News

Cum indepartezi placa dentara acasa?

ian. 18, 2024 | Noutati

Tartrul, cunoscut si sub denumirea de calculi dentari, apare pe dinti atunci cand lasam placa dentara sa se acumuleze, iar aceasta incepe sa se calcifieze. Tartrul nu doar ca arata neplacut, dar pe termen lung poate cauza si probleme grave ale dintilor si gingiilor.
Vizitele regulate la medicul stomatolog reprezinta cel mai bun mod de a indeparta sau preveni acumularea de placa si tartru. Dar daca vrei sa elimini placa de pe dinti fara sa mergi la stomatolog, afla mai jos tot ce poti face.
Cea mai buna modalitate de a elimina acumularea de placa de pe dinti este periajul de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor. Folosirea zilnica a atei dentare si utilizarea unei ape de gura antiseptice te va ajuta sa tii la distanta bacteriile din zonele greu accesibile. Remediile naturale, cum ar fi periajul cu bicarbonat de sodiu sau gargara cu otet si apa pot fi si ele de ajutor.

Ce este placa dentara?

Placa dentara este un amestec lipicios de particule alimentare si saliva care se acumuleaza pe dintii tai. Aceasta substanta va continua sa se acumuleze daca nu iti periezi dintii in mod eficient.

De ce am placa pe dinti?

Daca nu iti periezi corect dintii dupa masa, e posibil sa incepi sa observi o acumulare de placa dentara. Pentru acumularile de placa e nevoie de patru factori:
– Bacterii
– Carbohidrati
– Particule alimentare
– Saliva
Alimentele care contin mult zahar vor face ca placa sa se acumuleze mai rapid. Consumul de fructe, bomboane, paine, prajituri si legume poate provoca placa. Placa se formeaza atunci cand alimentele se descompun in gura si se combina cu bacteriile existente in mod natural in gura. Aceasta creaza un acid care erodeaza smaltul dintilor, iar cand se combina cu particulele de alimente si saliva, substanta devine lipicioasa si putin tare. Aceasta este placa.

Cum arata si cum se simte placa?

Placa dentara este o substanta lipicioasa care in sine este incolora. Dintii pot parea incarcati cand iti treci limba peste ei. Pentru ca placa este lipicioasa, particulele de alimente se vor lipi cu usurinta de dinti, provocand decolorarea si colorarea in alb sau galben. Chiar si culoarea alimentelor pe care le consumi poate transforma culoarea dintilor.

De ce este daunatoare placa?

Atunci cand se acumuleaza pe dinti, placa dentara creeaza un mediu daunator. Pentru ca placa retine bacteriile, ea devine mediul perfect pentru formarea mai multor bacterii, care pot cauza carii, decolorare, gingivita si chiar boli parodontale.
Placa neindepartata de pe dinti se transforma in decurs de 48 de ore in tartru, cu o culoare galbuie si tare. Cand placa devine tartru, va fi aproape imposibil sa iti mai cureti dintii fara ajutorul unui igienist dentar sau al medicului stomatolog.

Cum previi formarea placii si a tartrului?

Cea mai buna modalitate de a preveni formarea placii si a tartrului este o rutina corecta de igiena dentara si vizite regulate la stomatolog. Insa dieta joaca si ea un rol important in mentinerea placii si a tartrului la distanta.
Reducerea cantitatii de zahar si amidon din dieta este cea mai buna modalitate de a preveni placa. Din pacate, multe dintre alimentele pe care le iubim noi sunt si preferatele bacteriilor. Dulciurile lipicioase si gustarile sarate care se pot bloca intre dinti sunt cei mai mari vinovati pentru aparitia placii si tartrului.
Redu urmatoarele alimente sau periaza dintii dupa ce le consumi:
– bomboane
– inghetata
– prajituri si placinte
– fructe uscate
– chipsuri
– paine moale
Bauturile carbogazoase, alcoolul, sucurile de fructe si bauturile pentru sportivi, bogate in carbohidrati, pot contribui si ele la formarea placii.

5 pasi pentru curatarea dintilor ca un igienist

Cel mai important lucru pe care il poti face pentru sanatatea orala este sa iti periezi dintii de doua ori pe zi si sa mergi regulat la stomatolog. Daca nu poti ajunge la stomatolog sau daca vrei sa iti mentii dintii in stare perfecta intre programari, afla mai jos cum poti avea dinti stralucitor de curati.

1. Periaza-ti dintii cu o periuta de dinti electrica

Alege o periuta de dinti electrica, circulara si mica, astfel incat sa poti curata cu usurinta fiecare dinte in parte si sa ajungi si la spatiile dintre acestia. Desi atat periutele de dinti manuale cat si cele electrice pot indeparta placa bacteriana, un studiu din 2015 a aratat ca periutele de dinti electrice, mai ales cele contra-rotative si oscilante-rotative, pot fi benefice in reducerea sangerarilor sau inflamatiei gingivale.

