevarul despre pasta de dinti cu carbune activat

iul. 5, 2024 | Sfaturi

Esti dornic sa ai un zambet cat mai alb si mai stralucitor? In mod cert ai auzit de pasta de dinti cu carbune activat, populara mult timp datorita afirmatiilor care spun ca este “naturala” si datorita istoriei sale indelungate. Carbunele activat este un adevarat trend in ultimii ani, iar retelele sociale sustin cu ardoare ca pasta de dinti cu carbune activat poate albi dintii. Care este adevarul? Afla mai jos daca pasta de dinti pe baza de carbune este sigura si daca te ajuta cu adevarat sa-ti albesti dintii.

Ce este carbunele activat?

Carbunele obisnuit este fabricat din materiale precum turba, carbune si lemn, in timp ce fabricarea carbunelui activat implica un proces suplimentar: incalzirea carbunelui obisnuit in prezenta unui gaz (activarea carbunelui). „Acest proces determina carbunele sa dezvolte o multime de spatii interne sau „pori”, ceea ce ajuta carbunele activat „sa capteze” substantele chimice, conform MedlinePlus, un site al US National Library of Medicine.
Aclamata odinioara drept „antidot universal”, aceasta pulbere fina, neagra, poate fi facuta din carbune, carbune de oase, rumegus si alte surse.
Carbonul sub aceasta forma este un tratament bine stabilit pentru unele tipuri de otraviri, intoxicatii si supradoze acute (deoarece poate capta diverse toxine si poate impiedica organismul sa le absoarba).
Anecdotic, el este folosit si ca agent natural pentru prevenirea gazelor, reducerea colesterolului si chiar eliminarea mahmurelii.

Carbunele activat si albirea dintilor

Cand vine vorba de albirea dintilor, cea mai comuna afirmatie este ca poate ajuta la dizolvarea placii dentare si la curatarea petelor produse de fumat, cafea, vin si alte bauturi care afecteaza adesea aspectul alb al dintilor.
Conform unui studiu publicat in 1992 in British Dental Journal, cei dornici sa aiba o dantura de un alb sidefat au folosit carbunele pentru igiena orala de cand Hipocrate l-a recomandat colegilor sai greci.
In anii 1930 si 1940, producatorii americani au promovat gumele de mestecat cu carbune si pudrele de carbune, despre care sustineau ca ar improspata si albi dintii, se arata intr-o informatie aparuta in 2017 in Jurnalul Asociatiei Stomatologice Americane.
Astazi, consumatorii preocupati de sanatate si de mediu pot gasi ata dentara, pasta de dinti, apa de gura si chiar periute de dinti infuzate cu carbune activat care promit sa albeasca dintii si sa „detoxifieze” cavitatea orala.

Ce spun cercetarile?

