Ti s-a intamplat sa observi sangerari ale gingiilor cand te speli pe dinti sau sa ai senzatia de gingii sensibile? Ei bine, acestea sunt semne ca te-ai putea confrunta cu boala gingivala sau parodontoza. Parodontoza apare atunci cand bacteriile si placa se acumuleaza in jurul dintilor si provoaca inflamatie la nivelul gingiilor. In timp, aceasta inflamatie poate duce la retragerea gingiilor si la slabirea tesutului de sustinere al dintilor, iar in cazuri severe chiar la pierderea dintilor. Vestea buna este ca exista lucruri simple pe care le poti face pentru a preveni sau a trata parodontoza, iar mai jos vom vorbi despre tot ce trebuie sa stii cand te confrunti cu aceasta boala.
Ce este parodontoza?
Parodontoza sau boala parodontala este o infectie grava a gingiilor, cauzata de bacteriile acumulate in cavitatea orala, la nivelul dintilor si gingiilor. Parodontoza incepe ca o inflamatie, care cauzeaza o afectare progresiva a gingiilor, ligamentelor si osului care mentine dintii pe pozitii. In timp pot aparea “buzunare” de tesut gingival in jurul dintilor, ce ofera spatiu pentru proliferarea bacteriilor.
Parodontoza in stadii avansate poate afecta oasele si dintii, insa daca este tratata devreme si se mentine o igiena orala adecvata, efectele negative ale bolii pot fi stopate.
Stadiile parodontozei
Boala parodontala poate avea multe stadii, incepand cu gingivita. Gingivita este mai putin distructiva, dar este si ea cauzata de inflamatia generata de bacteriile din placa si tartrul ramase pe dinti.
Inflamatia gingiilor (gingivita)
Unul dintre primele semne ale gingivitei este sangerarea gingiilor la periaj sau la folosirea atei dentare. Poti observa, de asemenea, o anumita decolorare a dintilor, numita placa.
Placa reprezinta acumularea de bacterii si reziduuri alimentare pe dinti. Desi bacteriile sunt prezente tot timpul in gura, ele devin daunatoare doar daca le permiti sa se inmulteasca dramatic, daca nu te speli pe dinti si nu folosesti ata dentara sau daca faci regulat igienizari dentare.
Boala parodontala timpurie
In stadiile timpurii ale parodontozei, gingiile se retrag de pe dinti, iar intre gingii si dinti se formeaza mici buzunare, in care se adapostesc bacteriile daunatoare. Sistemul tau imunitar va incerca sa lupte cu infectia, iar tesuturile gingivale vor incepe sa se retraga. Vei avea parte de sangerari la periaj si la folosirea atei dentare si posibil chiar de unele pierderi de masa osoasa.
Boala parodontala moderata
Daca este lasata sa progreseze catre un stadiu moderat, te vei confrunta in continuare cu sangerari, dublate de durere si retractie gingivala. Dintii vor incepe sa se miste, pierzand suportul osos. Infectia poate duce si la un raspuns inflamator in intregul corp.
Boala parodontala avansata
In stadiul avansat, tesuturile conjunctive care tin dintii pe pozitii incep sa se deterioreze. Gingiile, oasele si alte tesuturi care sustin dintii sunt distruse. Te poti confrunta cu dureri severe la mestecat, respiratie foarte urat mirositoare si un gust rau in gura. Cel mai probabil iti vei pierde dintii in timp.
Simptomele parodontozei
Simptomele depind de stadiul bolii, insa in general vorbim despre:
– Gingii rosii, sensibile, umflate sau care sangereaza usor, mai ales la periaj sau folosirea atei dentare.
– Dinti slabiti, sensibili sau care se misca.
– Respiratie urat mirositoare.
– Dureri la mestecare.
– Retractie gingivala.
– Acmulare de placa sau tartru pe dinti.
– Pierderea dintilor.
– Gust neplacut in gura.
– Raspuns inflamator in organism.
E foarte probabil ca in stadiile timpurii ale bolii simptomele sa nu fie usor observabile. Cel mai probabil stomatologul va fi primul care le va observa.
Cand sa mergi la medic?
Fie ca ai sau nu simptome de parodontoza, se recomanda, in general, sa mergi la medicul dentist pentru control si igienizare cel putin o data la 6 luni.
Daca ai oricare dintre simptomele descrise mai sus, mergi cat mai curand posibil la cabinet. Chiar si sangerarea usoara a gingiilor poate indica o problema.
Care sunt cauzele parodontozei
Oamenii sanatosi au in mod normal sute de tipuri de bacterii in gura, majoritatea inofensive. Cand nu iti cureti dintii in mod adecvat in fiecare zi, bacteriile se inmultesc si se acumuleaza pe dinti. Parodontoza este in general cauzata de o igiena orala precara. Cand nu te speli pe dinti cu atentie si nu cureti si zonele greu accesibile se intampla urmatoarele:
– Bacteriile se inmultesc si formeaza o substanta cunoscuta drept placa dentara.
– Daca nu indepartezi placa prin periaj, in timp bacteriile depoziteaza minerale pe placa.
– Depozitele de minerale, cunoscute drept tartru, incurajeaza o inmultire si mai mare a bacteriilor catre radacina dintilor.
– Raspunsul sistemului imunitar fata de aceasta inmultire a bacteriilor duce la inflamatia gingiilor.
– Atasarea gingiei de radacina dintelui este afectata in timp, iar intre gingie si radacina incep sa apara buzunare parodontale.
