News

Igienizarea dentara la copil. La ce sa te astepti?

iun. 26, 2023 | Noutati

E pentru prima data cand iti duci copilul la dentist? Crezi sau nu, e in regula sa te simti nelinistit. Acesta este un pas important in calatoria ta si a copilului in ceea ce priveste igiena personala. Desi de multe ori este un proces ce provoaca anxietate parintilor, nu trebuie neaparat sa fie asa. Intelegand exact ce va experimenta copilul tau cand il duci la stomatolog pentru o igienizare dentara vei putea sa ramai calm in sala de asteptare. In plus, faptul ca esti corect informat te va ajuta si sa iti linistesti copilul inainte de a ajunge in cabinetul medicului stomatolog.

Vrei sa afli mai multe despre prima igienizare dentara a copilului tau si despre cum poti gestiona emotiile acestuia? Esti exact in locul potrivit! Ai mai jos tot ce trebuie sa stii despre igienizarea dentara la copil.

Cand sa iti duci copilul la stomatolog?

Daca esti la primul copil sau daca esti la primii pasi in lumea ingrijirii dentare pediatrice, probabil ca te intrebi daca e momentul potrivit sa iti duci copilul la o igienizare dentara. Si sunt sanse mari ca raspunsul la aceasta intrebare sa fie “da”. Orice parinte ar trebui sa-si duca pentru prima data copilul la stomatolog inca de la aparitia primilor dinti.

Nu conteaza cati dinti are copilul tau, prezenta acestora este cel mai bun indiciu ca se cuvine o calatorie la dentist. Cu cat mergi mai devreme, cu atat dintii copilului tau vor fi mai sanatosi in viitor. Explicatia este ca medicul stomatolog este singurul care poate detecta semnele precoce ale cariilor sau deformarilor dentare, inainte ca acestea sa scape de sub control.

Vizitele semestriale la dentist te pot ajuta, de asemenea, si sa inveti care este cea mai buna rutina de ingrijire orala pentru copilul tau, permitandu-i sa creasca intr-o casa in care ingrijirea dentara este una adecvata si in care vor exista mai putine probleme legate de sanatatea dintilor.

La ce sa te astepti de la igienizarea dentara?

Cel mai probabil principala intrebare care iti vine in minte cu privire la igienizarea dentara a copilului tau este cum va decurge aceasta. Daca te sperie gandul ca intri in cabinet fara cunostinte prealabile, nu-ti face griji. Probabil ca ai fost la dentist suficient de des incat sa ai deja o idee aproximativa despre ceea ce se va intampla.

Insa daca in continuare esti la fel de anxios ca si copilul tau, ai mai jos toate informatiile de care ai nevoie.

Pasul 1. Indepartarea tartrului si a placii

Primul lucru pe care il va face medicul stomatolog al copilului tau este sa curete placa si tartrul de pe dintii copilului. Indiferent cati dinti are, copilul tau va avea nevoie de acest tratament. Placa este greu de vazut pentru un ochi neavizat, deoarece este intotdeauna transparenta, ceea ce face aproape imposibil sa iti poti controla singur copilul si sa spui daca are sau nu placa.

Lasate mult timp pe dinti, placa si tartrul vor incepe sa carieze dantura copilului. Medicul stomatolog va folosi instrumente speciale pentru a curata cu atentie placa de pe fiecare dinte in parte si pentru a se asigura ca dintii sunt mai curati decat inainte. Dupa indepartarea acestei substante daunatoare, dintii copilului tau vor arata si vor fi mult mai sanatosi.

2. Air flow

Procedura de air flow este o tehnică de igienizare dentară profesională care implică îndepărtarea depozitelor moi și a petelor de pe suprafața dinților folosind un jet de apă amestecat cu particule fine de pudră de bicarbonat de sodiu. Această procedură poate fi realizată la orice vârstă, inclusiv la copii.
La copiii mici, insa, este important să se ia în considerare nivelul de cooperare și toleranță a copilului în timpul tratamentului.

3. Periajul profesional al dintilor

Dupa indepartarea placii si a tartrului de pe dintii copilului, acesta va trai pentru prima data experienta periajului profesional, care va lustrui si netezi dintii. In timpul acestei etape, dintii vor fi periati usor cu un instrument de lustruit si o pasta de dinti cu aroma. Unii medici il pot lasa chiar pe copil sa isi aleaga aroma preferata, un pas in plus catre relaxarea copilului stresat.

Aest pas va conferi dintilor copilului tau un aspect stralucitor, alb, curat si lucios si va pregati dintii pentru examinare.

4. Examinarea dintilor

Tot in timpul acestei vizite, copilul va avea parte de o examinare a dintilor, in cadrul careia medicul stomatolog pediatru va verifica fiecare dinte pentru a vedea daca exista carii, inflamatii ale gingiilor, probleme de muscatura si orice alte probleme care pot afecta dintii copilului tau in viitor.

