News

18 obiceiuri care iti strica dintii

iul. 30, 2022 | Noutati

Stim cu totii care sunt cele mai importante lucruri atunci cand vine vorba despre mentinerea unei danturi sanatoase: periaj, ata dentara, vizite la stomatolog de doua ori pe an. Exista insa obiceiuri si alegeri legate de stilul de viata care iti pot afecta sanatatea orala, care te vor suprinde.
In cele ce urmeaza vei afla care sunt obiceiurile pe care trebuie sa le eviti si cum iti poti proteja dinti de carii si de decolorare.

Dropsurile pentru tuse

Dropsurile pentru tuse pot ameliora durerea de gat, dar multe dintre ele iti pot agrava problemele dentare. Ele au foarte mult zahar, iar faptul ca le folosesti toata ziua inseamna o adevarata baie de zahar pentru dintii tai. Cu atat mai mult daca vorbim despre bomboane moi si gumate, care se lipesc de dinti mult mai usor.

Cand gura ta e plina de zahar, bacteriile se pot inmulti necontrolat, iar sansele de a avea carii cresc tot mai mult.
Daca nu rezisti fara dropsuri pentru tuse, cauta variantele fara zahar, dar nu le folosi in exces.

Dulciuri gumate (jeleuri)

Jeleurile cu zahar sunt extrem de daunatoare pentru dinti. Bomboanele care se lipesc de dinti si jeleurile, care pot ramane intre crapaturile unui dinte si pe care saliva nu le poata elimina sunt cele mai riscante tipuri de dulciuri, alaturi de  gustari precum stafidele si alte fructe uscate.
Majoritatea acestor produse exista si in variante fara zahar, pe care le poti incerca daca iti doresti dinti mai sanatosi. Daca vrei totusi sa mananci aceste dulciuri lipicioase, spala-te pe dinti in maxim 30 de minute si foloseste ata dentara.

Sucurile

Bauturile cu zahar si carbogazoase sunt o combinatie foarte daunatoare pentru dinti. Consumul frecvent de sucuri face dintii sa se scalde in zahar si poate duce la aparitia cariilor. In plus, expunerea crescuta la acid erodeaza smaltul dintilor si duce la sensibilitate dentara.
Daca vrei totusi sa bei bauturi acidulate, exista cateva moduri in care poti reduce deteriorarea dintilor:

  •  Redu cantitatea zilnica.
  •  Opteaza pentru apa, varianta mai sanatoasa de bautura acidulata care iti potoleste setea.
  •  Minimizeaza erodarea smaltului, clatind gura cu apa dupa expunerea dintilor la bauturi acidulate.
  •  Consuma bauturile acidulate cu paiul, pentru a evita contactul cu dintii.
  •  Asteapta 30 de minute inainte sa te speli pe dinti, pentru a evita distrugerea si mai grava a smaltului.

Sucurile de fructe

Sucurile proaspete din fructe pot fi considerate mai sanatoase decat cele carbogazoase pentru ca au vitamine si minerale. Insa in general avem tendinta de a subestima cantitatea de zahar din sucul natural de fructe, iar sucul de mere, de pilda, contine aproximativ la fel de mult zahar ca si aceeasi cantitate de bautura carbogazoasa.
350 de ml de suc de struguri contin 58 de grame de zahar, 350 ml de suc de mere contin 39 de grame si 350 ml de portocale contin 33 de grame de zahar.
Incearca sa diluezi sucul de fructe cu apa pentru a-i reduce continutul de zahar si a minimiza expunerea la zahar a dintilor.

Bauturile pentru sportivi

Pot parea mai sanatoase decat bauturile carbogazoase, insa si ele creaza aceleasi probleme pentru dinti.
Si bauturile pentru sportivi contin zahar, ce incurajeaza proliferarea bacteriilor, ducand la aparitia cariilor dentare.

Cafeaua

O ceasca de cafea consumata dimineata te ajuta fara doar si poate sa iti incepi ziua in forta. Din pacate, insa, cofeina poate incetini productia de saliva, cauzand uscaciunea gurii, care la randul sau duce la aparitia cariilor dentare.
De asemenea, zaharul in cafea creste riscul aparitiilor cariilor dentare. Pentru a contracara efectul de gura uscata al cofeinei, bea apa pe tot parcursul zilei.

Vinul rosu

Exista trei motive pentru care vinul rosu este extrem de daunator pentru dintii tai:

  •  Cromogenul – culoarea intensa a vinului rosu;
  •  Continutul de acid – care erodeaza dintii si ii predispune la patare;
  •  Taninii – care contribuie la fixarea petelor pe dinti.

Pentru a contracara patarea dintilor in urma consumului de vin rosu, consuma o proteina alaturi de vin (branzeturi, de pilda), clateste gura cu apa sau mesteca o guma dupa ce bei vin rosu, pentru a stimula productia de saliva si a neutraliza pH-ul gurii.
Din fericire, petele de vin rosu de pe dinti sunt temporare. Nu la fel de bune sunt si vestile legate de erodarea dintilor din cauza aciditatii…

Vinul alb

Vinul alb poate parea o varianta de vin care nu pateaza, insa si el contine acidul si taninurile ce contribuie la fixarea petelor pe dinti.
Mai mult chiar, un studiu a constatat ca vinurile albe au mai multi acizi care erodeaza smaltul dintilor decat cele rosii, iar patarea survine in acest caz de la unele dintre alimentele sau bauturile consumate dupa vin.
Vinul este acid, iar unele dintre bacteriile prietenoase cu acizii cauzeaza carii. Dupa ce ai baut ceva acid, evita sa te speli pe dinti cel putin 30 de minute, pentru a evita deteriorarea in continuare a dintilor.

