News

Bruxismul sau scrasnitul dintilor

aug. 9, 2023 | Noutati

Daca iti inclestezi sau iti scrasnesti dintii frecvent, e posibil sa te confrunti cu bruxismul, o afectiune care cauzeaza dureri de maxilar si probleme dentare. Poti observa chiar ca iti scrasnesti dintii in timpul somnului. Daca te confrunti cu simptome ale bruxismului, ca de pilda slabirea dintilor, mergi la stomatolog. Tratamentul pentru bruxism este eficient si poate include purtarea unei gutiere pe timpul noptii, pentru a evita scrasnitul dintilor.

Ce este bruxismul?

Iti scranesti dintii sau ii inclestezi din cand in cand? Scrasnitul ocazional al dintilor nu le va cauza cel mai probabil niciun rau. Insa daca iti scrasnesti dintii in mod regulat, poti avea o afectiune numita bruxism. Bruxismul poate afecta muschii maxilarului, dintii si articulatiile temporomandibulare, ce leaga maxilarul de craniu si iti permit sa deschizi si sa inchizi gura.

Tipuri de bruxism

Bruxismul se poate manifesta in timpul zilei sau noaptea, in timp ce dormi. Actiunea de scrasnire a dintilor este aceeasi, dar bruxismul in timpul noptii si cel din timpul zilei sunt considerate doua afectiuni diferite.

Bruxismul in timpul starii de veghe

O afectiune ce implica inclestarea maxilarului si scrasnitul dintilor in timpul zilei, bruxismul in timpul starii de veghe este asociat cu unele probleme emotionale.
Starile de anxietate, stres sau furie pot duce la scrasnitul dintilor. Insa acelasi lucru se poate intampla si atunci cand esti foarte concentrat pe ceva anume. Bruxismul in timpul starii de veghe nu necesita adesea tratament, daca il observi si faci eforturi sa te opresti. Managementul stresului iti poate fi de ajutor iar constientizarea te poate ajuta sa reduci frecventa acestei probleme.

Bruxismul nocturn

O afectiune ce implica scrasnitul dintilor in somn si care poate afecta serios dintii, acest tip de bruxism este cel mai frecvent. E posibil sa nu ai parte de ajutorul de care ai nevoie pentru ca nu esti constient de ceea ce se intampla. O alta provocare legata de bruxismul nocturn este aceea ca oamenii nu realizeaza cat de puternic isi scrasnesc dintii si maxilarul. Ei pot folosi o forta de peste 100 de kg, cauzand dureri de maxilar si probleme dentare. Inclestarea dintilor poate duce, de asemenea, si la dureri de cap.

De ce este daunator scrasnitul dintilor?

In unele cazuri, scrasnitul cronic al dintilor poate duce la fracturarea, slabirea sau chiar la caderea dintilor. Scrasnitul cronic poate uza dintii extrem de mult. Cand se intampla acest lucru, va fi nevoie de punti dentare, coroane, tratamente de canal, implanturi, proteze partiale sau chiar complete.

Scrasnitul dintilor nu iti afecteaza doar dintii ducand la caderea acestora, ci iti poate afecta si maxilarele si articulatiile temporo-mandibulare si iti poate schimba fizionomia.

Cauzele bruxismului

Desi scrasnitul dintilor poate fi cauzat de stres si anxietate, adesea el apare in timpul somnului si este cel mai probabil cauzat de o muscatura anormala sau de dinti lipsa sau strambi. De asemenea, poate fi cauzat de o tulburare de somn, numita apnee in somn sau apnee nocturna. Iata mai jos care sunt cele mai frecvente cauze ale bruxismului.

– Obiceiuri precum consumul de alcool, consumul de tigari si de droguri recreative si consumul de cofeina in cantitati mari (mai mult de sase cani de cafea pe zi). Persoanele care beau si fumeaza au de doua ori mai multe sanse de a scrasni din dinti decat cei care nu o fac.
– Tulburari de somn.
– Stres si anxietate.
– Administrarea anumitor medicamente, precum cele anti-anxiolitice, numite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS).

Grupe de risc pentru bruxism

Atat femeile cat si barbatii pot fi afectati de bruxism in egala masura. Daca in istoricul tau familial exista rude care s-au confruntat cu scrasnitul dintilor, e posibil sa ai o predispozitie in acest sens. Alti factori de risc includ:
– Tipul de personalitate – persoanele mai impulsive sunt mai predispuse la scrasnitul dintilor
– Stres
– Fumat si consum de cofeina
– Anumite medicamente impotriva anxietatii

Bruxismul este o tulburare de somn?

Cercetatorii au studiat de-a lungul timpului bruxismul nocturn si au descoperit ca incepe ca un tip de tulburare de somn, la nivelul sistemului nervos central. Factorii care pot agrava problema sunt:

– Stresul si anxietatea
– Alcoolul
– Anumite medicamente si boli
– Ereditatea (daca exista aceasta problema in familie)
– Fumatul

Simptomele bruxismului

Pentru ca scrasnitul dintilor apare cel mai adesea in timpul somnului, majoritatea oamenilor nu sunt constienti ca fac asta. Insa un semn ca te confrunti cu aceasta problema poate fi o durere constanta si surda de cap sau de maxilar, cand te trezesti. De multe ori persoanele care isi scrasnesc dintii afla de acest obicei de la cei dragi care ii aud in timpul noptii.
Iata care sunt semnele care iti arata ca poti suferi de bruxism.

