Purtarea aparatului dentar este ca un ritual de trecere pentru adolescenti, dar el nu este purtat numai de catre aceasta categorie de varsta. Vedem astazi din ce in ce mai multi adulti si chiar varstnici care investesc in dantura lor cu aparate dentare, pentru ca un zambet frumos nu se demodeaza niciodata. Fie ca esti adult sau copil, vei avea nevoie la un moment dat de un ortodont la care sa poti apela in situatii de urgenta. Adevaratele urgente ortodontice sunt rare, insa exista si urgente pe care le poti rezolva acasa. Afla mai multe multe despre urgentele ortodontice reale si despre situatiile in care poti interveni si repara chiar de acasa.
URGENTE ORTODONTICE ACUTE
Acest gen de urgenta va necesita atentie imediata, in general din partea unui ortodont sau a unui alt specialist. O urgenta acuta provine dintr-o leziune care in general apare brusc.
1. LEZIUNE TRAUMATICA
Iti vezi de stilul tau normal de viata si te bucuri de viata, poate chiar te joci baschet cu prietenii… cand deodata mingea de baschet te loveste in fata. Simti impactul si iti faci griji ca ti-ai afectat aparatul dentar. Cum faci fata unei leziuni traumatice?
Cel mai frecvent urgentele ortodontice apar in urma unei lovituri la nivelul gurii. In functie de accident, poti avea nevoie sa mergi imediat la o camera de garda sau la ortodont, sau poate chiar la ambele.
Daca sangerezi intens, trebuie sa mergi direct la spital, pentru ca cel mai probabil vei avea nevoie de cusaturi. Dupa ce siguranta imediata iti este asigurata, ia legatura cu ortodontul pentru a vedea ce e in neregula cu aparatul dentar.
2. INFECTIE SAU DURERE IMPOSIBIL DE CONTROLAT
Stii ca aparatul dentar nu ar trebui sa fie dureros, dar te confrunti cu dureri severe. Iti este greu sa vorbesti, sa mananci si sa-ti duci ziua la bun sfarsit. Cand te uiti in oglinda, poti constata deja ca incepe sa ti se umfle fata.
Daca te confrunti cu dureri anormale si imposibil de gestionat, mergi urgent la medicul ortodont. Acesta va evalua ce poate fi modificat pentru ca experienta sa fie mai confortabila. Daca descoperi ca gingiile tale par umflate sau infectate sau daca exista o umflatura grava la nivelul fetei, mergi cat mai curand posibil la medicul ortodont.
3. AI INGHITIT O PARTE DIN APARAT
Observi ca o bucata din aparatul tau dentar nu mai este la locul sau. Probabil ca s-a rupt, insa nu-ti amintesti cand ti-ar fi putut cadea din gura. Crezi ca s-ar putea sa fi inghitit bucatica aceea de metal?
Daca o parte din aparatul dentar se rupe sau se dezlipeste, e foarte posibil sa o inghiti. Daca s-a intamplat asa, cere cuiva sa se uite cu o lanterna in gura si in gat. Daca nu poti vedea piesa rupta si daca ai dificultati de respiratie sau o tuse excesiva, mergi la camera de garda. E posibil ca piesa sa fi fost aspirata in plamani.
Daca nu ai probleme cu respiratia, probabil ca ai inghitit piesa si aceasta a ajuns in sistemul digestiv, ceea ce ar trebui sa treaca fara probleme medicale. Cu toate acestea, este important sa suni la ortodont, astfel incat sa poata face reparatiile si tratamentul sa poata continua.
URGENTE ORTODONTICE STANDARD
Spre deosebire de urgentele acute, urgentele ortodontice standard nu te pun in pericol si nu necesita asistenta medicala imediata pentru a-ti garanta siguranta. Ele pot fi, totusi, inconfortabile si pot face ca tratamentul ortodontic sa dureze mai mult decat era prevazut initial. Pentru a te ocupa de urgentele ortodontice standard, fa o programare la ortodont mai devreme decat era programata urmatoarea vizita de rutina.
