Crezi ca numai bauturile si gustarile dulci sunt daunatoare pentru dintii tai? Gresit! Zaharul nu este singurul factor alimentar care iti poate deteriora zambetul. Alimentele si bauturile bogate in acizi uzeaza smaltul care protejeaza dintii, proces cunoscut sub numele de eroziunea smaltului sau eroziune dentara. Acest lucru schimba aspectul dintilor si deschide usa bacteriilor care pot cauza carii sau infectii.
Consumul excesiv de alimente acide devine o adevarata epidemie, 60% dintre copii avand semne de eroziune dentara, conform Asociatiei Stomatologilor Britanici.
Procesul de eroziune
Motivul pentru care alimentele acide sunt atat de daunatoare este nivelul lor de pH, care face ca smaltul dintilor sa se uzeze.
Ca urmare, dintii afectati incep sa se decoloreze, apoi sa se slabeasca, iar sensibilitatea dentara devine o problema reala in timp. Va interveni, de asemenea, demineralizarea, ceea ce poate duce in cele din urma la aparitia cariilor. Eroziunea dentara este permanenta.
Procesul de eroziune acida este urmatorul:
– Smaltul dintilor se slabeste.
– Dintii devin vizibil mai subtiri.
– In cele din urma, dintii pot parea transparenti.
– Incepe procesul de decolorare, pe masura ce stratul galben de dentina devine mai vizibil.
– Dintii incep sa para terni.
– Se instaleaza riscul suplimentar de carii si sensibilitate dentara.
Cum sunt afectati dintii de eroziunea smaltului?
Daca smaltul tau a inceput sa se uzeze, poti avea urmatoarele semne:
– Resimti durere sau sensibilitate atunci cand consumi bauturi calde, reci sau dulci.
– Observi o decolorare galbuie a dintilor.
– Iti dai seama ca plombele se modifica.
– Te expui riscului mai mare de a dezvolta si alte carii in timp.
– Dezvolti un abces, in cazuri extreme.
– Te confrunti cu pierderea dintilor, tot in cazuri extreme.
Cand apare eroziunea dentara, e posibil sa ai nevoie de plombe, coroane, tratament de canal sau chiar extractia dintilor. Fatetele pot fi si ele o optiune pentru a reda aspectul zambetului tau.
Alimentele si bauturile acide ce afecteaza dintii
Iata un sfat rapid: daca ceea ce mananci sau bei este citric sau cu aroma de citrice, carbogazos sau acru, cel mai bine este sa limitezi cat mai mult consumul acestor alimente sau bauturi.
Alimentele nutritive, acide, asa cum sunt rosiile si citricele, pot avea unele efecte acide asupra smaltului dintilor, asa ca e bine sa le consumi ca parte a unei mese, nu singure. Fructele uscate, inclusiv stafidele, pot cauza si ele probleme, pentru ca sunt lipicioase si se lipesc de dinti, astfel incat acizii produsi de bacteriile care cauzeaza carii continua sa dauneze dintilor mult timp dupa ce le-ai mancat.
Insa principalul vinovat pentru eroziunea smaltului sunt bauturile racoritoare, in special bauturile carbogazoase si bauturile pentru sportivi. Chiar daca sunt fara zahar, este mai probabil sa fie acide datorita carbonatarii. Bulele atat de atragatoare cresc nivelul de acid al oricarei bauturi, indiferent de aroma acesteia.
Acidul din bauturi poate proveni si din arome de citrice, cum ar fi lamaia, lime-ul si portocala. Chiar si bauturile naturale, cum ar fi sucul de portocale sau limonada din lamai proaspat stoarse, au un continut mai ridicat de acid decat apa obisnuita, asa ca fa din ele un rasfat ocazional, nu un obicei zilnic.
Iar daca vorbim de rasfaturi, unele bomboane acre sunt aproape la fel de acide ca acidul din baterie si multi folosesc acizi citrici pentru a obtine efectul dorit. Limiteaza-le cat poti de mult!
In concluzie, iata care sunt alimentele si bauturile daunatoare, al caror consum ar fi indicat sa il limitezi.