Daca medicul observa ceva neobisnuit sau ingrijorator cu privire la dintiii copilului tau, acesta iti va spune. Tot acum ii poti pune medicului intrebarile pe care le ai sau iti poti exprima ingrijorarile cu privire la dintii copilului tau.

5. Tratamentul cu fluor

Pasul final al oricarui examen dentar este un tratament rapid si usor cu fluor. Aplicarea fluorului va contribui la protejarea de carii a dintilor copilului, intarindu-i. Acest tratament nu este dureros si dureaza doar cateva minute.

6. Sfaturi despre ingrijirea dintilor

La final medicul stomatolog va oferi sfaturi si informatii despre o igiena orala adecvata, alimentatia sanatoasa pentru dinti si importanta vizitelor regulate la dentist.

Copilul va invata cum sa isi perie corect dintii si gingiile si ii va fi recomandata o solutie de apa de gura adecvata pentru varsta sa, pentru a elimina bacteriile si a mentine o igiena orala buna.

Dentistul va explica si va demonstra copilului si cum sa utilizeze corect ata dentara pentru curatarea dintilor si a spatiilor dintre ei.

Cum sa reduci din emotiile copilului tau?

E normal pentru un copil sa se simta emotionat si chiar temator inainte de a merge la stomatolog, mai ales daca este pentru prima data. Filmuletele de pe net, desenele animate si povestirile nu descriu intotdeauna intr-o lumina buna o vizita la stomatolog. Tocmai de aceea, este important sa stai de vorba cu copilul tau si sa te asiguri ca nu ii este frica si ca se simte increzator. Asigura-te ca se simte confortabil si increzator in timpul igienizarii dentare si incurajeaza intotdeauna o atitudine pozitiva fata de ingrijirea orala.

Daca este la fel de emotionat ca si tine, e mai bine sa gasesti o cale de a-i reduce din emotii. Iata cum poti face asta.

Jucati-va de-a stomatologul acasa

Una dintre cele mai bune modalitati de a-ti pregati copilul pentru igienizarea dentara ce urmeaza este sa va jucati acasa de-a dentistul, astfel incat copilul sa se familiarizeze cu instrumentele si procedurile utilizate in timpul igienizarii dentare.

Folositi o periuta de dinti si o oglinda pentru a imita ceea ce se va intampla la dentist. In acest fel copilul va sti mai bine la ce sa se astepte si va mai scapa de frica de necunoscut. In acelasi timp va fi mai increzator inainte de vizita la dentist.

Nu exagera cu explicatiile

Vorbeste cu copilul despre ce se va intampla in timpul vizitei la dentist si explica-i in termeni simpli si potriviti varstei sale despre importanta ingrijirii dentare si cum il poate ajuta sa aiba dinti sanatosi si o gura sanatoasa.

In cazul in care copilul tau are intrebari despre programarea la dentist, incearca sa ii raspunzi cat mai simplu posibil. Cu cat detaliezi mai mult sau cu cat complici lucrurile, cu atat va avea si mai multe intrebari si temeri. Cel mai bun mod de a raspunde intrebarilor este sa ii oferi copilului tau o scurta prezentare a ceea ce urmeaza sa traiasca.

Evita sa discuti detaliile care pot fi infricosatoare, ca de pilda despre instrumentele dentare, cat timp va dura si ce se poate intampla in cel mai rau caz.

Alege un stomatolog prietenos si deschis

Cauta un dentist specializat in tratarea copiilor si care sa fie prietenos si empatic in interactiunea cu acestia. Un medic dentist cu experienta in tratarea copiilor va sti cum sa comunice si cum sa se poarte pentru a reduce anxietatea si frica.

Asigura-te ca il duci intr-un mediu confortabil

Asigura-te ca mediul din cabinetul stomatologic este prietenos si placut pentru copil. Decorarea camerelor cu teme colorate si prietenoase pentru copii poate contribui la crearea unui mediu mai relaxant.

Luati cu voi la stomatolog o jucarie preferata sau o carte pentru ca cel mic sa se simta mai relaxat. Dentistul poate permite copilului sa tina in mana o jucarie sau sa o priveasca in timpul procedurilor.

Tine-l de mana

Daca in ziua programarii copilul tau inca este speriat sau emotionat, intreaba medicul daca il poti tine de mana sau in brate, daca e un copil mai mic. Apropierea de tine poate fi linistitoare pentru copilul tau si il poate ajuta sa-si gestioneze sentimentele. Chiar si cel mai mic semn de confort este eficient in aceste cazuri.

Respiratie si relaxare

Invata copilul sa respire profund si sa se relaxeze in timpul igienizarii dentare. Incurajeaza-l sa faca respiratii adanci si sa-si concentreze atentia asupra respiratiei pentru a reduce anxietatea.

Incurajare si recompense

Ofera copilului incurajari si recompense pentru comportamentul cooperant in timpul vizitei la dentist.

0 Comentarii