4. MANCARE BLOCATA IN GINGII
Ti-a mai ramas si alta data mancare blocata in aparatul dentar si gingii, insa ai reusit de fiecare data sa o scoti. De data aceasta, insa, nu vrea sa se clinteasca. Poate ca s-a prins in jurul bracketilor sau a firelor sau poate ca este atat de mare incat pare blocata permanent. Trebuie sa mergi de urgenta la ortodont?
E ceva normal sa iti ramana mancare in aparatul dentar. De cele mai multe ori, o poti scoate singur cu putin efort, insa exista si cazuri grave in care toate incercarile de a elimina particulele de mancare nu functioneaza si trebuie sa mergi la ortodont pentru ajutor.
5. UN FIR DERANJANT
Esti obisnuit sa simti aparatul dentar in interiorul gurii, insa de data asta simti ceva diferit. Bracketii par mai ascutiti ca niciodata, si poti vedea chiar un fir lung care iese in afara.
La finalul fiecarei consultatii, ortodontul se va asigura ca toate firele sunt la locul lor si ca nu te inteapa nimic si iti va cere sa te asiguri ca te simti confortabil. Insa pe masura ce dintii tai se misca si se aseaza, poate exista un exces de sarma care inteapa anumite zone din gura. Uneori aceasta situatie va necesita consultarea medicului ortodont, in timp ce alteori, vei putea repara singur firul.
Pentru a remedia singur problema, incearca mai intai sa aplici ceara pe bucatica de sarma care iese in afara. Daca nu functioneaza, utilizeaza un creion pentru a deplasa firul. Dezinfecteaza capatul de sters al unui creion si foloseste-l pentru a impinge firul, astfel incat sa nu iti mai intepe obrazul.
Poti, de asemenea, sa tai firul la o lungime confortabila folosind o unghiera curata si dezinfectata.
Daca niciuna dintre aceste idei nu functioneaza, suna la ortodont si programeaza o vizita pentru a rezolva situatia. La urmatoarea programare ortodontul va repara orice este in neregula.
6. BRACKETI SAU ELASTICE RUPTE
Se poate intampla ca pur si simplu sa nu fii atent sau sa gusti din alimente neaprobate de ortodont si deodata… se intampla ceva. Simti ca un bracket se slabeste si se desprinde, invartindu-se lejer pe arc, complet desprins de dinte.
Cel mai simplu mod de a-ti rupe bracketii sau elasticele de pe molari este sa mananci alimente tari sau lipicioase. Acesta este motivul pentru care medicul ortodont iti va cere sa eviti anumite alimente cat timp porti aparat dentar. Un alt mod simplu de a rupe sau slabi aparatul dentar este sa te joci cu el sau sa bagi diverse obiecte in gura.
Daca are loc un accident si se rupe ceva, nu ar trebui sa apara o schimbare majora in cronologia proiectata a tratamentului. Suna la ortodont pentru a vedea daca trebuie sa vii inainte de urmatoarea programare de rutina.
Cat timp astepti sa ajungi la medic, incearca sa nu te joci cu bracketul sau cu firul rupt. Daca e incomod, acopera-l cu putina ceara pentru a mentine bracketul nemiscat.
7. IRITATIE BUCALA
Ortodontul a spus ca te vei obisnui cu senzatia ca aparatul dentar se freaca de interiorul gurii tale, insa inca nu s-a intamplat! Nu te doare aparatul dentar, dar pare ca interiorul gurii este mult mai sensibil decat de obicei. Poate ca au aparut chiar mici umflaturi sau ulceratii in interiorul gurii.
Cand interiorul gurii tale este obisnuit cu dinti netezi, bracketii pot fi destul de incomozi. E normal sa ai parte de o usoara iritatie pe interiorul obrajilor sau pe buze cand porti prima data aparatul dentar sau dupa o ajustare. Pentru a te ajuta in acest sens, ortodontul iti va oferi ceara, pe care o poti pune peste bracketi sau in alte zone ascutite sau incomode.