– Bacteriile anaerobe daunatoare incep sa colonizeze buzunarele si se inmultesc, eliberand toxine care afecteaza gingiile, dintii si structurile osoase care sustin dintii.
Factorii de risc
Iata care sunt factorii de risc ai parodontozei pe care ii poti elimina:
– Practici de ingrijire orala la domiciliu (periaj/ folosirea atei dentare)
– Controale stomatologice de rutina
– Fumatul
– Controlul diabetului
– Obezitatea
– Consumul de alcool
– Dieta/Nutritie (carenta de vitamina C)
Exista insa si alti factori de risc ce pot duce la parodontoza si pe care nu ii poti elimina:
– Istoricul familial.
– Raspunsul organismului la infectie sau inflamatie.
– Boli precum osteoporoza.
– Diabetul de tip 2.
– Schimbarile hormonale la femei (menstruatia, sarcina, menopauza) care fac gingiile mai sensibile.
– Boli care afecteaza sistemul imunitar, precum HIV sau leucemie.
– Medicatia care reduce cantitatea de saliva din gura.
– Varsta.
Cum este diagnosticata parodontoza?
- Medicul stomatolog va depista semnele parodontozei in stadiu incipient la o examinare de rutina. El poate monitoriza evolutia parodontozei in timp, pentru a se asigura ca nu se agraveaza. De aceea este important sa mergi regulat la stomatolog.
- Medicul va masura buzunarele gingivale, un test nedureros.
- Daca se constata existenta placii, medicul o va indeparta prin detartraj si periaj profesional.
- Medicul iti va solicita radiografii, in vederea tratamentului.
Complicatiile parodontozei
Parodontoza netratata poate duce la una sau mai multe dintre urmatoarele complicatii:
– Retragerea gingiilor si expunerea radacinii dintilor
– Abcese dureroase
– Miscarea dintilor
– Pierderea dintilor
– Dificultate la mestecat
– Dificultatea de a controla o serie de boli sistemice din cauza asocierii dintre sanatatea orala si sanatatea generala (diabet, boli cardiovasculare)
– Risc crescut de complicatii in sarcina, inclusiv greutate mica la nastere si preeclampsie
Preventia
Urmeaza instructiunile de mai jos, care te vor ajuta sa combati in mod eficient parodontoza:
– Periaza-ti dintii de doua ori pe zi, timp de doua minute de fiecare data.
– Curata spatiile dintre dinti in fiecare zi cu ata sau alt dispozitiv aprobat.
– Ai grija la stilul tau de viata: consuma o dieta echilibrata, gestioneaza stresul, odihneste-te.
– Gestioneaza afectiunile si bolile sistemice (boli cardiovasculare, diabet zaharat).
– Evita toate produsele din tutun, precum si marijuana.
– Mergi regulat la stomatolog pentru controale si ingrijire de rutina
Tratamentul parodontozei
Tratamentul parodontozei are ca scop eliminarea placii si a depozitelor bacteriene de pe dinti si gingii.
Practicile de giena orala. Vei primi instructiuni despre cum poti reduce numarul de bacterii din cavitatea bucala si despre cum iti poti mentine dintii si gingiile curate. Vei invata cum sa folosesti corect periuta si ata dentara sau dusul bucal, iar medicul iti poate recomanda produse de igiena orala precum apa de gura.
Igienizarea dentara. In cadrul igienizarii, medicul stomatolog va indeparta depunerile de placa si tartru de pe dinti si radacini si apoi va lustrui dintii si ii va trata cu fluor.
Buzunarele parodontale care s-au format pot necesita curatare in profunzime, pentru a permite vindecarea. Se poate folosi in acest caz scalarea si planarea radiculara, care va elimina tartrul de pe radacini si din buzunare, unde bacteriile au tendinta de a se acumula.
Antibioticele. In cazul unei infectii gingivale rezistente, care nu raspunde la igienizare, medicul stomatolog iti va prescrie antibiotice, sub forma de apa de gura, gel sau tablete.
Chirurgia. Daca inflamatia persista in locuri inaccesibile la periaj si ata dentara, stomatologul iti poate recomanda o procedura chirurgicala ce va curata depozitele de tartru de sub gingii. Sub anestezie, gingiile sunt ridicate si se curata radacinile dintilor, dupa care gingiile sunt suturate pe pozitiile initiale.
Daca ai suferit pierderi de masa osoasa, se poate face o grefare osoasa in acelasi timp cu interventia chirurgicala, pentru a regenera osul pierdut.Complicatiile post-operatorii pot include sangerare, durere si infectie. Efectele de durata pot include sensibilitate dentara si retractie gingivala.
Rezultatele chirurgiei gingivale au o rata mare de succes, dar depind de ingrijirea post-operatorie, de renuntarea la fumat si de respectarea terapiei de intretinere.
Care este pronosticul pentru parodontoza?
Depistata si tratata destul de devreme, parodontoza poate fi stopata. Tratamentul are in general un succes foarte mare.
Daca ai parodontoza, vizitele regulate post-tratament sunt esentiale pentru a te asigura ca boala nu continua. Va trebui sa iti schimbi obiceiurile de igiena si sa cooperezi cu medicul tau pentru un rezultat pozitiv. Efectele pe termen lung depind de eforturile tale.
Pentru fumatori rezultatele sunt mai putin de succes, iar marea majoritate a cazurilor care nu raspund la tratament se inregistreaza la fumatori.
Sursa imagine: freepik.com
0 Comentarii