Multi producatori sustin ca porii minusculi din carbunele activat pot „detoxifia” cavitatea orala si pot elimina petele de pe dinti. Un review din 2017 despre pastele de dinti pe baza de carbune, publicat in Jurnalul Asociatiei Stomatologice Americane, a constatat ca 96% dintre pastele de dinti cu carbune sustin ca au beneficii de albire si 46% pretind ca au capacitatea de a detoxifia dintii. Problema este ca nu exista o definitie acceptata stiintific pentru ceea ce inseamna a detoxifia ceva, sau cel putin nu pentru ceea ce inseamna detoxifierea cavitatii orale. Iar aceste afirmatii nu sunt sustinute de dovezi in mare parte.
Si mai ingrijorator, siguranta si toxicitatea acestor produse dentare pe baza de carbune nu au fost testate, a scris Brooks in review-ul referitor la pastele de dinti pe baza de carbune.
„Suntem ingrijorati ca aceste produse sunt daunatoare pentru dinti”, declara Brooks, cercetatorul principal din review-ul din 2017.
Intr-un studiu din 2019 publicat in Journal of Applied Oral Sciences, cercetatorii au colorat dintii a 90 de vaci cu ceai negru concentrat si apoi le-au aplicat mai multi agenti de albire a dintilor pentru a vedea care functioneaza cel mai bine. Desi carbunele activat nu a fost cel mai performant (aceasta onoare i-a revenit covarinei albastre, un agent de albire care actioneaza prin acoperirea smaltului intr-o pelicula, facand astfel dintii sa para mai albi temporar), carbunele activat a dus la o anumita albire dupa patru saptamani, conform constatarilor facute de cercetatori.
Insa un studiu de dimensiuni mici nu este o dovada suficienta pentru a demonstra ca acest tip de carbune este un produs eficient sau sigur. De fapt, Brooks si multi alti practicieni sunt ingrijorati de faptul ca particulele abrazive ale carbunelui determina albirea prin indepartarea unui strat de smalt – suprafata exterioara tare a dintilor care ajuta la prevenirea cariilor – slabind astfel dintii si facandu-i mai vulnerabili la ingalbenire, a spus Brooks.
Brooks si colegii sai de la Universitatea din Maryland au analizat si apele de gura care contin carbune. Intr-un studiu din 2020 publicat in British Dental Journal, ei au examinat particulele de carbune cu ajutorul microscopiei electronice si au descoperit ca aceste particule sunt foarte ascutite. „Practic este ca si cum ti-ai clati gura cu pietre”, a spus Brooks.
De asemenea, Brooks a avertizat cu privire la o alta realitate: carbunele contine cel putin patru hidrocarburi recunoscute de guvernul federal al SUA ca fiind probabil cancerigene. Exista dovezi epidemiologice potrivit carora carnea preparata pe un gratar pe carbune este asociata cu anumite tipuri de cancer. In plus, o treime din pastele de dinti pe baza de carbune contin si argila bentonitica, si ea potential cancerigena.
Specialistii sunt preocupati cu privire la faptul ca unele persoane vor merge la extrem, folosind produse pe baza de carbune mai des decat este recomandat, in speranta ca vor obtine un zambet perlat. In aceste cazuri, expunerea cronica ar putea fi periculoasa, mai ales pentru ca toxicitatea acestor produse nu este testata, a spus Brooks.
Cu alte cuvinte, ai grija la ceea ce cumperi, pentru ca sustinerile terapeutice facute de multe paste de dinti cu carbune activat s-ar putea sa nu fie ceea ce par.
In plus, exista motive sa banuim ca natura abraziva a carbunelui activat poate provoca mai mult rau decat bine in unele cazuri. Folosita in mod regulat, acea pulbere fina poate duce la uzura smaltului dintilor. Uzarea excesiva a smaltului risca sa expuna stratul subiacent al dintilor – dentina – care este mai moale si mai galben decat smaltul de deasupra. Acesta este motivul pentru care ADA recomanda utilizarea pastelor de dinti cu un nivel relativ de abraziune a dentinei (RDA) de 250 sau mai mic.

Carbunele este bun pentru dinti?

Ignorand natura abraziva a carbunelui activat, nu este rau pentru dinti in sine, dar daca iti periezi dintii cu el, este probabil sa nu-ti faca prea mult bine pe termen lung, deoarece nu are suficient timp sa stea pe suprafata dintilor si sa produca un efect de albire semnificativ.
Un alt lucru important de retinut este diferenta dintre indepartarea petelor de pe dinti (afirmatia centrala legata de pastele de dinti cu carbune activat) si albirea acestora. Prima presupune, asa cum arata si numele sau, eliminarea petelor inestetice de pe smalt si se face in general sub supravegherea profesionistilor din domeniul stomatologic si cu instrumente specializate.
Albirea, pe de alta parte, este un proces care schimba culoarea de baza a dintilor, care poate varia de la persoana la persoana in functie de factori precum grosimea smaltului. Deci, chiar daca indepartezi petele de suprafata, dintii tai pot parea oarecum galbeni, in functie de ceea ce se afla sub smalt.

Alternative la albirea pe baza de carbune activat

Daca esti hotarat sa incluzi in rutina ta dentara un produs de albire sau chiar carbunele activat, trebuie sa stii ca exista si alte variante de albire a dintilor pe care le poti incerca.
Amestecarea unei cantitati mici de bicarbonat de sodiu cu apa, de exemplu, poate ajuta la albirea dintilor, improspatand in acelasi timp respiratia. In mod similar, peroxidul de hidrogen diluat poate actiona in timp pentru albirea dintilor. Tratamentele fara prescriptie medicala si care folosesc peroxizi ca ingredient de albire sunt o alternativa mai buna la carbune, potrivit lui Brooks, cu atat mai mult daca ne referim la cele aprobate de asociatiile de specialisti din domeniu.
Insa nici macar aceste optiuni „nu sunt inofensive”, a spus el. Dupa utilizarea unui tratament de albire, unele persoane „pot dezvolta sensibilitate pe termen scurt si iritatii ale gingiilor”, a spus Brooks. In loc sa te gandesti la albirea dintilor, cea mai buna modalitate de a evita efectele secundare ale produselor de albire este sa nu mananci si sa nu bei produse care schimba culoarea dintilor, cum ar cum ar fi vinul rosu, tutunul si cafeaua.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii