News

Genele influenteaza sanatatea orala?

sept. 29, 2023 | Noutati, Sfaturi

Aloci in fiecare zi timp periajului si folosirii atei dentare. Mergi in mod regulat la stomatolog pentru control si igienizare o data la sase luni. Insa chiar si cu toate masurile preventive pe care le iei, medicul dentist iti spune aproape la fiecare consultatie de rutina ca ai carii sau ca dintii tai sunt patati sau galbeni si ca sanatatea orala nu este cea mai buna!
Poate ca ai inceput deja sa te intrebi daca si mostenirea genetica poate juca un rol in situatia ta. E posibil ca problemele dentare sa fie mostenite din familie? Ei bine, da, este posibil, dar asta nu inseamna ca nu te poti bucura niciodata de un zambet sanatos!
Multi oameni sufera de decolorarea dintilor, iar genetica poate juca un rol important in aceasta problema. Genele pot influenta foarte mult smaltul dintilor si deci culoarea dintilor tai, chiar daca practici o buna igiena orala!
Afla mai jos cum iti poti proteja albul sidefat si sanatatea orala de problemele ereditare.

CUM ITI POT INFLUENTA GENELE SANATATEA ORALA?

Inaltimea si culoarea parului sunt departe de a fi singurele aspecte personale influentate de mostenirea genetica. Sanatatea orala este si ea influentata de factorii ereditari, inclusiv dimensiunea, forma si culoarea dintilor. Din pacate, asta inseamna ca riscul problemelor dentare poate fi transmis de la parinte la copil. Daca iti amintesti ca parintii tai mergeau foarte des la medicul dentist cand erai mai mic, exista sanse mari sa fii predispus la aceleasi probleme de sanatate orala pe care le-au avut ei.
Ereditatea nu garanteaza neaparat ca vei avea un zambet nesanatos. Insa daca parintii tai s-au confruntat cu probleme stomatologice, fii atent la urmatoarele semne pe care le-ai putea observa.

ALINIEREA DEFECTUOASA A DINTILOR

Daca dintii tai sunt strambi sau inghesuiti, probabil ca poti da vina pe parintii tai. Problemele ortodontice sunt cauzate in principal de dimensiunea maxilarului, care se transmite genetic. In functie de pozitionarea specifica a dintilor, ar putea aparea si probleme de muscatura, ce duc la dureri cronice de maxilar.
Vestea buna este ca nu trebuie sa traiesti toata viata cu o aliniere defectuoasa a dintilor. S-ar putea sa nu fie nevoie sa porti aparat dentar! Stomatologul tau iti poate indrepta zambetul si iti poate imbunatati sanatatea orala cu gutiere transparente, care sunt aproape invizibile atunci cand sunt purtate peste dinti.

AFECTIUNILE GINGIVALE

In ciuda faptului ca pot fi prevenite, afectiunile gingivale sunt cauza principala a pierderii dintilor in randul adultilor. CDC din SUA estimeaza ca 50% dintre adulti au in prezent astfel de infectii, in timp ce 30% din populatie are un risc mai mare pentru aceasta din cauza factorilor genetici.
Daca vreunul dintre membrii familiei tale a avut o boala a gingiilor, asigura-te ca folosesti ata dentara in fiecare seara inainte de culcare si ca te speli pe dinti de doua ori pe zi. Spune imediat stomatologului tau daca observi simptome precum gingii umflate si rosii sau sangerari.

CARIILE

S-a descoperit ca unele variatii ale genelor cresc riscul de carii la dintii permanenti. Desi acest risc este cel mai mare pentru adolescenti si preadolescenti, adultii cu carii cronice pot face igienizari mai frecvente si pot folosi pasta de dinti sau apa de gura pe baza de reteta.

REACTIILE LA ANESTEZIE SI TRATAMENTE DENTARE

Genele pot juca un rol si in modul in care o persoana reactioneaza la anestezie sau la anumite proceduri dentare. Unele persoane pot necesita doze mai mari de anestezie pentru a se simti confortabil in timpul interventiilor dentare.

DINTII DECOLORATI

Daca ai impresia ca sunt oameni care se nasc cu dinti mai albi in mod natural, nu te inseli! Unele persoane au avut noroc cu dinti de un alb superb datorita genelor, pentru ca uneori smaltul mai gros si mai alb se mosteneste din familie. Exista insa si persoane predispuse genetic la dinti care in timp isi schimba culoarea. Sunt doua afectiuni mostenite care pot provoca acest tip de decolorare a smaltului:
– Amelogeneza imperfecta. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin smalt moale, fragil, de culoare maro-galbui. Este cauzata de mutatii genetice pe care nu le poti controla. De asemenea, aceasta boala creste foarte mult riscul de carii si face dintii mai susceptibili la fracturi.
– Dentinogeneza imperfecta. Aceasta afectiune poate afecta atat dintii de lapte, cat si pe cei permanenti, determinand smaltul sa para gri-albastrui si transparent. De asemenea, iti face dintii fragili si foarte vulnerabili la deteriorare.

Ce iti mai poate pata dintii?

Desi la baza decolorarii dintilor pot sta factorii genetici, acestia nu sunt singura cauza. Alte lucruri care iti pot pata dintii sunt:
– alimente si bauturi cu agenti de colorare (cafea, ceai, vin rosu, fructe de padure etc.)
– fumatul si tutunul de mestecat
– igiena orala precara
Smaltul dintilor tai este foarte important; nu numai ca iti protejeaza dintii, dar smaltul sanatos le ofera si o culoare de un alb stralucitor! Fii atent la numeroasele substante care iti pot deteriora smaltul, pentru ca odata disparut, e disparut definitiv.

Cum iti poti trata dintii decolorati?

Din fericire, exista multe lucruri pe care le poti face cu privire la dintii patati, desi tratamentul depinde de cauza si de gravitatea situatiei. Pacientii cu decolorare ereditara ar putea sa nu aiba prea mult succes cu produsele de albire cumparate din magazin, insa albirea profesionala ar putea fi o optiune viabila si pentru ei.
Pentru pacientii cu dinti slabiti si patati, in special din afectiunile mostenite genetic, stomatologia restaurativa poate fi si ea o optiune. Solutiile care includ fatete de portelan, coroane, punti si chiar implanturi dentare sunt toate optiuni viabile pentru imbunatatirea aspectului dintilor tai si in unele cazuri chiar pentru o mai mare stabilitate a acestora.

STILUL DE VIATA

Desi genetica poate influenta sanatatea dentara, nu uita ca stilul de viata si igiena orala joaca un rol semnificativ in prevenirea problemelor dentare. Pastrarea unei igiene orale adecvate, o alimentatie sanatoasa si vizitele regulate la dentist pot ajuta la mentinerea unei sanatati dentare bune, indiferent de predispozitia genetica.

NU E OBLIGATORIU SA REPETI ISTORICUL FAMILIAL

Genele tale pot contribui cu siguranta la un risc de sanatate orala precara, dar asta nu inseamna ca viitorul zambetului tau este deja stabilit! Alaturi de medic poti construi un plan personalizat pentru a te asigura ca dintii si gingiile tale raman intr-o stare buna. Cand vine vorba de a-ti mentine zambetul sanatos, preventia este esentiala!
Asadar, daca te-ai saturat sa ai dintii patati si simti ca situatia ta este groaznica, nu iti pierde speranta! Medicul stomatolog te poate ajuta, chiar daca decolorarea dintilor tai este ereditara.

0 Comentarii