News

Dintii de lapte si calendarul eruptiei dintilor permanenti

iul. 7, 2023 | Noutati

Stim cu totii ca primii dinti ai copiilor incep sa cada undeva in jurul varstei de 6 ani, pentru a face loc dintilor permanenti. Insa doar pentru ca dintii de lapte nu au o durata prea mare de viata nu inseamna ca nu sunt cruciali pentru dezvoltarea sanatatii bucale a copilului tau. Dintii de lapte modeleaza viitorul zambet al unui copil.

Afla mai jos tot ce trebuie sa stii despre dintii de lapte, cand apar si cand incep sa cada, ce simptome produc si ce trebuie sa faci, astfel incat micutul tau sa creasca cu un zambet sanatos.

Ce sunt dintii de lapte?

Dintii de lapte reprezinta primul set de dinti care erupe in gura unui copil. Acestia vor ramane in gura pana in jurul varstei de sase ani, urmand ca apoi sa fie inlocuiti de dintii permanenti.

Dintii de lapte au rolul de a crea spatiu in gura pentru dintii adulti, care incep sa creasca in gingiile copiilor. Atunci cand dintii de lapte ai unui copil sunt dezvoltati corect, ei ajuta in mod direct la cresterea dintilor permanenti.

Cate tipuri de dinti are un copil?

Copiii au in total 20 de dinti de lapte – 10 pe arcada superioara si 10 pe arcada inferioara. In total, acesti 20 de dinti mentin spatiul pentru viitorul zambet al copilului tau.

Incisivii – Dintii din fata, situati intre maxilarul superior si cel inferior. Functia acestor dinti este aceea de a taia alimentele.
Caninii – Dinti usor de recunoscut datorita capatului lor ascutit. Functia principala a caninilor este aceea de a rupe alimentele.
Premolarii – Atributul lor major este ca au suprafete plane si sunt folositi pentru zdrobirea alimentelor.
Molarii – Par destul de asemanatori cu premolarii, dar sunt mai lungi. In plus, ei sunt amplasati in partea din spate a gurii si sunt folositi pentru a toca alimentele.

Eruptia primilor dinti

Te poti astepta ca primii dinti ai bebelusului sa apara de la varsta de 4 luni. Eruptia dentara incepe in general cu incisivii inferiori. Acestia sunt primii patru dinti de lapte care cresc.

Dupa varsta de 9 luni, incep sa apara si incisivii centrali superiori.

La aproximativ 15 luni, erup primii molari superiori si inferiori, dupa care la varsta de apoximativ doi ani incep sa erupa cei doi molari primari ai copilului.

Semnele eruptiei dentare la copii

Simptomele aparitiei dintilor pot varia de la caz la caz. Daca la unii bebelusi semnele pot fi complet absente, altii se confrunta cu mult disconfort. Iata cateva semne si simptome comune ale eruptiei dentare la copii:
– Nervozitate si iritabilitate
– Salivare excesiva
– Gingii umflate
– Dificultate de a adormi
– Pierderea poftei de mancare
– Febra usoara
Daca disconfortul bebelusului tau persista pentru o perioada prelungita de timp, mergi la un stomatolog pediatru pentru un control.

Rolul dintilor de lapte

Dintii de lapte au trei functii principale:

– Permit trecerea de la o dieta lichida la una solida.
– Mentin spatiul pentru dintii permanenti si contribuie la dezvoltarea maxilarelor superioare si inferioare.
– Faciliteaza pronuntia atunci cand copilul invata sa vorbeasca.

Caderea dintilor de lapte

Caderea dintilor de lapte incepe atunci cand radacinile incep sa se dizolve si sunt fortate sa iasa de catre dintii permanenti. Cronologic vorbind, copiii pot incepe sa-si piarda dintii de lapte la varsta de 5 ani, desi in principiu varsta de 6 ani este varsta medie, urmand apoi ca toti sa cada treptat. Exista insa si cazuri in care dintii de lapte nu incep sa cada pana la varsta de 12 ani.

In mod normal, este de asteptat ca pana la varsta de 12 ani procesul de pierdere a dintilor de lapte si de crestere a dintilor permanenti sa fie complet, dar din nou, acest lucru poate varia. Ca regula generala, un copil caruia i-au aparut dintii de lapte devreme, ii va pierde mai devreme.

Dupa caderea primului dinte de lapte incepe procesul de dentitie mixta, unde dintii de lapte si cei permanenti coexista.

Zambetul copilului va trece de la 20 de dinti primari la 28 de dinti adulti, cu absenta celor patru molari de minte care cresc ulterior.

Calendarul caderii dintilor de lapte

Incisivii – cad dupa 6-8 ani
Caninii – cad dupa 10-12 ani
Molarii si premolarii – cad dupa 10-12 ani

Ce se intampla cand un dinte incepe sa creasca in spatele altuia?

Cand dintii permanenti incep sa erupa in spatele dintilor de lapte, se numesc “dinti de rechin”. Acest lucru se intampla atunci cand dintii de lapte nu au cazut si sunt inca pe pozitii cand incep sa erupa noii dinti permanenti, rezultand o dubla aliniere a dintilor in timpul dentitiei mixte.

