Protezele snap-in sau supraprotezele sustinute pe implanturi sunt o optiune populara in ultima vreme pentru recapatarea unui zambet increzator. Ele sunt concepute pentru a se atasa de dintii existenti sau de implanturi. Sunt o optiune excelenta daca esti in cautarea unei solutii durabile si cu un aspect natural de inlocuire a dintilor.
Daca te gandesti sa apelezi la proteze pentru a inlocui dintii naturali, protezele snap-in reprezinta o alternativa reala la protezele traditionale.
Ce sunt protezele snap-in?
Protezele snap-in sau supraprotezele pe implanturi sunt lucrari de protetica dentara ce sunt atasate de impanturi dentare care le mentin pe pozitie. Acest sistem de prindere le face mult mai stabile si reduce riscul de a se misca atunci cand vorbesti sau mananci.
In general, ele sunt facute din rasina sau acrilic de buna calitate si sunt menite sa ofere o alternativa mai confortabila si cu un aspect mai natural pentru protezele traditionale.
In plus, ele pot fi scoase si curatate ca si protezele traditionale detasabile.
Sunt mai usor de ingrijit decat solutiile fixe de inlocuire a dintilor, asa cum sunt implanturile All on 4, care necesita ata dentara speciala pentru a fi curatate.
Protezele snap-in sunt o optiune excelenta pentru pacientii care isi doresc siguranta fara sa aleaga dinti ficsi sustinuti pe implanturi, care sunt mai scumpi.
In majoritatea cazurilor, ele pot fi plasate si pe elementele unor implanturi existente, ceea ce va reduce costurile generale de tratament.
Cum functioneaza protezele snap-in?
Daca protezele traditionale sunt asezate pe linia gingiei, protezele snap-in sunt mentinute pe pozitie prin intermediul implanturilor. Ele sunt plasate chirurgical in osul maxilarului, in zone anume, pentru a sustine protezele, care sunt prinse pe bonturi. Protezele snap-in sunt detasabile, dar bonturile implantate nu.
In unele cazuri, implanturile sunt insotite de o placuta metalica ce trece peste linia gingiei. Protezele se ataseaza magnetic de placa metalica, pentru a ramane pe pozitie. In alte cazuri, exista unele puncte conectoare magnetice, si ele atasate de implanturi, care sunt folosite pentru a fixa proteza.
Optiunea aleasa tine intotdeauna de preferinta personala, insa retine ca ambele variante permit detasarea intentionata, nu accidentala, a supraprotezei.
Avantajele protezelor snap-in
Protezele snap-in ofera mai multe beneficii fata de protezele traditionale. Iata mai jos principalele sase beneficii ale acestei optiuni de inlocuire a dintilor.
Plus de stabilitate si siguranta
Protezele snap-in sunt mult mai sigure decat protezele traditionale, ceea ce reduce riscul de a se deplasa atunci cand mananci sau vorbesti.
Protezele traditionale nu pun o presiune mare pe maxilar, reducand practic forta exercitata cand musti din mancare. Aceasta poate reduce capacitatea de a mesteca anumite tipuri de mancare, poate limita aportul general de nutrienti si, in cele din urma, poate eroda chiar osul maxilar.
Implanturile ortodontice folosite pentru protezele snap-in, pe de alta parte, participa in mod direct la actiunea de muscare. Cercetatorii au descoperit ca forta maxima a muscaturii atunci cand folosesti proteze pe implanturi poate fi de 300% comparativ cu protezele obisnuite.
Aspect estetic superior
Protezele snap-in sunt superioare din punct de vedere estetic, oferindu-ti un zambet cu un aspect mai natural. Implanturile dentare contribuie, de asemenea, la prevenirea degenerescentei osului maxilar, un proces comun in randul pacientilor care si-au pierdut dintii.
Plus de confort
Protezele snap-in sunt adesea mai confortabile si se potrivesc mai bine decat cele traditionale. Drept urmare, ele reprezinta o optiune excelenta daca vrei o modalitate mai sigura si mai confortabila de a inlocui dintii lipsa.