– Sucul de lamaie
– Sucul de portocala
– Bauturile pentru sportivi
– Bauturile carbogazoase (inclusiv in variantele diet)
– Fructele uscate
– Apa tonica
– Alcoolul
– Cafeaua
– Prunele
– Fructele de padure
– Muraturile
– Otetul
– Dresingurile pentru salate
– Rosiile
Cum reduci impactul alimentelor acide?
Este indicat sa eviti alimentele acide pe cat posibil, dar aceasta nu este intotdeauna o optiune. In plus, unele alimente acide ofera multe beneficii pentru sanatate – asa ca mananca-le cu moderatie, in loc sa le excluzi complet din dieta ta.
Atunci cand consumi alimente acide, asociaza-le cu alimente alcaline sau alimente cu pH mai scazut pentru a reduce aciditatea unei mese si a neutraliza acidul de pe dinti si din jurul acestora. Alimentele cu pH mare care sunt mai alcaline sunt:
Nuci
Branza
Peste
Legume
Ovaz
Banane
oua
Cereale integrale
Combinatiile populare includ fructe si nuci, sucuri si iaurt si vin si branza. Aceste combinatii perfecte neutralizeaza aciditatea si promoveaza remineralizarea smaltului dentar.
Ponturi pentru protectia dintilor
Poti reduce eroziunea smaltului cauzata de alimentatie urmand sfaturile de mai jos.
– Asteapta o ora inainte sa te speli pe dinti dupa ce ai consumat alimente acide, pentru a oferi salivei sansa de a spala in mod natural acizii si de a-ti reintari smaltul.
– Limiteaza – sau chiar evita! – bauturile acide precum bauturile racoritoare. Daca vrei neaparat sa te rasfeti cu acestea, foloseste un pai.
– Cand bei o bautura racoritoare, nu-ti clati gura cu ea si nu o tine in gura mai mult decat e necesar. Soarbe si inghite imediat!
– Dupa mese sau bauturi acide, clateste-ti gura cu apa, bea lapte sau bucura-te de o gustare cu branza imediat dupa. Lactatele si alte alimente bogate in calciu pot ajuta la neutralizarea acizilor.
– Saliva ajuta la mentinerea acizilor sub control. Pentru a-ti mentine fluxul de saliva si pentru a-ti proteja dintii, mesteca guma fara zahar.
– Vorbeste cu medicul stomatolog. El iti poate explica efectele alegerilor nutritionale asupra dintilor, inclusiv diferitele alimente si bauturi pe care sa le alegi si pe care sa le eviti. Daca stii tot ce poti despre efectele a ceea ce mananci si bei asupra dintilor tai vei reusi sa iti pastrezi zambetul stralucitor de-a lungul vietii.
Cand sa mergi la dentist?
Eroziunea smaltului este o problema serioasa si poate duce la sensibilitate dentara, carii si alte complicatii dentare daca nu este tratata corect. Este recomandat sa consulti un medic dentist in urmatoarele situatii legate de eroziunea smaltului:
Sensibilitate dentara crescuta. Daca observi ca dintii tai devin sensibili la temperaturi extreme sau la alimentele si bauturile acide, acest lucru poate fi un semn al eroziunii smaltului. Este important sa consulti un medic dentist pentru a evalua cauza acestei sensibilitati si pentru a incepe tratamentul corespunzator.
Aspectul dintilor. Daca observi ca dintii tai par mai opaci, mai subtiri sau au marginile ascutite, acestea pot fi semne ale eroziunii smaltului. Un medic dentist poate evalua gradul de eroziune si poate recomanda tratamentul potrivit pentru a preveni complicatiile ulterioare.
Durere sau disconfort. Durerea sau disconfortul in zona dintilor pot fi semne ale unei probleme dentare, inclusiv eroziunea smaltului. Este important sa consulti un medic dentist cat mai curand posibil pentru a afla care este cauza acestor simptome si pentru a primi tratamentul adecvat.
Modificari in aspectul gurii. Daca observi modificari in aspectul gurii, cum ar fi pete albe sau maro pe dinti sau pe gingii, acestea pot fi semne ale unei probleme dentare, inclusiv eroziunea smaltului. Este important sa consulti un medic dentist pentru evaluarea si tratamentul adecvat.
Sursa foto: Freepik.com
0 Comentarii