– Somn afectat
– Dureri de cap sau dureri faciale, mai ales dimineata
– Dureri de urechi
– Dinti durerosi sau slabiti
– Dureri in muschii maxilarului
– Fracturi dentare
– Uzura dintilor
– Disfunctii temporomandibulare, care suna ca un clic sau ca un pocnit al maxilarului
– Durere la mancat
– Blocarea maxilarului

Cum se diagnosticheaza bruxismul?

Daca crezi ca e posibil sa scrasnesti din dinti, mergi la stomatolog. Acesta iti va examina articulatia temporomandibulara, muschii maxilarului si dintii, pentru a constata eventuale semne de bruxism.
Medicii pot diagnostica adesea bruxismul pe baza examenului fizic si a simptomelor. Insa e posibil sa fie nevoie si de o analiza a somnului, numita polisomografie, ce poate oferi un diagnostic definitiv.

Bruxismul la copii

Problema scrasnitului dintilor nu apare doar la adulti. Aproximativ 15-33% dintre copii isi scrasnesc dintii. Exista doua momente de varf pentru acest obicei – momentul aparitiei dintilor de lapte si momentul eruptiei dintilor permanenti. Majoritatea copiilor scapa de acest obicei dupa eruptia completa a dintilor.
In general, copiii isi scrasnesc dintii in timpul somnului. Nu se cunosc cauzele exacte, insa printre motivele luate in calcul se numara alinierea incorecta sau contactul neregulat dintre dintii de sus si cei de jos, boli sau alte afectiuni medicale, precum carente nutritionale, paraziti intestinali, alergii, tulburari endocrine si factori psihologici precum anxietatea si stresul.
Indiferent de varsta, scrasnitul dintilor la copii poate duce la:
– Dureri de cap
– Dureri de maxilar
– Disfunctii ale articulatiei temporomandibulare
– Uzura dintilor

Cauzele scrasnitului dintilor la copii

Desi la adulti principala cauza a bruxismului este stresul, la copii nu se intampla asa. Iata care sunt principalele cauze ale bruxismului la copii.

– Alergii
– Alinierea defectuoasa a dintilor
– Iritatii ale cavitatii orale
– Apnee obstructiva in somn
– Factori ereditari

Stai de vorba cu stomatologul copilului tau daca dintii acestuia par afectati de scrasnit. De asemenea, fii atent daca cel mic se plange de dureri de maxilar sau de dinti. E posibil ca medicul sa iti recomande o gutiera de protectie pentru noapte, care il va face sa depaseasca aceasta afectiune.

Tratamentul pentru bruxism

Nu exista medicamente pe care le poti folosi pentru a opri scrasnitul dintilor. Stomatologul iti poate recomanda o gutiera de protectie pentru noapte, care va proteja dintii, muschii si articulatia temporomandibulara de forta scrasnitului dintilor. Medicul poate prescrie, de asemenea, si un relaxant muscular pe care sa il iei inainte de culcare.

Ce mai poti face pentru a opri scrasnitul dintilor?

Medicul poate evalua medicatia pe care o folosesti pentru a vedea daca aceasta contribuie la bruxism. Stresul poate fi si el un factor. Stai de vorba cu medicul tau despre modalitati de a reduce stresul:
– Terapia cognitiv-comportamentala (CBT), un tip de terapie prin vorbire ce poate contribui la reducerea stresului.
– Exercitiu.
– Meditatie.
– Fizioterapie.
Alte moduri de a reduce scrasnitul dintilor sunt:
– Evitarea alcoolului si a fumatului
– Evitarea sau reducerea cofeinei in alimente si bauturi precum cola, cafea sau ciocolata
– Constientizarea scrasnitului dintilor in timpul zilei. Incearca sa te opresti: tine-ti buzele lipite, dintii departati si limba in spatele dintilor din fata
– Nu mesteca produse nonalimentare, precum creioane sau stilouri si evita sa mesteci constant guma.

Prevenirea bruxismului

– Evita tigarile, drogurile si alcoolul, care pot intensifica bruxismul nocturn
– Mergi regulat la stomatolog, care poate trata problemele cat mai curand, astfel incat sa eviti efectele negative pe termen lung.
– Trateaza alte probleme dentare, inclusiv alinierea defectuoasa sau dintii lipsa.

Pronosticul

Pronosticul pentru persoanele cu bruxism este unul bun. In general copiii scapa de bruxism pana la varsta adolescentei.
Adultii care urmeaza recomandarrile stomatologului pot depasi si ei aceasta problema, iar respectarea planului de tratament te va ajuta sa atenuezi simptomele, astel incat sa te simti mai bine.

Viata cu bruxism

Poti constata ca anumite pozitii de somn te fac sa iti scrasnesti mai mult dintii. Poti reduce bruxismul evitand aceste pozitii.
Cauta moduri de a gestiona stresul. Multe persoane constata ca gestionarea stresului poate ameliora foarte mult scrasnitul dintilor.
Incearca atenuarea stresului acasa, inclusiv prin bai calde inainte de culcare si asculta o muzica ce te calmeaza.

 

Sursa imagine: freepik.com

0 Comentarii