News

Ce sunt protezele dentare?

iun. 28, 2022 | Noutati

Majoritatea oamenilor simt ca activitatile normale, de zi cu zi, precum mancatul sau vorbitul, sunt ceva normal si garantat. Insa pentru persoanele care si-au pierdut prematur unul sau mai multi dinti, din cauza unui accident, a bolii parodontale sau a cariilor, aceste sarcini simple se pot dovedi destul de dificile. Din fericire, in zilele noastre, este relativ usor sa inlocuiesti dintii lipsa cu proteze partiale sau complete si sa ai astfel un stil de viata cat mai apropiat de normal.

Protezele dentare sunt seturi detasabile de dinti artificiali, create pentru pacientii carora le lipsesc mai multi dinti. Protezele dentare sunt realizate dintr-un material special, avand un atasament pentru gingie si o pereche de dinti artificiali din portelan. Portelanul este de obicei de culoarea dintilor, fiind deci simplu de asortat la culoarea naturala a acestora. In cazul protezelor dentare moderne, dintii artificiali sunt din rasina, material cu un aspect mai natural decat portelanul.
In ceea ce priveste atasamentul pentru gingie, acesta este din material polimeric flexibil, aratand ca un tesut gingival natural. In functie de numarul de dinti care iti lipsesc, medicul stomatolog iti poate recomanda fie o proteza partiala, fie una completa.

Tipuri de proteze dentare

Protezele dentare sunt impartite pe mai multe categorii, in functie de destinatia lor in inlocuirea dintilor lipsa.

Protezele dentare imediate

Protezele imediate sunt acel tip de proteze pe care medicul stomatolog le monteaza destul de repede dupa vizita la cabinet. In general, ele se folosesc inainte de vindecarea completa a tesutului gingival, astfel incat pacientul sa nu fie nevoit sa stea fara dinti. Insa odata cu vindecarea tesutului gingival ele se micsoreaza. Micsorarea poate face ca proteza sa para nepotrivita si deloc confortabil de purtat. De aceea, protezele dentare imediate sunt considerate proteze temporale.

Protezele dentare conventionale

Protezele conventionale sunt un tip permanent de proteza, pentru care va trebui sa astepti aproximativ doua saptamani. Ele se fac in laborator, de catre un tehnician, dupa ce medicul stomatolog preleveaza o amprenta a dintilor naturali si o foloseste pentru un set de dinti personalizati care se potrivesc perfect in cavitatea orala.

Protezele dentare partiale

Protezele partiale se folosesc pentru a inlocui cativa dinti care lipsesc. Insa atunci cand trebuie sa poarte o proteza partiala, pacientul inca mai are si dinti naturali ramasi.

Protezele dentare complete

Protezele complete se folosesc pentru restaurarea completa a dintilor. Fie ca si-a pierdut toti dintii in urma unui accident, fie in urma unei accidentari sportive sau din orice alt motiv, protezele dentare complete vor fi optiunea perfecta pentru un pacient care nu mai are niciun dinte natural.

Protezele sustinute de implanturi

Fie ca vorbim despre proteze complete sau partiale, daca se folosesc implanturi, acestea se numesc proteze sustinute de implanturi. Pentru a monta acest tip de proteze, medicul stomatolog va instala in primul rand un implant dentar in tesutul gingival, care va functiona ca suport pentru proteza. In acest fel poti fi sigur de stabilitatea sa permanenta.

Beneficiile protezelor dentare

Protezele dentare erau cunoscute in trecut drept solutie principala pentru varstnicii care si-au pierdut dintii din cauza varstei. Insa din ce in ce mai multi tineri beneficiaza in prezent de proteze dentare.
Protezele dentare au o serie intreaga de beneficii, dintre care cel mai evident este ca ofera un zambet stralucitor si increzator. Nu exista nicio indoiala ca un zambet care nu mai este la fel de atragator ca odinioara poate avea un impact negativ asupra imaginii fata de propria persoana si poate crea momente jenante in cadre sociale.

Cu toate acestea, din punct de vedere medical, aspectul estetic al dintilor lipsa nu este cea mai importanta problema. Exista si alte motive de ingrijorare, pe care le poti evita cu un set de proteze dentare potrivite. Iata mai jos care sunt cele mai importante beneficii ale protezelor dentare.

Impiedica sau reduc pierderea osoasa

Pierderea dintilor la adulti duce aproape intotdeauna si la pierderea osoasa. Pentru a-si mentine densitatea, toate oasele au nevoie de stimulare. In cazul oaselor maxilarului, stimularea se datoreaza miscarii constante a dintilor.
Cand exista dinti lipsa, maxilarul incepe sa se deterioreze si sa devina mai mic. In functie de numarul de dinti lipsa, structura fetei poate cadea, modificandu-si astfel aspectul si facandu-te sa pari mult mai in varsta decat varsta reala.
Protezele dentare sustin muschii si structurile faciale lasate, ceea ce te poate ajuta sa arati mai tanar cu cativa ani.

Previn afectarea dintilor naturali

Dintii nu sunt fixati in maxilar atat de bine pe cat ai putea crede. Atunci cand din cavitatea orala lipsesc cativa dinti naturali, dintii din jur isi pierd o parte din sustinere, iar presiunea la mestecare ii poate face sa se deplaseze sau sa se aplece catre partea goala. In acest fel se ajunge la o serie de probleme, precum uzura excesiva si muscatura modificata.
In plus, pentru ca dintii strambi sunt mai greu de periat si ingrijit, exista un risc mai mare ca acestia sa se carieze. Durerea de maxilar poate fi si ea un efect secundar nedorit al miscarii dintilor.

Avantajele estetice

Dintii lipsa nu sunt deloc atragatori din punct de vedere cosmetic. Pacientii care se confrunta cu aceasta problema nu reusesc sa rada, sa zambeasca si uneori nici macar sa se bucure de o viata sociala productiva.
Protezele dentare functioneaza ca inlocuitori pentru dintii lipsa, ameliorand aspectul estetic al pacientilor. Avantajul este ca protezele dentare sunt realizate din materiale de culoarea dintilor, ceea ce le face atractive din punct de vedere cosmetic.

Avantajele functionale

Cand ai unul sau mai multi dinti lipsa, activitatile esentiale ale vietii, asa cum sunt vorbitul sau mancatul, devin o problema. Dintii joaca un rol important si in felul in care pronunti cuvintele, ca si in digestie, prin mestecare. Proteza dentara ajuta pacientii sa-si reia stilul obisnuit de viata.

Alternativa mai ieftina

Comparand costul protezelor dentare cu cel al implanturilor dentare, protezele sunt mai accesibile ca si pret. Implanturile sunt realizate din suruburi de titan, care sunt mai scumpe decat protezele dentare.

Alternativa non-invaziva

Protezele dentare nu necesita interventie chirurgicala. Dupa ce medicul stomatolog iti ia amprenta dentara poti pleca, urmand ca proteza sa fie pregatita fara a fi nevoit sa treci prin proceduri chirurgicale, asa cum se intampla in cazul implanturilor dentare sau al altor tratamente dentare.

Flexibilitate in utilizare

Nu iti doresti de fiecare data sa porti un dispozitiv dentar, iar cu protezele dentare vei avea flexibilitatea de a alege daca le porti sau nu toata ziua. Insa in primele saptamani de purtare, medicul stomatolog iti poate recomanda sa porti proteza tot timpul, chiar si atunci cand dormi, pentru a te obisnui cu ea. Dupa aceasta perioada, insa, poti alege cand sa o porti si cand sa o scoti.

0 Comentarii