Dintii crapati sau ciobiti nu sunt doar o problema pentru sanatatea orala generala, pentru ca afecteaza radacinile si aspectul dintilor, ci pot provoca si dureri extrem de mari. Dintii ciobiti sau crapati pot provoca durere la mestecare sau atunci cand sunt expusi la cald sau rece. De asemenea, durerea poate aparea si in mod aleatoriu.
In unele cazuri, e posibil sa nu ai simptome daca te confrunti cu unul sau mai multi dinti crapati, insa o fractura sau o bucata lipsa dintr-un dinte poate fi vizibila. Afla care sunt modalitatile de tratament pentru dintii crapati sau ciobiti.
Cum se ciobesc dintii?
Medicii stomatologi spun ca dintii se pot ciobi in moduri surprinzatoare si neasteptate. De la saruturi pasionale la ridicare de greutati sau sarituri, exista tot felul de moduri in care dintii se pot ciobi. Chiar si activitati aparent inocente, cum ar fi tremuratul, rontaitul bomboanelor sau acadelelor sau un salut prea entuziast din partea animalului tau de companie, iti pot sparge sau ciobi unul dintre dinti. In esenta, un dinte ciobit este rezultatul unei lovituri la nivelul gurii, care este mai puternica decat smaltul dintilor.
Desi smaltul dintilor este cea mai dura substanta din corpul uman, e posibil sa nu reziste la lovituri puternice de impact, la scrasnitul dintilor, la muscaturi extrem de dure sau la caderi. In plus, impactul poate fi exacerbat daca exista deja carii, ce pot slabi integritatea structurala a dintelui.
Simptome ale dintilor crapati sau ciobiti
E destul de simplu sa observi un dinte afectat, daca acesta se afla in partea din fata a gurii. Iata cateva simptome ale dintilor ciobiti sau sparti:
– Senzatie de margine aspra, neuniforma sau zimtata pe suprafata dintelui atunci cand iti treci limba peste el.
– Limba iritata din cauza frecarii de suprafata zimtata a dintelui.
– Linie iritata a gingiei in jurul unui dinte.
– Durere la muscare sau la exercitarea presiunii asupra dintelui.
– Sensibilitate brusca la alimente sau bauturi reci.
Daca ai vreunul dintre aceste simptome, mergi imediat la stomatolog pentru a preveni si alte ciobiri, crapaturi ale dintilor sau aparitia durerii.
Diferenta dintre un dinte ciobit si un dinte crapat
Desi poate parea acelasi lucru, exista unele diferente intre un dinte crapat si un dinte ciobit.
Un dinte ciobit poate insemna fie o mica parte a dintelui rupt, fie o bucata mare care expune radacina. In orice caz, ciobirea implica pierderea unei bucati a unui dinte. Dintii ciobiti sunt observati mai repede in general si e important sa ii tratezi imediat, pentru a-ti mentine sanatatea orala.
Pe de alta parte, un dinte crapat nu presupune neaparat pierderea unei bucati din dinte, ci mai degraba o crapatura in dinte. Poate fi o fisura cat un fir de par, care abia se observa, sau o despicare a dintelui ce ajunge pana la radacina.
Desi in stadiile initiale fisura nu provoaca o durere atat de mare ca ciobirea, daca nu mergi la stomatolog fisura se poate adanci si poate duce chiar la pierderea dintelui.
Ce faci cand iti ciobesti un dinte?
O ciobitura sau o fisura poate fi socanta, insa trebuie sa iei masuri imediat.
– In primul rand, daca iti pierzi o bucata a unui dinte natural, incearca sa o gasesti si sa o tii de coroana, nu de radacina. Pastreaz-o in saliva (sau in lapte) si mergi cu ea la dentist.
– Pentru a-ti proteja restul gurii de marginile aspre ale dintelui ciobit, pune pe dintele afectat guma fara zahar, ceara dentara, un plic de ceai sau un alt material de obturatie dentara.
– Ia un analgezic pentru a reduce inflamatia si disconfortul.
– Mananca doar alimente foarte moi.
– Daca ai o fisura foarte mica, poti intarzia cateva zile pana ajungi la stomatolog, dar ai grija sa folosesti ata dentara, sa faci clatiri cu apa sarata, evita alimentele dure si mesteca pe cealalta parte a gurii, daca e posibil.
– Mergi la stomatolog cat mai repede.
