Guma de mestecat a evoluat de la o simpla distractie copilareasca la un obicei recunoscut pentru potentialele sale beneficii asupra sanatatii orale. Disponibila intr-o varietate de arome si formule, guma de mestecat este prezenta pe piata intr-o gama larga de produse, de la cele traditionale, pline de zahar, la cele fara zahar, menite sa imbunatateasca igiena dentara. In timp ce unii o considera un rasfat ocazional, altii o utilizeaza ca parte a rutinei lor zilnice de ingrijire orala.
Afla totul despre cum influenteaza guma de mestecat sanatatea orala si 11 adevaruri pe care trebuie sa le stii.
De la stimularea productiei de saliva si reducerea riscului de carii, pana la impactul asupra respiratiei si sanatatii gingivale, guma de mestecat joaca un rol mai complex decat ar parea la prima vedere in mentinerea unei bune sanatati orale.
Studiile clinice au aratat ca mestecatul gumei fara zahar timp de 20 de minute dupa masa poate ajuta la prevenirea cariilor dentare.
In plus, mestecatul gumei fara zahar creste fluxul de saliva, care elimina alimentele si alte resturi, neutralizeaza acizii produsi de bacterii si furnizeaza substante care lupta impotriva afectiunilor orale. Fluxul crescut de saliva aduce cu sine si mai mult calciu si fosfor pentru a ajuta la intarirea smaltului dentar.
Iata 11 lucruri pe care trebuie sa le stii despre guma de mestecat.
1. Xilitolul este un ingredient esential.
Guma de mestecat cu xilitol este cel mai bun tip de guma pentru sanatatea orala. Cand consumi bauturi sau alimente cu zahar, reziduurile de zahar hranesc bacteriile daunatoare din gura, crescand depunerile de placa de pe dinti. In timp, aceasta poate duce la aparitia cariilor dentare. De aceea guma de mestecat cu xilitol este o optiune mai buna.
Xilitolul este un ingredient natural, fara zahar. Desi poate arata ca zaharul si poate avea acelasi gust, xilitolul are mai putine calorii si nu creste nivelurile de zahar din sange.
Bacteriile daunatoare care cauzeaza carii nu se hranesc cu xilitol, acest ingredient fiind astfel o optiune foarte buna pentru inlocuirea zaharului.
Un studiu recent a aratat ca mestecatul gumei fara zahar, cu xilitol, a redus cantitatea de bacterii daunatoare din gura pana la 75%, in timp ce nivelul de bacterii bune a ramas acelasi.
2. Guma potrivita poate preveni cariile
Guma de mestecat poate creste productia de saliva, o componenta cheie a sanatatii orale bune. Un flux sanatos de saliva te ajuta sa elimini zaharurile daunatoare si particulele alimentare. Aceasta previne inmultirea bacteriilor daunatoare in gura si astfel protejeaza dintii de carii.
Retine insa ca guma de mestecat nu poate inlocui periajul si ata dentara. Ea constituie doar un proces suplimentar de igiena orala pe care este bine sa il adaugi dupa mese.
3. Tipul gresit de guma poate creste acumularea de placa
Daca dintii tai vin in mod constant in contact cu o guma de mestecat plina cu zahar, aceasta va face ravagii pentru tot ceea ce inseamna sanatatea ta orala.
Bacteriile daunatoare se hranesc cu zahar, cauzand o acumulare de placa. In timp, aceasta creste riscul de carii.
Consumul excesiv de zahar este si el daunator pentru sanatatea generala si este asociat cu obezitate, rezistenta la insulina, diabet si multe altele.
4. Guma adecvata te ajuta sa scapi de respiratia neplacuta
Un beneficiu suplimentar al faptului ca stimuleaza secretia de saliva si ca reduce acumularile de placa este ca respiratia ta va mirosi mai frumos. Mestecatul gumei cu menta iti improspateaza respiratia si reduce riscul de a avea o respiratie cu miros neplacut pe termen lung.
5. Mestecatul gumei te poate ajuta sa renunti la fumat
Daca incerci sa renuti la fumat, poti opta pentru o guma in locul unei tigari in momentele in care simti ca ai nevoie de un ajutor pentru a rezista tentatiei.
Totul se reduce la gestul fizic de a avea altceva in gura si de a scapa astfel de obiceiul nociv al fumatului.
Mestecatul unei gume pentru cateva minute iti distrage atentia si reduce pofta de tigara, iar in plus reduce si pofta de alti excitanti care dau dependenta, asa cum sunt cafeina si zaharul.
6. Guma te poate ajuta sa slabesti
Nu poti scapa de gustarile de dupa amiaza? In loc sa apelezi imediat la o gustare cu zahar, incearca sa mesteci o guma, pentru a reduce aportul de calorii si pentru a mai reduce din pofta de dulce.
Mai mult decat atat, reziduurile de menta proaspata ce raman in gura dupa ce ai terminat de mestecat guma, te vor impiedica si ele sa apelezi la o gustare rapida.
7. Mestecatul poate reduce stresul
Te simti agitat si nelinistit cand esti stresat? Mestecatul gumei te poate ajuta sa reduci aceste senzatii de stres si anxietate.
Diverse studii au asociat gestul mestecatului, cunoscut si ca masticatie, cu niveluri reduse de hormon al stresului sau cortizol.
8. Mestecatul poate fi benefic si pentru creier
Numeroase studii au descoperit ca mestecatul gumei in timp ce faci activitati stimulatoare pentru creier, poate imbunatati anumite aspecte ce tin de functionarea creierului, asa cum este memoria, procesul decizional, starea de alerta si intelegerea.
Un studiu a descoperit ca persoanele care mesteca guma atunci cand au de sustinut un examen, au avut rezultate cu 24% mai bune la testele de memorie pe termen scurt si cu 36% mai bune la testele de memorie pe termen lung.
Se crede ca guma de mestecat creste fluxul sanguin catre creier, ducand la o functie cerebrala imbunatatita.
9. Mestecatul poate cauza tensiune in maxilar
In timp, mestecatul excesiv poate duce la durere de maxilar. Daca mesteci mereu guma, miscarea constanta poate agrava problemele cartilajelor si articulatiilor orale, ducand la o problema a maxilarului numita tulburare temporomandibulara.
10. Poate cauza balonare sau gaze
Miscarea cauzata de mestecat fara sa digeri niciun fel de mancare poate cauza inghitirea unei cantitati de aer in exces. Aceasta poate contribui la sindromul de colon iritabil, asociat cu durerea abdominala prin balonare, crampe si/sau gaze.
11. Unele tipuri de guma pot provoca diaree
Daca mesteci guma cu indulcitori artificiali, asa cum sunt sorbitolul si manitolul, aceste ingrediente pot avea un efect laxativ, cauzand diaree.
Verdictul: Guma de mestecat este benefica sau daunatoare pentru sanatatea orala?
Daca alegi guma de mestecat fara zahar, cu xilitol, aceasta este foarte benefica pentru sanatatea ta orala. Ea stimuleaza productia de saliva, reducand riscul de carii si ucigand bacteriile daunatoare, aducand in plus si alte beneficii pentru sanatate, asa cum este stimularea memoriei si un nivel redus de stres.
Sursa foto: Freepik.com
0 Comentarii