Acest tip de dentitie poate avea mai multe motive. Cel mai frecvent, se intampla atunci cand exista o lipsa de spatiu in maxilar, o deviere simpla a dintilor permanenti sau pentru ca radacinile dintilor de lapte nu au fost absorbite corect.

Desi, de obicei, aceasta situatie se corecteaza de la sine, este important sa mergi la un stomatolog pediatru pentru a evita orice probleme cu aglomerarea sau malocluzia dentara in viitor.

Adultii cu dinti de lapte

Exista uneori situatii in care adultii nu isi pierd dintii de lapte. Cea mai frecventa cauza a acestui fenomen se numeste ageneza – absenta dintelui permanent care ar trebui sa inlocuiasca dintii de lapte. Se poate intampla asta si daca a existat un traumatism la nivelul gurii, daca exista o lipsa de spatiu pentru dintele permanent sau daca exista o aliniere slaba a dintilor in maxilar.

Desi aceasta situatie nu ar trebui sa provoace probleme pe termen lung, se recomanda sa o evalueze un medic dentist. Acesta iti va spune daca dintele temporar poate fi intretinut sau daca va cauza probleme dentare si, prin urmare, trebuie extras.

Diferente intre dintii de lapte si dintii permanenti

Numarul. Una dintre cele mai importante diferente dintre dintii de lapte si dintii permanenti este numarul lor. Copiii au 20 de dinti de lapte in total, in timp ce adultii au 32 de dinti permanenti (inclusiv cei 4 molari de minte).
Marimea. Dintii de lapte sunt mult mai mici decat dintii permanenti, datorita dimensiunii cavitatii bucale a copilului. Radacinile dintilor de lapte sunt, de asemenea, mai subtiri si mai scurte, motiv pentru care cad mai usor.
Compozitia. Dintii de lapte au straturi de dentina si smalt mai subtiri. Acesta este motivul pentru care este posibil sa observi o diferenta de culoare a dintilor de lapte fata de dintii permanenti, dintii de lapte fiind mai albi.

Problemele dintilor de lapte

Chiar daca sunt doar temporari, este important sa fii constient de problemele care pot aparea la dintii de lapte, pentru ca acestea pot afecta dezvoltarea sanatatii bucale a copilului. Unele dintre cele mai frecvente probleme ale dintilor de lapte ale copiilor sunt cavitatile, cariile premature si necroza.

Cariile

Cariile sunt una dintre cele mai frecvente probleme cu dintii de lapte. Multi copii vor avea parte de carii ale dintilor de lapte, cele mai frecvente cauze ale aparitiei cariilor la copiii mici fiind:
– Utilizarea prelungita a biberoanelor
– Bacteriile care cauzeaza carii
– Alimentatia precara
– Lipsa igienei orale

Pierderea prematura

Caderea prematura a dintilor de lapte are loc din mai multe cauze, printre care si cariile, alimentatia dezechilibrata (in special lipsa de calciu), radacinile slabe sau traumatismele la nivelul gurii.

Innegrirea

Innegrirea dintilor de lapte este un semn al necrozei pulpare. Leziunile nervilor dintilor pot fi cauzate de un impact puternic asupra osului maxilar. Necroza pulpara nu este vizibila in momentul traumei, ci apare de obicei cateva luni mai tarziu, cand dintele incepe sa capete o culoare diferita.

Daca dintii unui bebelus devin negri, este un semn vizibil ca nervii dintilor sau dintelui sunt morti. Nu te alarma si nu te gandi ca poate afecta dintii permanenti. Daca te confrunti cu problema unui dinte de lapte necrozat, mergi la stomatologul pediatru pentru a evalua situatia.

Problemele ortodontice ale dintilor de lapte

Atunci cand se ia in considerare tratamentul ortodontic la un copil cu dinti de lapte, este necesar sa se evalueze foarte bine tipul cel mai potrivit de tratament pentru stadiul de dezvoltare al copilului.

Pot purta aparat dentar sau gutiere si copiii cu dinti de late daca este necesar, insa pentru ca acesti dinti sunt temporari si vor fi inlocuiti cu dinti permanenti, e posibil ca acest tratament sa nu fie inca necesar. Daca exista eventuale malpozitii dentare, cum ar fi dintii strambi sau diastema, tratamentul ortodontic corectiv nu ar fi foarte util, pentru ca nu va afecta dintii permanenti.

Ortodontia interceptiva si ortopedica

Exista multe cazuri in care maxilarul unui copil este prea ingust sau se retrage, putand duce la complicatii de malocluzie sau malpozitie dentara dupa eruptia dintilor permanenti. In aceste cazuri, tratamentul ortodontic interceptiv sau ortopedic la o varsta frageda poate fi o alegere excelenta.

Ortodontia interceptiva poate imbunatati fizionomia copilului, poate preveni problemele grave de malocluzie, poate influenta obiceiurile proaste si poate corecta probleme functionale si de vorbire. Deoarece copilul este inca in curs de dezvoltare, e mai usor sa intervii cu tratament pentru a evita probleme mai grave pe termen lung.

Tratamentele ortodontice interceptive adaptate nevoilor pacientului pot incepe de la 7 ani, dupa eruptia primilor molari, cat timp copilul se afla inca in faza de crestere a dintilor permanenti.

Sursa imagine: freepik.com

0 Comentarii