Intretinere usoara
Supraprotezele sunt mai usor de curatat si intretinut. Majoritatea protezelor snap-in sunt detasabile si pot fi curatate similar protezelor conventionale.
Dupa masa sau la finalul zilei, ele pot fi desprinse de pe implanturi si pot fi periate, dupa care se pot atasa cu usurinta la loc, pentru a te bucura de o gura proaspata si curata.
In ciuda flexibilitatii lor, protezele snap-in sunt mult mai stabile decat protezele obisnuite.
Un alt avantaj ce tine de intretinere este ca protezele snap-in pot fi purtate o perioada mai indelungata fara a provoca disconfort.
Eficienta din punct de vedere al costurilor
Protezele dentare sustinute pe implant sunt foarte durabile si de lunga durata. Desi necesita implanturi si interventii chirurgicale, ele sunt mai putin costisitoare decat implanturile All on 4 sau decat puntile fixe sustinute de implanturi.
De obicei, pentru a sustine o supraproteza e nevoie de patru implanturi pe maxilar, insa poti avea proteze snap-in si cu numai doua implanturi dentare.
Relaxare in situatii sociale
Ultimul avantaj este unul de natura mai subiectiva, dar nu mai putin important. Stabilitatea crescuta a protezelor snap-in te poate ajuta sa te simti mai confortabil si relaxat in contexte sociale. Fara sa iti faci griji cu privire la o problema dentara jenanta, te vei simti mai liber sa zambesti si sa fii tu insuti.
Dezavantajele protezelor snap-in
Nimic nu este perfect si, ca atare, nu exista solutie universal valabila, asadar protezele snap-in au si ele unele neajunsuri. Iata care sunt acestea.
Disponibilitatea osului maxilar
Protezele snap-in trebuie sa se potriveasca in implanturile facute pe osul maxilarului. Acest lucru presupune un os maxilar capabil sa sustina aceste implanturi si nu toata lumea are asa ceva. Fie forma gurii, fie eroziunea osului poate face ca uneori maxilarul sa fie incapabil sa sustina implanturile necesare pentru protezele dentare.
Interventia chirurgicala
Implanturile in sine pot fi montate doar prin interventii chirurgicale ortodontice majore. Exista multe motive pentru care aceasta ar putea sa nu fie o optiune pentru tine. Interventia chirurgicala necesita utilizarea anesteziei, care poate fi contraindicata persoanelor cu anumite afectiuni medicale.
Disconfortul
La fel ca si la alte interventii chirurgicale, va fi nevoie de o perioada de odihna si recuperare in timpul careia e normal sa resimti disconfort. Cei mai multi oameni depasesc aceasta situatie intr-o zi sau doua, insa chiar si asa tot este o problema.
Riscurile protezelor snap-in
La fel ca orice tratament dentar, si protezele dentare snap-in vin la pachet cu unele riscuri. Iata care sunt cele mai frecvente riscuri asociate cu protezele dentare sustinute pe implanturi.
Leziuni bucale
Supraprotezele sunt ancorate de osul maxilarului cu ajutorul implanturilor. La fel ca la orice interventie chirurgicala, exista unele riscuri, precum sangerari usoare, umflarea gingiilor, care in general dureaza o saptamana sau mai mult.
In cazuri rare, insa, durerea poate deveni mai severa din cauza unei leziuni neprevazute.
Discuta cu medicul stomatolog daca resimti un eventual disconfort insuportabil. Medicul poate verifica daca exista probleme grave si iti poate oferi un tratament suplimentar pentru a minimiza durerea pana la recuperarea completa.
In cazuri rare, supraproteza se poate slabi si trebuie scoasa, insa prin ingrijirea adecvata a implanturilor dentare si respectarea instructiunilor stomatologului, poti evita aceasta situatie.