2. Foloseste o pasta de dinti cu fluor

Fluorul ajuta la prevenirea cariilor prin intarirea smaltului dentar impotriva acidului, care poate deteriora dintii. Fluorul este un mineral natural, iar multe studii i-au dovedit eficienta in controlul eficient al cariilor dentare. Pastele de dinti pot contine diferite niveluri de fluor. Adultii si copiii peste trei ani ar trebui sa foloseasca o pasta de dinti ce contine 1.350-1.500 ppm de fluor. Alege paste de dinti adecvate varstei copiilor, pentru a te asigura ca aceasta contine nivelul potrivit de fluor. Daca nu esti sigur ce pasta de dinti este cea mai buna pentru familia ta, stai de vorba cu un medic stomatolog.

3. Periaza-ti dintii cel putin doua minute

Stim cu totii ca periajul dintilor timp de 2-3 minute este ideal. Cu toate acestea, multi oameni se spala pe dinti doar 45 de secunde! Cantitatea de placa indepartata creste direct proportional cu timpul de periaj. Potrivit unui studiu, periajul timp de trei minute a indepartat cu 55% mai multa placa decat periajul timp de 30 de secunde.

4. Foloseste in mod regulat ata dentara si periuta interdentara

Mai multe studii au descoperit ca utilizarea atei dentare pe langa periajul dintilor a redus boala usoara a gingiilor sau gingivita, mult mai eficient decat periajul si atat.
Majoritatea oamenilor stiu ca folosirea atei dentare ajuta la curatarea locurilor mai greu accesibile dintre dinti, insa periutele interdentare eficientizeaza si mai mult curatarea. Periutele interdentare arata ca niste perii minuscule de rimel si sunt folosite pentru a curata usor spatiile dintre dinti si gingii.

5. Foloseste in mod regulat apa de gura antibacteriana

Apa de gura antibacteriana are multe beneficii: poate improspata respiratia, reduce acumularea placii, elimina particulele rezistente de alimente si reduce riscul aparitiei cariilor. Folosirea apei de gura imediat dupa periaj poate elimina fluorul benefic de pe dinti, asa ca foloseste-o mai degraba pentru a-ti improspata gura in timpul zilei (de pilda dupa o gustare sau dupa pranz).

Poti elimina tartrul acasa?

Periajul si folosirea atei dentare de doua ori pe zi este cea mai simpla si eficienta modalitate de a elimina placa dentara acasa. Nu uita sa te speli pe dinti dupa fiecare masa pentru o protectie suplimentara, pentru a te asigura ca particulele de alimente nu au sansa de a se amesteca cu bacteriile naturale din gura.
Daca placa s-a transformat in tartru, atentie! Evita utilizarea unor produse pentru indepartarea tartrului acasa, cum ar fi racletele pentru tartru. Medicii stomatologi se pregatesc ani de zile pentru a-si dezvolta abilitatile necesare pentru a utiliza in siguranta echipamentul dentar, cum ar fi racletele de tartru. Incercarea de a folosi acasa aceste instrumente poate cauza mai multe probleme, inclusiv infectii sau leziuni ale gurii.

Modalitati naturale de a elimina placa acasa

Exista multe modalitati naturale de indepartare a depunerilor de placa, care pot duce la formarea tartrului, iar cele mai multe dintre ele implica utilizarea unor produse pe care probabil le ai deja acasa, dar care – desi sunt benefice dintilor – nu au un gust foarte placut!

1. Otet alb si apa

Otetul are un gust foarte puternic si de aceea probabil ca nu este cea mai fericita alegere pentru gargara, dar otetul alb este anti-bacterian, ceea ce inseamna ca poate ajuta la prevenirea placii si a tartrului. Tot ce trebuie sa faci este sa pui doua lingurite de otet alb si o jumatate de lingurita de sare intr-un pahar mic de apa, sa le amesteci si apoi sa iti clatesti gura cu acest amestec o data sau de doua ori pe zi.

2. Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta dintii sa arate mai albi si poate neutraliza acidul care provoaca in general carii. Unele paste de dinti contin bicarbonat de sodiu, ce actioneaza ca un abraziv bland pentru a indeparta placa de pe dinti. Prepara o pasta amestecand cateva picaturi de apa cu o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu si aplica aceasta pasta pe dinti cu ajutorul periutei de dinti. Periaza usor dintii cu aceasta pasta timp de un minut, apoi clateste bine cu apa.

3. Aloe vera

Aloe vera este un arbust mic cu cateva beneficii incredibile pentru sanatate, inclusiv pentru dinti. Amesteca o lingurita de gel de aloe vera cu patru lingurite de glicerina (un ingredient gasit in multe paste de dinti), cinci linguri de bicarbonat de sodiu, o picatura de ulei esential de lamaie si o cana de apa. Foloseste acest amestec pentru a-ti curata dintii si pentru a elimina treptat placa si tartrul.

Concluzie

In concluzie, mentinerea unei rutine stomatologice sanatoase este cea mai simpla si sigura modalitate de a preveni acumularea placii si de a elimina placa inainte ca aceasta sa devina tartru. Daca observi ca placa este prea lipicioasa pentru a se desprinde sau daca se intareste, mergi la stomatolog cat mai curand posibil pentru o curatare de rutina.

Sursa foto: Freepik.com

0 Comentarii