News

Cand te poti gandi la un aparat dentar pentru copilul tau?

mart. 25, 2022 | Noutati

Fie ca este vorba despre ameliorarea problemelor functionale sau despre imbunatatirea aspectului zambetului, 75% dintre copii ar avea nevoie sa poarte aparat ortodontic. In plus, aparatul dentar modeleaza gura si repara problemele de sanatate orala.
Insa aparatele ortodontice sunt o investitie substantiala, astfel ca este important sa intelegi exact daca e sau nu necesar ca si copilul tau sa poarte un aparat dentar. Iata mai jos care sunt semnele cele mai importante.

Dinti strambi sau inghesuiti

Unul dintre cele mai comune semne care te duc cu gandul la necesitatea unui aparat dentar pentru copilul tau sunt dintii strambi sau inghesuiti. Dincolo de estetica si de incredere, problemele orale pot ingreuna masticatia si chiar vorbitul normal.

Cel mai adesea dintii strambi, suprapusi sau inghesuiti sunt o mostenire genetica, mai ales daca vorbim despre dinti mari sau un maxilar mic.
In aceste cazuri dintii copilului nu se vor indrepta de la sine, ci va fi nevoie de aparat ortodontic sau de un aparat de expasiune palatala, care sa faca loc dintilor. Altfel, va fi nevoie sa scoti o parte din dinti, pentru a permite realinirea.

Malocluzia (muscatura gresita)

Un alt semn ca poate fi nevoie de aparat este muscatura gresita sau malocluzia. Aceasta apare atunci cand maxilarul superior si cel inferior au dimensiuni diferite.
Unele malocluzii pot fi reparate cu aparate ortodontice, ce pot deplasa maxilarul in fata sau in spate si il pot chiar lati. Din cauza malocluziei e posibil ca dintii sa nu poata mesteca, ceea ce este daunator pentru sanatatea orala si digestiva.

Probleme de maxilar sau dinti

Uneori leziunile traumatice, pierderea dintilor sau suptul degetului pot cauza aparitia unor problemele de maxilar sau dinti.
In aceste cazuri, ortodontul poate folosi alte tratamente dentare pentru a repara dantura si maxilarul, fara sa foloseasca aparatele ortodontice. Aceste tratamente se pot face la o varsta timpurie, urmand ca mai tarziu medicul sa treaca la o alta faza de tratament, ce nu va necesita atat de mult timp, combinata cu tratamentul timpuriu.

Probleme ereditare

Majoritatea problemelor de sanatate orala sunt genetice, iar daca in familia ta s-a mai purtat aparat ortodontic e foarte posibil ca si copilul tau sa aiba nevoie. In acest caz, e bine ca ortodontul sa evalueze si sa monitorizeze copilul de la varste mici.

Inaintarea in varsta

Un alt semn ca e momentul pentru aparatul ortodontic este cresterea. Desi nu exista o varsta anume la care copilul trebuie sa mearga la ortodont, se recomanda ca prima vizita sa aiba loc cand incep sa cada dintii de lapte si incep sa erupa dintii permanenti. Asta inseamna 7 ani, varsta la care problemele de sanatate orala precum inghesuirea sau muscatura gresita pot fi mai vizibile.

Probleme de masticatie sau de vorbire

Doua probleme serioase ce pot aparea in urma unui maxilar aliniat gresit sau unor dinti strambi sunt imposibilitatea mestecarii adecvate si imposibilitatea vorbirii corecte, mergand chiar pana la defecte de vorbire.
Dintii strambi care nu se intalnesc pot ingreuna masticatia. Daca observi astfel de probleme e un semn ca e nevoie de aparat dentar.

Recomandarea stomatologului

In final, recomandarea stomatologului te va ajuta sa stii daca si copilul tau are nevoie de aparat dentar. Copiii trebuie sa mearga la dentist incepand de la 1 an sau chiar de la aparitia primului dinte si apoi sa urmeze in mod regulat acest obicei. Medicul stomatolog este cel care cunoaste cel mai bine istoricul de sanatate orala al copilului tau si poate vedea semnele timpurii ale unor eventuale probleme ortodontice si iti poate spune cand e momentul sa vezi un specialist ortodont.

0 Comentarii