Tratamentul pentru dinti crapati sau ciobiti
Medicul stomatolog va stabili care sunt procedurile stomatologice care se impun, pe baza mai multor factori. Recomandarea medicului va tine cont de dimensiunea, locatia si tipul afectarii dintelui.
1. Reatasarea
In cazuri rare, poate fi posibila reatasarea. Medicul stomatolog va cimenta piesa lipsa la loc pe dintele ciobit sau crapat, aceasta fiind o optiune de tratament rentabila si non-invaziva. Acest tratament s-a dovedit a fi de lunga durata, cu rezultate pozitive in timp. Insa, din pacate, de multe ori este imposibil sa se reataseze un fragment de dinte.
2. Remodelarea
Daca ciobitura este foarte mica, problema poate fi adesea corectata prin simpla remodelare a dintelui, ceea ce inseamna netezirea si lustruirea zonei afectate. Aceasta este o reparatie dentara simpla, ieftina si de obicei nedureroasa, care se rezolva la o singura programare.
3. Obturatia
O problema de dimensiuni mai mari poate necesita o obturatie sau o plomba. Aceasta va umple pur si simplu orificiul sau fisura ramasa daca dintele nu poate fi reatasat. Si aceasta procedura este in principiu nedureroasa.
4. Bondingul dentar
Bondingul dentar va umple fisura cu o rasina compozita, un material de lipire ce poate fi adaptat pentru a se potrivi culorii dintilor tai. Stomatologul va slefui dintele pentru ca rasina sa adere la suprafata dintelui. Acesta va fi modelat pentru a imita dintele natural si se va folosi o lumina ultravioleta pentru a usca si a intari materialul compozit, ce poate rezista pana la 10 ani. Aceasta reparatie mica si usor de gestionat este de obicei si rentabila.
5. Fatetele dentare
Fateta este o optiune atunci cand vorbim despre fisuri mai mari care afecteaza dintii din fata. Fateta va necesita slefuirea unei parti mici a smaltului dintelui. Fatetele de portelan sunt cea mai populara si eficienta optiune.
6. Onlay-ul dentar
Onlay-ul dentar se foloseste pe molarii care si-au pierdut o parte semnificativa din substanta sau au o fisura destul de mare. Acesta este in general din portelan sau aur dentar (materialul cel mai putin toxic) si este lucrat in laborator, ca si fatetele.
7. Coroana
Daca leziunea este mare, poate necesita o coroana completa. Coroana poate fi montata in partea superioara a dintelui pentru a acoperi smaltul lipsa.
8. Tratamentul de canal
Un tratament de canal radicular este o optiune de tratament consacrata, cu o rata mare de succes, chiar si dupa cativa ani. Tratamentul de canal este urmatorul pas daca radiografiile sau examinarea confirma ca leziunile au ajuns la pulpa sau radacina dintelui.
Chiar si o trauma minora a unui dinte poate duce la infectie, care va necesita un tratament de canal sau chiar extractie.
Aceasta este o masura mai invaziva luata pentru a-ti salva dintele si este insotita de o coroana.
9. Extractie si implant
Daca problema dupa craparea sau ciobirea unui dinte este ireparabila, e posibil sa ai nevoie de extractia dintelui si de un implant dentar pentru a inlocui dintele fisurat sau ciobit.
10. Atela dentara
Pentru un dinte crapat, nu ciobit, poate fi folosita si o atela dentara. Dintele deteriorat poate fi lipit de un dinte sanatos adiacent, ceea ce va permite refacerea oaselor si gingiilor din jur. Aceasta este o optiune deosebit de buna pentru dintii care se misca.
Prevenirea ciobirii sau craparii dintilor
Exista cativa pasi simpli care te pot ajuta sa previi un dinte ciobit sau crapat.
– Poarta protectie atunci cand participi la anumite sporturi sau activitati recreative.
– Foloseste foarfeca pentru a taia diverse lucruri in loc sa-ti folosesti dintii.
– Evita sa mesteci alimente despre care se stie ca provoaca fisuri, cum ar fi gheata, boabele de floricele de porumb si bomboanele sau acadelele.
– Mergi in mod regulat la stomatolog.
Concluzie
Dintii ciobiti si crapati pot fi durerosi si iti pot afecta sanatatea orala. Mergi la medicul stomatolog cat mai curand pentru a preveni alte daune. Medicul va determina care este optiunea corecta de tratament pentru tine, fie ca este vorba despre o plomba, fatete, obturatie, tratament de canal sau o coroana.
Sursa foto: Freepik.com
0 Comentarii