News

Tratamentul de canal – solutia pentru a pastra cat mai mult dintii naturali

iun. 3, 2022 | Noutati

Nimic nu arata, nu se simte si nu functioneaza ca dintii naturali. Iar periajul regulat si folosirea atei dentare, alaturi de vizitele regulate la stomatolog, o data la sase luni, te pot ajuta sa iti pastrezi dintii naturali toata viata.

Uneori dintii pot avea o infectie sau o afectiune si vor avea nevoie de ingrijire suplimentara. Cand esti in astfel de situatii, ia in calcul pe cat posibil, optiunile de tratament care te vor ajuta sa iti salvezi dintii naturali. Poate crezi ca nu e nicio problema daca iti scoti un dinte, mai ales daca este unul care nu se vede, dar vei sti ca iti lipseste un dinte, iar asta iti va afecta negativ calitatea vietii.
Nu iti scoate o masea sau un dinte pentru ca ti se pare ca e mai usor si mai eficient din punct de vedere al costurilor. Dintii lipsa pot duce la deplasarea altor dinti, iti pot afecta capacitatea de a mesteca in mod adecvat si iti pot distruge zambetul. In plus, extractia este adesea mai dureroasa decat infectia in sine, iar inlocuirea dintelui scos cu unul artificial necesita in general mai multe vizite la stomatolog.

Procedurile endodontice moderne ofera evolutii in materie de tehnologii, proceduri si materiale, iar tu vei avea astfel mai multe optiuni de tratament pentru a-ti salva dintii naturali. Tocmai de aceea, este foarte important sa stii exact ce presupune fiecare optiune de tratament in parte si cum iti va afecta dintii si sanatate orala pe mai departe.
Cel mai indicat este sa iti pastrezi cat mai mult posibil dintii naturali, ceea ce inseamna ca tratamentul endodontic este prima alegere pe care ar trebui sa o faci atat pentru o sanatate de invidiat, cat si pentru rezultate estetice. Endodontii sunt specialisti in salvarea dintilor. Ei iti vor evalua starea si iti vor oferi cel mai bun plan de tratament pentru a te ajuta sa iti salvezi dintele afectat.

Ce este tratamentul de canal?

Tratamentul endodontic, cunoscut si sub denumirea de tratament de canal radicular sau mai pe scurt tratament de canal, este o procedura dentara ce presupune gaurirea unui dinte cariat, cu scopul de a indeparta tesutul moale sau „pulpa dentara”.
Pulpa consta in tesut conjunctiv, nervi si vase de sange si ajunge pana la radacina dintelui. Indepartarea acestui centru moale este extrem de importanta pentru prevenirea cariilor ulterioare.
In functie de dinte, poate fi nevoie si de o inlocuire de coroana, odata cu suprafata dintelui, folosita pentru mestecat.

Ai nevoie de un tratament de canal?

In general, tratamentul de canal este imperios necesar atunci cand pulpa unui dinte (plus vasele de sange si nervii din interior) este afectata de traumatisme dentare, carii profunde, fisuri si crapaturi sau proceduri dentare repetate. Daca te intrebi daca ai nevoie sau nu de un tratament de canal radicular, raspunsul va depinde de starea actuala a dintilor si de cat de avansate sunt cariile dentare.

Evaluarea situatiei actuale a dintilor este un pas important pe care trebuie sa il faci in gestionarea sanatatii orale.

  •  Tine cont de istoricul tau dentar – cat de des iti ingrijesti dintii, daca ai avut sau nu episoade anterioare de infectie sau daca ai interventii importante pe dinti.
  •  O durere severa poate fi un indicator al unui dinte afectat, mort sau cu infectie. Daca te dor dintii la presiune, este important sa mergi la stomatolog pentru a afla cauza exacta a durerii, pentru ca pot exista mai multe situatii problematice.
  •  Cel mai bun mod de a intelege cum stai cu sanatatea dintilor este sa mergi la stomatolog pentru o verificare.

Care sunt semnele unei infectii pulpare

Semnele aparitiei unei infectii pulpare includ disconfort si durere la nivelul dintelui si in jurul acestuia, durere de gingii, sensibilitate la temperatura calda sau rece si umflarea gingiilor sau a fetei. Daca te confrunti cu aceste simptome, medicul stomatolog iti va recomanda probabil tratamentul de canal pentru a indeparta pulpa bolnava si pentru a curata si a sigila canalele radiculare.

Cum iti salveaza tratamentul endodontic dintele

Tratamentul endodontic, sau tratamentul de canal este necesar atunci cand interiorul dintelui (pulpa) devine inflamat sau se infecteaza, ca rezultat al cariilor, al procedurilor dentare repetate, al coroanelor defectuoase sau al unei sparturi sau fisuri a dintelui. Traumele dintilor pot cauza afectarea pulpara, chiar daca dintele nu are fisuri sau sparturi vizibile. Daca inflamatia sau infectia pulpei este lasata netratata, poate cauza durere si poate duce la un abces.