Infectie
Cel mai bun mod de a evita aceasta complicatie este sa urmezi instructiunile de ingrijire din partea medicului stomatolog, inclusiv administrarea de antibiotice conform prescriptiei si mentinerea zonei curate. Daca apare o infectie, apeleaza imediat la tratament. Infectiile netratate pot duce la complicatii grave pentru sanatate.
Leziuni ale nervilor
Leziunile nervilor sunt de obicei minore si nu au consecinte grave. Insa este important sa recunosti factorul de risc si sa anunti medicul daca apar probleme.
Leziunile nervoase pot fi neplacute. Ele creeaza o senzatie de furnicaturi sau amorteala in dinti, gingii si buze, insa in cele mai multe cazuri, problema se rezolva de la sine in cateva saptamani sau luni.
Daca afectarea nervilor este mai grava, sunt disponibile tratamente care te vor ajuta sa rezolvi problema. In general, leziunile nervoase sunt extrem de rare si pot fi rezolvate fara probleme pe termen lung.
Cand trebuie inlocuite protezele snap-in?
Daca esti interesat de protezele snap-in, probabil te intrebi si cat timp vor rezista. Protezele snap-in, sau protezele pe implanturi au, de obicei, o durata de viata de cinci pana la sapte ani, insa aceasta durata tine si de cat de bine le ingrijesti.
In cele din urma, ele vor trebui inlocuite sau curatate profesional.
Procesul de montare a protezelor dentare snap-in
Procedura de fixare a protezei implica plasarea implanturilor dentare in osul maxilarului si apoi atasarea protezelor dentare la implanturi. Acest proces garanteaza o potrivire mult mai sigura decat in cazul protezelor obisnuite si te ajuta sa iti pastrezi osul maxilar.
La prima programare, medicul va face o examinare completa a sanatatii orale si o radiografie 3D pentru a stabili daca indeplinesti criteriile pentru supraproteza.
Daca exista o infectie, acesta este momentul in care va fi tratata.
Imaginile 3D sunt necesare si pentru a stabili forma, dimensiunea si plasarea exacta a implanturilor dentare.
Dupa plasarea implanturilor, se va folosi o capa de vindecare atasata peste ele si va trebui sa astepti aproximativ 3-4 luni pentru ca implanturile sa se vindece inainte de montarea protezei.
Protezele snap-in sunt o solutie pentru tine?
Pierderea dintilor este o problema comuna, mai ales pe masura ce inaintam in varsta. Cel mai probabil esti un candidat bun pentru protezele dentare snap-in daca ti-ai pierdut majoritatea dintilor sau chiar pe toti. Acest tip de proteza este sustinuta de implanturi dentare ancorate in osul maxilarului, astfel ca pentru a sti daca este o solutie potrivita pentru tine, este esential sa te asiguri ca ai suficienta densitate osoasa in maxilar.
Daca nu, poate fi necesara o grefa osoasa.
Ingrijirea protezelor snap-in
Imediat dupa supraprotezare, trebuie sa urmezi instructiunile chirurgului legate de ingrijire si intretinere. Acest lucru iti va garanta un rezultat de succes si te va ajuta sa eviti complicatiile.
De asemenea, este recomandabil sa urmezi o dieta cu alimente moi timp de cel putin sapte zile dupa operatie, pentru a permite vindecarea locului si pentru a reduce riscul de disconfort sau inflamatie. Dupa sapte zile, poti adauga treptat in dieta mai multe alimente solide, dar fa tot posibilul sa le mananci incet si sa mesteci bine, pentru a evita sa pui prea multa presiune pe locul interventiei chirurgicale.
Ingrijirea pe termen lung este relativ simpla. In cele mai multe cazuri, protezele snap-in pot fi ingrijite asemeni dintilor naturali, sau asemeni unei proteze obisnuite.
Cu o ingrijire adecvata, protezele dentare snap-in iti pot oferi un zambet cu aspect natural care dureaza mult timp.
0 Comentarii