De asemenea, poti lua antiinflamatoare precum ibuprofenul. Daca ranile si iritatia nu se amelioreaza in timp sau daca se agraveaza, suna la ortodont care iti poate oferi instructiuni mai specifice despre cum iti poti ingriji cavitatea orala.
8. LIGATURI RUPTE
Cand te uiti in oglinda, observi ca unul dintre elasticele mici si colorate din jurul bracketior nu mai este la locul sau. Poate chiar ai simtit ca se rupe in timp ce vorbeai sau mancai.
Micile elastice colorate ce mentin arcul pe bracketi se pot rupe uneori sau se pot misca. Unul dintre motivele pentru care aceste ligaturi sunt inlocuite de fiecare data cand mergi la ortodont este ca nu sunt deosebit de puternice. Daca o ligatura se rupe sau se deplaseaza, va trebui sa faci o programare la ortodont, iar daca una dintre ele se rupe, e posibil sa o faca si altele, asa ca fii atent ce mananci intre timp.
De asemenea, este important sa fii atent si la fire. Ligaturile elastice sunt cele care tin arcadele in loc si le conecteaza la bracketi. Daca ligaturile nu sunt la locul lor, aparatul dentar va fi mult mai putin rezistent si e mai probabil sa se rupa si in alte moduri.
9. DISCONFORT SI DURERE DE DINTI
Uneori e posibil sa simti durere sau disconfort cat dintii se adapteaza la pozitiile lor corecte. Acest lucru este normal si nu trebuie sa iti faci griji! Iata ce poti face pentru a atenua disconfortul:
– Ia analgezice fara reteta, pentru a gestiona durerea.
– Incearca sa mesteci guma fara zahar pentru a stimula fluxul sanguin. Mestecatul poate fi inconfortabil, dar este benefic pentru cresterea fluxului sanguin.
– Cand dintii se deplaseaza in pozitiile lor corecte, ii poti simti slabiti – nu-ti face griji, nu vor cadea! Pur si simplu se schimba pozitia. Senzatia se va estompa pe masura ce te obisnuiesti cu miscarea!
10. FIRUL DESPRINS COMPLET
In unele cazuri, firul poate sa se desprinda complet din tubul molar. Daca se intampla asta, incearca sa il introduci inapoi in tub cu degetele sau cu o penseta curata. Daca nu il poti pune la loc, il poti atasa inapoi cu ajutorul unei unghiere si poti indeparta bucata desprinsa (sarma este inca fixata in pozitie pe ceilalti bracketi si astfel tratamentul nu va fi afectat).
11. ARC ELICOIDAL DESCHIS
Arcurile elicoidale se pot slabi din cauza traumei, a igienei bucale proaste, a consumului de alimente necorespunzatoare, cum ar fi guma de mestecat sau bomboanele tari si multe altele. Daca arcul elicoidal se slabeste, poti incerca sa pui arcul inapoi pe fir folosind o penseta sau mainile.
Insa fa asta doar daca simti ca poti. Daca nu, pune putina ceara ortodontica pe capatul ascutit si mergi cat mai curand la ortodont.
12. RETAINER RUPT
Daca ti se rupe aparatul de contentie (retainer) nu-l mai purta si suna imediat medicul ortodont. Dispozitivele de contentie au un scop important in tratamentul ortodontic, pentru ca mentin zambetul perfect aliniat si sanatos. Daca nu porti dispozitivul de contentie in intervalul de timp recomandat de ortodont, dintii pot reveni intr-o pozitie nesanatoasa.
Un dispozitiv de contentie rupt poate aplica o forta necorespunzatoare asupra dintilor, ceea ce poate duce la o deplasare incorecta, ce poate cauza probleme similare cu cele pe care ti-ai propus initial sa le corectezi cu aparatul dentar.
0 Comentarii