In cadrul unui tratament de canal, sau tratament endodontic, pulpa inflamata sau infectata este scoasa, iar interiorul dintelui este curatat si dezinfectat cu atentie, dupa care este umplut si sigilat. Dintele este restaurat apoi cu o coroana sau plombat si va continua sa functioneze ca orice alt dinte.
Tratamentul endodontic iti salveaza dintele natural, te ajuta sa mananci in continuare alimentele care iti plac si reduce nevoia de a merge mai des la dentist.
Ingrijiti in mod adecvat, majoritatea dintilor care au suferit tratamente de canal pot rezista pana la capatul vietii.

Ce se intampla in timpul tratamentului de canal?

Procedurile stomatologice pentru canalele radiculare necesita adesea o consultatie generala si o radiografie. Ca urmare a constatarilor facute in urma acestora, medicul endodont va stabili care sunt etapele specifice in cadrul efectuarii tratamentului de canal pentru un dinte. In ziua procedurii in sine, etapele se vor derula dupa cum urmeaza:

  •  Amortirea dintelui cu un anestezic local.
  •  Acoperirea dintelui cu o diga din cauciuc, ce va izola dintele pe care se lucreaza de ceilalti dinti din jur.
  •  Medicul va indeparta pulpa bolnava din interior si va curata si sigila sistemul de canal al dintelui. La camera pulpara se ajunge prin partea superioara a dintelui.
  •  Dupa curatarea canalelor radiculare, acestea vor fi umplute cu un material natural de latex numit gutaperca.
  •  Urmeaza etapa sigilarii dintelui, fie cu o plomba, fie cu o coroana. Adesea, pentru a sigila cavitatea se va folosi o obturatie temporara, care va fi inlocuita cu una permanenta dupa vindecarea canalului radicular.

Beneficiile tratamentului de canal

In primul rand, tratamentul de canal iti permite sa iti pastrezi dintele natural, un beneficiu ce are si el la randul sau o serie de alte beneficii, inclusiv ca se va simti si va functiona intotdeauna mai bine decat o proteza sau un implant. In plus, dintii naturali functioneaza mai bine in ceea ce priveste masticatia, iar costurile pentru alte proceduri stomatologice viitoare vor fi mai reduse.

In al doilea rand, interventiile pe canalele radiculare sunt destul de putin dureroase, cauzand doar putin disconfort. Prin comparatie cu alte proceduri dentare, cum ar fi extractia naturala a unui dinte, o procedura de canal este adesea complet nedureroasa, ajutata si de tehnologia moderna, de anestezicul local ce va amorti zona si de experienta medicului endodont.
Pe de alta parte, tratamentul de canal este rapid si rentabil, fiind deci mai eficient decat o extractie de dinte.

Pericolele unei infectii dentare netratate

Dincolo de intelegerea beneficiilor tratamentelor de canal, este extrem de important sa intelegem si care sunt riscurile atunci cand lasam netratat un dinte infectat sau deteriorat.
Un abces dentar sau o infectie a canalului radicular va necesita aproape intotdeauna un tratament – iar terapia de canal este in general cea mai buna abordare pentru repararea unui abces dentar.

Un abces netratat poate duce la o serie de probleme, de la durere severa, disconfort si leziuni ale nervilor, pana la puroi, umflarea fetei si decolorarea dintilor.
Cazurile grave pot duce la raspandirea infectiei la nivelul intregii guri. Mai mult decat atat, un dinte infectat poate afecta dintii carora li s-au efectuat lucrari dentare anterioare.
Daca ai nevoie de un tratament de canal, nu il mai amana, pentru ca vei ajunge in cele din urma la medicul stomatolog pentru o extractie, nu pentru salvarea dintelui natural.

Concluzie – Ce poti face pentru salvarea dintelui natural

Daca ti se ofera posibilitatea de a alege intre o extractie dentara si un tratament de canal, opteaza intotdeauna pentru un tratament de canal. Nicio proteza, punte sau implant nu va functiona la fel de bine ca un dinte natural.
Actioneaza imediat atunci cand ai parte de simptome de umflare sau durere. Majoritatea endodontilor pot trata urgente medicale, chiar si in week-enduri, ceea ce inseamna ca vei putea fi vazut repede.

Daca medicul stomatolog recomanda extractia dintelui, intreaba daca tratamentul de canal este o optiune in cazul tau. Daca ti se spune ca nu este o optiune, intreaba de ce si cere o recomandare de endodont sau cauta tu unul.
Tratamentul de canal nu este dureros, presupunand in general un disconfort mai mic decat daca ti-ai scoate dintele natural. Datorita tehnicilor moderne si anesteziei eficiente, un tratament de canal poate fi resimtit de sase ori mai bland decat o extractie dentara.
Asadar, renunta la prejudecatile legate de acest tratament si fa primul pas catre o sanatate orala mai buna si fara durere, mergand la endodont cat mai repede.

0 Comentarii