Chipsurile

Gustarile cu amidon sunt daunatoare pentru dinti, descompunandu-se si lipindu-se cu usurinta de dantura si creand astfel un mediu perfect pentru formarea placii bacteriene. Gustarile cu amidon includ chipsuri de cartofi, biscuiti si paine moale. La scurt timp dupa gustare, foloseste ata dentara si periaza-ti dintii pentru a mentine un nivel scazut al placii.

Gustarile dese

Gustarile luate tot timpul pe parcursul zilei inseamna ca reziduurile si placa se vor mentine pe dintii tai pentru un timp mai indelungat. Daca trebuie sa iei gustari intre mese, opteaza pentru alimente care curata si care minimizeaza acumularea de placa. Cateva astfel de exemple sunt merele, morcovii si telina.

Fumatul

Daca mai aveai nevoie de un motiv in plus sa te lasi, trebuie sa stii ca fumatul iti usuca gura si creste cantitatea de placa acumulata in jurul dintilor. Fumatorii sunt mai predispusi la pierderea dintilor in comparatie cu persoanele care nu fumeaza, din pricina bolilor gingivale.
In plus, fumatul este un factor important de risc pentru cancerul oral.

Ruperea ambalajelor cu dintii

Dintii sunt pentru mancat si zambit. Orice alt scop in care ii folosesti poate fi nesanatos; dintii tai nu sunt cutite si nici foarfeci.
Desi poate parea la indemana pe termen scurt, deschiderea pungilor de chipsuri cu dintii, deschiderea agrafelor cu dintii sau desigilarea sticlelor de plastic cu dintii poate duce la spargeri sau fracturari ale dintilor.

Spartul cuburilor de gheata in dinti

Spargerea si mestecarea cuburilor de gheata este un obicei aparent inofensiv si adesea inconstient. Insa el poate provoca leziuni permanente ale dintilor, provocand mici crapaturi in smaltul acestora.
Aceste fisuri pot creste in timp si pot cauza fracturarea unui dinte.

Mestecarea creioanelor si pixurilor

Daca bagi in gura sau mesteci inconstient creioane si alte obiecte atunci cand te concentrezi, renunta la acest obicei. El pune foarte multa presiune pe dinti, care se pot sparge sau se pot fractura in timp. De asemenea, poate fi un factor declansator pentru scranitul dintilor sau bruxism.
Daca este un tic nervos, incearca sa folosesti ceva mai sanatos in loc de creioane si pixuri. Incearca guma de mestecat fara zahar care poate preveni deteriorarea dintilor si, in plus, stimuleaza productia de saliva, ce contribuie la curatarea dintilor.

Mancatul compulsiv (binge eating)

Mancatul compulsiv sau excesiv implica in general cantitati mari de alimente si bauturi dulci, ceea ce poate duce la carii dentare.
Mancatul in exces poate aparea si in cazul unei alte tulburari alimentare, precum bulimia, caz in care alimentele sunt eliminate prin varsaturi. Deoarece varsaturile sunt foarte acide, acestea pot eroda si deteriora dintii in timp.

Sporturi de contact fara proteza

Dintii sunt vulnerabili la spargere, deteriorare sau pot fi scosi de-a dreptul, in timpul sporturilor de contact sau a acelor cu impact puternic. E absolut necesar sa porti o proteza daca faci box sau MMA, dar protectia pentru dinti este recomandata si pentru fotbalul american, polo pe apa, hochei si rugby. Si sporturile cu mingea pot slabi dintii, inclusiv sporturi precum baschetul, fotbalul si softball-ul. De asemenea, e bine sa folosesti o forma de protectie pentru gura si cand faci skateboarding si alte sporturi extreme.
Protezele amortizeaza loviturile dure asupra dintilor si maxilarului. Ele protejeaza, de asemenea, tesuturile moi ale buzelor, limbii, obrajilor si gingiilor, impiedicandu-le sa fie taiate cu dintii. Mai mult, unii specialisti sunt de parere ca protezele ofera si o oarecare protectie impotriva contuziilor.

Piercingurile in limba

Piercingurile in limba pot parea modificari corporale inofensive, insa ele iti pot afecta cavitatea bucala. Medicii stomatologi descurajeaza piercing-urile in limba, pentru ca acestea pot cauza o multime de probleme ale dintilor si ale gurii in general.

Piercingurile in limba pot deteriora dintii in mai multe moduri:

  •  Pot cauza ciobirea sau spargerea.
  •  Daca le lovesti in mod repetat de dinti, ele pot deteriora dintii si plombele.
  •  Piercing-ul poate interfera cu radiografiile dentare.
  •  Pot determina spatierea dintilor, atunci cand sunt impinse intre dinti in mod repetat.

Scrasnitul dintilor

Scrasnitul dintilor (bruxism) este adesea asociat cu stresul si anxietatea, fiind una dintre problemele actuale cele mai frecvente. Desi scrasnitul dintilor poate aparea oricand, cei mai multi oameni scrasnesc din dinti in somn, fara sa stie.
Scrasnitul dintilor poate duce la ciobirea smaltului, craparea si slabirea dintilor, probleme articulare si chiar pierderea dintilor.

Sursa: https://www.onhealth.com/content/1/protect_teeth_dental_health

0 Comentarii